• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 24.1°C
  5 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.1°C / 26.6°C
  4 BF
  33%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 26.5°C
  1 BF
  29%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.9°C
  2 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 24.6°C
  5 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 25.0°C
  2 BF
  28%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 22.6°C
  2 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 20.4°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.8°C
  4 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 19.8°C
  6 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  4 BF
  47%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.3°C / 23.9°C
  0 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.7°C / 24.4°C
  3 BF
  26%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.4°C / 23.0°C
  3 BF
  29%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.3°C / 21.6°C
  3 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 25.5°C
  2 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  1 BF
  34%

Για τον νέο πρόεδρο του σώματος και την απόδοση τιμών στον Μίκη Θεοδωράκη συζήτησε το δημοτικό συμβούλιο στο αμφιθέατρο του «Αθήνα 9.84»

EUROKINISSI/ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διά ζώσης, αλλά με αποκλεισμούς

 • A-
 • A+
Τρεις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις αρνήθηκαν να δεχτούν τον διαχωρισμό των αιρετών σε εμβολιασμένους και μη και απείχαν από τη συνεδρίαση, αφού δεν επετράπη η φυσική παρουσία σε ανεμβολίαστους, ούτε με αρνητικό τεστ, όπως γίνεται στη Βουλή. ● Η «Ανοιχτή Πόλη» κατέθεσε ψήφισμα για αλλαγή της σχετικής κυβερνητικής απόφασης αλλά και στήριξη του μαζικού εμβολιασμού και απήλθε, καταγγέλλοντας την άρνηση του δημάρχου για διάλογο.

Με τον διαχωρισμό των αιρετών σε εμβολιασμένους και μη πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων, η πρώτη που συγκλήθηκε διά ζώσης έπειτα από πολλούς μήνες ισχύος των περιοριστικών μέτρων και η οποία είχε σκοπό την εκλογή νέου προέδρου του σώματος και τη λήψη απόφασης για απόδοση τιμών στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Η συνεδρίαση ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε σε κλίμα αντιπαραθέσεων και στην αποχή τριών αντιπολιτευόμενων παρατάξεων από τη διαδικασία, ενώ προστέθηκε η αποχώρηση της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης.

Η δημοτική αρχή Κ. Μπακογιάννη δεν δέχθηκε καν να συζητήσει την πρόταση της «Ανοιχτής Πόλης» να ζητηθεί από την κυβέρνηση βελτίωση του ισχύοντος πλαισίου ώστε να επιτρέπεται στα εγγύτερα στον πολίτη δημοκρατικά όργανα η φυσική παρουσία έπειτα από αρνητικό τεστ Covid και ουσιαστικά επιχείρησε να τοποθετήσει τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις στο μέτωπο των αντιεμβολιαστών, παρότι το σχετικό ψήφισμα της μείζονος αντιπολίτευσης έστελνε ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ του μαζικού εμβολιασμού.

Η φυσική παρουσία στο κλειστό αμφιθέατρο του «Αθήνα 9.84» επετράπη μόνο σε όσους δημοτικούς συμβούλους είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει από Covid το τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα με τις προβλέψεις πρόσφατης κυβερνητικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Σε όσους δεν εμβολιάστηκαν δεν επετράπη η φυσική παρουσία ακόμη κι αν προσκόμιζαν αρνητικό μοριακό ή rapid τεστ και δυνατότητα συμμετοχής στη συνεδρίαση είχαν αποκλειστικά μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αντιδράσεις υπήρξαν άμεσα απέναντι στις παραπάνω προβλέψεις. Καταγγέλλοντας περιορισμούς στη δημοκρατική λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου -με ξεκάθαρη θέση υπέρ του εμβολιασμού- οι παρατάξεις «Αθήνα Είσαι Εσύ» (Π. Γερουλάνος), «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» (Π. Κωνσταντίνου) και «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή» (Ντίνα Ρέππα) απείχαν από τη χθεσινή συνεδρίαση.

Στην έναρξη της διαδικασίας ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Ν. Ηλιόπουλος, κατέθεσε ψήφισμα που εξαρχής αποσαφήνιζε ότι «το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων στηρίζει τον μαζικό εμβολιασμό» και καλούσε το σώμα να ζητήσει από την κυβέρνηση να επιτραπεί η φυσική παρουσία και σε όσους προσκομίζουν αρνητικό μοριακό τεστ (όπως συμβαίνει π.χ. στις συνεδριάσεις της Βουλής), ώστε να αρθούν οι αποκλεισμοί εκλεγμένων συμβούλων που γεννώνται από την κυβερνητική απόφαση. Κάθετα αρνητικός έως και προκλητικός ήταν ο δήμαρχος απέναντι στο ψήφισμα, ισχυριζόμενος ότι «μόνο νερό ρίχνει στον μύλο αυτών που κρατάνε την κοινωνία μας πίσω».

Πρωτοφανή στιγμιότυπα

Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «εξυπηρετεί σκοπιμότητες» χωρίς να εξηγήσει ποιες σκοπιμότητες εννοεί, ενώ παρότι παραδέχθηκε τον προβληματικό χαρακτήρα της κυβερνητικής απόφασης, ενημερώνοντας ότι είναι σε επικοινωνία με το υπουργείο Εσωτερικών για βελτιώσεις, η παράταξή του αρνήθηκε έστω να συζητηθεί το ψήφισμα της «Ανοιχτής Πόλης» - ψήφισμα που βρήκε σύμφωνη και τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

«Η διευκόλυνση της συμμετοχής στα δημοτικά συμβούλια είναι κρίσιμη για έναν θεσμό δημόσιο και ανοιχτό στους δημότες» τόνισε η «Ανοιχτή Πόλη» σε ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση, προσθέτοντας ότι η άρνηση του δημάρχου να συζητηθεί το ψήφισμα «επιβεβαιώνει την ανησυχία μας ότι αντιλαμβάνεται τις δημοκρατικές ανάγκες σαν ένα βάρος μάλλον περιττό».

Εν τέλει, απόντος του μεγαλύτερου τμήματος της αντιπολίτευσης, επικυρώθηκε η εκλογή του Ελ. Σκιαδά στη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου ελλείψει άλλου υποψηφίου.

Στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση υπήρξαν και άλλα πρωτοφανή στιγμιότυπα. Συγκεκριμένα, πρώτα πραγματοποιήθηκε η αριθμημένη ως 17η συνεδρίαση για την απόδοση τιμών στον Μίκη Θεοδωράκη κι έπειτα η αριθμημένη ως 16η συνεδρίαση για την εκλογή νέου προέδρου. Η πρώτη συνεδρίαση έγινε με προεδρεύοντα τον Χρ. Τεντόμα, με αντιπολιτευόμενους συμβούλους να σχολιάζουν ότι ο απερχόμενος πρόεδρος «ήθελε να προλάβει να πάρει τη δόξα» της απόδοσης τιμών στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη.

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να τιμήσει τον Μίκη Θεοδωράκη δίνοντας το όνομά του σε μια οδό της πρωτεύουσας και να προκηρύξει καλλιτεχνικό διαγωνισμό για τη δημιουργία προτομής, η οποία θα τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας. Τέλος, αποφασίστηκε να φιλοξενηθεί η σορός του δωρεάν, τιμής ένεκεν, στο Α’ Νεκροταφείο μέχρι να ταφεί σύμφωνα με τις τελευταίες του επιθυμίες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Κ. Μπακογιάννης ενοχλήθηκε που του χαλάνε το όνειρο
Πέρασε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο το νέο «όραμα» που επιδιώκει τον εξοστρακισμό των Ι.Χ. από το κέντρο. ● Σκληρή κριτική από τον Ν. Ηλιόπουλο καθώς «μετατρέπεται το κέντρο σε ένα τουριστικό χωριό».
Ο Κ. Μπακογιάννης ενοχλήθηκε που του χαλάνε το όνειρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Κ. Μπακογιάννης «κρύφτηκε» πίσω από τον Πολάκη για να μην πάρει θέση κατά του Μπογδάνου
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννης, θέλησε να αποφύγει να καταδικάσει την ξενοφοβική ενέργεια του βουλευτή της Ν.Δ., Κ. Μπογδάνου επικαλούμενος προσωπική επίθεση που είχε δεχθεί από τον Π. Πολάκη.
Ο Κ. Μπακογιάννης «κρύφτηκε» πίσω από τον Πολάκη για να μην πάρει θέση κατά του Μπογδάνου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ως εδώ, κύριε Μπακογιάννη»
Για μη ύπαρξη δημόσιας διαβούλευσης κάνουν λόγο δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου «Σύμπραξη για την Αθήνα» σχετικά με την ιδιωτική χορηγία-παρέμβαση στον Λόφο Στρέφη.
«Ως εδώ, κύριε Μπακογιάννη»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα βέλη γύρισαν μπούμερανγκ για τον δήμαρχο
O κ. Μπακογιάννης ζήτησε ο ίδιος ονομαστική ψηφοφορία πιστεύοντας ότι έτσι θα εκθέσει όσους καταψηφίσουν, ενώ ο Β. Καπερνάρος δήλωσε ότι υπερψηφίζει ζητώντας να αποχωρήσει πριν ξεκινήσει η διαδικασία.
Τα βέλη γύρισαν μπούμερανγκ για τον δήμαρχο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλαδεύουν τα δέντρα στην Αθήνα ώσπου να καραφλιάσουν
Τριάντα περιβαλλοντικές οργανώσεις και σύσσωμη η αντιπολίτευση αντιδρούν στις «αυστηρές κλαδεύσεις» που γίνονται από εργολάβο και αφήνουν τα δέντρα της πρωτεύουσας μόνο με τον κορμό.
Κλαδεύουν τα δέντρα στην Αθήνα ώσπου να καραφλιάσουν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας