• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.3°C / 10.7°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.3°C / 8.8°C
  3 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.6°C / 11.0°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.1°C / 1.6°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 6.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.0°C / 7.1°C
  3 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 2.9°C
  1 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 9.9°C
  2 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.4°C
  1 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 7.3°C
  2 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.2°C / 7.5°C
  2 BF
  74%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.5°C / 10.4°C
  1 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  1 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.7°C / 7.2°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.5°C / 1.5°C
  2 BF
  85%

Η Ειρήνη Αθανασάκη

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η τεχνολογία των «εμφυτεύσιμων εμβολίων»

 • A-
 • A+
Τους επόμενους 6-8 μήνες θα είναι εφικτή η κατάθεση της κλινικής μελέτης Φάσης 1, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε ασθενείς για το εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό και γύρω στον έναν χρόνο η ίδια διαδικασία θα γίνει για τον καρκίνο.

Ελπίδες δημιουργεί η ίδρυση της εταιρείας ImmunoRec, η οποία θα αναλάβει την ανάπτυξη της τεχνολογίας «εμφυτεύσιμων εμβολίων» στον άνθρωπο με στόχο τόσο την ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου όσο και το προφυλακτικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού (SARS-CoV-2). Η σημαντική αυτή εξέλιξη εδράζεται, όπως επανειλημμένα έχουμε γράψει, στα δύο αυτά εμβόλια που έχουν δημιουργηθεί στο εργαστήριο της καθηγήτριας Ανοσολογίας του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και ιδρυτικού μέλους της προαναφερόμενης εταιρείας, Ειρήνης Αθανασάκη.

Μάλιστα, όπως μας λέει η ίδια, έχουν ολοκληρωθεί οι προκλινικές μελέτες σε πειραματόζωα, έχουν πάρει την έγκριση τόσο από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) όσο και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων/Επιτροπή Προηγμένων Θεραπειών. Τους επόμενους 6-8 μήνες θα είναι εφικτή η κατάθεση της κλινικής μελέτης Φάσης 1, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε ασθενείς για το εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό και γύρω στον έναν χρόνο η ίδια διαδικασία θα γίνει για τον καρκίνο. Αμέσως μετά ακολουθεί η Φάση 2 στην οποία μπορεί να γίνει η κυκλοφορία των εμβολίων. Ιδιώτες έχουν βοηθήσει το εν λόγω εγχείρημα, όχι όμως η κυβέρνηση.

● Κυρία Αθανασάκη, σε ποιο σημείο εξέλιξης βρισκόμαστε ως προς τα «εμφυτεύσιμα εμβόλια» που έχετε δημιουργήσει;

Ιδρύθηκε η εταιρεία ImmunoRec που θα αναλάβει την ανάπτυξη της τεχνολογίας «εμφυτεύσιμων εμβολίων» στον άνθρωπο με αρχικούς σκοπούς την ανοσοθεραπεία του καρκίνου και το προφυλακτικό εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2. Η εν λόγω τεχνολογία έχει ως αρχή την ευαισθητοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος εκτός οργανισμού (σε καλλιέργεια, in vitro) με βάση τις ανάγκες του εκάστοτε ατόμου σε μια βιομιμητική επιφάνεια πυριτίου, η οποία μετά την υποδερμική εμφύτευση δημιουργεί ανοσολογική απόκριση ανάλογα με το αντιγονικό ερέθισμα που έχει δοθεί εκτός οργανισμού.

● Τι γίνεται στον καρκίνο και τι στον κορονοϊό;

Στην περίπτωση του καρκίνου, αυτός ο αντιγονικός παράγοντας είναι η βιοψία του ίδιου του ασθενή και η αναπτυσσόμενη ανοσολογική απόκριση είναι τόσο κυτταρική (ανάπτυξη Τ κυτταροτοξικών κυττάρων ενάντια στον όγκο που είναι ικανά να θανατώσουν τα κύτταρα του όγκου) όσο και χυμική ανοσία (δηλαδή παραγωγή ειδικών για τον όγκο αντισωμάτων). Στην περίπτωση του SARS-CoV-2 (κορονοϊού), ο αντιγονικός παράγοντας είναι μια δεξαμενή αδρανοποιημένων ιών και η αναπτυσσόμενη απόκριση είναι και πάλι τόσο κυτταρική όσο και χυμική.

● Ποιο είναι το χαρακτηριστικό των εξατομικευμένων «εμφυτεύσιμων εμβολίων»;

Η τεχνολογία των εξατομικευμένων «εμφυτεύσιμων εμβολίων» αναπτύχθηκε με στόχο την ανάπτυξη ασφαλούς και αποτελεσματικής προφυλακτικής ανοσίας στο άτομο. Η αποτελεσματικότητα αυτής βασίζεται στη φυσική επιλογή των βέλτιστων αντιγονικών επιτόπων για τον κάθε τύπο MHC (HLA στον άνθρωπο) και την εφαρμογή της βέλτιστης δόσης αντιγόνου για το κάθε άτομο. Η ασφάλεια βασίζεται στην αποφυγή μολυσματικότητας, καθώς και την αποφυγή χρήσης ανοσοενισχυτικών.

● Σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε;

Οι προκλινικές μελέτες στα πειραματόζωα και στις δύο εφαρμογές έχουν ολοκληρωθεί και έχουν ήδη ενταχθεί στην αρμόζουσα κατηγορία για την υλοποίηση των κλινικών μελετών από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων/Επιτροπή Προηγμένων Θεραπειών (European Medicinal Agency/Committee for Advanced Therapies, EMA/CAT), αντίστοιχα.

Η εφαρμογή της τεχνολογίας στον καρκίνο έχει χαρακτηριστεί από τον ΕΟΦ «ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου με δραστική ουσία αυτόλογα μακροφάγα, προενεργοποιημένα έναντι αυτόλογων αντιγόνων, προσροφημένα σε επιφάνεια πυριτίου» και κατατάσσεται στα συνδυασμένα φάρμακα προηγμένης θεραπείας (combined Advanced Therapy Medicinal Product – combined ATMP).

Η εφαρμογή της τεχνολογίας στον εμβολιασμό ενάντια στον SARS-CoV-2 (κορονοϊό) έχει χαρακτηριστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων/Επιτροπή Προηγμένων Θεραπειών ως «αυτόλογα αντιγονοπαρουσιαστικά κύτταρα ενεργοποιημένα in vitro με αδρανοποιημένα/λύματα SARS-CoV-2 που έχουν προσροφηθεί σε ένα τρισδιάστατο υπόστρωμα πυριτίου» και κατατάσσεται στα φαρμακευτικά προϊόντα σωματικών κυττάρων και συνδυασμένα φάρμακα προηγμένης θεραπείας.

Ιδιαίτερα για την ολοκλήρωση των προκλινικών μελετών χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε ιδιώτες που βοήθησαν στην αγορά των αναλωσίμων για τη διεξαγωγή των πειραμάτων. Με τη βοήθεια κάποιων χορηγιών, ελπίζουμε τους επόμενους μήνες να είναι δυνατή η κατάθεση της κλινικής μελέτης Φάσης 1 σε ασθενείς για την εφαρμογή της τεχνολογίας στον καρκίνο, και τους επόμενους μήνες η κατάθεση της κλινικής μελέτης Φάσης 1 σε ασθενείς για την εφαρμογή της κλινικής μελέτης Φάσης 1 για το εμβόλιο ενάντια στον SARS-CoV-2. Στη Φάση 2 μπορεί να γίνει η κυκλοφορία εμβολίων για τον κόσμο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γ. Παυλάκης: Βολές στον Α. Πορτοσάλτε για όσα έλεγε για τους ανεμβολίαστους διασωληνωμένους
Στον ΣΚΑΙ μίλησε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, για την ανάγκη προστασίας ενόψει έξαρσης του ιού, ρίχνοντας παράλληλα ευθύνες σε Πορτοσάλτε και ΜΜΕ για τη σύγχυση των πολιτών αναφορικά με...
Γ. Παυλάκης: Βολές στον Α. Πορτοσάλτε για όσα έλεγε για τους ανεμβολίαστους διασωληνωμένους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαγιορκίνης: Προς κατάργηση έως το Πάσχα το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Παρά την ανοδική πορεία που παρουσιάζουν τα κρούσματα και τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για τον κορονοϊό, η περαιτέρω χαλάρωση των...
Μαγιορκίνης: Προς κατάργηση έως το Πάσχα το πιστοποιητικό εμβολιασμού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νεκρό από κορονοϊό κοριτσάκι 52 ημερών στη Θεσσαλονίκη
Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία η είδηση θανάτου ενός βρέφους από κορονοϊό στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Τι δήλωσε στην ενημέρωση η Μίνα Γκάγκα.
Νεκρό από κορονοϊό κοριτσάκι 52 ημερών στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εικονικοί εμβολιασμοί: Απολύθηκαν οι δύο υγειονομικοί στον Παλαμά Καρδίτσας
Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας αποφάσισε οριστική παύση των καθηκόντων τους.
Εικονικοί εμβολιασμοί: Απολύθηκαν οι δύο υγειονομικοί στον Παλαμά Καρδίτσας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
YΠΑ: Τι ισχύει από τη Δευτέρα έως τις 24/1 για τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού
Τις αεροπορικές οδηγίες πτήσεων εξωτερικού με τις προϋποθέσεις εισόδου στην Ελλάδα που θα εφαρμοστούν από τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας 10 Ιανουαρίου 2022 και θα ισχύουν έως την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022...
YΠΑ: Τι ισχύει από τη Δευτέρα έως τις 24/1 για τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακριβά τεστ και κρούσματα γονατίζουν τα νοικοκυριά, εν μέσω κυβερνητικής απραξίας
Ένα από τα βασικά αιτήματα από την έναρξη της πανδημίας επιστρέφει επιτακτικά στην επικαιρότητα, την ώρα που η κυβέρνηση «κωφεύει».
Ακριβά τεστ και κρούσματα γονατίζουν τα νοικοκυριά, εν μέσω κυβερνητικής απραξίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας