• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 29.6°C
  1 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.6°C / 26.0°C
  2 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 24.8°C
  2 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.5°C
  2 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 25.0°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 21.4°C
  0 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 28.2°C / 29.9°C
  5 BF
  22%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.9°C
  0 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  3 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 24.6°C
  2 BF
  43%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενής ομίχλη
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.7°C
  2 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.4°C / 26.2°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 26.8°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 28.8°C
  0 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 23.3°C
  3 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 25.0°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  85%
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μαζικό όχι στα κλειστά ΚΥΤ προσφύγων

 • A-
 • A+
Κοινή έκθεση 45 ΜΚΟ και οργανώσεων της ευρωπαϊκής κοινωνίας των πολιτών εκφράζει έντονες ανησυχίες και προχωρά σε έκκληση προς δράση στους ευρωβουλευτές.

Με αφορμή τον ένα χρόνο από την καταστροφική πυρκαγιά στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο, 45 ΜΚΟ και ομάδες προερχόμενες από την ευρωπαϊκή κοινωνία των πολιτών δίνουν σήμερα στη δημοσιότητα κοινή έκθεση που καλεί την Ευρωπαϊκή Ενωση και την ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψουν τα σχέδια για δραστικό περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσφύγων στην Ελλάδα και την κατασκευή κλειστών ΚΥΤ.

Ρωτώντας το πώς και το γιατί χρησιμοποιούνται κονδύλια της Ε.Ε. για τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας ατόμων που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο, η έκθεση παροτρύνει τους ευρωβουλευτές να διερευνήσουν επειγόντως τη διαδικασία κατασκευής κλειστών κέντρων (ΚΥΤ) κόστους 250 εκατομμυρίων ευρώ προερχομένων από ευρωπαϊκά κονδύλια και να παρέμβουν για την προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των ατόμων που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα. Η έκθεση προχωρά, ακόμη, σε μία λίστα 8 συστάσεων προς τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., τις εθνικές κυβερνήσεις, ειδικά την ελληνική, και την Κομισιόν, όπως και την ειδική ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί εντός της για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Οπως σημειώνει η κοινή έκθεση των 45 οργανώσεων, με την οικονομική στήριξη της Κομισιόν η ελληνική κυβέρνηση χτίζει φράχτες και τσιμεντένιους τοίχους γύρω από τα ήδη υπάρχοντα καμπ φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ενώ χτίζει κλειστού τύπου κέντρα σε απομακρυσμένα σημεία στα νησιά του Αιγαίου.

Επίσης, αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο περιορίζουν περαιτέρω την ελευθερία μετακίνησης όσων ζητούν άσυλο και διαμένουν στα συγκεκριμένα κέντρα, περιορίζοντας παράλληλα την πρόσβαση σε ΜΚΟ, δημοσιογράφους και άλλους που θα μπορούσαν να τους προσφέρουν βοήθεια ή να εποπτεύουν την κατάσταση και να προστατέψουν τα δικαιώματα των προσφύγων.

Παρά την υπόσχεση της Ευρωπαίας επιτρόπου Ιλβα Γιόχανσον και της ελληνικής κυβέρνησης, ότι «δεν θα υπάρξουν άλλες Μόριες», μερικούς μήνες μετά συμφωνήθηκε η κατασκευή 5 κλειστού τύπου Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Και στην ενδοχώρα, όμως, ξεκίνησε η κατασκευή τοίχων και συρματοπλεγμάτων γύρω από τα καμπ, με τους διαμένοντες και τις ΜΚΟ ήδη να τα παρομοιάζουν με φυλακές.

Η έκθεση των οργανώσεων εκφράζει σοβαρές ανησυχίες γι’ αυτά τα σχέδια, καθώς οι νέες δομές θα δυσκολέψουν τον εντοπισμό και την προστασία των πραγματικά ευάλωτων ατόμων, θα μειώσουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε διάφορες υπηρεσίες εκείνων που αιτούνται άσυλο και θα κάνουν δύσκολη την πραγματική καταγραφή των συνθηκών που επικρατούν εντός των δομών. Επιπλέον, θα υπάρξουν συνέπειες στην ψυχική αλλά και τη σωματική υγεία των διαμενόντων όπως και στις δυνατότητες κοινωνικής ένταξής τους.

Οι οργανώσεις καλούν την Ε.Ε., την Κομισιόν και την ελληνική κυβέρνηση να εγγυηθούν μεταξύ άλλων ότι:

● Οι νεοαφιχθέντες στα ελληνικά νησιά δεν θα περιορίζονται σε κλειστού τύπου ΚΥΤ και οι όποιοι τυχόν περιορισμοί επιβάλλονται θα βασίζονται σε εξατομικευμένη κρίση.

● Θα υπάρχει ελευθερία μετακίνησης των διαμενόντων σε προσφυγικές δομές, όπως και πρόσβασή τους σε απαραίτητες υπηρεσίες, εκπαίδευση και υγεία.

● Οι αιτούντες άσυλο θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κοντινές αστικές περιοχές και έτσι να μην αποκλείονται κοινωνικά αλλά να έχουν δυνατότητες ένταξης.

Επιπλέον, καταδικάζουν τη χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την κατασκευή κλειστού τύπου ΚΥΤ, ζητούν ένα σαφές σχέδιο εποπτείας των νέων ΚΥΤ, τον σεβασμό των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των διαμενόντων όπως και να μην παρεμποδίζεται η πρόσβαση των ΜΚΟ σε αυτά κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας. Τέλος, ζητούν η ελληνική κυβέρνηση να επανεξετάσει την επιδοματική πολιτική της ως προς τους αιτούντες άσυλο ώστε να μπορούν να ζουν αυτόνομα σε σπίτια και να μπορούν να ενταχθούν αποτελεσματικότερα, εφόσον ολοκληρώνεται η διαδικασία ασύλου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χρηματοδότηση και τελεσίγραφα από Γιόχανσον για τις προσφυγικές δομές στο Αιγαίο
Δεδομένη για την Ε.Ε. η δημιουργία των δομών στα ελληνικά νησιά, με την Ευρώπη να δίνει 276 εκατ. ευρώ • Αντιδρούν οι κάτοικοι.
Χρηματοδότηση και τελεσίγραφα από Γιόχανσον για τις προσφυγικές δομές στο Αιγαίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης και πορεία σήμερα στη Βουλή
Σε συγκεντρώσεις αλληλεγγύης και διεκδίκησης για τους πρόσφυγες καλούν σήμερα το απόγευμα οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, συλλογικότητες και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης και πορεία σήμερα στη Βουλή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στη Γερμανία 118 αιτούντες άσυλο από ευάλωτες οικογένειες
Για τη Γερμανία αναχώρησαν χθες, από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) των νησιών, 118 αιτούντες άσυλο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Στη Γερμανία 118 αιτούντες άσυλο από ευάλωτες οικογένειες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπό έλεγχο η φωτιά στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ
Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σε Rubhall του Κέντρου Ταυτοποίησης της Μυτιλήνης. Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν τρία οχήματα της πυροσβεστικής.
Υπό έλεγχο η φωτιά στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας