• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 13.6°C
  1 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 2.6°C / 8.8°C
  0 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.7°C
  3 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.4°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 8.9°C
  0 BF
  76%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.0°C / 7.0°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 0.6°C / 5.4°C
  2 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.6°C / 12.4°C
  1 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 14.1°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 7.9°C / 11.9°C
  4 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.1°C / 15.7°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 12.7°C
  3 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  87%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 8.5°C
  0 BF
  75%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 9.4°C
  2 BF
  90%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 13.8°C
  0 BF
  57%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 1.3°C / 6.0°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.7°C / 9.7°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  86%
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή

 • A-
 • A+
Μαζική αντίδραση στο νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και στη νομοθεσία της Ε.Ε. για τα απόβλητα.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της δημιουργίας νέου Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στις εγκαταστάσεις της Φυλής προσέφυγαν 50 πολίτες και συλλογικότητες, καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης της Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) του έργου με ονομασία «Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Δυτικής Αττικής».

Η ΑΕΠΟ υπογράφηκε τον περασμένο Ιούνιο από το υπουργείο Περιβάλλοντος, αν και -όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η συλλογικότητα κατοίκων Δυτικής Αθήνας και Αττικής «Δυτικό Μέτωπο»- είναι «αντίθετη και με το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και με τη νομοθεσία της Ε.Ε. για τα απόβλητα». Στην ουσία, εξηγεί η συλλογικότητα, με την απόφαση του υπουργείου νομιμοποιείται ένας νέος ΧΥΤΑ (χωρητικότητας 4.300.000 κυβικών μέτρων) εντός της υφιστάμενης εγκατάστασης της Φυλής, που έχει ήδη ανατεθεί σε κοινοπραξία της εταιρείας «Ηλέκτωρ Α.Ε.». Ο νέος ΧΥΤΑ χωροθετείται σε τμήμα των υφιστάμενων κυττάρων της Α’ Φάσης και των κυττάρων Β3-Β6 της Β’ Φάσης, ενώ προκειμένου να «σφηνώσει» στα παραπάνω κύτταρα αναμένεται να δημιουργηθεί στη μία πλευρά του ένα μεγάλο εξωτερικό τείχος (όπως τα φράγματα στα ποτάμια) με μήκος που υπολογίζεται σε κάτι παραπάνω από 1.500 μέτρα. Από την άλλη πλευρά θα έχει επαφή με κορεσμένα κύτταρα-λόφους απορριμμάτων…

Σύμφωνα με το «Δυτικό Μέτωπο», με την προσφυγή στο ΣτΕ «αποδομούνται και νομικά οι βασικότεροι ισχυρισμοί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, δηλαδή η βασική επιχειρηματολογία του φορέα διαχείρισης (ΕΔΣΝΑ) της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής και των εργολαβικών συμφερόντων που κρύβονται πίσω από αυτούς τους σχεδιασμούς, οι οποίοι υλοποιούνται σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας και με διασπάθιση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ δημοσίου χρήματος».

Η υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών «προμηνύει κι άλλες συμφορές για τη Δυτική Αττική», προειδοποιεί το «Δυτικό Μέτωπο» εξηγώντας ότι στον νέο περιφερειακό σχεδιασμό της διοίκησης Πατούλη για τη διαχείριση των αποβλήτων της Αττικής «προβλέπεται η δημιουργία νέας εγκατάστασης με τον παραπλανητικό τίτλο «πάρκο κυκλικής οικονομίας» πλησίον της σημερινής εγκατάστασης στη Φυλή που θα περιλαμβάνει μια μονάδα επεξεργασίας 450.000 τόνων/έτος και έναν νέο ΧΥΤΑ».

«Η προσφυγή στο ΣτΕ και στα ένδικα μέσα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει όπλο στα χέρια των κινημάτων που επιβάλλεται να συντονίσουν τις προσπάθειές τους και να δυναμώσουν τον αγώνα για το οριστικό κλείσιμο ολόκληρης της εγκατάστασης της Φυλής», τονίζει το «Δυτικό Μέτωπο». Σύμφωνα με τη συλλογικότητα, στο κάλεσμα για την υπογραφή της προσφυγής ανταποκρίθηκαν δεκάδες πολίτες και δημοτικοί σύμβουλοι, ωστόσο δεν συμπεριλήφθηκαν όλοι, καθώς ο νόμος επιτρέπει 50 υπογραφές το μέγιστο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέο ράπισμα ΣτΕ στον νόμο Θεοδωρικάκου
Το Γ΄ Τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου έκρινε -κατά πλειοψηφία- αντισυνταγματικές τις κυβερνητικές μεταβολές στο νομοθετικό πλαίσιο ανάδειξης προέδρων κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων.
Νέο ράπισμα ΣτΕ στον νόμο Θεοδωρικάκου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε δύο μήνες η απόφαση για τα ταμεία των ΟΤΑ
Απολύτως ικανοποιημένοι έμειναν οι πρώτοι 8 προσφεύγοντες δήμοι από τα επιχειρήματα που ανέπτυξαν στο ΣτΕ κατά της υπουργικής απόφασης για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος...
Σε δύο μήνες η απόφαση για τα ταμεία των ΟΤΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στον αέρα πρόεδροι κοινοτικών συμβουλίων
Το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων διαδικασιών για την ανάδειξη προέδρων δημοτικών κοινοτήτων πληθυσμού άνω των 300 κατοίκων «ανοίγει» η πρόσφατη απόφαση του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Στον αέρα πρόεδροι κοινοτικών συμβουλίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα μελέτη για το Ρέμα Πικροδάφνης
Η συμπληρωματική μελέτη στην κοίτη του ρέματος αμφισβητείται κατά πόσο συμμορφώνεται στις επιταγές του ΣτΕ κι αν θα σταθεί σε ενδεχόμενες νέες προσφυγές.
Νέα μελέτη για το Ρέμα Πικροδάφνης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαχείριση αποβλήτων βάσει «τετελεσμένων»
Το αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ εισάγει την αναχρονιστική πρακτική της καύσης ως «αναγκαία» προκειμένου να σταματήσει η ταφή απορριμμάτων, διατηρώντας ταυτόχρονα υψηλές ποσότητες μη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων.
Διαχείριση αποβλήτων βάσει «τετελεσμένων»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας