Γύρω στις 2 χθες το μεσημέρι λάβαμε κλήση από κάτοικο των Βιλίων που έντρομος στην άλλη άκρη της γραμμής μάς είπε: «Σας παρακαλώ, ενημερώστε να έρθουν εναέρια, η φωτιά μπαίνει τώρα μέσα στον οικισμό!».
Η φορά του ανέμου άλλαξε απότομα χθες φέρνοντας σχεδόν μέσα στα Βίλια τη φωτιά κάνοντας τους κατοίκους της περιοχής να ζήσουν ώρες αγωνίας, οργής και αγανάκτησης για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που δεν κατόρθωσε να σταματήσει ύστερα από τρεις μέρες το πύρινο μέτωπο. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, χθες το μεσημέρι είχαν καεί περισσότερα από 75.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι η καταστροφή έχει ξεπεράσει τα 100.000 στρέμματα.
Οπως αναφέρουν στην «Εφ.Συν.» παλιοί κάτοικοι της περιοχής τουλάχιστον τα τελευταία 50 χρόνια, παρά τις αρκετές πυρκαγιές στα γύρω δάση, τα Βίλια δεν είχαν απειληθεί ποτέ από φωτιά, ούτε περιφερειακά ούτε από τα γύρω βουνά.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μίλησε στη χθεσινοβραδινή ενημέρωση απλώς για αντίξοες συνθήκες, αποφεύγοντας να αναφέρει για πιθανές παραλείψεις ή αστοχίες στον σχεδιασμό. Αντιθέτως, ο κοινοτάρχης Βιλίων Κώστας Μακρυνόρης και ο δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας Χρήστος Στάθης μίλησαν για πλήρη κυβερνητική ανικανότητα καθώς η φωτιά έκαιγε επί τρεις μέρες χωρίς να επικρατούν ιδιαίτερα έντονοι άνεμοι ούτε άλλες ακραίες κλιματικές συνθήκες.
Τιτάνια μάχη
Εθελοντές, κάτοικοι και πυροσβέστες, Ελληνες μαζί και Ευρωπαίοι, προσπαθούσαν να φτιάξουν αντιπυρικές ζώνες της τελευταίας στιγμής, ώστε να σωθεί τουλάχιστον ο οικισμός από τη μεγάλη καταστροφή, ενώ ρίχνονταν στη μάχη με κάθε πρόσφορο μέσο, από λάστιχα από τους κήπους τους έως κλαδιά από ελιές.
Αρκετοί εξέφραζαν την ελπίδα να επιβεβαιωθούν μετεωρολογικά μοντέλα που προβλέπουν βροχοπτώσεις για τη Δυτική Αττική, μήπως έτσι κοπάσει η πύρινη λαίλαπα, ενώ δεν έλειπαν οι υπόνοιες και για εμπρησμό.
Γύρω στις 5 το απόγευμα δύο εστίες της φωτιάς πλησίασαν το νεκροταφείο και τα πρώτα σπίτια των Βιλίων με αποτέλεσμα να συζητηθούν ακόμα και σενάρια εκκένωσης, χωρίς όμως τελικά οι κάτοικοι να λάβουν σχετική εντολή ή μηνύματα από το 112.
Μετά τις 8 το βράδυ, η εικόνα ήταν κάπως καλύτερη και φαινόταν πως αποτρέπεται η είσοδος της φωτιάς στο χωριό. Αλλά οι κάτοικοι και οι εθελοντές παρέμειναν άγρυπνοι από τον φόβο αναζωπυρώσεων και αλλαγής της κατεύθυνσης του ανέμου. Παρότι δεν σημειώθηκε εκκένωση, αρκετοί έφυγαν από την περιοχή ή κατευθύνθηκαν προς παραθαλάσσια σημεία, ενώ σημειώθηκαν και μικρές διακοπές ρεύματος. Σύμφωνα με τη βραδινή ενημέρωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, πέρα από τη συμβολή των ευρωπαϊκών θεσμών και του στρατού, στα Βίλια επιχειρούσαν 427 πυροσβέστες και 149 οχήματα. Στην αεροπυρόσβεση συμμετείχαν συνολικά 19 ελικόπτερα και 10 αεροσκάφη (συμπεριλαμβανομένου και του Beriev-200), τα οποία σταμάτησαν να επιχειρούν με τη δύση του ηλίου.
Ακολουθώντας την πάγια τακτική του, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απέφυγε να αναφερθεί σε πιθανά λάθη ή αστοχίες στον συντονισμό και στη διαχείριση των δυνάμεων κατάσβεσης, μιλώντας για «αντίξοες συνθήκες» που δυσκολεύουν το έργο της Πυροσβεστικής. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο συμπαγές δάσος, στις διαρκείς αλλαγές ανέμων και την έλλειψη οδικού δικτύου. Σχετικά με τη σφοδρότητα των φετινών πυρκαγιών, επισήμανε ότι την περσινή αντιπυρική περίοδο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου τα εναέρια μέσα επιχείρησαν για 3.161 ώρες, ενώ φέτος έχουν ήδη φτάσει τις 6.190 ώρες, δηλαδή τις διπλάσιες. Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε και στη συντήρηση του ρωσικού Beriev προτάσσοντας την ασφάλεια και απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης. Δεν δέχθηκε όμως ερωτήσεις από δημοσιογράφους.
Τι έγινε με το 112
Ενδεικτικό της έλλειψης συντονισμού που επικρατούσε στο πύρινο μέτωπο ήταν ότι μετά το μπαράζ εκκενώσεων των προηγούμενων ημερών, χθες οι κάτοικοι στα Βίλια δεν έλαβαν μήνυμα εκκένωσης από το 112 καθώς υπήρχε η εκτίμηση ότι η φωτιά θα οριοθετηθεί και δεν θα απειλήσει άμεσα τον οικισμό. Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης τόνισε ότι ζητήθηκε να σταλεί μήνυμα εκκένωσης μέσω του 112, κάτι που δεν κρίθηκε απαραίτητο από την ηγεσία της Πυροσβεστικής, όπως επιβεβαίωσε αργότερα και ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης.
Σύμφωνα, πάντως, με τον απόστρατο πρώην υπαρχηγό της Πυροσβεστικής Ανδριανό Γκουρμπάτση η πραγματική αλήθεια για το γεγονός ότι η Πυροσβεστική δεν εισηγήθηκε την οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων των Βιλίων είναι το γεγονός ότι στο Επιχειρησιακό Σχέδιο Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Αττικής δεν υπάρχει Σχέδιο Διάσωσης.
«Η υπερβολική χρήση του 112 απαξίωσε αυτό το εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο, καθώς πολλοί άνθρωποι τις τελευταίες ημέρες δεν έφυγαν από τους οικισμούς τους», σημείωσε χθες ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, που επέκρινε έντονα τους επικοινωνιακούς χειρισμούς της κυβέρνησης.
● Και για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 4) για την Αττική και την Εύβοια, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της γ.γ. Πολιτικής Προστασίας.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας