• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 27.4°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.1°C / 26.0°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 28.2°C
  3 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.9°C / 26.9°C
  2 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 20.2°C / 23.9°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 28.0°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  1 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.9°C / 21.8°C
  1 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.3°C / 25.9°C
  0 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  2 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.7°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.8°C / 28.3°C
  2 BF
  47%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.3°C / 27.7°C
  2 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  3 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 23.7°C
  2 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  1 BF
  60%

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση σωματείων και φορέων της Βόρειας Εύβοιας που έγινε τη Δευτέρα 16 Αυγούστου στο γήπεδο του Αρη Αγίας Αννας. Αριστερά, ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών-Δασεργατών Νομού Ευβοίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Στηρίξτε μας για να μείνουμε στον τόπο μας»

 • A-
 • A+
Οι ρητινοκαλλιεργητές της βόρειας Εύβοιας οργανώνονται και διεκδικούν μετά τη βιβλική καταστροφή ● Ζητούνται άμεσα μέτρα για αποζημιώσεις, ειδική μέριμνα για τη συνταξιοδότηση των ρητινοκαλλιεργητών που καταστράφηκαν αλλά έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα ένσημα και ειδικά προγράμματα αντιπλημμυρικών στα οποία μπορούν να απασχοληθούν οι υπόλοιποι ● Πανευβοϊκό συλλαλητήριο στις 21 Αυγούστου.

Με αφανισμό κινδυνεύουν οι ρητινοκαλλιεργητές και οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Βόρειας Εύβοιας που οργανώνονται διεκδικώντας άμεση και ουσιαστική αρωγή από την Πολιτεία. Στις 16 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε συνάντηση σωματείων και φορέων της περιοχής στο γήπεδο του Αρη Αγίας Αννας, με τους συμμετέχοντες να ζητούν μέτρα στήριξης ώστε να μην αναγκαστούν να φύγουν από τον τόπο τους. Στις 21 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί πανευβοϊκό συλλαλητήριο στον κόμβο της Στροφυλιάς για το οποίο υπάρχει κινητικότητα από συλλόγους και κατοίκους όλων των πυρόπληκτων χωριών.

«Καλούμε όλους τους πολίτες της Εύβοιας να συμβάλουν με την παρουσία τους για να δείξουμε ότι είμαστε ισχυροί και δεν θα αρκεστούμε στα ψεύτικα λόγια της εκάστοτε κυβέρνησης που μετά μας ξεχνάει», είπε χαρακτηριστικά στην «Εφ.Συν.» ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών-Δασεργατών Νομού Ευβοίας, που επισημαίνει ότι πρέπει ο τοπικός πληθυσμός και ιδιαίτερα η νεολαία να καταφέρει να μείνει στη Βόρεια Εύβοια, για την οποία ο κίνδυνος να ερημώσει είναι κυριολεκτικός.

Ανάμεσα στα αιτήματά τους είναι η αποκατάσταση όλων των ζημιών που έχουν προκύψει στα πυρόπληκτα χωριά, η άμεση έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πληγέντων, η αποζημίωση για τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο σε ύψος 100%, όπως και η αποζημίωση για τη φετινή παραγωγή που καταστράφηκε από τις πυρκαγιές.

Ακόμη ζητείται η δυνατότητα συνταξιοδότησης για όποιον ρετσινά-δασεργάτη επιθυμεί και έχει θεμελιώσει δικαίωμα (πάνω από 4.500 βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα) στα 55 για τους άνδρες και στα 50 για τις γυναίκες.

Οσον αφορά τη διαχείριση των καμένων εκτάσεων, πέρα από τα αντιπλημμυρικά έργα όπου προτείνεται να απασχοληθούν ρετσινάδες των οποίων η δραστηριότητα καταστράφηκε, ζητούμενο είναι η άμεση εκπόνηση μελέτης από τα αρμόδια Δασαρχεία, η απαγόρευση της ανεξέλεγκτης υλοτόμησης και η επαρκής στελέχωση των Δασαρχείων Λίμνης και Ιστιαίας.

Οπως μας εξηγεί ο Βαγγέλης Γεωργαντζής: «Τα χρήματα των αποζημιώσεων που ανακοίνωσε το κράτος είναι πολύ λίγα μπροστά στην αμέλεια που υπήρξε και την καταστροφή που σημειώθηκε στον τόπο μας. Ο,τι γλίτωσε ήταν από τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής. Στο βουνό δεν υπήρχε πυροσβεστικό όχημα, ούτε εναέριο μέσο. Η φωτιά έκαιγε 5 μέρες. Οταν έφτανε κοντά σε ένα χωριό το “διαγράφαμε” και πηγαίναμε στο επόμενο με τις εκκενώσεις. Τα αντιπλημμυρικά πρέπει να γίνουν “χθες” -θα αλλάξει μορφολογία το έδαφος, θα καταστραφούν χωριά-, αλλιώς ίσως θρηνήσουμε ανθρώπους».

Στους Δήμους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας και Ιστιαίας-Αιδηψού δραστηριοποιούνταν περίπου 500 οικογένειες ρητινοκαλλιεργητών. Από αυτούς κανείς δεν μπορεί να επιστρέψει στο δάσος και την προηγούμενη δραστηριότητά του, ενώ άλλες περίπου 200 οικογένειες απασχολούνταν σε δευτερογενείς δραστηριότητες σχετιζόμενες με τη ρητινοκαλλιέργεια όπως οι μεταφορές κ.ά.

Ρωτάμε τον κ. Γεωργαντζή τι μπορεί να γίνει για να βοηθηθούν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι και να μην εγκαταλείψουν τα χωριά τους. Οπως μας ενημερώνει, πρόκειται για 100 άτομα που έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα αλλά όχι το όριο ηλικίας των 62 ετών ώστε να συνταξιοδοτηθούν. «Ζητάμε να υπάρξει μια μέριμνα-ειδική ρύθμιση για καταφέρουν λόγω έκτακτης κατάστασης να συνταξιοδοτηθούν γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να βρουν άλλη δουλειά», τονίζει χαρακτηριστικά. Οσον αφορά τους περίπου 250 νεότερους, αυτοί θα πρέπει να μείνουν στα δάση και να βοηθήσουν στην εκτέλεση των αντιπλημμυρικών έργων με σύμβαση εργασίας από το υπουργείο Περιβάλλοντος μέσω των Δασαρχείων της περιοχής, σε κάποιο κοινωφελές πρόγραμμα που θα ξεκινήσει άμεσα.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν, τέλος, και αρκετοί κτηνοτρόφοι που έχασαν τα κοπάδια και τις σταβλικές εγκαταστάσεις τους με τους οποίους ο αγώνας είναι κοινός, όπως επισημαίνει ο κ. Γεωργαντζής.

Επιστολή του περιφερειάρχη Φάνη Σπανού προς Μητσοτάκη

Επιστολή στον πρωθυπουργό έστειλε χθες ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και πρώην αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Φάνης Σπανός, στην οποία ζητά να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν για τη μεγάλη καταστροφή που υπέστη η Βόρεια Εύβοια, ενώ καταθέτει ολοκληρωμένη πρόταση με έργα μέσω των οποίων μπορεί να αναγεννηθεί η ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Σπανός προσδοκά οι συγκεκριμένες προτάσεις, που εκτείνονται σε μια σειρά τομέων, όπως της οικονομίας, του περιβάλλοντος, των υποδομών, της κοινωνικής και δημογραφικής πολιτικής, να αποτελέσουν τη βάση συζήτησης για την επόμενη μέρα στο πλαίσιο του σχεδίου ανασυγκρότησης που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση. Οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν χωρίζονται σε άμεσες και πιο μεσοπρόθεσμες-μακροπρόθεσμες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις αποζημιώσεις ζητείται να περιλαμβάνονται και οι β' κατοικίες, ενώ ιδιαίτερη και γρήγορη μέριμνα ζητείται για τις αγροκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Επίσης, εφόσον τα αμνοερίφια δεν θα μπορούν να βόσκουν στις εκτάσεις που κάηκαν, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για δωρεάν παροχή ζωοτροφών για εύλογο χρονικό διάστημα στους παραγωγούς. Οσον αφορά τους ρητινοκαλλιεργητές, τονίζεται ότι απαιτείται μια δραστική πολιτική πράξη που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να εργάζονται στο δάσος, είτε στο πλαίσιο αναδασώσεων είτε με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο.

Σύμφωνα με τον Φ. Σπανό, για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας απαιτείται μια σειρά από συνδυαστικές πολιτικές που θα επιτρέψουν όχι μόνο την επάνοδο της περιοχής στην πρότερη κατάσταση, αλλά, το κυριότερο, τη δημιουργία μιας ουσιαστικής προοπτικής βιώσιμης ανάπτυξης, ευημερίας και ασφάλειας. Ετσι, προτείνονται έργα για τη βελτιωμένη οδική διασύνδεση, η περαιτέρω στήριξη του πρωτογενούς τομέα αλλά και η έμφαση στη φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια, με μέτρο όμως στα αιολικά, καθώς «πρέπει σαφώς να αποτραπεί με νέα χωροταξική πράξη η δυνατότητα εγκατάστασης αιολικών σταθμών στην περιοχή, που θα αλλοιώσει το φυσικό κάλλος και θα εγείρει εύλογη κοινωνική αναστάτωση».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εύβοια: Πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι εναντίον... Γολιάθ
Δεν έχει τέλος η κόλαση της φωτιάς που κατατρώει για μέρες τα δάση, τα σπίτια και τις ζωές των ανθρώπων στην Εύβοια και την Πελοπόννησο. Σύμφωνα με...
Εύβοια: Πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι εναντίον... Γολιάθ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δασικές πυρκαγιές σε δύο διαφορετικά σημεία της Βόρειας Εύβοιας
Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση κατάσβεσης με συμμετοχή δεκάδων πυροσβεστιών και οχημάτων, ενώ τα σημεία είναι δυσπρόσιτα με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το έργο της Πυροσβεστικής.
Δασικές πυρκαγιές σε δύο διαφορετικά σημεία της Βόρειας Εύβοιας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κονδύλια αδιαφάνειας για τη δασοπροστασία και καμένη γη
Η νομοθέτηση «απόρρητων κονδυλίων» από τον Φεβρουάριο του 2020 στον προϋπολογισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας θεσμοθετεί συνθήκες «άβατου» για τον κοινωνικό έλεγχο των πόρων την πρόληψη των...
Κονδύλια αδιαφάνειας για τη δασοπροστασία και καμένη γη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αν υπήρχε το δάσος κάτι θα κρατούσε»
Κόντρα στα λεγόμενα του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών ο πρόεδρος της κοινότητας των Βασιλικών ανέφερε πως αιτία της καταστροφής στην Βόρεια Εύβοια είναι η πυρκαγιά που σημειώθηκε το καλοκαίρι στην περιοχή».
«Αν υπήρχε το δάσος κάτι θα κρατούσε»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πυρόπληκτοι απαιτούν
Συνάντηση με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο είχε αντιπροσωπεία των πυρόπληκτων της βόρειας Εύβοιας.
Πυρόπληκτοι απαιτούν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας