• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 19.8°C
  1 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 18.3°C
  1 BF
  68%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 20.0°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.2°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.9°C
  3 BF
  72%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 17.7°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 13.4°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.4°C / 19.6°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.2°C / 21.4°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  1 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 20.2°C
  2 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 20.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.5°C / 17.5°C
  1 BF
  71%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 17.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.4°C / 22.8°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 20.0°C
  2 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 17.3°C
  0 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 18.4°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  76%

Η Ειρήνη Αθανασάκη

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η τεχνολογία των «εμφυτεύσιμων εμβολίων»

 • A-
 • A+
Τους επόμενους 6-8 μήνες θα είναι εφικτή η κατάθεση της κλινικής μελέτης Φάσης 1, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε ασθενείς για το εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό και γύρω στον έναν χρόνο η ίδια διαδικασία θα γίνει για τον καρκίνο.

Ελπίδες δημιουργεί η ίδρυση της εταιρείας ImmunoRec, η οποία θα αναλάβει την ανάπτυξη της τεχνολογίας «εμφυτεύσιμων εμβολίων» στον άνθρωπο με στόχο τόσο την ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου όσο και το προφυλακτικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού (SARS-CoV-2). Η σημαντική αυτή εξέλιξη εδράζεται, όπως επανειλημμένα έχουμε γράψει, στα δύο αυτά εμβόλια που έχουν δημιουργηθεί στο εργαστήριο της καθηγήτριας Ανοσολογίας του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και ιδρυτικού μέλους της προαναφερόμενης εταιρείας, Ειρήνης Αθανασάκη.

Μάλιστα, όπως μας λέει η ίδια, έχουν ολοκληρωθεί οι προκλινικές μελέτες σε πειραματόζωα, έχουν πάρει την έγκριση τόσο από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) όσο και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων/Επιτροπή Προηγμένων Θεραπειών. Τους επόμενους 6-8 μήνες θα είναι εφικτή η κατάθεση της κλινικής μελέτης Φάσης 1, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε ασθενείς για το εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό και γύρω στον έναν χρόνο η ίδια διαδικασία θα γίνει για τον καρκίνο. Αμέσως μετά ακολουθεί η Φάση 2 στην οποία μπορεί να γίνει η κυκλοφορία των εμβολίων. Ιδιώτες έχουν βοηθήσει το εν λόγω εγχείρημα, όχι όμως η κυβέρνηση.

● Κυρία Αθανασάκη, σε ποιο σημείο εξέλιξης βρισκόμαστε ως προς τα «εμφυτεύσιμα εμβόλια» που έχετε δημιουργήσει;

Ιδρύθηκε η εταιρεία ImmunoRec που θα αναλάβει την ανάπτυξη της τεχνολογίας «εμφυτεύσιμων εμβολίων» στον άνθρωπο με αρχικούς σκοπούς την ανοσοθεραπεία του καρκίνου και το προφυλακτικό εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2. Η εν λόγω τεχνολογία έχει ως αρχή την ευαισθητοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος εκτός οργανισμού (σε καλλιέργεια, in vitro) με βάση τις ανάγκες του εκάστοτε ατόμου σε μια βιομιμητική επιφάνεια πυριτίου, η οποία μετά την υποδερμική εμφύτευση δημιουργεί ανοσολογική απόκριση ανάλογα με το αντιγονικό ερέθισμα που έχει δοθεί εκτός οργανισμού.

● Τι γίνεται στον καρκίνο και τι στον κορονοϊό;

Στην περίπτωση του καρκίνου, αυτός ο αντιγονικός παράγοντας είναι η βιοψία του ίδιου του ασθενή και η αναπτυσσόμενη ανοσολογική απόκριση είναι τόσο κυτταρική (ανάπτυξη Τ κυτταροτοξικών κυττάρων ενάντια στον όγκο που είναι ικανά να θανατώσουν τα κύτταρα του όγκου) όσο και χυμική ανοσία (δηλαδή παραγωγή ειδικών για τον όγκο αντισωμάτων). Στην περίπτωση του SARS-CoV-2 (κορονοϊού), ο αντιγονικός παράγοντας είναι μια δεξαμενή αδρανοποιημένων ιών και η αναπτυσσόμενη απόκριση είναι και πάλι τόσο κυτταρική όσο και χυμική.

● Ποιο είναι το χαρακτηριστικό των εξατομικευμένων «εμφυτεύσιμων εμβολίων»;

Η τεχνολογία των εξατομικευμένων «εμφυτεύσιμων εμβολίων» αναπτύχθηκε με στόχο την ανάπτυξη ασφαλούς και αποτελεσματικής προφυλακτικής ανοσίας στο άτομο. Η αποτελεσματικότητα αυτής βασίζεται στη φυσική επιλογή των βέλτιστων αντιγονικών επιτόπων για τον κάθε τύπο MHC (HLA στον άνθρωπο) και την εφαρμογή της βέλτιστης δόσης αντιγόνου για το κάθε άτομο. Η ασφάλεια βασίζεται στην αποφυγή μολυσματικότητας, καθώς και την αποφυγή χρήσης ανοσοενισχυτικών.

● Σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε;

Οι προκλινικές μελέτες στα πειραματόζωα και στις δύο εφαρμογές έχουν ολοκληρωθεί και έχουν ήδη ενταχθεί στην αρμόζουσα κατηγορία για την υλοποίηση των κλινικών μελετών από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων/Επιτροπή Προηγμένων Θεραπειών (European Medicinal Agency/Committee for Advanced Therapies, EMA/CAT), αντίστοιχα.

Η εφαρμογή της τεχνολογίας στον καρκίνο έχει χαρακτηριστεί από τον ΕΟΦ «ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου με δραστική ουσία αυτόλογα μακροφάγα, προενεργοποιημένα έναντι αυτόλογων αντιγόνων, προσροφημένα σε επιφάνεια πυριτίου» και κατατάσσεται στα συνδυασμένα φάρμακα προηγμένης θεραπείας (combined Advanced Therapy Medicinal Product – combined ATMP).

Η εφαρμογή της τεχνολογίας στον εμβολιασμό ενάντια στον SARS-CoV-2 (κορονοϊό) έχει χαρακτηριστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων/Επιτροπή Προηγμένων Θεραπειών ως «αυτόλογα αντιγονοπαρουσιαστικά κύτταρα ενεργοποιημένα in vitro με αδρανοποιημένα/λύματα SARS-CoV-2 που έχουν προσροφηθεί σε ένα τρισδιάστατο υπόστρωμα πυριτίου» και κατατάσσεται στα φαρμακευτικά προϊόντα σωματικών κυττάρων και συνδυασμένα φάρμακα προηγμένης θεραπείας.

Ιδιαίτερα για την ολοκλήρωση των προκλινικών μελετών χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε ιδιώτες που βοήθησαν στην αγορά των αναλωσίμων για τη διεξαγωγή των πειραμάτων. Με τη βοήθεια κάποιων χορηγιών, ελπίζουμε τους επόμενους μήνες να είναι δυνατή η κατάθεση της κλινικής μελέτης Φάσης 1 σε ασθενείς για την εφαρμογή της τεχνολογίας στον καρκίνο, και τους επόμενους μήνες η κατάθεση της κλινικής μελέτης Φάσης 1 σε ασθενείς για την εφαρμογή της κλινικής μελέτης Φάσης 1 για το εμβόλιο ενάντια στον SARS-CoV-2. Στη Φάση 2 μπορεί να γίνει η κυκλοφορία εμβολίων για τον κόσμο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σκοταδιστικές δηλώσεις του ακραίου Αμβρόσιου
Νέο παραλήρημα από τον πρώην Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο, ο οποίος σε επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο χαρακτηρίζει τον κορονοϊό «κατασκεύασμα των σκοτεινών και σατανικών δυνάμεων της...
Σκοταδιστικές δηλώσεις του ακραίου Αμβρόσιου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπουρλά: Θα πρέπει να είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά από τον κορονοϊό
«Το πρόβλημα είναι ότι η πανδημία είναι πολύ διαδεδομένη κι ότι ο ιός αυτός μεταλλάσσεται», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer.
Μπουρλά: Θα πρέπει να είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά από τον κορονοϊό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Καθηγητές ΕΚΠΑ: «Αναζητούνται ακόμα τα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των ΑΕΙ»
«Ένα ποσοστό απωλειών ανθρώπινων ζωών θεωρείται μοιραίο και αναπόφευκτο από τους ιθύνοντες;» του υπουργείου Παιδείας στην εκπαιδευτική διαδικασία των ΑΕΙ για τον κορονοϊό, τονίζει ο Σύλλογος Διδασκόντων...
Καθηγητές ΕΚΠΑ: «Αναζητούνται ακόμα τα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των ΑΕΙ»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για λιποταξία κατηγορεί τους πανεπιστημιακούς γιατρούς η ΕΙΝΑΠ
Εγγραφο της Ιατρικής Σχολής Αθήνας αναφέρει πως δεν θα γίνονται δεκτοί από εδώ και πέρα ασθενείς πάσχοντες από Covid-19 στις πανεπιστημιακές κλινικές.
Για λιποταξία κατηγορεί τους πανεπιστημιακούς γιατρούς η ΕΙΝΑΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Χρυσαυγίτες, μοναχοί, παραθρησκευτικές ομάδες υποκινούν τους αντιεμβολιαστές»
Σε σοβαρές καταγγελίες προχώρησε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Συκεών, περιοχή στην οποία καταγράφηκαν τα δύο πρώτα τμήματα σχολείων που τίθενται σε αναστολή για φέτος.
«Χρυσαυγίτες, μοναχοί, παραθρησκευτικές ομάδες υποκινούν τους αντιεμβολιαστές»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τέλος η προσαγωγή εκπαιδευτικών στα τμήματα μετά από μηνύσεις
Παρέμβαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη έφεραν τα συνεχή περιστατικά με μηνύσεις αρνητών κατά εκπαιδευτικών που δημιουργούν προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Τέλος η προσαγωγή εκπαιδευτικών στα τμήματα μετά από μηνύσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας