• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.8°C / 25.8°C
  1 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.6°C / 24.6°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.0°C / 23.3°C
  1 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  55%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 22.5°C
  0 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  0 BF
  39%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.6°C / 26.4°C
  1 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.7°C / 26.9°C
  3 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.9°C / 22.9°C
  3 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 25.4°C
  3 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 23.5°C
  0 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.9°C / 21.9°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 18.5°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.5°C / 26.2°C
  1 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 23.2°C
  3 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.0°C / 26.0°C
  2 BF
  45%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.3°C / 22.1°C
  0 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.7°C / 24.0°C
  1 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  29%

Μία από τις μεγαλύτερες αδικίες σε βάρος των απλήρωτων εργαζομένων της ΕΛΠΑ διέπραξε η Γ.Γ. Αθλητισμού, με τις ευλογίες Μητσοτάκη και Αυγενάκη επισημαίνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η «πειρατεία» της κυβέρνησης με όχημα το Ράλι Ακρόπολις

 • A-
 • A+
Τι κρύβεται πίσω από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη και Αυγενάκη για την επιστροφή του Ράλι στην Ελλάδα ύστερα από 8 χρόνια ● Ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της κυβέρνησης και του υπουργείου Αθλητισμού από απλήρωτους εργαζόμενους της ΕΛΠΑ, που έχουν πετύχει την κατάσχεση των εμπορικών σημάτων της χρεοκοπημένης επιχείρησης ● Ζητούν την αναστολή του φετινού Ράλι.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στις 24 Ιουνίου, εν μέσω πανδημίας, με τυμπανοκρουσίες σε ειδική εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσία κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης και ιδιωτικών χορηγών, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης παρουσίασε την επιστροφή ύστερα από 8 χρόνια του Ράλι Ακρόπολις στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι της FIA. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις 26 Μαρτίου 2021, εν μέσω καραντίνας, στην οποία δήλωνε περήφανος που η Ελλάδα θα φιλοξενήσει μια εκδήλωση διεθνούς απήχησης: «Πριν από εβδομήντα χρόνια η Ακρόπολη αποτέλεσε το φόντο για έναν σπουδαίο αγώνα, που αργότερα καθιερώθηκε ως το “Ράλι των Θεών”. Ενας επικός αγώνας ράλι που ανέκαθεν έφερνε τα πληρώματα αντιμέτωπα με συνθήκες μοναδικές. Επειτα από οκτώ χρόνια απουσίας, το Ράλι Ακρόπολις επιστρέφει, και μάλιστα εν μέσω μιας χρονικής συγκυρίας που η Ελλάδα βρίσκει και πάλι τον δρόμο της. Κατά την τελευταία δεκαετία βρεθήκαμε στη δική μας “διαδρομή”, που περιείχε πολλές εναλλαγές».

Υπάρχει όμως μια άλλη διαδρομή, πιο σκοτεινή, για να φτάσουμε στην επιστροφή του Ράλι στην Ελλάδα στις 9 Σεπτεμβρίου. Μια επιστροφή που ίσως τεθεί εν αμφιβόλω μέσα στις προσεχείς εβδομάδες.

Μια από τις μεγαλύτερες αδικίες σε βάρος εργαζομένων είναι αυτή την οποία, σύμφωνα με καταγγελίες, διέπραξε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σε βάρος του προσωπικού της ΕΛΠΑ, ενός ιστορικού και πολύπαθου σωματείου, το οποίο ιδρύθηκε το 1924 και από τότε όχι μόνο παρείχε υπηρεσίες οδικής βοήθειας, έκδοσης πολυπτύχων και διεθνών διπλωμάτων αλλά διοργάνωνε και το παγκόσμια γνωστό Ράλι.

Με τη νομοθετική πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού να αφαιρέσει από την καταχρεωμένη ΕΛΠΑ τα μοναδικά άξια λόγου περιουσιακά της στοιχεία που της απέμεναν, μέσω τροπολογίας που ενσωματώθηκε και ψηφίστηκε στον Ν. 4797/2021 (άρθρο 58), το εν λόγω σήμα μεταβιβάστηκε στο ελληνικό Δημόσιο χωρίς άλλη διατύπωση, αφού πρώτα κηρύχθηκε αυτοδικαίως έκπτωτο το σωματείο της ΕΛΠΑ. Επιπλέον δόθηκε η δυνατότητα στο ελληνικό Δημόσιο να προβεί στην εξάλειψη κάθε εμπράγματου βάρους και κατάσχεσης, επιτρεπομένης της παραχώρησης της χρήσης του σήματος προς τρίτους έναντι ανάλογου ανταλλάγματος.

Δεν πανηγύριζαν όμως όλοι τη μέρα των εξαγγελιών του πρωθυπουργού. «Πρόκειται για ληστρική ενέργεια από την πλευρά της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Είναι πρωτοφανές και στα νομικά χρονικά αυτό που έχει συμβεί» υπογραμμίζει στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΛΠΑ, Ηλίας Λαμπρόπουλος, ο οποίος εκπροσωπεί περίπου 100 εργαζομένους, οι οποίοι έχουν ήδη καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα.

Υπενθυμίζουν πως τα σήματα και η διοργάνωση των αγώνων ανήκαν αποκλειστικά στην ΕΛΠΑ, με συνέπεια τα έσοδα των αγώνων από χορηγούς, διαφημίσεις, συμμετοχές αγωνιζομένων κ.λπ. να ενίσχυαν τα ταμεία του σωματείου και κατά ακολουθία τη δυνατότητα μισθοδοσίας των εργαζομένων.

Το αμαρτωλό παρελθόν

Πριν όμως οδηγηθεί στη χρεοκοπία και την απαξίωση της τελευταίας δεκαετίας, η ΕΛΠΑ είχε τεράστια κέρδη από τις δραστηριότητές της και έφτασε να απασχολεί 250 άτομα προσωπικό τη δεκαετία του 2010. Η «Εφ.Συν.» σε αρκετά ρεπορτάζ της («Καταρρέει πνιγμένη στα σκάνδαλα η ΕΛΠΑ», 10.9.2016, «Η Λερναία Υδρα της ΕΛΠΑ», 3.2.2018) είχε αναδείξει τις ευθύνες διοικήσεων-φαντάσματα, την καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων, τις οφειλές εκατομμυρίων ευρώ προς Εφορία και εργαζομένους, παράξενες δικαστικές αποφάσεις ειρηνοδικείων, την ύποπτη ανοχή των ελεγκτικών μηχανισμών μέχρι τουλάχιστον το 2016, παράτυπες κινήσεις εφοριακών και τραπεζικών υπαλλήλων.

Τα υπέρογκα χρέη της ΕΛΠΑ δημιουργήθηκαν κυρίως την περίοδο 2000-2012, όταν πρόεδρος του Δ.Σ. του σωματείου ήταν ο Βασίλης Δεσποτόπουλος. Ομως και οι διοικήσεις που ακολούθησαν δεν μπόρεσαν να αντιστρέψουν την καταστροφική οικονομική πορεία, για την οποία δεν φέρεται να ευθύνονται οι εργαζόμενοι. Η ευθύνη που τους αναλογεί είναι ότι στο δικό τους παρηκμασμένο σωματείο στα μέσα της δεκαετίας του 2010 υπήρξε πρόεδρος, υποστηρικτής ανοιχτά της Χρυσής Αυγής, ενώ ένας εκ των γενικών διευθυντών υπήρξε συγγραφέας βιβλίων που εξυμνούσαν την 21η Απριλίου. Την κύρια όμως ευθύνη για τον τρόπο χειρισμού των οικονομικών την έφεραν αναμφίβολα οι εκάστοτε διοικήσεις.

Το «ρεσάλτο» του κράτους

Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές του προσωπικού άρχισαν να είναι τέτοιες που σχεδόν απαγόρευαν την οικονομική επιβίωση των εργαζομένων. Αλλοι παραιτήθηκαν για την εύρεση άλλης εργασίας, άλλοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη για την ικανοποίηση των αξιώσεών τους και άλλοι παρέμειναν στην ΕΛΠΑ, στηρίζοντάς την, παρότι η καθυστέρηση των πληρωμών των δεδουλευμένων τους ξεπερνούσε ακόμα και τα πέντε χρόνια.

Το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων προσέφυγε στα δικαστήρια, εμπιστευόμενο την ελληνική Δικαιοσύνη και το κράτος, και εκδόθηκαν δεκάδες τελεσίδικες και αμετάκλητες αποφάσεις υπέρ τους και εις βάρος της ΕΛΠΑ που την υποχρέωναν στην καταβολή των ανεξόφλητων δεδουλευμένων αποδοχών τους, οι οποίες ανάγονταν στα έτη 2013 και εντεύθεν.

Παρά τη δικαστική δικαίωση των εργαζομένων οι αποφάσεις αυτές δεν εξοφλήθηκαν. Αφού οι εργαζόμενοι εξάντλησαν όλες τις πιθανές πηγές είσπραξης των οφειλόμενων ποσών με κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, επιδίωξαν και τελικά πέτυχαν την κατάσχεση των εμπορικών σημάτων της ΕΛΠΑ, ούτως ώστε να ικανοποιηθούν από τον εκπλειστηριασμό των εμπορικών σημάτων, τα οποία είχαν φτάσει να αποτιμώνται στην αγορά, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, στα 20 εκατ. ευρώ.

«Η συμπεριφορά, ωστόσο, αυτή του Δημοσίου με την πρωτοβουλία των συναρμόδιων υπουργείων Πολιτισμού, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Δικαιοσύνης καθώς και Υποδομών και Μεταφορών και ειδικότερα της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού, βλάπτει κατάφωρα αντισυνταγματικά τα δικαιώματα των εργαζομένων της ΕΛΠΑ, οι οποίοι είχαν ήδη επιβάλει αναγκαστική κατάσχεση, εκτός των άλλων, και στο σήμα του «Ράλι Ακρόπολις» και οι οποίοι, πλέον, στερούνται τη δυνατότητα να ικανοποιηθούν για τις εργατικές τους αξιώσεις, είτε από το προϊόν του πλειστηριασμού τού εν λόγω σήματος -που πλέον δεν ανήκει στην ΕΛΠΑ- είτε ακόμα και από τους καρπούς τής τυχόν εκμετάλλευσής του, όπως προβλέπει ο νόμος. Εξάλλου, ούτε καν τηρήθηκαν εν προκειμένω οι διατάξεις του νόμου, με τις οποίες προβλέπεται ρητά η διαδικασία έκπτωσης του δικαιούχου από το δικαίωμά του στο σήμα», αναφέρει ο δικηγόρος των περίπου 100 εργαζομένων Ηλίας Λαμπρόπουλος.

Σοβαρές διαφωνίες κατά την ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας διατυπώθηκαν από την αντιπολίτευση. Στο θέμα αναφέρθηκε στη Βουλή στις 21 Απριλίου και η βουλευτίνα Β’ Πειραιά του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου απευθυνόμενη στην κυβέρνηση: «Εμάς μας ενδιαφέρει μέσα από την εκμετάλλευση του σήματος να δεσμευτείτε και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Επί χρόνια τούς οφείλανε (σ.σ. η διοίκηση), τους δίνανε λίγα, χρωστούνται ασφαλιστικές εισφορές, υπάρχουν εργαζόμενοι που αρρώστησαν και δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη γιατί δεν πληρωνόντουσαν οι ασφαλιστικές εισφορές. Πρέπει οι εργαζόμενοι να πάρουν αυτά που δούλεψαν. Δεν μπορείτε να πάρετε ένα σήμα, να το εκμεταλλεύεστε, να κερδίσουν μερικοί και οι εργαζόμενοι να μείνουν στον αέρα».

Οι τελευταίοι τον Ιούνιο ζήτησαν από τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος τους και να ληφθεί νομοθετική πρόνοια αποζημιωτικού χαρακτήρα εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου προς όλους όσοι έχουν δικαιωθεί με δικαστικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένων και όσων είναι ήδη σε εκκρεμείς δίκες. Απάντηση δεν έλαβαν και ως αποτέλεσμα κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα προς το υπουργείο Αθλητισμού και την ΟΜΑΕ (Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού) ζητώντας την αναστολή του Ράλι Ακρόπολις!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αθλητισμός για... λίγους» στο Αττικό Αλσος
Αυγενάκης- Πατούλης παραδίδουν σε ιδιώτες δημόσιους χώρους τένις του Αττικού Αλσους ● Δεκάδες άλλοι ανοιχτοί χώροι άθλησης κλείνουν ή υποβαθμίζονται μέχρι να εξαθλιωθούν και να αλλάξει η χρήση τους.
«Αθλητισμός για... λίγους» στο Αττικό Αλσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσφυγόπουλο ζήτησε αυτοπροσώπως άσυλο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Στους δρόμους των Τρικάλων περπάτησε το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να ακούσει τα προβλήματα της κοινωνίας. Υπήρξε όμως μια μη προγραμματισμένη συνάντηση που δεν παρουσιάστηκε στα περισσότερα μέσα...
Προσφυγόπουλο ζήτησε αυτοπροσώπως άσυλο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι αποκαλύψεις για την κρυφή σύμβαση με την Palantir
Την κρυφή σύμβαση μεταξύ της κυβέρνησης και της Palantir Technologies φέρνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι αποκαλύψεις για την κρυφή σύμβαση με την Palantir
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Είναι ο καπιταλισμός, κ. υπουργέ;
Ο υπ. Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, «ξέχασε» τις υποσχέσεις της Ν.Δ. για τους 2.500 εργαζόμενους στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.
Είναι ο καπιταλισμός, κ. υπουργέ;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεταδοτικότητα των απολύσεων στις start-ups
Συνεχίζονται οι απολύσεις λόγω κορονοϊού στον κλάδο των start-ups αφού, μετά τις απολύσεις στην Beat σε Ελλάδα και Λατινική Αμερική τη Δευτέρα έγιναν 24 απολύσεις στη Workable σε Ελλάδα, Λονδίνο και Βοστόνη.
Μεταδοτικότητα των απολύσεων στις start-ups
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκτός των μέτρων 120.000 εργαζόμενοι στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση Εγκαταστάσεων
Πρόκειται για εργαζόμενους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους (ως φύλακες, καθαριστές, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, μηχανικοί, καμαριέρες, κηπουροί κ.λπ.) στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων οι οποίες αποφασίστηκε...
Εκτός των μέτρων 120.000 εργαζόμενοι στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση Εγκαταστάσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας