• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -1.2°C / 5.2°C
  1 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.5°C / 3.2°C
  0 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.0°C / 5.7°C
  2 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -8°C -8.1°C / -8.1°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  0 BF
  86%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C -3.1°C / 2.6°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -6°C -6.6°C / -1.0°C
  2 BF
  79%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.4°C / 3.6°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 7.5°C
  4 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -5.1°C / -0.1°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 9.1°C
  4 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 6.6°C
  4 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  2 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -6°C -6.1°C / -3.5°C
  0 BF
  86%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  0°C -3.5°C / 1.2°C
  1 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.8°C / 5.4°C
  2 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 5.4°C
  1 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  1°C -3.7°C / 3.3°C
  1 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -4.3°C / 3.3°C
  1 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.2°C / -6.2°C
  1 BF
  70%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Με τρομάζει η σκέψη των αναδασώσεων από ιδιώτες»

 • A-
 • A+
«Η αναδάσωση είναι πολύ σοβαρό θέμα για να λέμε ότι πρέπει να τις αναλάβουν κάποιοι και μάλιστα από αύριο. Πρέπει να περάσουν 1-2 χρόνια, να φανεί η δυνατότητα της φυσικής αναγέννησης και να μελετηθεί με τους κατάλληλους τρόπους. Κάποιο λάκκο έχει η φάβα και δεν μπορώ να καταλάβω ποιοι σύμβουλοι εισηγούνται τέτοιες αρλούμπες» τονίζει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, Γιώργος Καρέτσος.

«Επικίνδυνο να ξεκινήσουν αύριο οι αναδασώσεις στα καμένα», λέει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, Γιώργος Καρέτσος. Τονίζει ταυτόχρονα ότι τα έργα στήριξης του εδάφους «πρέπει να ξεκινήσουν χθες και να έχουν τελειώσει ώς τα μέσα του φθινοπώρου», γιατί υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισης στα ρέματα που καταλήγουν στον ήδη επιβαρυμένο Κηφισό ποταμό.

Ο κ. Καρέτσος μίλησε στην «Εφ.Συν.» όχι μόνο με την ιδιότητα του προέδρου του Φορέα της Πάρνηθας, αλλά και με εκείνη του δόκτορος δασολόγου και διευθυντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Συστημάτων.

Αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση του Φορέα την περασμένη Παρασκευή όπου τονίζεται μεταξύ άλλων ότι:

● Από τις πυρκαγιές των περασμένων ημερών σώθηκε την τελευταία στιγμή το ελατόδασος της Πάρνηθας. Το ελατόδασος απειλήθηκε όταν μετά τις αλλεπάλληλες αναζωπυρώσεις, τα μέτωπα άρχισαν να επιστρέφουν από τον Βορρά και την Ιπποκράτειο Πολιτεία και σώθηκε όταν αναπτύχθηκαν επίγειες δυνάμεις «εθελοντών, υπαλλήλων του Φορέα και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας».

● Μέσα στα όρια αρμοδιότητας του Φορέα έγιναν στάχτη περίπου 30.000 στρέμματα, πέραν των υπολοίπων γειτονικών δασικών εκτάσεων που είναι εξίσου σημαντικής οικολογικής αξίας.

● Πρόκειται για μεγάλη οικολογική καταστροφή «για το οικοσύστημα του σημαντικότερου δρυμού της Αττικής».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι πρέπει άμεσα να ληφθούν αντιπλημμυρικά μέτρα στις λεκάνες απορροής και να σχεδιαστούν παρεμβάσεις «για την υποβοήθηση της υπάρχουσας φυσικής βλάστησης και της φυσικής αναγέννησης».

Ο κ. Καρέτσος τονίζει ότι είναι άμεση ανάγκη να ξεκινήσουν τα αντιδιαβρωτικά έργα με «κορμοσειρές» (κορμοδέματα) στα εδάφη που έχουν μεγάλες κλίσεις γιατί αλλιώς, σε περίπτωση ισχυρών βροχοπτώσεων, κινδυνεύουν να ξεχειλίσουν τα ρέματα στις περιοχές Θρακομακεδόνων, Μενιδίου και Τατοΐου που καταλήγουν στον Κηφισό. Ποιος, όμως, θα αναλάβει τα έργα αυτά την ώρα που, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση, ο Φορέας Πάρνηθας τελεί υπό κατάργηση και απορρόφηση από τον νεοσύστατο οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ); Ο Φορέας μπορεί να το αναλάβει, λέει ο κ. Καρέτσος, επισημαίνοντας ότι ο ΟΦΥΠΕΚΑ δεν έχει ακόμη την απαραίτητη οργάνωση. «Ελπίζω τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών να κάνουν την κυβέρνηση να ξανασκεφτεί την κατάργηση των Φορέων που γνωρίζουν τα τοπικά χαρακτηριστικά κάθε ευαίσθητης περιοχής καλύτερα από μια δομή στην Αθήνα», προσθέτει ο Γ. Καρέτσος.

Περίεργες εισηγήσεις

Ο ίδιος δεν «μασάει τα λόγια του» όταν τον ρωτούμε για την πιθανότητα να εφαρμοστούν στην Πάρνηθα οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για αναδασώσεις από ιδιώτες αναδόχους: «Με τρομάζει αυτή η σκέψη. Η αναδάσωση είναι πολύ σοβαρό θέμα για να λέμε ότι πρέπει να τις αναλάβουν κάποιοι και μάλιστα από αύριο. Πρέπει να περάσουν 1-2 χρόνια, να φανεί η δυνατότητα της φυσικής αναγέννησης και να μελετηθεί με τους κατάλληλους τρόπους. Κάποιο λάκκο έχει η φάβα και δεν μπορώ να καταλάβω ποιοι σύμβουλοι εισηγούνται τέτοιες αρλούμπες», μας λέει ο κ. Καρέτσος. Ξεκαθαρίζει ότι αυτό αφορά την αναδάσωση στον βασικό όγκο των καμένων δασών και όχι όσα ακούστηκαν για επιλογή φυτών στα όρια των οικισμών.

Και συνεχίζει: «Με ποια δεδομένα θα γίνουν οι αναδασώσεις; Και με τι φυτευτικό υλικό όταν τα 50 κρατικά φυτώρια έχουν διαλυθεί εντελώς; Εχει μεγάλη σημασία να χρησιμοποιηθούν σπόροι από τις ίδιες περιοχές που κάηκαν, να διατηρηθεί η βιοποικιλότητα. Θα φέρουν σπόρους από το εξωτερικό; Είναι κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο».

Πάντως, ο κ. Καρέτσος ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι εκ προοιμίου αντίθετος με τη συνεργασία κράτους-ιδιωτών εφόσον δεν διασπαθίζεται δημόσιο χρήμα: «Το θέμα είναι να γίνει σοβαρή δουλειά».

Αναξιοποίητοι πόροι

Παραδέχεται, ταυτόχρονα, ότι κάποιες κρατικές δομές δεν λειτουργούν πάντοτε αποτελεσματικά. Μας μιλά για τα έργα αποκατάστασης από τη μεγάλη φωτιά του 2007 που χτύπησε στην καρδιά του Δρυμού Πάρνηθας, αποκαλύπτοντας ότι υπάρχουν από εκείνη την εποχή κονδύλια ύψους 500.000 ευρώ που δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί.

Περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ έχει διατεθεί έκτοτε για τα έργα ανασύστασης του ελατοδάσους που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, όμως η απορρόφηση των 500.000 έχει μπλοκάρει κάπου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής καθώς δεν προχωρά σχετική προγραμματική σύμβαση.

Τον ρωτούμε, τέλος, για το θέμα των προληπτικών εκκενώσεων περιοχών τις ημέρες των πυρκαγιών. «Οι συλλήβδην εκκενώσεις οικισμών είναι έγκλημα», τονίζει ο κ. Καρέτσος. «Είναι άλλο να απομακρύνεις τους τουρίστες, όσους μένουν σε μια κατασκήνωση ή τους κατοίκους της Ιπποκρατείου Πολιτείας. Ομως, οι τοπικοί αγρότες, οι άνθρωποι που δουλεύουν τη γη, γνωρίζουν τα περάσματα, πού υπάρχουν δρόμοι και πού πηγές νερού και δεξαμενές, είναι έγκλημα να τους διώχνεις. Οι φωτιές έσβησαν όταν ασχολήθηκαν αποτελεσματικά τα πεζοπόρα τμήματα μέσα στο δάσος. Τα εναέρια μέσα δεν είναι πάντοτε αποτελεσματικά», καταλήγει ο πρόεδρος του Φορέα της Πάρνηθας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιπλημμυρικά με... χορηγίες
Μέχρι στιγμής πάντως η μόνη χορηγία που έχει ανακοινωθεί επίσημα είναι εκείνη των 3 εκατομμυρίων ευρώ από τη ΔΕΗ.
Αντιπλημμυρικά με... χορηγίες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα λάθη που έφεραν την καταστροφή
Τραγικά λάθη στην αντιμετώπιση της φωτιάς που καίει εδώ και πέντε μέρες στη Δυτική Αττική, ξεκινώντας από τα Βίλια, εντοπίζει ο πρώην διευθυντής Δασών και νυν κάτοικος της περιοχής Δημήτρης Σπαθής.
Τα λάθη που έφεραν την καταστροφή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αν υπήρχε το δάσος κάτι θα κρατούσε»
Κόντρα στα λεγόμενα του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών ο πρόεδρος της κοινότητας των Βασιλικών ανέφερε πως αιτία της καταστροφής στην Βόρεια Εύβοια είναι η πυρκαγιά που σημειώθηκε το καλοκαίρι στην περιοχή».
«Αν υπήρχε το δάσος κάτι θα κρατούσε»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ανεξέλεγκτη εισβολή συμφερόντων στα καμένα»
Σκληρή κριτική από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας Γιώργο Χριστοφορίδη στα σχέδια της κυβέρνησης και της Επιτροπής Μπένου για τη Βόρεια Εύβοια.
«Ανεξέλεγκτη εισβολή συμφερόντων στα καμένα»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η ΡΑΕ «απολογείται» για τις άδειες στα καμένα
Νέες προσφυγές καταθέτουν στο ΣτΕ τρεις δήμοι και κάτοικοι ενάντια στις ανεμογεννήτριες ● Το ισχύον νομικό πλαίσιο, που ψηφίστηκε το 2020, δείχνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ως υπεύθυνο για τον «ποταμό»...
Η ΡΑΕ «απολογείται» για τις άδειες στα καμένα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Σκρέκας ρίχνει την ευθύνη στη ΡΑΕ
Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις στη Βόρεια Εύβοια για νέες άδειες αιολικών πάρκων ακόμη και σε περιοχές που κάηκαν στις πρόσφατες πυρκαγιές, η κυβέρνηση σπεύδει τώρα να εξαγγείλει την ακύρωσή τους, ρίχνοντας όλη...
Ο Σκρέκας ρίχνει την ευθύνη στη ΡΑΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας