• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 29.1°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.1°C / 30.5°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.0°C / 28.8°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.7°C
  2 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 29.4°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.5°C / 26.5°C
  1 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 27.7°C
  1 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.0°C / 27.9°C
  1 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 26.8°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.0°C / 27.7°C
  0 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 29.4°C
  2 BF
  47%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.4°C / 29.3°C
  4 BF
  50%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.3°C / 26.0°C
  3 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 28.7°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  50%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κάτω από τα αρχαία... υπάρχουν κι άλλα!

 • A-
 • A+
Συγκρουσιακή αλλά και με πολύ ενδιαφέρον ήταν η συζήτηση στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης επί της αίτησης πολιτών για διακοπή εργασιών στον σταθμό Βενιζέλου, όπου όσο συνεχίζεται το καταστροφικό σκάψιμο... ανακαλύπτονται νέα αρχαία • Σήμερα η κρίσιμη δικαστική απόφαση.

Σήμερα αναμένεται να γνωστοποιηθεί η απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης επί της αίτησης προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων για διακοπή εργασιών απομάκρυνσης των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, εργασίες τις οποίες η Αττικό Μετρό (Α.Μ.) έχει ξεκινήσει και που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», έχουν αποτέλεσμα να αποκαλύπτονται αμέσως νέα ευρήματα κάτω από τα τμήματα που έχουν αποσπαστεί!

Σε μια θερμή, πολύωρη, πολύ ενδιαφέρουσα και με πολλές αντιπαραθέσεις διαδικασία χθες συζητήθηκαν στο Πρωτοδικείο τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν οι 304 πολίτες -κατά των φορέων υλοποίησης της απόσπασης (Α.Μ., ΑΚΤΩΡ)- επικαλούμενοι «προσβολή της προσωπικότητάς τους» που απορρέει από το ξήλωμα των αρχαιοτήτων. Απέναντι στους πολίτες και τους δύο δικηγόρους τους παρατάχθηκε ένας μικρός στρατός δικηγόρων καθώς εκτός από τους συνηγόρους της Α.Μ. και της ΑΚΤΩΡ πρόσθετες παρεμβάσεις άσκησαν το Ελληνικό Δημόσιο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/ΤΚΜ και η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Αττικό Μετρό, που ήταν ο βασικός διάδικος, επιχειρηματολόγησε με τον συνήγορό της (Θεόδωρος Λύτρας) λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι αλίμονο αν ο κάθε Ελληνας πολίτης που δεν του αρέσουν οι πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης πήγαινε στα πολιτικά δικαστήρια. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Ακρόπολη, όπου κανένας δεν προσέφυγε επειδή δεν του άρεσαν τα έργα εκεί.

Τονίστηκε επίσης ότι δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσουν τις εργασίες περιμένοντας την απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων, επικαλούμενοι τον κίνδυνο διακοπής της χρηματοδότησης και τα περιθώρια του χρονοδιαγράμματος. Ο κ. Κορρές (έχει κάνει τη μελέτη απόσπασης) δεν παρέστη προς έκπληξη των πολιτών, αν και η προσφυγή στρεφόταν και εναντίον της εταιρείας του. Για τον Δήμο Θεσσαλονίκης παρέστη ο δικηγόρος του δήμου και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Στάθης Κουτσοχήνας, ο οποίος ένιωσε την ανάγκη να διευκρινίσει ότι «παρίσταμαι ως υπάλληλος του δήμου» (;)…

«Η Ακρόπολη είναι το μνημείο, το Μουσείο της Ακρόπολης είναι απλά ένα μουσείο», είπε ο συνήγορος των πολιτών Απόστολος Σοφιαλίδης, λέγοντας ότι έχουν μείνει μακριά από πολιτικές αντιπαραθέσεις και δεν υπάρχει λόγος να πληρώσουν οι πολίτες «το μάρμαρο», κι αυτό «επειδή η Αττικό Μετρό δεν έκανε σωστά τη δουλειά της». Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν το εύρημα ολόκληρο, γιατί δεν είναι «Lego city», πρόσθεσε ο δεύτερος συνήγορος Γιάννης Ηλιάδης. Και οι δύο τόνισαν ότι «άλλο πράγμα κρίθηκε από το ΣτΕ, και μόνο η νομιμότητα της τεχνικής μεθόδου».

Ας σημειωθεί ότι τα ασφαλιστικά μέτρα προσδιορίστηκαν να δικαστούν στις 17/1/2022, αλλά οι νομικοί παραστάτες των πολιτών ζήτησαν να γίνει νωρίτερα, αφού η δικονομία δίνει τη δυνατότητα να συζητηθούν με διαδικασία κατεπείγοντος σε δέκα με είκοσι μέρες. Αμφισβήτησαν μάλιστα το έννομο συμφέρον των παρεμβαινόντων φορέων να ασκήσουν παρέμβαση υπέρ της Αττικό Μετρό, με τον κ. Σοφιαλίδη να δηλώνει: «Πολεμούμε με τα θηρία, υπό σκιάν…». Της διαδικασίας προήδρευσε η πρόεδρος Πρωτοδικών Σοφία Αντωνιάδου, η οποία κατά κοινή ομολογία στάθηκε υποδειγματικά σε μια πολύ δύσκολη διαδικασία, τηρώντας το γράμμα του νόμου.

Τι καταστρέφουν

Ενώ οι νομικές μάχες συνεχίζονται –και αναμένονται συντόμως κι άλλες–, η Α.Μ. συνεχίζει τη διαδικασία ξηλώματος της υπόγειας βυζαντινής Πομπηίας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», μέχρι στιγμής έχει αποκολληθεί ένα τμήμα από το δάπεδο της πλατείας, δύο τμήματα του Decumanus Maximus (δηλαδή της κεντρικής λεωφόρου) και ένα πλευρικό κομμάτι τοιχοποιίας του 9ου αιώνα που οι αρχαιολόγοι ονομάζουν «τοίχος καταπάτησης» του Decumanus (καθότι οι καταπατήσεις δημόσιων χώρων ήταν αρχαία συνήθεια που μας κληροδοτήθηκε). Παράλληλα αυτές τις μέρες γίνονται προετοιμασίες για να ξηλωθεί ακόμη ένα τμήμα αυτού του τοίχου.

Πληροφορίες που δεν έχουν διασταυρωθεί πλήρως θέλουν κάτω από τα τμήματα των πλευρικών τοίχων που έχουν ξηλωθεί να είναι ορατός κίονας -χωρίς να έχει χρονολογηθεί- και πιθανολογείται ότι ενδέχεται να είναι κομμάτι ή ολόκληρος κίονας από αυτούς που στήριζαν τις στοές οι οποίες υπήρχαν παραπλεύρως του Decumanus Maximus. Εφόσον υπάρχουν ήδη τέτοια ευρήματα, πληθαίνουν τα ερωτήματα ως προς την τύχη τους, η οποία προφανώς θα δείξει και τι σχεδιάζεται για τις ανασκαφές που θα ακολουθήσουν σε μεγαλύτερο βάθος και θα αφορούν ευρήματα της ρωμαϊκής και ελληνιστικής περιόδου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι... αγανακτισμένοι στριμώχτηκαν
Η δικαστική μάχη που έχουν ξεκινήσει 317 πολίτες της Θεσσαλονίκης για την προστασία των αρχαιοτήτων είναι αυτή που έχει προκαλέσει τον εκνευρισμό των φορέων της συμπρωτεύουσας, καθώς το δικαστήριο εξέτασε πολύ...
Οι... αγανακτισμένοι στριμώχτηκαν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ντροπή για το «έγκλημα» στον σταθμό Βενιζέλου
Τρομάζεις να περάσεις από τη διασταύρωση μην τυχόν συμπέσεις με εικόνες σαν και τις προχθεσινές, με ένα μεγάλο κομμάτι πλευρικών τοίχων να κρέμονται μέρα μεσημέρι στον γερανό σαν σφάγιο στο τσιγκέλι.
Ντροπή για το «έγκλημα» στον σταθμό Βενιζέλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Απαράδεκτες και διχαστικές οι παρεμβάσεις δημόσιων φορέων στη δίκη»
Ο δικηγόρος των 304 πολιτών που προσέφυγαν σε ασφαλιστικά μέτρα για την απόσπαση των αρχαίων στον σταθμό Βενιζέλου μίλησε για διχασμό και παραταξιακή αντιπαράθεση στη διάρκεια της δίκης.
«Απαράδεκτες και διχαστικές οι παρεμβάσεις δημόσιων φορέων στη δίκη»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα προσφυγή στο ΣτΕ για τα αρχαία Βενιζέλου
Nέο κύκλο προσφυγών και δικαστικών κινήσεων άνοιξε η προσπάθεια αιφνιδιασμού που επιχείρησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, υπογράφοντας την Παρασκευή το βράδυ την απόφαση για την καταστροφική απόσπαση των...
Νέα προσφυγή στο ΣτΕ για τα αρχαία Βενιζέλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οριακές αποφάσεις... σκεπτικό εκτός ορίων
Ιδιαίτερα προβληματικά σημεία στο σκεπτικό των τριών αποφάσεων με τις οποίες το ΣτΕ απέρριψε τις ενστάσεις κατά της απόσπασης και καταστροφής των αρχαίων. Επισημάνσεις της μειοψηφίας που εκθέτουν το υπ....
Οριακές αποφάσεις... σκεπτικό εκτός ορίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βενιζέλου: εντείνεται ο αγώνας για τη σωτηρία των αρχαιοτήτων
Kλιμακώνεται ο αγώνας για τη διατήρηση in situ των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης, με τους πολίτες που αντιδρούν στην αποξήλωση τους να μην κάμπτονται από το οριακά αρνητικό γι’...
Βενιζέλου: εντείνεται ο αγώνας για τη σωτηρία των αρχαιοτήτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας