Σήμερα αναμένεται να γνωστοποιηθεί η απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης επί της αίτησης προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων για διακοπή εργασιών απομάκρυνσης των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, εργασίες τις οποίες η Αττικό Μετρό (Α.Μ.) έχει ξεκινήσει και που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», έχουν αποτέλεσμα να αποκαλύπτονται αμέσως νέα ευρήματα κάτω από τα τμήματα που έχουν αποσπαστεί!
Σε μια θερμή, πολύωρη, πολύ ενδιαφέρουσα και με πολλές αντιπαραθέσεις διαδικασία χθες συζητήθηκαν στο Πρωτοδικείο τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν οι 304 πολίτες -κατά των φορέων υλοποίησης της απόσπασης (Α.Μ., ΑΚΤΩΡ)- επικαλούμενοι «προσβολή της προσωπικότητάς τους» που απορρέει από το ξήλωμα των αρχαιοτήτων. Απέναντι στους πολίτες και τους δύο δικηγόρους τους παρατάχθηκε ένας μικρός στρατός δικηγόρων καθώς εκτός από τους συνηγόρους της Α.Μ. και της ΑΚΤΩΡ πρόσθετες παρεμβάσεις άσκησαν το Ελληνικό Δημόσιο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/ΤΚΜ και η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.
Η Αττικό Μετρό, που ήταν ο βασικός διάδικος, επιχειρηματολόγησε με τον συνήγορό της (Θεόδωρος Λύτρας) λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι αλίμονο αν ο κάθε Ελληνας πολίτης που δεν του αρέσουν οι πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης πήγαινε στα πολιτικά δικαστήρια. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Ακρόπολη, όπου κανένας δεν προσέφυγε επειδή δεν του άρεσαν τα έργα εκεί.
Τονίστηκε επίσης ότι δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσουν τις εργασίες περιμένοντας την απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων, επικαλούμενοι τον κίνδυνο διακοπής της χρηματοδότησης και τα περιθώρια του χρονοδιαγράμματος. Ο κ. Κορρές (έχει κάνει τη μελέτη απόσπασης) δεν παρέστη προς έκπληξη των πολιτών, αν και η προσφυγή στρεφόταν και εναντίον της εταιρείας του. Για τον Δήμο Θεσσαλονίκης παρέστη ο δικηγόρος του δήμου και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Στάθης Κουτσοχήνας, ο οποίος ένιωσε την ανάγκη να διευκρινίσει ότι «παρίσταμαι ως υπάλληλος του δήμου» (;)…
«Η Ακρόπολη είναι το μνημείο, το Μουσείο της Ακρόπολης είναι απλά ένα μουσείο», είπε ο συνήγορος των πολιτών Απόστολος Σοφιαλίδης, λέγοντας ότι έχουν μείνει μακριά από πολιτικές αντιπαραθέσεις και δεν υπάρχει λόγος να πληρώσουν οι πολίτες «το μάρμαρο», κι αυτό «επειδή η Αττικό Μετρό δεν έκανε σωστά τη δουλειά της». Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν το εύρημα ολόκληρο, γιατί δεν είναι «Lego city», πρόσθεσε ο δεύτερος συνήγορος Γιάννης Ηλιάδης. Και οι δύο τόνισαν ότι «άλλο πράγμα κρίθηκε από το ΣτΕ, και μόνο η νομιμότητα της τεχνικής μεθόδου».
Ας σημειωθεί ότι τα ασφαλιστικά μέτρα προσδιορίστηκαν να δικαστούν στις 17/1/2022, αλλά οι νομικοί παραστάτες των πολιτών ζήτησαν να γίνει νωρίτερα, αφού η δικονομία δίνει τη δυνατότητα να συζητηθούν με διαδικασία κατεπείγοντος σε δέκα με είκοσι μέρες. Αμφισβήτησαν μάλιστα το έννομο συμφέρον των παρεμβαινόντων φορέων να ασκήσουν παρέμβαση υπέρ της Αττικό Μετρό, με τον κ. Σοφιαλίδη να δηλώνει: «Πολεμούμε με τα θηρία, υπό σκιάν…». Της διαδικασίας προήδρευσε η πρόεδρος Πρωτοδικών Σοφία Αντωνιάδου, η οποία κατά κοινή ομολογία στάθηκε υποδειγματικά σε μια πολύ δύσκολη διαδικασία, τηρώντας το γράμμα του νόμου.
Τι καταστρέφουν
Ενώ οι νομικές μάχες συνεχίζονται –και αναμένονται συντόμως κι άλλες–, η Α.Μ. συνεχίζει τη διαδικασία ξηλώματος της υπόγειας βυζαντινής Πομπηίας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», μέχρι στιγμής έχει αποκολληθεί ένα τμήμα από το δάπεδο της πλατείας, δύο τμήματα του Decumanus Maximus (δηλαδή της κεντρικής λεωφόρου) και ένα πλευρικό κομμάτι τοιχοποιίας του 9ου αιώνα που οι αρχαιολόγοι ονομάζουν «τοίχος καταπάτησης» του Decumanus (καθότι οι καταπατήσεις δημόσιων χώρων ήταν αρχαία συνήθεια που μας κληροδοτήθηκε). Παράλληλα αυτές τις μέρες γίνονται προετοιμασίες για να ξηλωθεί ακόμη ένα τμήμα αυτού του τοίχου.
Πληροφορίες που δεν έχουν διασταυρωθεί πλήρως θέλουν κάτω από τα τμήματα των πλευρικών τοίχων που έχουν ξηλωθεί να είναι ορατός κίονας -χωρίς να έχει χρονολογηθεί- και πιθανολογείται ότι ενδέχεται να είναι κομμάτι ή ολόκληρος κίονας από αυτούς που στήριζαν τις στοές οι οποίες υπήρχαν παραπλεύρως του Decumanus Maximus. Εφόσον υπάρχουν ήδη τέτοια ευρήματα, πληθαίνουν τα ερωτήματα ως προς την τύχη τους, η οποία προφανώς θα δείξει και τι σχεδιάζεται για τις ανασκαφές που θα ακολουθήσουν σε μεγαλύτερο βάθος και θα αφορούν ευρήματα της ρωμαϊκής και ελληνιστικής περιόδου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας