• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 30.8°C
  3 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.1°C / 29.6°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 30.9°C
  3 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 23.5°C / 29.8°C
  0 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 29.2°C
  2 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 24.4°C
  2 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 24.6°C / 29.9°C
  1 BF
  37%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 27.8°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 25.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.5°C / 29.9°C
  4 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 25.5°C / 31.6°C
  2 BF
  38%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  4 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.4°C / 31.0°C
  4 BF
  36%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 25.3°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 30.5°C
  3 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  1 BF
  43%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακατάλληλα εκατοντάδες κτίρια

 • A-
 • A+
Μεγάλο το ποσοστό των κατεστραμμένων επαγγελματικών χώρων και κατοικιών, όπως προκύπτει από τις αυτοψίες των μηχανικών, που συνεχίζονται στις πυρόπληκτες περιοχές.

Μεγάλο ποσοστό σοβαρών ζημιών, ειδικά σε αποθήκες και στάβλους, αναδεικνύουν οι αυτοψίες των μηχανικών, οι οποίες συνεχίζονται στις περιοχές που χτυπήθηκαν από πυρκαγιές το προηγούμενο διάστημα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών μέχρι χθες 16 Αυγούστου είχαν διεξαχθεί συνολικά 1.794 αυτοψίες. Αναλυτικότερα:

● 1.153 αφορούν κατοικίες, εκ των οποίων οι 423 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 384 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 346 επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν.

● 82 επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 19 είναι κατάλληλοι για χρήση, 37 προσωρινά ακατάλληλοι και 26 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.

● Ελέγχθηκαν 542 αποθήκες/στάβλοι κ.λπ., εκ των οποίων οι 37 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση, 206 είναι προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 299 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.

● Τέλος, ελέγχθηκαν 17 δημόσια κτίρια-ιεροί ναοί, εκ των οποίων 4 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση, 8 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 5 επικίνδυνοι για χρήση και θα επανελεγχθούν.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει επανέλεγχοι σε 175 κτίρια, εκ των οποίων 127 κρίθηκαν οριστικά ακατάλληλα για χρήση και 48 κρίθηκαν επισκευάσιμα. Από αυτούς στην Αττική έχουν γίνει 33 επανέλεγχοι, στη Φωκίδα 10 και στην Εύβοια 134.

Από το σύνολο των αυτοψιών, οι 741 έγιναν στην Αττική, εκ των οποίων 390 στον Δήμο Αχαρνών, 44 στον Δήμο Κηφισιάς, 271 στον Δήμο Ωρωπού και 36 στον Δήμο Διονύσου. Αντίστοιχα διενεργήθηκαν 416 αυτοψίες στην Πελοπόννησο, 149 στην Ηλεία, 51 στη Μεσσηνία και 205 στη Λακωνία. Στην Εύβοια διενεργήθηκαν 613 αυτοψίες, 451 στον Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Αννας και 162 στον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού. Στον Δήμο Λοκρών Φθιώτιδας έχουν διενεργηθεί 12 αυτοψίες και στον Δήμο Δωρίδος Φωκίδας έχουν διενεργηθεί 12 αυτοψίες.

Σήμερα ξεκινούν οι αυτοψίες στον Δήμο Γορτυνίας Αρκαδίας, ενώ στη Βόρεια Εύβοια, στην Πελοπόννησο και στην Αττική συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας ο επανέλεγχος όσων κτιρίων έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλα για χρήση.

Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο με αριθμό 210-6509300 με 8 τηλεφωνικές γραμμές από τις 8.00 έως τις 20.00 τις καθημερινές και από τις 10.00 έως τις 18.00 το Σαββατοκύριακο για την εξυπηρέτηση των πολιτών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Το μόνο που σκέφτηκα ήταν οι αναμνήσεις μου και πήρα δύο φωτογραφίες των παιδιών μου

Μαρτυρία από την Ειρήνη Ρεΐση, Θρακομακεδόνες

Λείπαμε από το σπίτι, επιστρέφαμε από εκδρομή και ήμασταν στην εθνική την ώρα που έπιασε η φωτιά. Μας ειδοποίησε ο γιος μου που ήταν στο σπίτι ότι η φωτιά είναι πάρα πολύ μεγάλη και φαίνονται οι φλόγες. Φυσικά το πρώτο μέλημά μας ήταν να φύγει ο ίδιος. Πήρε τα σκυλιά και του είπαμε να απομακρυνθεί, γιατί δεν ξέραμε πώς θα αντιδράσει η φωτιά και αν θα περικυκλώσει τον οικισμό ή όχι.

Απομακρύναμε επίσης τα πεθερικά μου που μένουν στην περιοχή. Τους πήρε ο κύριος που τους φροντίζει στο σπίτι του στο Μενίδι ώστε να μην είναι κοντά στον οικισμό. Επειτα από αυτό δεν ξέραμε τι συνέβαινε, γιατί έκλεισε η εθνική και δεν μπορούσαμε να πλησιάσουμε. Πήγαμε στο σπίτι φίλων και περιμέναμε εκεί και παρακολουθούσαμε τις ειδήσεις. Διανυκτερεύσαμε εκεί σχεδόν όλη την εβδομάδα. Γυρίζαμε σπίτι το πρωί, βλέπαμε πώς ήταν η κατάσταση, αλλά το βράδυ ξαναφεύγαμε γιατί οι εστίες δεν είχαν σβήσει.

Γυρίζαμε από εκδρομή, ό,τι ρούχα είχαμε φορέσαμε τις επόμενες ημέρες. Οταν μπορέσαμε και γυρίσαμε σπίτι, φτιάξαμε ένα βαλιτσάκι με τα είδη πρώτης ανάγκης ο καθένας, ίσα ίσα τι θα χρειαστούμε για τις τρεις-τέσσερις πρώτες μέρες. Κάποια στιγμή σκέφτηκα τι μπορώ να πάρω από το σπίτι μου που θα μου λείψει πραγματικά και το μόνο που σκέφτηκα ήταν οι αναμνήσεις μου και πήρα δύο φωτογραφίες των παιδιών μου. Τι άλλο μπορούσα να κουβαλήσω;

Την Παρασκευή γυρίσαμε και είπαμε ότι όλα τελείωσαν και θα κοιμηθούμε στο σπίτι. Τότε πάλι μας ήρθε ειδοποίηση από το 112 ότι πρέπει να φύγουμε γιατί υπήρξε αναζωπύρωση. Είχαμε καταλάβει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά γιατί πετούσαν συνέχεια αεροπλάνα από πάνω μας. Για καλό έρχονταν βέβαια, αλλά ήταν πολύ αγχωτικό. Είχαμε τα πράγματά μας έτοιμα, ξαναμαζέψαμε τα σκυλιά και ξαναφύγαμε.

Το πρωί, 7 η ώρα του Σαββάτου, μας πήρε τηλέφωνο μια φίλη που είχε ακούσει ότι στον δικό της τον δρόμο καίγονται σπίτια και είχε πλησιάσει τον οικισμό να δει τι γίνεται, αλλά της είχαν πει ότι δεν καίγονται σπίτια στο κέντρο του οικισμού όπου είναι το δικό μας. Δεν θυμάμαι αν γυρίσαμε οριστικά Κυριακή ή Δευτέρα. Οι εστίες υπήρχαν ακόμα, τα αεροπλάνα πετούσαν συνέχεια, αλλά η Πυροσβεστική μάς είπε ότι οι εστίες είναι στο βουνό και όχι στον οικισμό. Ημασταν βέβαια σε ετοιμότητα.

Την Παρασκευή που έγινε η μεγάλη αναζωπύρωση, η φωτιά κατέβηκε στον πίσω δρόμο από μας, έκαψε ένα πολύ μεγάλο ρέμα που κατεβαίνει στον πίσω δρόμο, πολύ πυκνόφυτο. Εκαιγε όλα τα άχτιστα οικόπεδα που είναι γεμάτα πεύκα. Ενα από αυτά ήταν και το διπλανό μας. Επιασε φωτιά τα ξημερώματα της Παρασκευής προς Σάββατο. Ενας γείτονας που είχε μείνει πίσω μάς είπε πως η Πυροσβεστική πάλευε να το σβήσει επί δύο ώρες μόνο αυτό. Οι φλόγες δεν άγγιξαν το σπίτι μας, έχουμε 30 πεύκα στον κήπο, από θαύμα δεν πάθαμε κάτι. Ακριβώς στο διπλανό σπίτι άρπαξαν τα πεύκα και ένα οικόπεδο πίσω από μας, είχαμε περικυκλωθεί.

Σκέψεις ότι μπορεί να καεί το σπίτι σου πάντα είναι πολύ δυσάρεστες. Εγώ, όταν απομακρύνθηκαν πια ο γιος μου και τα πεθερικά μου, είπα, εντάξει, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο, τουλάχιστον οι άνθρωποι είμαστε καλά. Προφανώς κανείς δεν θέλει να καεί το σπίτι του, οι αναμνήσεις του, η περιουσία του, όλα του τα υπάρχοντα.

Είναι πολύ δυσάρεστο και δυστυχώς το ζούμε κάθε χρόνο. Ξανασυνέβη το 2007, το έζησαν τα πεθερικά μου. Κάποια στιγμή θυμάμαι ότι κοιτούσαμε την Πάρνηθα και λέει ο άντρας μου ότι δεν είναι αν θα καεί, είναι το πότε θα καεί.

Είμαστε ακόμα σε μεγάλη ταραχή και σύγχυση. Τώρα τα σκεφτόμαστε, νομίζω ότι, εφόσον οι άνθρωποι εγκαθίστανται μέσα στα δέντρα, κάθε οικισμός θα έπρεπε να περιβάλλεται από δέντρα που δεν είναι τόσο εύφλεκτα. Σκεφτήκαμε να αραιώσουμε τα πεύκα στο οικόπεδό μας, ακούσαμε ότι μετά το Μάτι επιτρέπονται η αραίωση και η αντικατάσταση με δέντρα πιο ανθεκτικά σε υψηλές θερμοκρασίες. Κάθε καλοκαίρι νομίζω ότι θα έχουμε ένα βαλιτσάκι έτοιμο για τέτοιες περιπτώσεις.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολεοδομίες σε αποδρομή
Η έλλειψη προσωπικού στις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων δημιουργεί τεράστια προβλήματα με συνέπεια οι μηχανικοί του Δημοσίου να προσανατολίζονται σε πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση.
Πολεοδομίες σε αποδρομή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Καμπάνες» για το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης
Εγκύκλιος ορίζει ότι από την 1η Ιανουαρίου θα απαγορεύεται με πρόστιμο κάθε αγγελία για ενοικίαση ή πώληση κτιρίου που δεν θα αναφέρει την ενεργειακή του κατηγορία.
«Καμπάνες» για το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βαθιά το χέρι στην τσέπη για το ταξίδι με τo τρένo ETR 470
Μπορεί ο κεντρικός σιδηροδρομικός άξονας Αθήνας-Θεσσαλονίκης να αναβαθμίστηκε με τα δύο τρένα ETR ημερησίως, όμως αυτό γίνεται με υψηλότατη τιμή εισιτηρίου και με εμφανή την υποβάθμιση σε όλο το υπόλοιπο...
Βαθιά το χέρι στην τσέπη για το ταξίδι με τo τρένo ETR 470
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόστιμο 300 ευρώ σε όποιον κυκλοφορεί σε δάση και πάρκα όταν είναι υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς
Αφού η κυβέρνηση έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του πρασίνου, αποφάσισε τώρα να επιβάλλεται με ταχύρυθμες διαδικασίες πρόστιμο 300...
Πρόστιμο 300 ευρώ σε όποιον κυκλοφορεί σε δάση και πάρκα όταν είναι υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δέσμευση Καραμανλή για αλλαγές στις «πρότυπες προτάσεις»
Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις αντιπολίτευσης, κατασκευαστικών φορέων αλλά και ανεξάρτητων αρχών ο υπουργός δήλωσε ότι θα περιοριστούν οι εξαιρέσεις από το νομοθετικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις.
Δέσμευση Καραμανλή για αλλαγές στις «πρότυπες προτάσεις»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόστιμα 2 εκατ. ευρώ στην Αττική Οδό εν αναμονή κρίσιμων πορισμάτων
Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε χθες δύο πρόστιμα του 1 εκατ. ευρώ στην παραχωρησιούχο εταιρεία και στην Αττικές Διαδρομές Α.Ε.
Πρόστιμα 2 εκατ. ευρώ στην Αττική Οδό εν αναμονή κρίσιμων πορισμάτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας