• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.2°C
  4 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  4 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 17.0°C
  0 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  5 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 16.0°C
  0 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 13.6°C / 14.6°C
  3 BF
  96%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  5 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 19.1°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  5 BF
  87%
 • Λάρισα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  14°C 13.9°C / 16.5°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  2 BF
  95%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.4°C
  3 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  3 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης
  16°C 13.7°C / 16.7°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  99%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Aναπολούν τον πάλαι ποτέ ιδιωτικό-κρατικοδίαιτο ΟΑΣΘ

 • A-
 • A+
Στην ενημερωτική εκδήλωση των μετόχων του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Αυτοκινητιστών Θεσσαλονίκης «Ηρακλής», παρουσία ενός υπουργού, επτά «γαλάζιων» βουλευτών και τριών δημάρχων, ανακοινώθηκαν τα σχέδια συμμετοχής σε ΣΔΙΤ για παροχή συγκοινωνιακού έργου.

Oσμή «μαγειρέματος» νέου κρατικοδίαιτου ιδιωτικού φορέα για τις συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης αναδύθηκε τη Δευτέρα στην ενημερωτική εκδήλωση των μετόχων του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Αυτοκινητιστών Θεσσαλονίκης «Ηρακλής» (απαρτίζεται κυρίως από πρώην μετόχους του ΟΑΣΘ)και στην οποία έλαβαν μέρος ένας υπουργός της κυβέρνησης, επτά νεοδημοκράτες βουλευτές και τρεις δήμαρχοι (Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Καλαμαριάς). Στη διάρκεια της εκδήλωσης, οι μέτοχοι του «Ηρακλή» ανακοίνωσαν επίτευξη συμφωνίας για τα μισθώματα του κτιρίου των γραφείων του ΟΑΣΘ και των δύο αμαξοστασίων αλλά και τα σχέδιά τους να συμμετάσχουν σε ΣΔΙΤ (δηλαδή νέος ΟΑΣΘ με άλλη φορεσιά) για παροχή συγκοινωνιακού έργου!

Το ενδιαφέρον είναι ότι σχετικά με την υπόθεση των μισθωμάτων που έχει πλούσιο ιστορικό δεν υπάρχει καμιά επίσημη ενημέρωση από πλευράς ΟΑΣΘ, εκτός αν θεωρείται επίσημη ενημέρωση ένα ρεπορτάζ ιστοσελίδας (voria.gr) προ πενταμήνου ή οι ανακοινώσεις του Συνεταιρισμού των πρώην μετόχων.

Δεν πρόκειται για απλή παρατήρηση, δεδομένου ότι υπάρχουν και άλλες παρατηρήσεις που σχετίζονται με το θέμα, δηλαδή: α) ενώ μέχρι τον Ιούνιο ο ΟΑΣΘ όφειλε να έχει δημοσιεύσει τον ισολογισμό του 2020 και τα αποτελέσματα χρήσης, δεν το έχει κάνει και β) η τελική έκθεση του εκκαθαριστή («Grant Thornton») που, όπως παραδέχθηκε η κυβέρνηση στη Βουλή, βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή εδώ και δύο χρόνια, δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί. Πιο απλά, αρνούνται πεισματικά και σκανδαλωδώς να πληροφορήσουν τον ελληνικό λαό και ειδικότερα τους Θεσσαλονικείς αν τελικά το ελληνικό κράτος χρωστάει κάτι στους μετόχους του ΟΑΣΘ ή συμβαίνει οι μέτοχοι μετά την εκκαθάριση να χρωστάνε στο Δημόσιο.

Κλείνουν το μάτι

Αν πιστέψουμε το ρεπορτάζ ιστοσελίδας (grtimes.gr) από την προχθεσινή ενημερωτική συγκέντρωση –και δεν έχουμε δυστυχώς κανέναν λόγο να μην το πιστέψουμε– «άμεση απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα για το μέλλον του κρατικού ΟΑΣΘ ζήτησαν επτά βουλευτές Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, στη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης των μετόχων του ΠΣΑΘ “Ηρακλής”».

Το γεγονός ότι στο σύνολό τους σχεδόν οι βουλευτών της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη (ένας μόνο προφανώς έλειπε) πήγαν σε συγκέντρωση πρώην μετόχων του ΟΑΣΘ για να ζητήσουν από την κυβέρνηση να τοποθετηθεί για τον… ΟΑΣΘ δεν μιλά απλώς από μόνο του, αλλά καταλήγει σε φλυαρία. Ο δε υφυπουργός Εσωτερικών/ΥΜΑΘ Σταύρος Καλαφάτης έφτασε στο σημείο να θεωρεί «επιβεβλημένο να καταβληθούν τα οφειλόμενα μισθώματα στους μετόχους». Δύο τινά συμβαίνουν: ή γνωρίζει κάτι ο κ. Καλαφάτης για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ή δεν γνωρίζει τίποτα απολύτως, αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να κλείνει το μάτι σε αυτούς που θεωρεί εκλογική του πελατεία.

Σύμφωνα με τους πρώην μετόχους του ΟΑΣΘ, ο Οργανισμός τούς οφείλει: α) 3,5 εκατομμύρια για μισθώματα από το 2017 (όταν ο ΟΑΣΘ κρατικοποιήθηκε) και β) άλλα 10 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία 7 για μισθώματα από το 2014 μέχρι το 2017 και 3 εκατομμύρια ευρώ δάνειο του συνεταιρισμού στον ΟΑΣΘ που δεν επιστράφηκε (δηλαδή οι μέτοχοι του ΟΑΣΘ χρωστούσαν στους εαυτούς τους ως μετόχους σε άλλο συνεταιρισμό;).

Εδώ αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση με την προηγούμενη διοίκηση του ΟΑΣΘ είχαν καταθέσει δύο αιτήσεις συντηρητικής κατάσχεσης κατά του Συνεταιρισμού (ύψους 76 συν 10 εκατ. ευρώ!), τις οποίες όμως απέσυρε η σημερινή διοίκηση του Οργανισμού και η σημερινή κυβέρνηση πριν από ακριβώς έναν χρόνο. Η προηγούμενη διοίκηση του ΟΑΣΘ θεωρούσε το ύψος των μισθωμάτων εξωφρενικό (1 με 1,5 εκατομμύριο τον χρόνο) και είχε ζητήσει εκτιμήσεις από ανεξάρτητα γραφεία, που κατέβαζαν το τίμημα τουλάχιστον στο ήμισυ. Πόσο θα είναι το τίμημα τώρα δεν είναι καθαρό, καθώς στα δύο προαναφερθέντα ρεπορτάζ που φιλοξενούν και σχετικές δηλώσεις, στο μεν πρώτο γινόταν λόγος για «μείωση 35%, φτάνοντας έτσι στο ύψος των 58.000 ευρώ μηνιαίως», ενώ στο δεύτερο για συμφωνία που προβλέπει «τη μείωση του μισθώματος κατά 21% και την παραίτηση από τη διεκδίκηση των τόκων στα ποσά που οφείλονται».

Παράνομη

Με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΘ Στέλιος Παππάς επιμένει ότι «ο “Ηρακλής” είχε δορυφορική σύμβαση με τον ΟΑΣΘ, αφού οι μέτοχοί του ήταν και μέτοχοι του Οργανισμού. Τέτοιες συμβάσεις απαγορεύονται γιατί είναι σε βάρος του Δημοσίου. Απόδειξη οι εκθέσεις των ορκωτών εκτιμητών για το ύψος των ενοικίων. Οποιαδήποτε συναλλαγή με τον “Ηρακλή” είναι παράνομη από τη στιγμή που τα αμαξοστάσια και το κτίριο διοίκησης του ΟΑΣΘ έγιναν με χρήματα του Οργανισμού».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απανωτά κρούσματα στον ΟΑΣΘ
Με την επιστροφή του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, επέστρεψε με ένταση η συζήτηση για την κατάσταση στον ΟΑΣΘ.
Απανωτά κρούσματα στον ΟΑΣΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χειρόφρενο στα «νέα» λεωφορεία του ΟΑΣΘ λόγω ζέστης
Με το θερμόμετρο να σκαρφαλώνει πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου, ελλείψει κλιματισμού και παραθύρων είναι αδύνατο να διεξαχθούν δρομολόγια ● Τι καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων
Χειρόφρενο στα «νέα» λεωφορεία του ΟΑΣΘ λόγω ζέστης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σύγκρουση χωρίς τέλος στον ΟΑΣΘ
Οργισμένη η απάντηση των εργαζομένων με το συνδικάτο να καταγγέλλει τον κ. Σκόδρα για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και εξόντωση των εργαζομένων του Οργανισμού.
Σύγκρουση χωρίς τέλος στον ΟΑΣΘ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας