• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 16.7°C / 21.2°C
  1 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.3°C / 17.1°C
  1 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 20.5°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.4°C / 16.5°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.7°C / 14.4°C
  2 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 20.1°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.9°C
  2 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.9°C / 16.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.1°C / 20.8°C
  1 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.6°C / 19.0°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.5°C / 14.9°C
  2 BF
  94%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.5°C / 18.3°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 14.8°C / 18.8°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.9°C / 21.5°C
  1 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.7°C / 16.0°C
  0 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.8°C / 17.2°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  70%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κακοποίηση κουνελιών για χάρη του θεάματος

 • A-
 • A+
Δέκα χρόνια μετά την απαγόρευση κάθε χρησιμοποίησης ζώων σε θεάματα, φαίνεται πως ο νόμος παραμένει κενό γράμμα καθώς αποτελεί κοινή πρακτική η εμπλοκή κουνελιών και περιστεριών σε ταχυδακτυλουργικά «κόλπα». ● Εξώδικο της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας στην Ακαδημία Ταχυδακτυλουργών ύστερα από βάναυσο θέαμα σε παιδικό πάρτι.

Εξώδικη επιστολή-διαμαρτυρία προς την Ακαδημία Ταχυδακτυλουργών απέστειλε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) έπειτα από καταγγελία που έλαβε για διοργάνωση παιδικού πάρτι γενεθλίων που πραγματοποιήθηκε στην Αττική με παρουσία ταχυδακτυλουργού, ο οποίος κατά την ολοκλήρωση του προγράμματός του στα παρευρισκόμενα παιδιά και τους καλεσμένους παρουσίασε ένα νούμερο με ζωντανό κουνέλι.

Αφού ολοκλήρωσε το… μαγικό κόλπο, τοποθέτησε το κουνέλι σε ένα κουτί και μετά μέσα σε μαύρη τροχήλατη βαλίτσα όπου φύλασσε όλα τα σύνεργά του. Συνέχισε δε να συνομιλεί με τους καλεσμένους στο πάρτι ενόσω μέσα στην κλειστή μαύρη βαλίτσα είχε τοποθετήσει κυριολεκτικά σαν αντικείμενο ένα ζωντανό κουνέλι!

Αυτόπτης μάρτυρας έσπευσε και ενημέρωσε τον ταχυδακτυλουργό για την παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας περί παράνομης χρήσης ζώων σε θεάματα και την κακοποίηση του ζώου. Ο ταχυδακτυλουργός ισχυρίστηκε ότι είχε άγνοια, ότι δεν το πράττει μόνο αυτός, ότι πολλοί ταχυδακτυλουργοί χρησιμοποιούν κουνέλια και περιστέρια και στη συνέχεια αποχώρησε άμεσα.

«Εάν ισχύει αυτό που ανέφερε ο ταχυδακτυλουργός και εξακολουθούν μέχρι σήμερα στη χώρα μας κάποιοι ταχυδακτυλουργοί, μάγοι, ψυχαγωγοί, εμψυχωτές ή εν γένει διασκεδαστές να χρησιμοποιούν ζώα στις παραστάσεις τους, θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι εδώ και σχεδόν μία 10ετία στη χώρα μας έχει καταργηθεί η χρησιμοποίηση ζώων σε θεάματα και συγκεκριμένα το άρθρο 12 του νόμου 4039/2012 για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό», αναφέρει η ΠΦΠΟ στην εξώδικη διαμαρτυρία της.

Σύμφωνα με τον νόμο, «απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή σε θίασο με ποικίλο πρόγραμμα, εφόσον τα ζώα αυτά χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμά τους, πραγματοποιούν παραστάσεις ή παρελαύνουν ή εμφανίζονται ενώπιον του κοινού».

Επιπλέον, «απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε επιχειρήσεις ψυχαγωγικών παιχνιδιών, πίστας αυτοκινητιδίων, μουσικών συναυλιών, επιδείξεων, πανηγυριών ή άλλων καλλιτεχνικών ή ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, εφόσον τα ζώα χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμά τους». Η παράβαση του νόμου συνιστά ποινικό αδίκημα και οι παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι δύο έτη και με χρηματική ποινή από 5.000 έως 15.000 ευρώ.

Επιπρόσθετα, καθώς ο ταχυδακτυλουργός που παραβρέθηκε στο πάρτι ανέφερε ότι επί 3 συναπτά έτη χρησιμοποιεί το κουνέλι στις παραστάσεις του με τον τρόπο αυτό και μετά σαν αντικείμενο το κλείνει στη βαλίτσα, η ΠΦΠΟ αναφέρει στην εξώδικη διαμαρτυρία της ότι η πρακτική αυτή συνιστά κατ’ εξακολούθηση κακοποίηση του ζώου. Και όπως ορίζει ο νόμος, «απαγορεύεται η κακοποίηση και η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου και οι παραβάτες τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή μέχρι 360 ημερήσιες μονάδες, με το ποσό για την καθεμία να ορίζεται από 10 έως πενήντα 50 ευρώ».

Με την εξώδικη διαμαρτυρία, που κοινοποιείται και στον Σύλλογο Φίλων Ελληνικής Ταχυδακτυλουργίας και στον Σύλλογο Παιδότοπων Ελλάδος, η ΠΦΠΟ καλεί τα μέλη τους να παύσουν τη χρησιμοποίηση οποιουδήποτε είδους ζώου σε παραστάσεις και να συμμορφωθούν με την κείμενη νομοθεσία. Διαφορετικά, προειδοποιεί ότι θα ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά της ενώπιον των αρμόδιων αρχών αναφορικά με την τήρηση της νομοθεσίας και δη την προστασία των ζώων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποιοι γουργουρίζουν και ποιοι γρυλίζουν στο ν/σ για τους πιστούς μας φίλους
Τα συν και πλην, οι παραλείψεις και οι ασάφειες στο νέο νoμοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς που κατατέθηκε σε διαβούλευση
Ποιοι γουργουρίζουν και ποιοι γρυλίζουν στο ν/σ για τους πιστούς μας φίλους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γιατί οι φιλοζωικές κρατούν μικρό καλάθι
Χαιρετίζει την πρόσφατη δέσμευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη θέσπιση ενός βαρύτερου ποινικού πλαισίου που θα καθιστά αποτελεσματικότερη τη δίωξη και τιμωρία των βασανιστών ζώων η...
Γιατί οι φιλοζωικές κρατούν μικρό καλάθι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο έλεος της αστυνομικής αυθαιρεσίας και οι φιλόζωοι
Απ’ ό,τι φαίνεται, από το δόγμα «νόμος και τάξη» δεν γλιτώνουν ούτε οι φιλόζωοι. Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κάλυψε τα αστυνομικά όργανα που επέβαλαν παράλογα χρηματικά ποσά σε πολίτες που τάιζαν γάτες.
Στο έλεος της αστυνομικής αυθαιρεσίας και οι φιλόζωοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Φως» για τα ορφανά γατάκια του Σκαραμαγκά
Ο Δήμος Χαϊδαρίου ανταποκρίθηκε στα αιτήματα των ζωόφιλων με αποστολή τροφής και κτηνιάτρων για τη σωτηρία των ζώων που έμειναν απροστάτευτα μετά τη μεταφορά των φιλοξενούμενων από το hot spot.
«Φως» για τα ορφανά γατάκια του Σκαραμαγκά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ευαισθησία του Μίκη για τα ζώα
Ο μεγάλος συνθέτης με κάθε ευκαιρία έδειχνε την αγάπη του και προάσπιζε τα δικαιώματα των ζώων παίρνοντας θέση για τα δικαιώματά τους.
Η ευαισθησία του Μίκη για τα ζώα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δέσμευση ΕΛ.ΑΣ. για ελέγχους ενάντια στο παστούρωμα ζώων
Διαταγή προς όλες τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες για την εντατικοποίηση των αστυνομικών ελέγχων για την αντιμετώπιση της βάρβαρης πρακτικής του παστουρώματος των ζώων.
Δέσμευση ΕΛ.ΑΣ. για ελέγχους ενάντια στο παστούρωμα ζώων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας