• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 31.4°C
  4 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.5°C / 29.1°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 27.7°C
  3 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.7°C / 25.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 30.2°C
  4 BF
  44%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 28.0°C
  0 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.4°C / 24.4°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  36°C 32.7°C / 35.8°C
  5 BF
  14%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 32.3°C
  3 BF
  35%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  3 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  3 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 29.5°C
  2 BF
  46%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.5°C / 30.5°C
  1 BF
  37%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 31.8°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 26.5°C / 31.6°C
  4 BF
  20%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.3°C
  3 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 27.8°C
  3 BF
  64%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  64%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φοιτητές κάνουν τέχνη ιστορίες προσφύγων

 • A-
 • A+
Στα γραφεία του Συνήγορου του Πολίτη φιλοξενείται η έκθεση «14 ιστορίες για πρόσφυγες» μέσα από εικονογραφημένα σενάρια, προσαρμοσμένα σε αφίσες, που υπογράφουν 35 φοιτητές και φοιτήτριες, Ελληνες αλλά και Ευρωπαίοι, που βρέθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus.

Οταν ένας πολίτης περνά την πόρτα του, συνήθως για καλό δεν είναι: κάποια αυθαιρεσία έχει υποστεί, την αστυνομική βία έχει υποστεί, κάπως ψάχνει να βρει το δίκιο του παλεύοντας με την κρατική μηχανή. Αυτή τη φορά όμως είναι ο Συνήγορος του Πολίτη που μας καλεί και όχι εμείς που προστρέχουμε σε αυτόν, ανοίγοντας την πόρτα του κτιρίου της οδού Χαλκοκονδύλη 17 σε μια έκθεση που ανοίγει πόρτες στο μέλλον.

Πώς αλήθεια μοιάζει μια καρδιά όταν ένα μωρό γεννιέται; Κι όταν αντικρίζει για πρώτη φορά τους γονείς του; Οταν ο άνθρωπος πρωτοθυμώνει κι όταν πρωτοερωτεύεται; Και την πρώτη φορά που θα δει μια βόμβα; Κι όταν χρειαστεί να τρέξει για τη ζωή του; Αυτός είναι ο καμβάς μίας από τις 35 ιστορίες των φοιτητών και των φοιτητριών του Τμήματος Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Κι από την Πέμπτη η έκθεση -που περιλαμβάνει τις ταινίες αλλά και τις αφίσες των σεναρίων- φιλοξενείται σε έναν εξίσου απρόσμενο χώρο: στο ισόγειο του κτιρίου του Συνηγόρου του Πολίτη κάτω από την πλατεία Κάνιγγος.

Κοινωνικά θέματα

Tο τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας από το 1977 που ιδρύθηκε διδάσκει την υψηλή τέχνη τού storyboard (εικονογραφημένο σενάριο) και του animation. Oι φοιτητές ήδη από το 2002 ασχολούνται με μια σειρά από καυτά κοινωνικά θέματα - από τη διακίνηση ανθρώπων μέχρι την κλιματική αλλαγή. Επιλέγουν τις ιστορίες τους, φτιάχνουν τα σενάρια και στη συνέχεια φτιάχνουν μόνοι τους μικρές ταινίες animation.

Στην έκθεση «14 ιστορίες για πρόσφυγες» παρουσιάζονται στο κοινό 14 εικονογραφημένα σενάρια προσαρμοσμένα σε αφίσες, που υπογράφουν 35 φοιτητές και φοιτήτριες, Ελληνες αλλά και Ευρωπαίοι που βρέθηκαν εδώ στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus. Το μάθημα διδάσκεται στο 5ο εξάμηνο, έτσι μπορούμε να δούμε μέσα από τα μάτια 20χρονων παιδιών πώς βίωσαν το συγκλονιστικό κύμα των ανέστιων -πολλές φορές συνομήλικων ή και μικρότερών τους- ανθρώπων που αναζητούσαν άσυλο στην Ευρώπη.

«Θα μπορούσες να είσαι εσύ», «Γίνε τα χέρια που προσφέρουν βοήθεια», «Βοηθώντας τους άλλους, βοηθάς τον εαυτό σου» - πάνω σε αυτές τις έννοιες οι φοιτητές αφηγούνται τις ιστορίες των προσφύγων σε απόσταση τότε λίγων μηνών από τις μέρες που τάραξαν τον μακάριο ύπνο της Ευρώπης μέχρι εκείνη να αντιδράσει ορθώνοντας τείχη και κλείνοντας έξω τους πρόσφυγες. Με μια ευαισθησία που περιμένει κανείς από τόσο νέους ανθρώπους, αλλά και με μια οξύνοια και ευθύβολη κριτική που εντυπωσιάζει, η έκθεση μπορεί να σας γεμίσει με αισιοδοξία: το αύριο όλων μας βρίσκεται στους φοιτητές τού σήμερα και είναι σε καλά χέρια.

Η καθηγήτρια Ελένη Μούρη και ο επίκουρος καθηγητής Σπύρος Σιάκας διδάσκουν 2D και 3D animation. Οπως τονίζουν, «με δεδομένο ότι τα μαθήματά μας εντάσσονται σε Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και με άξονα την αντίληψη εξωστρέφειας που διέπει την τριτοβάθμια εκπαίδευση, έχουμε υιοθετήσει μια σειρά δράσεις που προάγουν την επαφή των φοιτητών μας με τον "πραγματικό κόσμο", με κοινωνικά θέματα και φορείς». Το 2016 το θέμα που δούλεψαν τα παιδιά ήταν το προσφυγικό. Αυτό ακριβώς το θέμα συγκίνησε τον Συνήγορο του Πολίτη, Ανδρέα Ποττάκη, και σε συνεργασία με τον πρύτανη του ΠΑΔΑ, Παναγιώτη Καλδή, παρουσιάζουν την έκθεση που θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε στην οδό Χαλκοκονδύλη με καθυστέρηση ενός χρόνου λόγω της πανδημίας.

«Η οδύσσεια των πληθυσμών που τα τελευταία χρόνια υποχρεώθηκαν βίαια, ασύντακτα και μαζικά να δραπετεύσουν από τις εστίες τους, οι οποίες είχαν μετατραπεί σε εμπόλεμες ζώνες, ευαισθητοποίησε μεγάλα τμήματα της κοινής γνώμης», μας λέει ο κ. Ποττάκης.

«Η Ελλάδα, ως το νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης, αποτέλεσε χώρα υποδοχής τους, πύλη εισόδου σε μια νέα ζωή, μια ελπίδα επιβίωσης με συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης. Οι ιστορίες ασύλληπτου πόνου και δυστυχίας που οι πληθυσμοί αυτοί κουβαλούσαν μαζί τους, οι προσωπικές και οικογενειακές τους τραγωδίες δεν άφησαν ασυγκίνητη την ελληνική και την ευρωπαϊκή κοινωνία. Πρωτίστως τη νεολαία που, έχοντας ως κεκτημένο την ασφάλεια και ευημερία δεκαετιών, ήρθε αντιμέτωπη με την πραγματικότητα των ανθρώπων αυτών, μια πραγματικότητα που φάνταζε μέχρι πρόσφατα ξένη και απόμακρη. Μέσα από τη δράση αυτή η Ανεξάρτητη Αρχή υπογραμμίζει την ανάγκη για σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων ενηλίκων και παιδιών προσφύγων, για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας και των διακρίσεων σε βάρος των αιτούντων διεθνή προστασία».

«Αμοιβαία συνύπαρξη»

Την οπτική του Πανεπιστημίου αναλύει στον πρόλογο της καλαίσθητης έκδοσης που συνοδεύει την έκθεση ο πρύτανης του ΠΑΔΑ, όπου μεταξύ άλλων σημειώνει: «Η Ελλάδα αποτελεί συχνή πύλη εισόδου για ανθρώπους που για να αποφύγουν πολιτικές καταπίεσης στις χώρες τους τις εγκαταλείπουν ώστε να σώσουν τη ζωή και την αξιοπρέπειά τους. [...] Το ΠΑ.Δ.Α. σε συνεργασία με τον ΣτΠ και διευρύνοντας την άποψη του Θουκυδίδη για "ανοιχτή πόλη" και μεταλαμπάδευση του ελληνικού πολιτισμού, υποστηρίζει τη φιλοξενία, την περίθαλψη και τη φροντίδα αυτών των ομάδων, όπως και την προσπάθεια για αμοιβαία συνύπαρξη».

Η ανάδειξη του έργου των φοιτητών και των φοιτητριών του ΠΑΔΑ από τον ΣτΠ θα συνεχιστεί: ήδη έχει αποφασίσει ότι η θεματολογία της επόμενης έκθεσης θα περιστρέφεται γύρω από ζητήματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, πρόληψης και διαχείρισης φυσικών καταστροφών.

■ Η έκθεση λειτουργεί για το κοινό Δευτέρα - Παρασκευή, 2-5 μ.μ. Τις ταινίες των φοιτητών μπορείτε να δείτε εδώ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τώρα πια κανείς δεν μπορεί να πει πως δεν είδε τίποτα
Ενα κάλεσμα στα social media μετατράπηκε σε διεθνές κίνημα για το προσφυγικό στην Ευρώπη ● Εκατοντάδες γραφίστες μεταμόρφωσαν φωτογραφίες από τη Μόρια σε αφίσες, που θα εκτεθούν σε μεγάλα μουσεία της Ευρώπης...
Τώρα πια κανείς δεν μπορεί να πει πως δεν είδε τίποτα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από το «κενό», στην κοινωνία: ένα εγχείρημα ένταξης προσφύγων
Εδώ και μέρες, η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης είναι διακοσμημένη με δεκάδες φωτογραφίες της Αθήνας που έχουν τραβήξει πρόσφυγες στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος που αποσκοπεί στην απομάκρυνσή τους από το...
Από το «κενό», στην κοινωνία: ένα εγχείρημα ένταξης προσφύγων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πόρισμα - κόλαφος της OLAF για Frontex και επαναπροωθήσεις
Oπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το πόρισμα ζητά να παραπεμφθούν σε πειθαρχικό έλεγχο τρία ανώτατα στελέχη της διοίκησης, μεταξύ των οποίων εκτιμάται ότι βρίσκεται και ο κ. Λετζέρι.
Πόρισμα - κόλαφος της OLAF για Frontex και επαναπροωθήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αντίο» σε ακόμη μια από τις «γιαγιάδες της αλληλεγγύης» στη Λέσβο
Σε ηλικία 96 ετών πέθανε η Ευστρατία Μαυραπίδου, μια από τις τρεις γιαγιάδες της Συκαμνιάς που έγιναν σύμβολο αλληλεγγύης στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης, το καλοκαίρι του 2015.
«Αντίο» σε ακόμη μια από τις «γιαγιάδες της αλληλεγγύης» στη Λέσβο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νεοσύστατο Σωματείο Εργαζομένων σε φορείς Διαχείρισης του Προσφυγικού
Το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων σε Φορείς Διαχείρισης του Προσφυγικού / Μεταναστευτικού, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, δημιουργήθηκε με σκοπό τη διαφύλαξη και προαγωγή των εργασιακών συμφερόντων τους καθώς και...
Νεοσύστατο Σωματείο Εργαζομένων σε φορείς Διαχείρισης του Προσφυγικού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας