• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 15.2°C
  3 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.6°C / 12.1°C
  1 BF
  64%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.3°C / 17.3°C
  6 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 8.1°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.2°C
  3 BF
  66%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.0°C / 11.5°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.4°C / 5.6°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 14.6°C
  3 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.1°C
  3 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.9°C / 14.9°C
  3 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 17.9°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  5 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  5 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 7.9°C / 10.5°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 11.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.8°C / 19.3°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.3°C
  4 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 10.5°C
  1 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.7°C / 12.2°C
  2 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  87%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Εχουμε ακόμα δρόμο για μια ομόφυλη αγάπη χωρίς κινδύνους»

 • A-
 • A+
«Ολο και περισσότερα άτομα μιλάνε ανοιχτά για τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους σε σχέση με το παρελθόν, όπως επίσης υπάρχουν πολύ περισσότεροι σύμμαχοι που δηλώνουν τη συμπαράστασή τους προς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα ● Ενα υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να αντισταθμίσει πλήρως άλλα πιο κραυγαλέα εμπόδια ● Αυτό που χρειαζόμαστε ως κοινωνία είναι περισσότερη ορατότητα, ειδικά στα μέινστριμ ΜΜΕ. Μόνο έτσι θα κανονικοποιηθεί περισσότερο η ομο/αμφιφυλοφιλία και θα πάψει να αποτελεί θέμα»

«Τι είναι η αγάπη που δεν τολμά να πει το όνομά της», ρώτησε ο κατήγορος τον Οσκαρ Ουάιλντ. Ηταν ένας στίχος του εραστή του, Αλφρεντ Ντάγκλας, και η απάντηση του Ουάιλντ τού κόστισε την καταδίκη. «Είναι ένας δεσμός στον αιώνα μας τόσο παρεξηγημένος, που καλείται η αγάπη που δεν τολμάει να πει το όνομά της, και εξαιτίας αυτής της στενομυαλιάς βρίσκομαι εδώ. Είναι όμορφη, είναι καθάρια, είναι η τελειότερη μορφή τρυφερότητας. Δεν υπάρχει τίποτα αφύσικο πάνω της», αποκρίθηκε ο Ουάιλντ και κατέληξε στα καταναγκαστικά έργα. 129 χρόνια μετά η ομοφυλοφιλία και οι νέοι τρόποι σεξουαλικής ύπαρξης ξεδιπλώνονται σε 420 φρεσκοτυπωμένες σελίδες από τις εκδόσεις Gutenberg υπό τον τίτλο «Οταν η αγάπη τολμά να πει το όνομά της».

Γεννιόμαστε ή γινόμαστε γκέι; Αλλάζει ή όχι ο σεξουαλικός προσανατολισμός; Υπάρχει φιλία χωρίς κάμινγκ άουτ; Πού οφείλεται η αδερφοφοβία; Γιατί κρυβόμαστε; Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που απαντά το βιβλίο του Λύο Καλοβυρνά που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gutenberg. Ψυχοθεραπευτής, μεταφραστής, συγγραφέας, ακτιβιστής, μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας - υπάρχουν πολλοί τρόποι να συστήσει κανείς τον Λύο. Με μεγάλη ψυχοθεραπευτική εμπειρία και πανέξυπνη γραφή μιλά για τη ΛΟΑΤΚΙ+ ζωή απευθυνόμενος στην κοινότητα, αλλά και σε γονείς, φίλους και συμμάχους. Το βιβλίο στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, αλλά προσωπικές μαρτυρίες τις οποίες μοιράστηκαν μαζί του στο πλαίσιο των συνεδριών τους από το 2006 εκατοντάδες γκέι άντρες και γυναίκες και διαβάζεται με πολλούς τρόπους: σαν ένας οδηγός στα μικρά και μεγάλα ζητήματα που ένας ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωπος αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα, αλλά και σαν ένα χρονικό του καιρού μας, αφού στις σελίδες του ζωντανεύουν σκηνές της ζωής όλων μας.

Ηδη από τον τίτλο του το βιβλίο σας συνομιλεί με άλλα κείμενα και με άλλες εποχές κάνοντας ταυτόχρονα μια δήλωση για το παρόν και το μέλλον. Επιτέλους η αγάπη λέει το όνομά της, αλλά αυτό ισχύει σε κάθε περίπτωση;

Από το 1892, που ο λόρδος Αλφρεντ Ντάγκλας έγραψε τον στίχο «η αγάπη που δεν τολμά να πει το όνομά της», αναφερόμενος στην ομοφυλοφιλία, έχουν γίνει κοσμογονικές αλλαγές στον δυτικό κόσμο όσον αφορά τα δικαιώματα και την καθημερινότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Ταυτόχρονα, χρειάζεται να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε ακόμα να διανύσουμε κάμποσο δρόμο μέχρις ότου όλες και όλοι έχουμε τη δυνατότητα να ζούμε την ομόφυλη αγάπη μας χωρίς κινδύνους. Στη δική μας χώρα αρεσκόμαστε να μυξοκλαίμε για το πόσο πίσω είμαστε σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, όμως τα τελευταία 15 χρόνια υπάρχει μια εκπληκτική έκρηξη τόσο του δικαιωματικού λόγου όσο και των κοινωνικών δράσεων και κινητοποιήσεων, ειδικά στις νεότερες γενιές αλλά όχι μόνο. Δεν είμαστε εκεί που θέλουμε, αλλά προχωράμε πολύ δυνατά.

Σίγουρα, κάποιες κοινωνικές ομάδες αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες, όταν λόγου χάρη τέμνονται άλλες καταπιέσεις, π.χ. γκέι και μετανάστης ή λεσβία από θρήσκα οικογένεια κοκ. Από την άλλη, χρειάζεται να τονίσουμε ότι τα προνόμια ή η έλλειψή τους είναι ένας πολύ απλουστευτικός τρόπος να εξετάζουμε τους ανθρώπους· οι ζωές μας είναι πολύ πιο πολυσύνθετες από την παρουσία ή απουσία προνομίων, ειδικά επειδή μερικά προνόμια είναι λιγότερο πρόδηλα, π.χ. ένα υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να αντισταθμίσει πλήρως άλλα πιο κραυγαλέα εμπόδια. Ο σεβασμός από τους γονείς μας είναι ένα ανεξέταστο «προνόμιο» που κάποιοι/ες απολαύσαμε και άλλες/οι όχι.

Μέσα στις δεκαετίες ποιες αλλαγές παρατηρείτε στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα; Και ποιους κόμπους που πονάνε ακόμα;

Ολο και περισσότερα άτομα μιλάνε ανοιχτά για τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους σε σχέση με το παρελθόν, όπως επίσης υπάρχουν πολύ περισσότεροι σύμμαχοι που δηλώνουν τη συμπαράστασή τους προς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα χωρίς φόβο, κάτι εξαιρετικά σπάνιο πριν από 15 χρόνια. Για παράδειγμα,πολλοί στρέιτ και γκέι έσπευσαν να δηλώσουν «επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι» μετά τη γελοία ομοφοβική βλακεία του ξέρουμε ποιου. Αλλο παράδειγμα είναι ότι τώρα βγαίνουν έστω κάποιοι διάσημοι γκέι Ελληνες και το δηλώνουν ευθαρσώς· πριν από 15 χρόνια γκέι άτομα έδιναν συνέντευξη στο περιοδικό «10%» και μας απαγόρευαν να το αναφέρουμε! Εως το 2004, τα γκέι μπαρ της Αθήνας απαγόρευαν να μοιράζουμε ενημερωτικά φυλλάδια για το HIV ή δεν διαφημίζονταν σε γκέι περιοδικά! Αναμφισβήτητα προοδεύουμε! Από την άλλη, πάρα πολλά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ακόμη ζουν εμποδισμένα, ενοχικά, κουτσουρεμένα ακόμα και στην Αθήνα του 2021. Σε αυτά, μεταξύ άλλων, απευθύνεται το βιβλίο μου, για να τα βοηθήσει να αποτινάξουν τη ντροπή και να ζήσουν πιο ελεύθερα.

Το βιβλίο δεν απευθύνεται μόνο στα μέλη της κοινότητας ή τους ειδικούς ψυχικής υγείας, αλλά και σε γονείς, φίλους ή συμμάχους. Εχει κάνει η ελληνική κοινωνία βήματα προς τα εμπρός; Και ποια άλλα εκτιμάτε ότι πρέπει να γίνουν;

Πέρα από τα θεσμικά, όπως η παιδοθεσία ή ο γάμος, αυτό που χρειαζόμαστε ως κοινωνία είναι περισσότερη ορατότητα, ειδικά στα μέινστριμ ΜΜΕ. Σειρές, ταινίες, εκπομπές με ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Μόνο έτσι θα κανονικοποιηθεί περισσότερο η ομο/αμφιφυλοφιλία και θα πάψει να αποτελεί θέμα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η συμπερίληψη αφορά την ουσιαστική, ισότιμη ενσωμάτωση των ΛΟΑΤΚΙ+»
Σεξουαλικός προσανατολισμός, ταυτότητα, έκφραση και χαρακτηριστικά φύλου και ψυχοκοινωνική στήριξη: όλα αυτά συναντιούνται στον συλλογικό τόμο «Συμπερίληψη και ανθεκτικότητα» ● Μιλήσαμε με τις δυο επιμελήτριες...
«Η συμπερίληψη αφορά την ουσιαστική, ισότιμη ενσωμάτωση των ΛΟΑΤΚΙ+»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρουσίαση βιβλίου για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση
Η «Πανελλαδική Συσπείρωση για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση» συγκροτήθηκε ως επώνυμη κινηματική συλλογικότητα στον χώρο της ψυχικής υγείας το 2005 από επαγγελματίες ψυχικής υγείας.
Παρουσίαση βιβλίου για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο φως βασανιστήρια σε ΛΟΑΤΚΙ+
Οι «θεραπείες μεταστροφής» για ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπους συμβαίνουν και σήμερα και περιλαμβάνουν από ψυχολογική βία μέχρι «επανορθωτικούς» βιασμούς.
Στο φως βασανιστήρια σε ΛΟΑΤΚΙ+
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολλαπλά δύσκολη η πανδημία για τα ευάλωτα άτομα
Αν ο κορονοϊός έχει δυσκολέψει τα πιο προνομιούχα τμήματα της κοινωνίας τόσο πολύ, ας αναλογιστούμε πόσο αφόρητη έχει γίνει η ζωή για τις κοινωνικές ομάδες που ήδη ζούσαν στο περιθώριο όπως η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.
Πολλαπλά δύσκολη η πανδημία για τα ευάλωτα άτομα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Στης μεταπολίτευσης τα χρόνια»
Ρεπορτάζ, ιστορική περιήγηση. Ετσι χαρακτηρίζει ο δημοσιογράφος Μωυσής Λίτσης το νέο του βιβλίο «Στης Μεταπολίτευσης τα χρόνια», που αναφέρεται σε μια ζέουσα τετραετία, από το 1976 έως το 1979.
«Στης μεταπολίτευσης τα χρόνια»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η «Αγία Αλητεία» του Γιώργου Κάτου
Στις δύο χιλιάδες σελίδες, περίπου 50.000 λέξεις και φράσεις, στις 200.000 σημασίες τους και στα 300.000 παραδείγματα, καταγράφεται η λαϊκή γλώσσα και η αργκό των μηχανόβιων, των ναρκωτικών, της φυλακής, του...
Η «Αγία Αλητεία» του Γιώργου Κάτου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας