• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.8°C / 19.0°C
  0 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 13.8°C
  2 BF
  74%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 18.0°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 14.2°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 13.2°C
  2 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.9°C
  3 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 17.4°C
  0 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.9°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.1°C / 18.5°C
  1 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  4 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  4 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.9°C / 11.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 13.9°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 15.8°C / 20.4°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 19.2°C
  0 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.5°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 13.9°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  84%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ανέστησαν» παραλία-στολίδι της Νότιας Ιθάκης

 • A-
 • A+
Προχώρησε ο καθαρισμός της από τόνους απορριμμάτων εγκαταλελειμμένης εταιρείας ιχθυοκαλλιεργειών. ● «Ψυχή» του εγχειρήματος ο Ιθακήσιος δύτης Γιώργος Λίλας, ενώ υπήρξε και συμβολή διεθνών και ελληνικών ΜΚΟ.

Μια όμορφη παραλία επέστρεψε στη διάθεση κατοίκων και επισκεπτών της Ιθάκης μετά τις πρόσφατες εργασίες καθαρισμού και απομάκρυνσης του εξοπλισμού εγκαταλελειμμένης μονάδας ιχθυοκαλλιεργειών που ρύπαινε για αρκετά χρόνια την περιοχή. Στο πρόβλημα είχε αναφερθεί η «Εφ.Συν.» στις 24 Ιανουαρίου («Εγκαταλελειμμένες ιχθυοκαλλιέργειες ρυπαίνουν τη Νότια Ιθάκη») και πρόσφατα μάθαμε ότι από τις 6 έως τις 16 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Ναυτιλίας καθαρισμός του θαλάσσιου βυθού, της παραλίας των Καμινίων και δύο διπλανών παραλιών της νοτιοανατολικής Ιθάκης.

«Ψυχή» του εγχειρήματος ο Ιθακήσιος δύτης Γιώργος Λίλας, που συμμετέχει στο νεοσυσταθέν από το αρμόδιο υπουργείο Συμβούλιο Καταδυτικού Τουρισμού, το οποίο πραγματοποίησε την παρθενική του συνεδρίαση στις 27 Ιουλίου.

Ιθάκη: πριν από τον καθαρισμό

Πηγή: ΜΚΟ Healthy Seas

Ο κ. Λίλας ζητούσε από όλους τους αρμοδίους για περισσότερο από ένα χρόνο τον καθαρισμό της περιοχής η οποία προσφέρεται και για καταδυτικό τουρισμό. Η χρεοκοπημένη από το 2012 εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών είχε αφήσει πίσω της κλωβούς ιχθυοκαλλιέργειας και εξοπλισμό που ρύπαιναν την περιοχή θέτοντας σε κίνδυνο τη θαλάσσια ζωή καθώς και τη θαλάσσια κυκλοφορία.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 μετά τον κυκλώνα «Ιανό» τόνοι βιομηχανικών υλικών από πλαστικούς σωλήνες, δίχτυα αλιείας, σχοινιά από νάιλον, τσιμεντόλιθοι, πλαστικές σημαδούρες, μεγάλα σκουριασμένα μεταλλικά κομμάτια και διάφορα άλλα είδη απορριμμάτων κατέληξαν στην επιφάνεια της θάλασσας, τον πυθμένα και τις ακτές.

Τόνοι απορριμμάτων

Η δράση καθαρισμού είχε αποτέλεσμα την απομάκρυνση 76 τόνων απορριμμάτων, ανάμεσα στα οποία 5 τόνοι δίχτυα, 32 τόνοι μέταλλα και 39 τόνοι πλαστικά, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν 150 μεγάλες σακούλες με πλαστικά σφαιρίδια φελιζόλ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Ιθάκης, σημαντική για την ολοκλήρωση του καθαρισμού ήταν η συμβολή των περιβαλλοντικών οργανώσεων Healthy Seas, Ghost Diving και Εnaleia, ενώ συμμετείχαν επίσης εθελοντές της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, του Δήμου Ιθάκης, του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλων φορέων.

Ιθάκη: μετά τον καθαρισμό

Πηγή: ΜΚΟ Healthy Seas

Αξίζει να αναφερθεί ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία των παραπάνω οργανώσεων όσον αφορά τον θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο αλλά και την εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας. «Η τοπική κοινωνία περίμενε πολλά χρόνια κάποιον να κάνει κάτι για αυτήν την περιβαλλοντική καταστροφή. Χάρη στις ηρωικές προσπάθειες της ομάδας και την υποστήριξη των συνεργατών μας, καταφέραμε να πετύχουμε το ακατόρθωτο, αφαιρώντας το εγκαταλελειμμένο ιχθυοτροφείο κομμάτι κομμάτι σε μόλις 8 ημέρες», δήλωσε η Βερόνικα Μίκος, διευθύντρια της Healthy Seas.

Τα δίχτυα που ανακτήθηκαν από τον βυθό θα ανακυκλωθούν μαζί με άλλα πλαστικά απορρίμματα σε νήμα econyl, που αποτελεί τη βάση για πολλά βιώσιμα προϊόντα, όπως κάλτσες, μαγιό, ρούχα, αξεσουάρ και χαλιά. Επίσης, ομάδα φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών θα μετατρέψει μέρος των μετάλλων σε μνημείο που θα τοποθετηθεί στο νησί.

Οπως τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο έμπειρος δύτης Γιώργος Λίλας, «αυτή τη στιγμή η παραλία είναι καθαρή και οι τουρίστες μπορούν να κάνουν το μπάνιο τους. Δεν μπορείς να καταλάβεις καν ότι υπήρχε το πρόβλημα. Σίγουρα αποτελεί μια δικαίωση για το ό,τι έγινε». Ο κ. Λίλας μιλά για έλλειψη αρχικά κινητοποίησης από τον κρατικό μηχανισμό, αλλά κατόπιν συμβολής οργανώσεων όπως οι Healthy Seas, Ghost Divers και το Ionian Environmental Foundation, με τις οποίες υπήρξε πολύ καλή συνεργασία, ο καθαρισμός από εξειδικευμένους δύτες προχώρησε.

Καταδυτικός τουρισμός

Ο Γιώργος Λίλας συμμετέχει στο Συμβούλιο Καταδυτικού Τουρισμού που συναντήθηκε διαδικτυακά για πρώτη φορά στις 27 Ιουλίου έπειτα από πρωτοβουλία του υπουργείου Τουρισμού. Οι καταδύσεις θεωρούνται ένα σημαντικό κομμάτι του εναλλακτικού τουρισμού και έργο της επιτροπής είναι ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να απλουστευτεί η νομοθεσία και να δημιουργηθούν προστατευόμενες περιοχές, όπως και η προβολή του καταδυτικού τουρισμού σε διεθνείς εκθέσεις.

Δύτες απομακρύνουν απορρίμματα από τον βυθό

Πηγή: ΜΚΟ Ghost Diving

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν επισήμως 2 καταδυτικά πάρκα σε Αποκόρωνα Χανίων και Τυρό Αρκαδίας. Τα τελευταία 4-5 χρόνια έχει ξεκινήσει προσπάθεια για την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας και σύμφωνα με τον κ. Λίλα χρειάζεται αλληλοκατανόηση ανάμεσα σε φορείς όπως οι καταδυτικές επιχειρήσεις και οι κατά τόπους Εφορείες Ενάλιων Αρχαιοτήτων, τα αρμόδια υπουργεία, το Λιμενικό κ.ά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γαλάζιες Σημαίες υπό όρους
Η παραλία του Αγίου Μάμα στη Χαλκιδική και η παραλία Ποταμός της Επανομής προσφάτως έχασαν την πιστοποίηση της Γαλάζιας Σημαίας, διαπιστώθηκαν σημαντικές παραβάσεις στην περιβαλλοντική νομοθεσία.
Γαλάζιες Σημαίες υπό όρους
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εγκαταλελειμμένες ιχθυοκαλλιέργειες ρυπαίνουν τη Νότια Ιθάκη
Μετά τη χρεοκοπία τής «Ιχθυοτροφεία Ιθάκης Α.Ε.», δεν έχουν απομακρυνθεί ο εξοπλισμός και τα κλουβιά, με αποτέλεσμα χερσαία ρύπανση και σοβαρή καταστροφή στο θαλάσσιο οικοσύστημα.
Εγκαταλελειμμένες ιχθυοκαλλιέργειες ρυπαίνουν τη Νότια Ιθάκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Γκρέτα φτιάχνει... κλίμα
Την περασμένη Τετάρτη η Γκρέτα Τούνμπεργκ έφτασε με ιστιοφόρο μηδενικών εκπομπών άνθρακα στη Νέα Υόρκη, λαμβάνοντας τις ευλογίες του ίδιου του Πάπα, για να συνεχίσει την ακτιβιστική της δράση για το κλίμα.
Η Γκρέτα φτιάχνει... κλίμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας