• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 16.7°C / 21.5°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.5°C / 19.5°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.2°C / 21.0°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 14.4°C
  1 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 15.7°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.0°C / 17.6°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 14.0°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 18.3°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.2°C / 18.9°C
  3 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.9°C
  5 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  3 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.1°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 13.5°C / 19.4°C
  0 BF
  67%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  2 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 20.4°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 18.3°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  0 BF
  93%

Ο δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αποψίλωση και αντιπλημμυρικά προβληματίζουν τρεις δήμους

 • A-
 • A+
Κονδύλια από την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής σε Αχαρνές, Ωρωπό και Διόνυσο για την απομάκρυνση των καμένων κορμών ● Δυσκολίες λόγω του διαφορετικού χαρακτήρα των καμένων περιοχών ● Απαιτούνται μελέτες και πόροι για τα επιμέρους έργα ● Ανεξέλεγκτες «πρωτοβουλίες» από κατοίκους

Σε απόγνωση βρίσκονται μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές χιλιάδες κάτοικοι και οι δημοτικές αρχές σε Διόνυσο, Αχαρνές και Ωρωπό, καθώς αναζητούν πόρους και τρόπους για την απομάκρυνση των καμένων και μισοκαμένων δέντρων και φυτών που στοιβάζονται σε τεράστιους σωρούς και απειλούν να προκαλέσουν νέες φωτιές ή και πλημμύρες με τις πρώτες βροχές.

Ενδεικτική του πανικού που επικρατεί είναι η απόφαση που έλαβε χθες ένας μη αρμόδιος φορέας, η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), να διαθέσει από το δικό της ταμείο πάνω από 200.000 ευρώ και να αναθέσει εργολαβία με τίτλο «Αποψίλωση των πληγεισών περιοχών της Αττικής -Δήμων Αχαρνών, Ωρωπού και Διονύσου- από τους κορμούς καμένων δένδρων μετά την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά».

Εννοείται ότι το παραπάνω ποσό δεν μπορεί με τίποτε να θεωρηθεί επαρκές για τα έργα διαχείρισης που απαιτούνται στα 80.000 καμένα στρέμματα της Αττικής. Στην τεράστια αυτή περιοχή που μοιράζεται κυρίως στους τρεις δήμους, υπάρχουν οικιστικές περιοχές, ημιαστικές και δάση. Ο διαφορετικός χαρακτήρας και οι ανάγκες κάθε περιοχής είναι από μόνος του πρόβλημα.

Οι καθαρισμοί μέσα στα δάση και η υλοτόμηση πρέπει να γίνουν από ειδικά συνεργεία και με βάση τις οδηγίες της Δασικής Υπηρεσίας. Στις αστικές και ημιαστικές περιοχές υπάρχουν καμένα δέντρα σε κοινόχρηστους χώρους που πρέπει να απομακρυνθούν εάν είναι επικίνδυνα, αφού διαχωριστούν από εκείνα που δεν κάηκαν εντελώς και δείχνουν ήδη να πετούν κάποια πρώτα πράσινα κλαράκια. Προφανής είναι η ανάγκη καθαρισμού των ρεμάτων αλλά και των εργασιών αντιπλημμυρικής θωράκισης στις περιοχές εκείνες που το έδαφος έχει μεγάλη κλίση και πρέπει να στηριχτεί με τα αποκαλούμενα «κορμοδέματα».

Ειδικό πρόβλημα δημιουργείται όμως μέσα στις πόλεις. Εκεί χιλιάδες κάτοικοι έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες να καθαρίζουν εξαντλητικά τους κήπους τους είτε έχουν χτυπηθεί από τις φλόγες είτε δεν επηρεάστηκαν καθόλου. Είναι τέτοιος ο φόβος μετά τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν οι κάτοικοι που πολλοί έχουν ξεκινήσει να ξηλώνουν ακόμη και τις τριανταφυλλιές, αναφέρουν χαρακτηριστικά εργαζόμενοι στον Δήμο Αχαρνών. Ολο αυτό το υλικό, καμένο, μισοκαμένο ή άκαυτο, στοιβάζεται σε τεράστιους όγκους στα πεζοδρόμια και για να απομακρυνθεί χρειάζονται εκατοντάδες δρομολόγια μεγάλων φορτηγών.

Μετά την πρώτη πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, η κυβέρνηση υποσχέθηκε στις 5 Αυγούστου να διαθέσει συνολικά 180.000 ευρώ στους τρεις δήμους με στόχο να καλύψει τα έξοδα των πρώτων αποζημιώσεων. Προέκυψαν όμως τις επόμενες μέρες οι μεγαλύτερες καταστροφές που πολλαπλασίασαν τις καμένες εκτάσεις και οι εξαγγελίες για την καταβολή αποζημιώσεων μέσω της πλατφόρμας.

Για την απομάκρυνση των καμένων δέντρων και των υπολειμμάτων τους δεν έχει ξεκαθαριστεί πώς και με τι ποσά θα ενισχυθούν οι δήμοι. «Δεν έχουμε ενημέρωση για τέτοιους πόρους», λέει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης ενώ προσθέτει ότι τα έξοδα που έκανε ο δήμος για απομάκρυνση των κατάλοιπων της «Μήδειας» καλύφθηκαν μόνο κατά το ένα τρίτο. Υπό την έννοια αυτή, η παρέμβαση της ΠΕΔΑ με την εργολαβία των 210.800 ευρώ, που αποφασίστηκε και ανατέθηκε χωρίς διαγωνισμό και μέσα σε δύο ημέρες, έρχεται μόνο να καλύψει κάποιες πρώτες ανάγκες.

Η διαδικασία της ΠΕΔΑ είναι εμφανές ότι έγινε εντελώς πρόχειρα, καθώς μιλά για αποψίλωση «με σκοπό την αναδάσωση», ενώ είναι γνωστό ότι αυτό απαιτεί χρόνο για να φανεί πώς προχωρά η φυσική αναγέννηση αλλά και ειδικές μελέτες υπό την επίβλεψη των Δασαρχείων – εκτός και αν οι δήμοι σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τα παράθυρα που άνοιξε η κυβέρνηση για «αναδόχους αναδάσωσης» και είσοδο των ιδιωτών-χορηγών στα δάση.

Στην ιδιαίτερα σύντομη τεχνική μελέτη που συνοδεύει την απόφαση της ΠΕΔΑ, το έργο περιπλέκεται περαιτέρω καθώς εμφανίζεται να περιλαμβάνει «εργασίες κοπής, συλλογής, τεμαχισμού, φορτοεκφόρτωσης, μεταφοράς, απομάκρυνσης και εναπόθεσης των καμένων κορμών δένδρων, κλαδιών και λοιπών υλικών που προέκυψαν μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2021 στις περιοχές των Δήμων Αχαρνών, Ωρωπού και Διονύσου».

Για την εκτέλεση των εργασιών αναφέρεται ότι θα χρησιμοποιηθεί ο αναγκαίος και απαραίτητος μηχανολογικός εξοπλισμός (όπως ενδεικτικά αναφέρεται εκσκαφείς, φορτωτές, γερανοί, καλαθοφόρα, φορτηγά κ.λπ.) καθώς επίσης και το αναγκαίο εργατοτεχνικό προσωπικό.

Ομως στον προϋπολογισμό μελέτης του έργου, όπου αναλύεται το πώς θα κατανεμηθεί το ποσό των 210.800 ευρώ, φαίνεται ξεκάθαρα πως τα περιθώρια παρέμβασης είναι πολύ μικρά. Το κόστος των βασικών εργασιών είναι 170.000 ευρώ (40.800 είναι ο ΦΠΑ) και αυτό μοιράζεται σε συνολικά:

■ 235 ώρες εργασίας μηχανήματος εκσκαφέα και άλλες τόσες για φορτωτή.
■ 355 ώρες εργασίας φορτηγού 22 τόνων και άλλες τόσες για γερανό 20 τόνων με καλαθοφόρο.
■ 530 ώρες εργασίας μικρού φορτωτή και 420 ώρες για εκσκαφέα φορτωτή.
■ 1.063,57 ώρες εργασίας εργάτη.

Ο δήμαρχος Διονύσου τονίζει ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών στα κοινόχρηστα δίκτυα ηλεκτρισμού, ύδρευσης και άρδευσης που θα απαιτήσουν επίσης σημαντικούς πόρους για να αποκατασταθεί η λειτουργία της πόλης.

Ο Δήμος Αχαρνών διευκρινίζει μέσω κύκλων του ότι δεν μπορεί να ασχοληθεί με παρεμβάσεις μέσα στα δάση και παραδέχεται ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να δρομολογηθούν αντιπλημμυρικά έργα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Είχαν προειδοποιήσει εγγράφως για τον κίνδυνο στα Βίλια
Η κοινότητα Αγίου Νεκταρίου είχε ζητήσει ενίσχυση με τρία πυροσβεστικά οχήματα, κάτι που δεν υλοποιήθηκε. Καλύτερη η εικόνα χθες στο πύρινο μέτωπο της δυτικής Αττικής, ωστόσο υπήρχε φόβος αναζωπυρώσεων
Είχαν προειδοποιήσει εγγράφως για τον κίνδυνο στα Βίλια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παράταση ρύθμισης οφειλών σε δήμους που επλήγησαν από πλημμύρες
Παρατείνεται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2018 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από πλευράς πολιτών για υπαγωγή στην ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους, σε περίπτωση όμως που ο οικείος δήμος έχει κηρυχθεί και...
Παράταση ρύθμισης οφειλών σε δήμους που επλήγησαν από πλημμύρες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αμέρικαν μπαρ το δημοτικό συμβούλιο Μάνδρας
Επεισοδιακό ήταν το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίασε χτες στη Μάνδρα. Σύμφωνα με το βίντεο που κυκλοφόρησε χτες, ένας από τους συμβούλους της παράταξης Νέα Εποχή, που στηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία,...
Αμέρικαν μπαρ το δημοτικό συμβούλιο Μάνδρας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ρέμα στις Σούρες έπνιξε τη Μάνδρα «για να μη θιγούν περιουσίες»
Τα «Ορυχεία Βωξίτη Σκαλιστήρη», η ΕΤΒΑ, η αυθαίρετη βιομηχανική περιοχή, οι εκάστοτε δημοτικές αρχές και τα αμείλικτα ερωτήματα που θέτει μέσω της «Εφ.Συν.» ο Ηρακλής Μπέκας πρώην πρόεδρος του δημοτικού...
Το ρέμα στις Σούρες έπνιξε τη Μάνδρα «για να μη θιγούν περιουσίες»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα όμορφα χωριά... όμορφα πνίγονται
Οι κάτοικοι στο Κόμμα Φθιώτιδας ζουν εδώ και 13 μήνες με τον εφιάλτη μιας νέας καταστροφικής πλημμύρας και έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, κατά της «Κεντρικής Οδού» και του Δημοσίου για ακατάλληλα έργα.
Τα όμορφα χωριά... όμορφα πνίγονται

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας