• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.1°C / 29.6°C
  3 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.4°C / 31.0°C
  2 BF
  29%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 25.0°C / 28.3°C
  1 BF
  32%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 27.4°C
  3 BF
  36%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 23.5°C / 31.0°C
  0 BF
  27%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  2 BF
  16%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  3 BF
  25%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 22.7°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 25.9°C
  1 BF
  31%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.8°C
  3 BF
  35%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 25.1°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  0 BF
  23%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.5°C / 29.9°C
  2 BF
  26%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 29.3°C
  2 BF
  19%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.4°C
  3 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.2°C / 31.1°C
  2 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  28%
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Χωρίς χαμαλοδουλειά, δασοπυρόσβεση δεν υπάρχει»

 • A-
 • A+
Το αναλυτικό σημείωμα του δασοπόνου Παναγιώτη Καμπούρογλου έτυχε πολλών αναδημοσιεύσεων και σχολίων στο διαδίκτυο. ● Επικεντρώνει την κριτική του στο δόγμα με το οποίο λειτουργεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία, που βλέπει τη δασοπυρόσβεση ως «πάρεργο» και δεν δίνει εντολή να μπουν οι πυροσβέστες μέσα στο δάσος. ● «Τα εναέρια μέσα χρησιμοποιούνται για να ρίξουν την ένταση της φωτιάς, ώστε να επιχειρήσουν τα επίγεια μέσα», σημειώνει.

«Χωρίς να γίνει η απαραίτητη χαμαλοδουλειά στη φωτιά, χωρίς να πατήσει στο δάσος η αρβύλα του πυροσβέστη, ο οποίος θα χωρίσει το καμένο από το άκαυτο, δασοπυρόσβεση δεν υπάρχει».

Με τα λόγια αυτά κλείνει ένα αναλυτικό του σημείωμα –εξομολόγηση πόνου, αναμνήσεων και θυμωμένων ερωτημάτων– στα κοινωνικά δίκτυα με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές ο δασοπόνος Παναγιώτης Καμπούρογλου.

Το σημείωμα έτυχε πολλών αναδημοσιεύσεων και σχολίων καθώς μιλά κάποιος με την ιδιότητα του ενεργού πολίτη και δημοσίου υπαλλήλου, που ξεκίνησε την καριέρα πριν από 20 χρόνια με όνειρό του να σώσει τα δάση.

Μάλιστα, πρόκειται για άνθρωπο μακριά από το στερεότυπο εκείνου που μπήκε στο Δημόσιο για να αράξει, καθώς, όπως αναφέρει, προσλήφθηκε αρχικά στην Πυροσβεστική το 2000, αλλά δυο χρόνια αργότερα παραιτήθηκε για να προσληφθεί στη Δασική Υπηρεσία και να υπηρετήσει στα Δασαρχεία Ανδρου και Λαυρίου.

Παναγιώτης Καμπούρογλου

Ο Π. Καμπούρογλου επικεντρώνει την κριτική του στο «δόγμα» με το οποίο λειτουργεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία, που βλέπει τη δασοπυρόσβεση ως «πάρεργο» και δεν δίνει εντολή να μπουν οι πυροσβέστες μέσα στο δάσος για να παλέψουν με τη φωτιά χωρίς να περιμένουν τα πολυδιαφημισμένα και πανάκριβα εναέρια μέσα.

Περιγράφει αναλυτικά στάσεις και νοοτροπίες, όπως η «ρετσινιά» του δασικού με την οποία τον αντιμετώπιζαν οι αξιωματικοί στην Σχολή της Πυροσβεστικής. Από την κριτική του δεν γλιτώνουν τα μέσα ενημέρωσης και ο τρόπος με τον οποίο περιγράφουν τις «μάχες με τις φλόγες», καταλήγοντας να ρίχνουν ευθύνες στη Δασική Υπηρεσία – ίσως διότι φοβούνται να «πληγώσουν τον μύθο του ήρωα πυροσβέστη».

Ζητήσαμε από τον κ. Καμπούρογλου να μιλήσει στην «Εφ.Συν.», κυρίως για να μας εξηγήσει τι είναι αυτό που αποκαλεί «χαμαλοδουλειά». Τι έκαναν δηλαδή παλιότερα τα πεζοπόρα τμήματα δασοφυλάκων και δασοκομάντος που έμπαιναν μέσα στο δάσος χωρίς να φοβούνται να λερώσουν τις «καλογυαλισμένες αρβύλες»; Την ευθύνη της δασοπυρόσβεσης είχε η Δασική Υπηρεσία μέχρι το 1998, όταν η τότε κυβέρνηση αποφάσισε να μεταβιβάσει την αρμοδιότητα στην Πυροσβεστική. Ο κ. Καμπούρογλου μας μεταφέρει εικόνες και γνώσεις που απέκτησε εκείνη την εποχή, όταν ακόμη δούλευε ως εποχικός δασοπυροσβέστης πριν προσληφθεί μόνιμος:

«Ηταν μια δουλειά που απαιτούσε πολλά χέρια και γινόταν τις ώρες που η φωτιά βρισκόταν σε ύφεση. Μπορεί να είχαν γίνει προηγουμένως ρίψεις νερού από αεροπλάνο, αλλά όλοι ξέραμε πως αυτό δεν αρκούσε. Συχνά η μάχη αυτή ξεκινούσε μέσα στη νύχτα, όταν είχε πέσει ο αέρας και η φωτιά είχε χαμηλώσει. Τότε δεν υπήρχε η λογική να περιμένουμε τη φωτιά στον δρόμο. Ξεκινούσαμε και στα πιο δύσβατα σημεία με χαμηλή βλάστηση προχωρούσαμε με τσάπες στα χέρια και πυροσβεστήρες πλάτης. Εντοπίζαμε τα σημεία στα οποία τελείωνε το καμένο και ξεκινούσε το άκαυτο. Ο στόχος ήταν να πέσει χώμα προς την πλευρά του καμένου ώστε η φωτιά να μην έχει οξυγόνο. Ξέραμε ότι αρκούσε να μείνει μια καύτρα ζωντανή που θα μπορούσε με τον πρώτο αέρα να πετάξει στην άκαυτη πλευρά και να προκαλέσει αναζωπύρωση. Συνηθισμένη μέθοδος ήταν, επίσης, να αναπτύσσονται δίκτυα ώστε να ποτίζεται το έδαφος σε μήκος 300-400 μέτρων στο όριο ανάμεσα καμένο και άκαυτο».

Ο Π. Καμπούρογλου μας περιγράφει και μια άλλη διάταξη μάχης μέσω της οποίας 35 άνθρωποι κατάφεραν το 1995 να σταματήσουν τη φωτιά σε ένα μέτωπο άνω του ενός χιλιομέτρου κατά μήκος σιδηροδρομικής γραμμής, στη Μεσσηνία: «Είχαμε πάρει εντολές να στεκόμαστε καθένας ανά 50 μέτρα και να χτυπά κάθε καύτρα που περνούσε τις ράγες. Είχαμε όλοι επινώτιο πυροσβεστήρα, κυκλοφορούσε ένα βαγονέτο να μοιράζει νερό και μέσα στη νύχτα η φωτιά είχε τελειώσει. Στο ίδιο μέτωπο η φωτιά πέρασε τις γραμμές τέσσερις φορές στη διάρκεια των πρόσφατων πυρκαγιών».

Ο δασοπόνος είναι ξεκάθαρος ότι τέτοιου είδους «χαμαλοδουλειές» δεν γίνονται πλέον από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ας επιστρέψουμε, όμως, στο γραπτό του σημείωμα:

«Γιατί δεν μπαίνουν μέσα στο δάσος οι πυροσβέστες; Φταίει το δόγμα που δυστυχώς φαίνεται να επικρατεί ακόμη σε πολλούς εντός της Πυροσβεστικής, το οποίο θέλει τη δασοπυρόσβεση ως πάρεργο ή μήπως κάτι άλλο; Και οι δημοσιογράφοι γιατί δεν μιλούν, είναι ο μύθος του ήρωα πυροσβέστη που δεν θέλουν να πληγώσουν και φοβούνται μήπως κριθούν γι’ αυτό ως πολιτικά μη ορθοί; [...] Μήπως τελικά τίποτα από όλα αυτά δεν πλησιάζει την πραγματικότητα, αλλά η εικόνα που προβάλλεται στα κανάλια έχει να κάνει με πολιτικές επιλογές, χρήμα και ζόφο;» τα ερωτήματα που παραθέτει. Αναζητώντας απαντήσεις, επισημαίνει ότι στην Πυροσβεστική δεν υπάρχουν ειδικότητες, όλοι είναι «γενικών καθηκόντων» και οι περισσότεροι δασολόγοι που προσλήφθηκαν «χάθηκαν ασκώντας άλλα καθήκοντα στο πυροσβεστικό σώμα».

Ενδεικτική είναι η περιγραφή του και για τα χρόνια που βρέθηκε να εργάζεται σε δασαρχεία: «Το δάσος που υποτίθεται ότι προστάτευα, με ένα σωρό νόμους και φιρμάνια, το δάσος για το οποίο είχα τρυπήσει το στομάχι μου υπερασπιζόμενος στις αίθουσες των δικαστηρίων, κατέληγε, εν μιά νυκτί, να γίνει στάχτη… Οχι, γιατί κάποιοι προσπάθησαν, αγωνίστηκαν να σβήσουν τη φωτιά και δεν τα κατάφεραν, αλλά γιατί κάποιοι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον, έστεκαν και κοιτούσαν τη φωτιά από μακριά και για μια ακόμη φορά περίμεναν τα εναέρια μέσα, τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα να τη σβήσουν… Μα καλά, δεν ήξεραν ότι τα εναέρια χρησιμοποιούνται κυρίως για να ρίξουν την ένταση του μετώπου, ώστε να μπορέσουν τα επίγεια μέσα να επιχειρήσουν, να χωρίσουν καμένο - άκαυτο και να τελειώσουν οριστικά τη δασική πυρκαγιά;».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα λάθη που έφεραν την καταστροφή
Τραγικά λάθη στην αντιμετώπιση της φωτιάς που καίει εδώ και πέντε μέρες στη Δυτική Αττική, ξεκινώντας από τα Βίλια, εντοπίζει ο πρώην διευθυντής Δασών και νυν κάτοικος της περιοχής Δημήτρης Σπαθής.
Τα λάθη που έφεραν την καταστροφή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πυροπροστασία με αστερίσκους
Σώμα αερομεταφερόμενων δασοκομάντος και προεγκατάσταση περίπου 200 πυροσβεστών από 6 ευρωπαϊκές χώρες περιλαμβάνονται στα σχέδια για την αντιπυρική περίοδο 2022 που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση.
Πυροπροστασία με αστερίσκους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Τελικά ο βασιλιάς είναι γυμνός»
Γιώργος Παπαδιάς - πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δασοφυλάκων Δημοσίων Υπαλλήλων, στην «Εφ.Συν.»: «Προχώρησα σε μια οργισμένη ανάρτηση περί ανικανότητας των αρμοδίων. Ενώ μας έλεγαν ότι είναι...
«Τελικά ο βασιλιάς είναι γυμνός»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παράδειγμα οι Ρουμάνοι πυροσβέστες
Μέσα στο κλίμα της γενικευμένης οργής για την ανεπάρκεια του ελληνικού συστήματος δασοπυρόσβεσης, το κλιμάκιο των 108 Ρουμάνων πυροσβεστών, που ήρθαν στην Εύβοια, έπεσε σαν βροχή στο πυρωμένο χώμα.
Παράδειγμα οι Ρουμάνοι πυροσβέστες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εύβοια: Πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι εναντίον... Γολιάθ
Δεν έχει τέλος η κόλαση της φωτιάς που κατατρώει για μέρες τα δάση, τα σπίτια και τις ζωές των ανθρώπων στην Εύβοια και την Πελοπόννησο. Σύμφωνα με...
Εύβοια: Πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι εναντίον... Γολιάθ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το νέο ενημερωτικό σποτ με συμβουλές για την αντιπυρική περίοδο
Με κεντρικό σύνθημα «Η φωτιά έχει δύναμη -Μην την υποτιμάς», στο σποτ δίνονται οδηγίες στο κοινό για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας που μπορεί να λάβει ώστε να προστατεύσει την περιουσία του από τις...
Το νέο ενημερωτικό σποτ με συμβουλές για την αντιπυρική περίοδο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας