• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 24.1°C
  5 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.1°C / 26.6°C
  4 BF
  33%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 26.5°C
  1 BF
  29%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.9°C
  2 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 24.6°C
  5 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 25.0°C
  2 BF
  28%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 22.6°C
  2 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 20.4°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.8°C
  4 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 19.8°C
  6 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  4 BF
  47%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.3°C / 23.9°C
  0 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.7°C / 24.4°C
  3 BF
  26%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.4°C / 23.0°C
  3 BF
  29%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.3°C / 21.6°C
  3 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 25.5°C
  2 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  1 BF
  34%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μονιμοποιείται... ο Μεγάλος Περίπατος

 • A-
 • A+
Στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος γίνεται η εκκίνηση για τα μόνιμα έργα του «Μεγάλου Περιπάτου» ● Πρόκειται για το τμήμα που έχει δεχτεί τη λιγότερη κριτική ● Το πρότζεκτ μοιάζει να προχωρά «σαλαμο­ποιημένο», καθώς ο Δήμος Αθηναίων προβάλλει τη δράση ως ανάπλαση της πλατείας, παρά ως μέρος του συνολικότερου σχεδίου... Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 5 με 6 μήνες και η δημοτική αρχή υπόσχεται τη μικρότερη δυνατή όχληση για πεζούς και οδηγούς.

Εκκίνηση στα μόνιμα έργα του «Μεγάλου Περιπάτου» δίνει η δημοτική αρχή Αθηναίων. Οι εργασίες «μονιμοποίησης» του αμφιλεγόμενου πρότζεκτ προγραμματίζονταν να ξεκινήσουν χθες το βράδυ στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, δηλαδή στο τμήμα του «Μεγάλου Περιπάτου» που έχει δεχτεί τη λιγότερη κριτική. Ο χώρος που οριοθετείται από τις οδούς Καραγεώργη Σερβίας και Μητροπόλεως πρόκειται να ανακατασκευαστεί με βάση την επικαιροποιημένη μελέτη των Δημήτρη Μανίκα, Ντόρας Παπαδημητρίου και Λεωνίδα Γεωργιάδη. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την ολοκλήρωση των εργασιών ανάπλασης σε διάστημα 5-6 μηνών, δηλαδή μέχρι τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2022.

Παρότι έχουν περάσει περίπου δεκαπέντε μήνες από τη δοκιμαστική λειτουργία των παρεμβάσεων του Μεγάλου Περιπάτου, το έργο προχωρά χωρίς να έχουν υλοποιηθεί δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής Κώστα Μπακογιάννη, όπως η συνολική αποτίμηση της πιλοτικής λειτουργίας του και ο μεγάλος κοινωνικός διάλογος για τα αποτελέσματά τους. Για παράδειγμα, δεν προχώρησε η έρευνα στο κοινό με ερωτηματολόγιο, που θα έδινε στους χρήστες (πεζούς, κατοίκους κ.λπ.) τη δυνατότητα να πουν τις απόψεις τους για το εγχείρημα. Στην αρχή της όλης ιστορίας, ο δήμαρχος είχε υποσχεθεί ακόμη και ηλεκτρονικό σύστημα διαβούλευσης...

Το πρότζεκτ σήμερα μοιάζει να προχωρά «σαλαμοποιημένο» κι έχει ενδιαφέρον ότι οι εργασίες στην κεντρικότερη πλατεία της πρωτεύουσας προβάλλονται περισσότερο ως «ανάπλαση της κάτω πλευράς του Συντάγματος» και ο τίτλος «Μεγάλος Περίπατος» πέφτει στα... ψιλά γράμματα των σχετικών ανακοινώσεων του δήμου. Και αυτό δείχνει ότι η δημοτική αρχή νιώθει ότι το πρότζεκτ που συνεχίζει και δέχεται κριτική για το κόστος του και την αισθητική του της έχει κοστίσει σε πολιτικό κεφάλαιο.

Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος Αθηναίων υπόσχεται την ελάχιστη δυνατή όχληση πεζών και οδηγών από την έναρξη των εργασιών στο Σύνταγμα. Οι εργασίες θα γίνονται κατά κύριο λόγο βραδινές ώρες, οπότε θα έχει πέσει η κίνηση, και όταν γίνονται σε εργάσιμες ή απογευματινές ώρες «θα διασφαλίζεται η απρόσκοπτη και ασφαλής διέλευση των ανθρώπων που κινούνται, εργάζονται και κάνουν τα ψώνια τους στην ευρύτερη περιοχή», ενημερώνει ο δήμος. Δεν θα προκύψουν αλλαγές στο -ήδη περιορισμένο- εύρος του οδοστρώματος και για τα Ι.Χ. οχήματα παραμένουν οι τρεις λωρίδες κυκλοφορίας. Οι επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται από τις υφιστάμενες στάσεις.


Τι περιλαμβάνει το σχέδιο ανακατασκευής της κάτω πλατείας Συντάγματος

Επιδιώκεται η λειτουργική και αισθητική ενοποίηση του συγκεκριμένου τμήματος με τη υπόλοιπη πλατεία. Στην έξοδο της Ερμού στο Σύνταγμα θα τοποθετηθούν κυβόλιθοι που θα παραπέμπουν στο υφιστάμενο πέτρωμα του πεζοδρομίου. Στην συνέχεια του άξονα, στο σημείο που περνούν οχήματα, θα δημιουργηθεί ισόπεδη διάβαση με σταδιακή μείωση της στάθμης του δαπέδου των δύο πλευρών της πλατείας (πάνω και κάτω) και αντίστοιχα θα μειώνονται τα κράσπεδα.

Επιδιώκεται η περιβαλλοντική αναβάθμιση του συγκεκριμένου τμήματος με τη φύτευση 28 δένδρων. Στο εσωτερικό μέρος της ανάπλασης θα φυτευτούν 20 κουτσουπιές (σε δύο διπλές συστάδες των 10 δένδρων η καθεμία, μπροστά από τα μέτωπα των κτηρίων). Στους πλαϊνούς δρόμους θα φυτευτούν 8 γρεβιλέες (από 4 στην πλευρά της Καρ. Σερβίας και στην πλευρά της Μητροπόλεως).

Ανάμεσα στις συστάδες των δένδρων που θα φυτευτούν στο εσωτερικό μέρος της ανάπλασης, θα τοποθετηθούν δύο μπλοκ από μεταλλικές πέργκολες (διαστάσεων 4,5 x 7,2 μέτρων) που θα χρησιμοποιηθούν από τα καταστήματα για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων.

Μπροστά από τις πέργκολες και ανάμεσα στα δένδρα θα τοποθετηθούν για τους περαστικούς οκτώ καθίσματα από μπετόν επενδυμένο με ημίλευκο μάρμαρο, διαστάσεων 0,9 x 2,7 μέτρων.

Στις στάσεις λεωφορείων, αντί για επτά συνολικά στέγαστρα, τοποθετούνται πέντε νέα, μεταλλικά, διαστάσεων 4,4 x 2 μέτρων, με σχεδιασμό παρόμοιο με αυτόν της πέργκολας. Τα καθίσματα θα είναι ξύλινα.

Σε δύο θέσεις κοντά στις πέργκολες, στην πλευρά των πλαϊνών δρόμων, θα κατασκευαστούν μαρμάρινες κρήνες. Η ροή του νερού θα ενεργοποιείται με φωτοκύτταρο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Κ. Μπακογιάννης ενοχλήθηκε που του χαλάνε το όνειρο
Πέρασε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο το νέο «όραμα» που επιδιώκει τον εξοστρακισμό των Ι.Χ. από το κέντρο. ● Σκληρή κριτική από τον Ν. Ηλιόπουλο καθώς «μετατρέπεται το κέντρο σε ένα τουριστικό χωριό».
Ο Κ. Μπακογιάννης ενοχλήθηκε που του χαλάνε το όνειρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Πανεπιστημίου πάει... «περίπατο»
Η δημοτική αρχή επικαλείται στοιχεία του ΕΜΠ που δείχνουν ότι μειώθηκαν οι διελεύσεις των Ι.Χ. οχημάτων από την Πανεπιστημίου κατά 16%, αλλά –ταυτόχρονα– αυξήθηκαν κατά 8% οι διελεύσεις ταξί και μοτοσικλετών.
Η Πανεπιστημίου πάει... «περίπατο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τι «παιχνίδι» παίζεται στα πεζοδρόμια;
Επιμένει ο Κ. Μπακογιάννης στο αμφιλεγόμενο πρότζεκτ. Στην αυριανή συνεδρίαση θα τεθεί προς έγκριση η μελέτη διαπλάτυνσης των πεζοδρομίων του εμβληματικού άξονα που συνδέει το Σύνταγμα με την Ομόνοια.
Τι «παιχνίδι» παίζεται στα πεζοδρόμια;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνεχίζει τον Περίπατο ερήμην των Αθηναίων
Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις για τον «Μεγάλο Περίπατο» με άγνωστα χρονοδιαγράμματα και τους πολίτες –δηλαδή τους τελικούς αποδέκτες του έργου– αμέτοχους.
Συνεχίζει τον Περίπατο ερήμην των Αθηναίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΣτΕ ξεσκεπάζει τον Μεγάλο Περίπατο του Κ. Μπακογιάννη
Το Ανώτατο Δικαστήριο με απόφασή του ακυρώνει την ΚΥΑ με την οποία επιβλήθηκαν περιορισμοί στην κυκλοφορία αυτοκινήτων στο κέντρο της Αθήνας, με πρόσχημα την πανδημία του κορονοϊού ● Ερωτήματα για τη...
Το ΣτΕ ξεσκεπάζει τον Μεγάλο Περίπατο του Κ. Μπακογιάννη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας