• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 29.7°C
  2 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.6°C / 31.1°C
  2 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 28.2°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.1°C / 26.9°C
  2 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 29.0°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 24.5°C
  1 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 29.3°C
  4 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.1°C / 28.9°C
  2 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 28.3°C
  1 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.8°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  4 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.8°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 27.3°C
  1 BF
  46%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  3 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 29.9°C
  0 BF
  36%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.3°C / 29.4°C
  2 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 29.7°C
  2 BF
  39%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  56%

Ο Ηλίας Τζηρίτης στην Πάρνηθα

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΥΓΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Οι ενέργειες πρόληψης δεν προσφέρονται για επικοινωνιακή χρήση»

 • A-
 • A+
Πρόληψη, καταστολή, αποκατάσταση πρέπει να πηγαίνουν μαζί. Αυτή τη στιγμή νομικά υπεύθυνη για την πρόληψη είναι η Δασική Υπηρεσία, για την καταστολή η Πυροσβεστική και για την αποκατάσταση η Δασική Υπηρεσία. Θα πρέπει να συνεργαστούν κάποια στιγμή και θα πρέπει η Πολιτική Προστασία να τους βάλει στο ίδιο τραπέζι.

Με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν και συνεχίζουν να πλήττουν τη χώρα μας ο Ηλίας Τζηρίτης, υπεύθυνος δράσεων για τις δασικές πυρκαγιές του WWF Ελλάς, μιλάει στην «Εφ.Συν.» για τη χρόνια ανεπάρκεια στην πρόληψη των πυρκαγιών και τις ενέργειες που απαιτούνται προς αυτή την κατεύθυνση, την απουσία κοινών σχεδίων αντιπυρικής προστασίας από τους αρμοδίους, την αβάσιμη φιλολογία για τις ανύπαρκτες αντιπυρικές ζώνες και την ευφλεκτότητα των πεύκων, τη μέθοδο της προδιαγεγραμμένης καύσης και τα λάθη που γίνονται κατά την αποκατάσταση των δασών μετά τις πυρκαγιές.

● Μετά την τραγωδία στο Μάτι, το WWF μαζί με άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν καταθέσει ορισμένες προτάσεις για την προστασία των δασών. Υιοθετήθηκαν κάποιες από αυτές;

Τα ίδια ζητάμε και πάλι ύστερα από τρία χρόνια. Το πρόβλημα είναι ότι είμαστε σε μια διαδικασία δόγματος καταστολής. Αυτή τη χρονιά, πριν από τις πυρκαγιές ανακοινώθηκε ένα πρόγραμμα 1,7 δισ. ευρώ για την Πολιτική Προστασία που χρηματοδοτείται μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ κ.λπ. Με τις δράσεις του να αφορούν κυρίως την καταστολή με προμήθεια νέων αεροπλάνων και πυροσβεστικών οχημάτων, όπου διαφαίνεται ότι είναι πολύ λίγη η προσπάθεια για την πρόληψη. Δεν λέω ότι δεν χρειάζονται και οι εξοπλισμοί και τα σύγχρονα μέσα, αλλά τα όρια του κατασταλτικού μηχανισμού φαίνονται στις δύσκολες χρονιές. Γιατί πανηγυρίζουμε πολλές χρονιές όταν δεν έχουμε πολλά καμένα στρέμματα, αλλά θα έρθει μία δύσκολη χρονιά που θα μας ξαναθυμίσει το πρόβλημα το οποίο είναι η ανεπάρκεια της πρόληψης.

Η καταστολή για να μπορέσει να αποδώσει, όσα μέσα και να της δώσουμε, πρέπει να βοηθηθεί από την πρόληψη που έχει να κάνει με τη διαχείριση των δασικών εκτάσεων, τη μείωση της καύσιμης ύλης, τη διερεύνηση των αιτιών και την εξεύρεση λύσης σε τοπικό επίπεδο, την κατάρτιση των δασικών χαρτών για να τελειώσουμε για πάντα με τους εμπρησμούς από πρόθεση και αλλαγής χρήσεων γης και γενναίες πολιτικές αποφάσεις.

● Για ποιο λόγο, όμως, δεν έχουν υιοθετηθεί οι τεκμηριωμένες προτάσεις του WWF και των περιβαλλοντικών οργανώσεων;

Το πρόβλημα είναι ότι οι ενέργειες πρόληψης δεν προσφέρονται και για επικοινωνιακή χρήση. Πρέπει να δουλέψεις αθόρυβα, να κάνεις συγκεκριμένη δουλειά που δεν θα τη δει κανένας και ενδεχομένως λίγοι θα καταλάβουν. Από την άλλη, η πρόληψη θα σου αποδώσει καρπούς ύστερα από χρόνια. Αρα, μιλάμε για μακροχρόνιο σχεδιασμό που θέλει επιμονή και υπομονή. Πράγματα για τα οποία δεν φημίζεται το ελληνικό κράτος. Και η ίδια κουλτούρα ισχύει σε όλη τη Μεσόγειο, το δόγμα παραμένει κατασταλτικό, κάτι που φαίνεται και με τη διάθεση των πόρων, που το 80% δίνεται στην καταστολή και το υπόλοιπο στην πρόληψη. Δεν μπορούμε να μιλάμε για πρόληψη αν δεν δώσουμε τα μέσα στις υποστελεχωμένες δασικές υπηρεσίες να κάνουν τη δουλειά τους.

● Τι θα έπρεπε να κάνουμε αν ξεκινούσαμε από αύριο με τον αντιπυρικό σχεδιασμό;

Εδώ έχουμε απουσία κοινών σχεδίων αντιπυρικής προστασίας. Ο κάθε οργανισμός κάνει το δικό του. Ενα σχέδιο έχει η Δασική Υπηρεσία, ένα ο δήμος, ένα η Πυροσβεστική. Το θέμα είναι να συνεργαστούν αυτοί οι φορείς σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να κάνουν ένα κοινό σχέδιο αντιπυρικής προστασίας και να επιλεχθούν συγκεκριμένες περιοχές όπου θα γίνουν παρεμβάσεις. Γιατί, σίγουρα, θα ήταν ανέφικτο να μπούμε σε όλα τα δάση να τα καθαρίσουμε. Θα πρέπει να δούμε στρατηγικά σε ποιες περιοχές θα πρέπει, για παράδειγμα, να φτιάξουμε στεγασμένες ζώνες ή σε ποιες περιοχές και με τι κριτήρια θα πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένες δασοκομικές παρεμβάσεις. Να δούμε την ιστορικότητα των πυρκαγιών στην περιοχή.

Υπάρχει η φιλολογία για τις αντιπυρικές ζώνες και ότι δεν είχαμε. Με τις συνθήκες που επικράτησαν φέτος στις περιοχές που επλήγησαν, αλλά και των πυρκαγιών του 2007 και του 2018, βλέπουμε ότι οι κλασικές αντιπυρικές ζώνες που ξέραμε από τις προηγούμενες δεκαετίες δεν λειτουργούν. Για παράδειγμα, στην πρόσφατη πυρκαγιά στη Ζήρια της Αχαΐας η φωτιά πέρασε τη νέα εθνική οδό, την Ολυμπία, για αστείο. Ανάλογα, στην τελευταία πυρκαγιά στην Πάρνηθα πέρασε εύκολα στον Αγιο Στέφανο. Ετσι, πρέπει να πάμε στη φιλοσοφία των στεγασμένων ζωνών, όπου θα καθαριστεί ο όροφος του δάσους που σχηματίζεται από τα κλαδιά και τα φύλλα των ώριμων δέντρων και θα καθαριστεί η καύσιμη ύλη προκειμένου να μειώσουμε την ένταση τοπικά, όχι να σταματήσει η πυρκαγιά, ώστε τα πυροσβεστικά μέσα να δουλέψουν καλύτερα. Αυτό απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό, όχι όπως στον Σχινιά, μπαίνουμε μέσα και κάνουμε ότι να 'ναι.

● Ομως, η πρόληψη δεν διογκώνει το κόστος;

Η πρόληψη σίγουρα είναι πιο φτηνή από την καταστολή και σίγουρα από την αποκατάσταση που κοστίζει αρκετά. Μόνο για την περιοχή του Σχίνου, ο προϋπολογισμός για την περιοχή που κάηκε από την πλευρά της Κορινθίας είναι 1,7 εκατομμύριο ευρώ, μόνο για τα αντιδιαβρωτικά έργα. Μπορούμε τα λεφτά που θα δαπανηθούν για την καταστολή και την αποκατάσταση να έχουν δοθεί από πριν στην πρόληψη για να μπορέσουμε να λάβουμε τους καρπούς αυτής της επένδυσης.

Μετά τις φωτιές του 2017, οι Πορτογάλοι άλλαξαν όλο το σύστημα αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Εκαναν εθνικό σχέδιο προδιαγεγραμμένου πυρός καίγοντας ελεγχόμενα τον χειμώνα περίπου 100 χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων, προκειμένου να μειώσουν την καύσιμη ύλη. Γιατί η μείωσή της μπορεί να γίνει είτε με παραδοσιακές ασχολίες (ρητινοσυλλογή, κτηνοτροφία) είτε μέσω της προδιαγεγραμμένης καύσης που αξιοποιείται και στην Ισπανία και στη Γαλλία, όπου αυτό γίνεται σε συγκεκριμένες περιοχές με συγκεκριμένα κριτήρια, όπως τη βλάστηση, την πυρκαγιολογική ιστορία των περιοχών, τη συχνότητα των δασικών πυρκαγιών. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα παντού. Θα πρέπει να εστιάσουμε στις περιοχές όπου υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα κινδύνου, δηλαδή στην Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, στα Ιόνια Νησιά και τα νησιά του Αιγαίου, όπου με βάση τα πυρκαγιολογικά δεδομένα υπάρχει συχνότερη και δριμύτερη εμφάνιση πυρκαγιών.

Στο έργο της δασοπυρόσβεσης

● Επηρεάζει την κατάσταση ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει τον πρώτο ρόλο και έπεται η Δασική Υπηρεσία;

Εδώ έχουμε κάτι ασυνεχές. Πρόληψη, καταστολή, αποκατάσταση πρέπει να πηγαίνουν μαζί. Αυτή τη στιγμή νομικά υπεύθυνη για την πρόληψη είναι η Δασική Υπηρεσία, για την καταστολή η Πυροσβεστική και για την αποκατάσταση η Δασική Υπηρεσία. Επομένως, έχουμε διαφορετικά στάδια με διαφορετικούς παίκτες. Και αυτοί οι παίκτες θα πρέπει να συνεργαστούν κάποια στιγμή και θα πρέπει η Πολιτική Προστασία να τους βάλει στο ίδιο τραπέζι, ώστε το ένα σκέλος της δασοπροστασίας να βοηθήσει το άλλο. Αλλιώς, θα έχουμε συνεχόμενα αυτό το πρόβλημα.

● Υπήρξε κάποια αισιόδοξη νότα από τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού;

Εγινε κάποια κίνηση που έχει να κάνει με την καθετοποίηση της οργάνωσης της Δασικής Υπηρεσίας, που ήταν και ένα πάγιο αίτημα ώστε να αποκτήσει την παλιά της δομή, γιατί είχαμε το οξύμωρο σχήμα το φυσικό αντικείμενο ήταν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και διοικητικά υπαγόταν στο υπουργείο Εσωτερικών. Από κει και πέρα, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα θέματα της αποκατάστασης. Δηλαδή, δεν είναι σωστό να κατηγορούμε τα πεύκα για την όλη κατάσταση, ότι είναι εύφλεκτα, ότι θα πρέπει να αλλάξει η δομή των δασών κ.λπ. Ομως, τα πεύκα επικράτησαν στην ελληνική επικράτεια για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Και ένας από αυτούς ήταν οι κεντρικές πυρκαγιές, τα εδάφη, οι κλιματικές συνθήκες, με το πεύκο να προσαρμόζεται σε αυτές τις συνθήκες.

Επίσης, μας προσφέρει φυσική αναγέννηση, κάτι που είναι ένας γρήγορος, απλός και φτηνός τρόπος επαναφοράς του δάσους. Εκεί όπου θα πρέπει να εστιάσουμε, αν θα πρέπει να γίνει μια παρέμβαση στο αναδασωτικό κομμάτι, δεν είναι στις περιοχές φυσικής αναγέννησης -που πρέπει να προφυλαχθούν από τη βόσκηση, να γίνουν τα κατάλληλα αντιδιαβρωτικά έργα και μετά να αφήσουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της- αλλά στις περιοχές που έχουν διπλοκαεί και τριπλοκαεί τα τελευταία 20 με 25 χρόνια. Κι αυτό συμβαίνει τώρα στις περιοχές της Ηλείας, της Αρκαδίας, της Μεσσηνίας και της ανατολικής Μάνης που κάηκαν στις πρόσφατες πυρκαγιές. Ειδικά στην Ηλεία, πολλές από τις περιοχές που κάηκαν είχαν καεί και το 2007.

Πέρσι, στην Εύβοια, προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίσθημα αναδάσωσης και να πάει ο κόσμος να αναδασώσει μια περιοχή που είχε καεί το 2019 και ήταν σε διαδικασία φυσικής αναγέννησης, μπαζώθηκε με χώμα και από πάνω φύτεψαν άλλα δέντρα. Αλλά και στη λίμνη Καϊάφα, μετά τις πυρκαγιές του 2007, ενώ προβλεπόταν φυσική αναγέννηση της κουκουναριάς, μπήκε ένας εργολάβος με μηχανήματα και ξήλωσε τη φυσική αναγέννηση για να φτιάξουν ξανά κουκουναριά. Είναι δύο παραδείγματα είτε στρεβλού σχεδιασμού είτε αδιαφορίας. Οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι συγκεκριμένες εκεί όπου υπάρχει πραγματικά ανάγκη. Και με πολλή προσοχή στην επιλογή των ειδών. Να μην είναι ξενικά είδη, να είναι προσαρμοσμένα στις συνθήκες της περιοχής και να σέβονται την τοπική βιοποικιλότητα.

Πρέπει να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας στο να προχωρήσει ο διάλογος για την πρόληψη, αλλά όχι με παρεμβάσεις που δεν σέβονται την επιστήμη και τη δομή των δασικών οικοσυστημάτων. Θα πρέπει να έχουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Και δεν πρέπει να ξεχαστεί η φετινή χρονιά γιατί ακόμη τα δύσκολα δεν ήρθαν. Ερχονται τα μελτέμια και θα έχουμε και άλλες φωτιές.

Δράσεις αλληλεγγύης για στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές

Είδη πρώτης ανάγκης συγκεντρώνουν:

■ Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έως και την Τετάρτη το μεσημέρι 9 π.μ. - 3 μ.μ. (Πανεπιστημίου 44 και Χ. Τρικούπη, 2ος όροφος).

■ Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών και το Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας (Μ. Φριζή 10) κάθε μέρα 7 μ.μ. - 9 μ.μ. και οποιαδήποτε άλλη ώρα κατόπιν συνεννόησης στο 694 4303068.

■ Η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Καρύστου και ο Σύλλογος Συνταξιούχων Καρύστου κάθε μέρα 7 μ.μ. - 9 μ.μ. Τηλέφωνα: 698 1151558 και 697 2845825.

■ Το Σωματείο Εργαζομένων ΝΗ.ΣΕΛ.ΑΝ. καθημερινά στις 7 μ.μ. - 9 μ.μ.

■ Στο Αίγιο, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας» και Ερυμάνθου συγκεντρώνουν ζωοτροφές στις έδρες των δύο συλλόγων.

■ Στην Αρκαδία, το Σωματείο Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες στα Καταστήματα και Α.Ε. Νομού Αρκαδίας στο Εργατικό Κέντρο (Ελ. Βενιζέλου 39, Τρίπολη) καθημερινά 10 π.μ. - 1 μ.μ. και οποιαδήποτε άλλη ώρα κατόπιν συνεννόησης στο 697 4430637.

■ Στα Γιάννενα, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι καθημερινά, 10 π.μ. - 12 μ. και 7 μ.μ. - 9 μ.μ., στο Εργατικοό Κέντρο.

■ Στη Λαμία, το Εργατικό Κέντρο στα γραφεία του (Λεωσθένους Δεδούση 9). Τηλέφωνα 697 7257211 – 690 9067363 – 697 3697173.

■ Στη Νάουσα, το Εργατικό Κέντρο στο κτίριο του, καθημερινά 9 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ. Επικοινωνία: 697 7801458 - 23320 22230.

■ Στην Πιερία, το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας «Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ», καθώς και τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Πιερίας και Συνταξιούχων Λιτοχώρου, κατόπιν συνεννόησης: 697 6323079, 695 5634597 και 697 7085640.

■ Στα Τρίκαλα, Εργατικά Σωματεία κατόπιν συνεννόησης: Γιώργος Λιατίφης 697 3311648, πρόεδρος Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών, Κωνσταντίνα Παππή 698 3752050, πρόεδρος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ηλίας Σέγγης 697 6209436, πρόεδρος Παραρτήματος Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου Τρικάλων.

■ Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΘ στα δυο αμαξοστάσια του ΟΑΣΘ, στη Σταυρούπολη και στον Φοίνικα.

■ Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ορεστιάδας καθημερινά 9 π.μ. - 2 μ.μ. στη βιβλιοθήκη του συλλόγου στο Δικαστικό Μέγαρο.

Χρήματα συγκεντρώνουν:

■ Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Ευβοίας Αρ. Λογαριασμού 48800959909 Εθνική Τράπεζα. Σχετικό κάλεσμα απευθύνει και η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας.

■ Περιφερειακή Ενωση Δήμων Θεσσαλίας ΤΡΑΠΕΖΑΣ EUROBANK A.E. Λογαριασμός όψεως 0026.0217.37.0202535905

ΙΒΑΝ GR2402602170000370202535905 με την αναγραφή ΥΠΕΡ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Λογαριασμός όψεως 6255154584587 ΙΒΑΝ GR5101712550006255154584587 με την αναγραφή ΥΠΕΡ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ

■ Ενιαίος Συλλόγος Γονέων & Κηδεμόνων ΑμεΑ στην Τράπεζα Πειραιώς IBAN: GR4301720290005029103572238 και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) στην Εθνική Τράπεζα IBAN: GR7101105380000053800473927.

■ Στην Πρέβεζα, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Α' Βαθμού στον τραπεζικό λογαριασμό του συλλόγου αριθ. IBAN: GR 33 0110 4480 0000 4484 8018 063 με αιτιολογία κατάθεσης ενίσχυση πυρόπληκτων.

Θερινά σινεμά αλληλεγγύης

■ Σήμερα στην Κεφαλονιά (Γκαζόν Κουρκουμελάτων) στις 21.00 ο Βασίλης Κεκάτος και η παρέα του οργανώνουν προβολή της «Ερωτικής Επιθυμίας» του Γουόνγκ Καρ Γουάι.

■ Αύριο στις 9 μ.μ. στο αυτοδιαχειριζόμενο θερινό σινεμά στο Πόρτο Μπούφαλο «Φυσάει Κόντρα» θα προβληθεί η πολυβραβευμένη ελληνική ταινία πρώτης προβολής «DIGGER», του Τζώρτζη Γρηγοράκη. Ολοι οι συντελεστές της ταινίας παραχωρούν τα δικαιώματα δωρεάν, όπως και η ζυθοποιία Septem από το Αυλωνάρι της Εύβοιας που παραχωρεί δωρεάν μπίρες για το μπαρ. Η είσοδος θα είναι 5 ευρώ και όλα τα έσοδα θα διατεθούν στους πυρόπληκτους. Σας περιμένουν το Σάββατο στις 9 το βράδυ! ΥΓ. Φέρτε και τα καρεκλάκια σας το σινεμά έχει μόνο 80 θέσεις.

■ Στο Παλιό Λιμάνι Αιγίου, το Θairος Film Festival προβάλλει το «Κόντρα Σε Ολα» του Τζέιμς Μάνγκολντ, με στόχο την οικονομική ενίσχυση της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας «ΑΧΑΙΟΣ».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα λάθη που έφεραν την καταστροφή
Τραγικά λάθη στην αντιμετώπιση της φωτιάς που καίει εδώ και πέντε μέρες στη Δυτική Αττική, ξεκινώντας από τα Βίλια, εντοπίζει ο πρώην διευθυντής Δασών και νυν κάτοικος της περιοχής Δημήτρης Σπαθής.
Τα λάθη που έφεραν την καταστροφή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το μπαλάκι των ευθυνών που έκαψε το Δασαμάρι
Η ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών «Δασαμάρι SOS» και η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας είχαν εκπέμψει το σήμα κινδύνου προς τους αρμοδίους για το δασικό Δασαμάρι ήδη από πέρυσι.
Το μπαλάκι των ευθυνών που έκαψε το Δασαμάρι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τρίτη για αρκετές περιοχές
Προειδοποίηση απ' τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για Ανατ. Μακεδονία, Θράκη, Αττική, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο και νησιά του Ιονίου.
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τρίτη για αρκετές περιοχές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας