Με συγκίνηση, αλλά και κάθε επισημότητα η Ελλάδα ετοιμάζεται αυτή την εβδομάδα να στείλει τον μεγάλο αποχαιρετισμό στον σπουδαίο Μίκη Θεοδωράκης, ο οποίος πέρασε στην αθανασία την περασμένη Πέμπτη.
Η σορός του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη θα τεθεί από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών, στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η αποχαιρετιστήρια τελετή και ο Μίκης Θεοδωράκης θα ξεκινήσει το ταξίδι για την πατρίδα του, τον Γαλατά Χανίων, όπου και θα κηδευτεί και θα ενταφιαστεί.
Για το πρόγραμμα των επόμενων ημερών ενημέρωσε με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ , σημειώνοντας ότι το λαϊκό προσκύνημα για τον μεγάλο συνθέτη που έφυγε από τη ζωή την περασμένη Πέμπτη, θα ξεκινήσει στις 3 μ.μ. και θα ολοκληρωθεί (η πρώτη ημέρα) στις 7 το απόγευμα. Θα συνεχιστεί την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου (10 π.μ. με 7 μ.μ.) και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου (10 π.μ. με 4 μ.μ.)».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, σε ώρα που θα προσδιοριστεί, στην εκκλησία του χωριού, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού».
Λύθηκε η διαμάχη για τον τόπο ταφής του
Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε την Κυριακή, η συνεδρίαση του Πρωτοδικείο για τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν κατατεθεί φαίνεται να αποκτά τυπικό χαρακτήρα, καθώς η διαμάχη λύθηκε ενδοοικογενειακά, και θα γίνει σεβαστή η επιθυμία που είχε εκφράσει με τις επιστολές του ο Μίκης Θεοδωράκης, να ταφεί στον Γαλατά, πλάι στον πατέρα του και τον αδελφό του, και τελικά αυτό θα γίνει.
Ο γιος του Μίκη με νέα ανάρτησή του στο Facebook διευκρίνισε ότι διαδικασία δεν τον αφορά. «Δεν πρόκειται να παραστώ. Δεν αψήφισα τον πατέρα μου ζωντανό. Δεν θα το κάνω τώρα όταν όλη η Ελλάδα τον Τιμά. Θα τον αποχαιρετήσουμε όλοι μαζί όπως του πρέπει. Η οικογένεια. Οι φίλοι. Οι συνεργάτες. Οι συγχωριανοί. Όσοι τον αγάπησαν. Όσοι μπορεί να τον πίκραναν. Όσοι στο παρελθόν μπορεί να συμφώνησαν ή να διαφώνησαν. Τίποτα πια δεν έχει σημασία. Εκείνο που μένει είναι το τελευταίο δάκρυ».
Ο Γιώργος Θεοδωράκης σημειώνει επίσης πως επιθυμία του πατέρα του «ήταν να ταφεί στην Κρήτη. Δεν το μάθαμε χθες, ούτε χρειάστηκαν συμβολαιογράφοι, επιστολές και Πρωτοδικεία να μας το πουν. Την είχε εκφράσει με κάθε δυνατό τρόπο. Δημόσια. Ιδιωτικά. Προφορικά. Γραπτά. Και έχει προσωπικά φροντίσει για την τελευταία λεπτομέρεια».
Το είχε δηλώσει ανοιχτά από το 1995
Την επιθυμία του να ταφεί στον Γαλατά είχε εκφράσει ο μεγάλος μας συνθέτης ήδη από το 1995, όπως αποτυπώνεται και στο ηχητικό ντοκουμέντο προ 26 ετών, από μία ραδιοφωνική συνομιλία που είχε με τον Μίμη Ανδρουλάκη και είχε μεταδοθεί από τον Ρ/Σ ΦΛΑΣ.
Το σχετικό απόσπασμα ανέβασε στο youtube ο συνθέτης και στιχουργός, Πάνος Σαββόπουλος, και σε αυτό ο Μίκης Θεοδωράκης εξέφραζε την επιθυμία του να ταφεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του.
Προτομή και οδός με τον όνομα του Μίκη Θεοδωράκη στην Αθήνα
Σήμερα, στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας, εγκρίθηκε ψήφισμα, το οποίο αναφέρει ότι η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα φιλοξενηθεί δωρεάν τιμής ένεκεν στο Α΄Νεκροταφείο Αθηνών μέχρι να γίνει η ταφή του σύμφωνα με τις επιθυμίες του, να προκηρύξει ο δήμος καλλιτεχνικό διαγωνισμό για την προτομή του, να δοθεί το όνομα του σε οδό της Αθήνας και στην κηδεία να παραστούν ο δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας