• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.3°C / 27.8°C
  1 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.6°C / 26.6°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.3°C / 26.6°C
  1 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 24.0°C
  3 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 18.4°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.5°C
  3 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 26.6°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 25.7°C
  1 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  4 BF
  65%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 23.4°C
  2 BF
  78%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 23.9°C
  2 BF
  80%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  4 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 28.0°C
  0 BF
  44%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.3°C / 26.6°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 22.8°C / 24.7°C
  3 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  93%
Μάριος Βαλασόπουλος
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η επόμενη ημέρα της «αυτογνωσίας»

 • A-
 • A+
Το βέβαιο είναι ότι ούτε οι οργανωμένες και ίσως επικίνδυνες δενδροφυτεύσεις των ΜΜΕ ούτε οι πολυδιαφημισμένες βαρύτερες ποινές για τους εμπρηστές ούτε οι αστήρικτοι ισχυρισμοί για οργανωμένη εγκληματική δράση ούτε η μεταχρονολογημένη συζήτηση στη Βουλή αποδεικνύουν την αυτογνωσία που λέει πως απέκτησε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε στην πρόσφατη συνέντευξή του ότι, πέρα από την –ουσιαστικά ανύπαρκτη– αυτοκριτική, η κυβέρνηση πήρε ισχυρές δόσεις αυτογνωσίας. Ακριβώς όπως και ο αρμόδιος υπουργός του, χαρακτηρίζοντας ως μοναδικό φαινόμενο τη γυναικοκτονία στα Γλυκά Νερά (στη συνέχεια βέβαια είδαμε πολλά παρόμοια «μοναδικά φαινόμενα») και ως διαχρονικό τις αλληλοεκτελέσεις μπράβων, επιχείρησε να πείσει ότι δεν υπάρχει αύξηση της εγκληματικότητας αλλά της εγκληματοφοβίας.

Εκτός όμως από την αυτογνωσία που απέκτησε η κυβέρνηση και κυρίως οι πολίτες που βίωσαν στο πετσί τους τον όλεθρο, τα στοιχεία της επομένης των καταστροφικών πυρκαγιών αλλά και τα συμπεράσματα των πλέον ειδικών αποδεικνύουν όχι μόνο την έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού, συντονισμού και τα αλλεπάλληλα λάθη, αλλά και την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας ισχυρός μηχανισμός προστασίας, παρόμοιος με εκείνο των πολλών χωρών που ήρθαν και βοήθησαν στην κατάσβεση. Να ελεγχθούν μία μία οι αγορές, οι πανάκριβες ενοικιάσεις και οι πάσης φύσεως προμήθειες εργαλείων πυρόσβεσης, να προσληφθεί και να εκπαιδευτεί στις δασικές πυρκαγιές ο απαραίτητος αριθμός πυροσβεστών, να λειτουργήσει ξανά, με όποια ονομασία και μορφή επιθυμεί η κυβέρνηση, το ειδικό σώμα που λειτούργησε και επί ΣΥΡΙΖΑ μετά την τραγική εξέλιξη στο Μάτι, να προχωρήσει η πρόληψη σε κάθε επίπεδο, να ενδυναμωθούν με κάθε μέσο οι ηρωικές και μέχρι χθες σχεδόν περιφρονημένες εθελοντικές ομάδες πολιτών που περιπολώντας μπήκαν μέσα στις φωτιές όλο το προηγούμενο διάστημα κ.λπ.

Μπορεί λοιπόν να επέλεξε τώρα να επικαλεστεί αλλά και να διασκευάσει κατά το δοκούν ο πρωθυπουργός την περιφρονημένη από το κόμμα του έκθεση Γκολντάμερ (διευθυντής παγκόσμιου κέντρου πυρκαγιών), όμως η έκθεση αυτή είναι ευκαιρία να αποτελέσει έναν καμβά για το μέλλον, χωρίς τη μικροπολιτική εμμονή: να μην καρπωθεί ο πρώην πρωθυπουργός τη συγκεκριμένη ανάθεση της μελέτης. Αραγε αυτή τη φορά γιατί δεν προσέφυγε ο Κ. Μητσοτάκης στον οικογενειακό φίλο και καθηγητή Συνολάκη στον οποίο είχε προσφύγει μετά την πυρκαγιά στο Μάτι, ζητώντας του ειδικό πόρισμα; Εκείνος δεν ήταν που ενώ συμπέρανε ότι θα μπορούσε να εκκενωθεί το Μάτι σε 15 λεπτά, εντούτοις οι πλημμύρες (που είναι και η ειδικότητά του) στην Καρδίτσα επί Ν.Δ. ήταν η κακιά στιγμή;

Κι αν θέλει ο πρωθυπουργός να προχωρήσει στην αυτογνωσία του ίδιου και των επιτελών του, θα μπορούσε να ρίξει μια ματιά στα κείμενα των ειδικών και των περιβαλλοντικών οργανώσεων για να διαπιστώσει ότι ένα σοβαρό σχέδιο δεν καταρτίζεται όπως τα διάφορα νομοσχέδια στα «υπόγεια» του Μαξίμου, αλλά σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους επιστήμονες.

Μια μεγάλη δόση αυτογνωσίας αλλά και ενημέρωσης προσφέρουν επίσης όλα τα συμπεράσματα και οι καταγραφές που δημοσιοποιήθηκαν στη διάρκεια του τελευταίου τριημέρου, αλλά και πριν από τις τραγικές εξελίξεις. Από την έρευνα του πρώην υπαρχηγού της Πυροσβεστικής και νυν ειδικού ερευνητή και πραγματογνώμονα Ανδριανού Γκουρμπάτση, πριν από τις τελευταίες τεράστιες πυρκαγιές γνωρίζουμε ήδη ότι παρά το ότι η φετινή αντιπυρική περίοδος είναι η ακριβότερη όλων των προηγούμενων ετών, αποδείχτηκε και η αναποτελεσματικότερη. («Σε τρεις μήνες κάηκαν όσα όλο το ’19», «Εφ.Συν.» 2.8.2021)

Στις 10 Αυγούστου η Greenpeace Ελλάδας με ένα εκτενές κείμενο το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της αναλύει μύθους και πραγματικότητες γύρω από τις πυρκαγιές. Η οργάνωση αποδομεί τους «μύθους», όπως το ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών, ότι πρέπει να γίνεται άμεσα αναδάσωση ή αλλαγή ειδών δέντρων, ότι καίνε εκτάσεις για να γίνουν ΑΠΕ (ο Νόμος του 2001 δίνει αυτό το δικαίωμα είτε είναι αναδασωτέες εκτάσεις είτε παρθένο δάσος) και ότι, τέλος, δεν είναι μοιραία εξέλιξη χωρίς δυνατότητες αναχαίτισης η κλιματική αλλαγή, που χρησιμοποιείται σαν άλλοθι για απραξία κ.λπ. «Οσοι αναφέρονται στην κλιματική αλλαγή, ειδικά τα εκάστοτε κυβερνητικά στελέχη τις μέρες μιας μεγάλης καταστροφής όπως πυρκαγιές και πλημμύρες, το κάνουν για να δικαιολογήσουν την απραξία τους. Το ίδιο έκανε και πάλι στο πρόσφατο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, στις 9 Αυγούστου».

Η οργάνωση προειδοποιεί ότι «δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού και ότι η επόμενη κρίσιμη στιγμή στη χώρα μας, ειδικά για τις περιοχές που έχουν πληγεί, είναι οι πρώτες βροχοπτώσεις, ενώ οι ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων πρέπει να σχεδιαστούν και να χρηματοδοτηθούν το συντομότερο δυνατό». Το βέβαιο είναι ότι ούτε οι οργανωμένες και ίσως επικίνδυνες δενδροφυτεύσεις των ΜΜΕ ούτε οι πολυδιαφημισμένες βαρύτερες ποινές για τους εμπρηστές ούτε οι αστήρικτοι ισχυρισμοί για οργανωμένη εγκληματική δράση ούτε η μεταχρονολογημένη συζήτηση στη Βουλή αποδεικνύουν την αυτογνωσία που απέκτησε ο πρωθυπουργός.

26% αύξηση του αριθμού των πυρκαγιών
και 450% αύξηση της καμένης έκτασης

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (European Forest Fire Information System - EFFIS)

Σύμφωνα με αυτά, παρότι ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών του 2021 στη χώρα μας παρουσιάζει σχετικά μικρή αύξηση (26%) σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2020, η συνολική καμένη έκταση καταγράφει εξαιρετικά μεγάλη αύξηση ίση με περίπου 450% ως προς τον αντίστοιχο μέσο όρο της ίδιας περιόδου. Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση αυτά τα στοιχεία, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη μεταξύ των 15 εξετασθεισών χωρών της Μεσογείου, με μεγάλη μάλιστα διαφορά από τη δεύτερη Τουρκία και την τρίτη Κύπρο, που επίσης καταγράφουν σημαντικές αυξήσεις.

Σε απόλυτους αριθμούς, μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης 12 Αυγούστου 2021, έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 58 μεγάλες δασικές πυρκαγιές (Εικόνα 1), οι οποίες έκαψαν συνολική έκταση ίση με 1.161.650 στρέμματα. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα αυτά, προκύπτει ότι η μέση καμένη έκταση ανά δασική πυρκαγιά στην Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 20.000 στρέμματα για το 2021 (έως και 13.8.2021), γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας πρώτη στη Μεσόγειο, με πολύ σημαντική διαφορά ακόμα και από τη δεύτερη Τουρκία.

*Από άρθρο στο ΜΕΤΕΟ (Θ.Μ. Γιάνναρος, Κ. Λαγουβάρδος ΕΑΑ - Πεντέλη, Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021)

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο έλεος της φωτιάς και τα Βατερά στη Λέσβο
«Είμαστε μόνοι μας και παλεύουμε μόνοι μας. Οι μόνοι που στέκονται στο πλευρό μας είναι οι κάτοικοι του νησιού, οι εθελοντές, ο στρατός, η αστυνομία, το Λιμενικό. Καμία βοήθεια απέξω δεν έχουμε» Γιώργος...
Στο έλεος της φωτιάς και τα Βατερά στη Λέσβο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δύο συλλήψεις για εμπρησμό από αμέλεια για τη φωτιά του Κρανιδίου
Οι δύο κατηγορούμενοι διώκονται για εμπρησμό από αμέλεια, ενώ αποδέχθηκαν τις ευθύνες τους για την πρόκληση της πυρκαγιάς στη διάρκεια ηλεκτρολογικών εργασιών σε κοντινό εργοτάξιο.
Δύο συλλήψεις για εμπρησμό από αμέλεια για τη φωτιά του Κρανιδίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κονδύλια αδιαφάνειας για τη δασοπροστασία και καμένη γη
Η νομοθέτηση «απόρρητων κονδυλίων» από τον Φεβρουάριο του 2020 στον προϋπολογισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας θεσμοθετεί συνθήκες «άβατου» για τον κοινωνικό έλεγχο των πόρων την πρόληψη των...
Κονδύλια αδιαφάνειας για τη δασοπροστασία και καμένη γη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην πρώτη γραμμή των μετώπων
Ρεπορτάζ στις φλόγες: Εξι ρεπόρτερ και ένας οπερατέρ μιλούν στην «Εφ.Συν.» για το πώς έζησαν οι ίδιοι και οι ίδιες την πύρινη λαίλαπα και τον πόνο και την οργή που προκάλεσε. Γι’ αυτά που είδαν, αυτά που...
Στην πρώτη γραμμή των μετώπων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας