• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.4°C / 20.7°C
  0 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.0°C
  0 BF
  80%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 19.0°C
  1 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 17.3°C
  1 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 14.4°C
  3 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.2°C / 17.6°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 20.3°C
  2 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 11.9°C / 16.9°C
  1 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.1°C / 21.8°C
  2 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 15.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 15.0°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 13.8°C / 20.8°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 20.9°C
  1 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.3°C / 17.0°C
  1 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 18.1°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  1 BF
  84%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δέκα πυλώνες για τη Β. Εύβοια

 • A-
 • A+
Το σχέδιο ανασυγκρότησης της πυρόπληκτης περιοχής παρουσίασε χθες η επιτροπή Μπένου, το οποίο βασίζεται στην τεχνογνωσία των ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων (ΟΧΕ) της Ε.Ε. ● «Δεν ερχόμαστε να επουλώσουμε τις πληγές από τις φωτιές. Καλούμαστε να δώσουμε απαντήσεις σε πλειάδα από θέματα, τα οποία δεν είχαν λυθεί χρόνια πριν και τα οποία τώρα θα πρέπει να προγραμματιστούν και να προχωρήσουν με διασφαλισμένους πόρους για να υλοποιηθούν», δήλωσε ο κ. Μπένος.

Τους δέκα βασικούς πυλώνες του σχεδίου ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας παρουσίασε χθες ο επικεφαλής της σχετικής επιτροπής, Σταύρος Μπένος, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Λίμνη Ευβοίας με τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών, αυτοδιοικητικών και τοπικών φορέων.

Σύμφωνα με τον κ. Μπένο, οι παρεμβάσεις θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και να απευθύνονται σε όλους τους πολίτες της περιοχής στο πλαίσιο της τεχνογνωσίας και του σχεδιασμού της Ε.Ε. για τις ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις (ΟΧΕ). Για ένα σχέδιο που χαρακτηρίζεται από έλλειψη συγκεκριμένων προτάσεων σε έργα και οικονομικούς πόρους μίλησε από την πλευρά του ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Βαγγέλης Αποστόλου.

Ο κ. Μπένος αναφέρθηκε στην εκπόνηση ΟΧΕ ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας για την οποία θα υπάρχουν διασφαλισμένοι πόροι και θα υπάρξει σε βάθος χρόνου διάθεση πολύ περισσότερων χρημάτων από τα 80 εκατ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί σήμερα από το περιφερειακό πρόγραμμα. Ακόμη αναφέρθηκε στην ύπαρξη τομεακών προγραμμάτων για ισχυρές υποδομές, το πρόγραμμα ανασυγκρότησης, το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ), το «Αντώνης Τρίτσης» και άλλα προγράμματα μέσω των οποίων θα βρεθεί επιπλέον χρηματοδότηση καθώς επιθυμία της κυβέρνησης είναι να σχεδιαστεί μία ΟΧΕ δίχως περιορισμούς.

Οπως ανακοινώθηκε χθες, οι φάσεις του σχεδίου ανασυγκρότησης θα είναι τρεις. Η πρώτη αφορά τις άμεσες παρεμβάσεις και τις αποζημιώσεις. Η δεύτερη φάση ή «μεταβατική», διάρκειας 2 χρόνων, περιλαμβάνει αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και αποκατάστασης των πυρόπληκτων όπως και παρεμβάσεις σχετικές με το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η τρίτη φάση ή αλλιώς της «οριστικής αποκατάστασης», που, όπως ανέφερε ο Στ. Μπένος, θα πρέπει να υλοποιηθεί αφού πάρει μια ανάσα η τοπική κοινωνία, ώστε να μπορέσει να σχεδιάσει τα επόμενα βήματά της χωρίς βιασύνες.

Το χρονοδιάγραμμα

Η αποκατάσταση-βελτίωση των υποδομών στη Βόρεια και την υπόλοιπη Εύβοια, η ψυχολογική και ιατρική στήριξη των κατοίκων και η περιβαλλοντική αναγέννηση αποτελούν τους τρεις πρώτους βασικούς πυλώνες του σχεδίου. Οσον αφορά τους ανθρώπους και τους εργαζόμενους της περιοχής, σύνθημα του πυλώνα που τους αφορά αποτελεί το «μένουμε στον τόπο μας», με τον κ. Μπένο να έχει διάλογο σε καλό κλίμα με τον πρόεδρο των ρητινοκαλλιεργητών της περιοχής, Βαγγέλη Γεωργαντζή, τον οποίο αποκάλεσε σύμβουλό του.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους πυλώνες που αφορούν τον πολιτισμό, την αγροδιατροφή, τον τουρισμό, την επιχειρηματικότητα μαζί με τη δημιουργία ενός αναπτυξιακού οργανισμού για τη Βόρεια Εύβοια. Τέλος, αναφέρθηκε στις πράσινες πολιτικές της Ε.Ε. με επίκεντρο την καθαρή ενέργεια, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και την καινοτομία που θα πρέπει να διαχυθεί στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου.

Αναφορικά με το υπόλοιπο χρονοδιάγραμμα, η ΟΧΕ αναμένεται να είναι έτοιμη σε έναν χρόνο από σήμερα με πλήρη διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων αλλά και συνεχή ανταλλαγή απόψεων με τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής. «Δεν ερχόμαστε να επουλώσουμε τις πληγές από τις φωτιές. Καλούμαστε να δώσουμε απαντήσεις σε πλειάδα από θέματα τα οποία δεν είχαν λυθεί χρόνια πριν και τα οποία τώρα θα πρέπει να προγραμματιστούν και να προχωρήσουν με διασφαλισμένους πόρους για να υλοποιηθούν» δήλωσε ο κ. Μπένος. Τις τελευταίες 4 μέρες ο Στ. Μπένος επισκέφτηκε τα χωριά της Βόρειας Εύβοιας έχοντας συναντήσεις με τοπικούς φορείς, τους δημάρχους και τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό, με τους οποίους συζήτησε για τις προτεραιότητες του σχεδίου.

Βαγγέλης Αποστόλου: Τα όσα παρουσιάστηκαν χθες δεν αποτελούν μια ολοκληρωμένη πρόταση που μπορεί να αξιολογηθεί, ώστε να κατατεθούν αντιπροτάσεις και να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Σύμφωνα με τον βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, τα σα παρουσιάστηκαν χθες δεν αποτελούν μια ολοκληρωμένη πρόταση που μπορεί να αξιολογηθεί ώστε να κατατεθούν αντιπροτάσεις και να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση. Αυτή τη στιγμή προέχει το να αναδειχτούν οι ευθύνες για την καταστροφή ώστε να ηρεμήσει η τοπική κοινωνία και στη συνέχεια να δοθεί έμφαση στα άμεσα έργα περιβαλλοντικής και αντιπλημμυρικής προστασίας αλλά και στην καταβολή των αποζημιώσεων και των ενισχύσεων. «Η Β. Εύβοια πρέπει να αναστηθεί κι όχι να μεταμορφωθεί. Κι αυτό θα συμβεί αν, σε παράλληλη πορεία με την αναγέννηση που θα προσφέρει η φύση στην περιοχή, προχωρήσουμε και στις απαραίτητες υποδομές» καταλήγει ο κ. Αποστόλου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Εγκλημα εκ προμελέτης και όχι εγκληματική αδιαφορία»
Οδοιπορικό της «Εφ.Συν» στα πλημμυροκαμένα της Βόρειας Εύβοιας περνώντας από τουλάχιστον 8 μεγάλα χωριά με τους κατοίκους να ζουν με τον φόβο της επόμενης κακοκαιρίας.
«Εγκλημα εκ προμελέτης και όχι εγκληματική αδιαφορία»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επίσκεψη αλληλεγγύης στα λαβωμένα χωριά
Επίσκεψη στους Παπάδες της Βόρειας Εύβοιας από δημοτικές παρατάξεις της Αττικής σε μία κίνηση αλληλεγγύης προς τους πυρόπληκτους της περιοχής με την προσφορά σχολικών τσαντών και είδη καθαρισμού.
Επίσκεψη αλληλεγγύης στα λαβωμένα χωριά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πυρόπληκτοι απαιτούν
Συνάντηση με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο είχε αντιπροσωπεία των πυρόπληκτων της βόρειας Εύβοιας.
Πυρόπληκτοι απαιτούν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεγάλη κινητοποίηση στη Στροφυλιά για τους πυρόπληκτους της βόρειας Εύβοιας
Πλήθος κόσμου στο συλλαλητήριο με αίτημα τα ουσιαστικά μέτρα στήριξης και αποζημίωσης μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. Εκεί και ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
Μεγάλη κινητοποίηση στη Στροφυλιά για τους πυρόπληκτους της βόρειας Εύβοιας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας