• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.2°C / 21.2°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.7°C / 19.9°C
  0 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 21.2°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 15.3°C
  0 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.4°C / 18.6°C
  1 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.4°C
  2 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 19.6°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.5°C / 20.3°C
  1 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.9°C / 15.9°C
  2 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.1°C / 20.2°C
  3 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 15.6°C / 20.7°C
  2 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.9°C
  0 BF
  67%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.5°C / 16.7°C
  1 BF
  39%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.8°C / 22.7°C
  3 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.4°C / 21.4°C
  1 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.3°C / 19.4°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.1°C / 20.0°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  41%
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή

 • A-
 • A+
Μαζική αντίδραση στο νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και στη νομοθεσία της Ε.Ε. για τα απόβλητα.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της δημιουργίας νέου Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στις εγκαταστάσεις της Φυλής προσέφυγαν 50 πολίτες και συλλογικότητες, καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης της Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) του έργου με ονομασία «Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Δυτικής Αττικής».

Η ΑΕΠΟ υπογράφηκε τον περασμένο Ιούνιο από το υπουργείο Περιβάλλοντος, αν και -όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η συλλογικότητα κατοίκων Δυτικής Αθήνας και Αττικής «Δυτικό Μέτωπο»- είναι «αντίθετη και με το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και με τη νομοθεσία της Ε.Ε. για τα απόβλητα». Στην ουσία, εξηγεί η συλλογικότητα, με την απόφαση του υπουργείου νομιμοποιείται ένας νέος ΧΥΤΑ (χωρητικότητας 4.300.000 κυβικών μέτρων) εντός της υφιστάμενης εγκατάστασης της Φυλής, που έχει ήδη ανατεθεί σε κοινοπραξία της εταιρείας «Ηλέκτωρ Α.Ε.». Ο νέος ΧΥΤΑ χωροθετείται σε τμήμα των υφιστάμενων κυττάρων της Α’ Φάσης και των κυττάρων Β3-Β6 της Β’ Φάσης, ενώ προκειμένου να «σφηνώσει» στα παραπάνω κύτταρα αναμένεται να δημιουργηθεί στη μία πλευρά του ένα μεγάλο εξωτερικό τείχος (όπως τα φράγματα στα ποτάμια) με μήκος που υπολογίζεται σε κάτι παραπάνω από 1.500 μέτρα. Από την άλλη πλευρά θα έχει επαφή με κορεσμένα κύτταρα-λόφους απορριμμάτων…

Σύμφωνα με το «Δυτικό Μέτωπο», με την προσφυγή στο ΣτΕ «αποδομούνται και νομικά οι βασικότεροι ισχυρισμοί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, δηλαδή η βασική επιχειρηματολογία του φορέα διαχείρισης (ΕΔΣΝΑ) της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής και των εργολαβικών συμφερόντων που κρύβονται πίσω από αυτούς τους σχεδιασμούς, οι οποίοι υλοποιούνται σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας και με διασπάθιση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ δημοσίου χρήματος».

Η υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών «προμηνύει κι άλλες συμφορές για τη Δυτική Αττική», προειδοποιεί το «Δυτικό Μέτωπο» εξηγώντας ότι στον νέο περιφερειακό σχεδιασμό της διοίκησης Πατούλη για τη διαχείριση των αποβλήτων της Αττικής «προβλέπεται η δημιουργία νέας εγκατάστασης με τον παραπλανητικό τίτλο «πάρκο κυκλικής οικονομίας» πλησίον της σημερινής εγκατάστασης στη Φυλή που θα περιλαμβάνει μια μονάδα επεξεργασίας 450.000 τόνων/έτος και έναν νέο ΧΥΤΑ».

«Η προσφυγή στο ΣτΕ και στα ένδικα μέσα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει όπλο στα χέρια των κινημάτων που επιβάλλεται να συντονίσουν τις προσπάθειές τους και να δυναμώσουν τον αγώνα για το οριστικό κλείσιμο ολόκληρης της εγκατάστασης της Φυλής», τονίζει το «Δυτικό Μέτωπο». Σύμφωνα με τη συλλογικότητα, στο κάλεσμα για την υπογραφή της προσφυγής ανταποκρίθηκαν δεκάδες πολίτες και δημοτικοί σύμβουλοι, ωστόσο δεν συμπεριλήφθηκαν όλοι, καθώς ο νόμος επιτρέπει 50 υπογραφές το μέγιστο.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε δύο μήνες η απόφαση για τα ταμεία των ΟΤΑ
Απολύτως ικανοποιημένοι έμειναν οι πρώτοι 8 προσφεύγοντες δήμοι από τα επιχειρήματα που ανέπτυξαν στο ΣτΕ κατά της υπουργικής απόφασης για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος...
Σε δύο μήνες η απόφαση για τα ταμεία των ΟΤΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγελία για τοξικό νέφος
Παρέμβαση των αρμόδιων αρχών για έλεγχο και δημοσιοποίηση σχετικών στοιχείων για τη φωτιά στα Άνω Λιόσια ζητά η συλλογικότητα πολιτών της Δυτικής Αττικής και Δυτικής Αθήνας «Δυτικό Μέτωπο».
Καταγγελία για τοξικό νέφος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μόνο υποσχέσεις για το Μάτι
Το υπουργείο Περιβάλλοντος παραμονή της μαύρης επετείου από τη φονική πυρκαγιά ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο και έχει σταλεί για έγκριση στο ΣτΕ ● Ασαφές το χρονοδιάγραμμα των...
Μόνο υποσχέσεις για το Μάτι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσφυγή στο ΣτΕ για τον νέο πρόεδρο στο ΑΣΕΠ
Πρόσωπα από αρμόδια όργανα και με έννομο συμφέρον ξεκαθαρίζουν την απόφασή τους να προσβάλουν στο ΣτΕ τον διορισμό του νέου προέδρου του ΑΣΕΠ εγείροντας ζήτημα αντισυνταγματικότητας.
Προσφυγή στο ΣτΕ για τον νέο πρόεδρο στο ΑΣΕΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποιήσεις σε Φυλή-Σχιστό για τον ΧΥΤΑ
Εκκίνηση σε έναν αγώνα για ζωή στο δυτικό… ημισφαίριο της Αττικής έδωσαν φορείς και συλλογικότητες της Δυτικής Αθήνας, της Δυτικής Αττικής και του Δυτικού Πειραιά, προχωρώντας σε συγκέντρωση έξω από τον ΧΥΤΑ...
Κινητοποιήσεις σε Φυλή-Σχιστό για τον ΧΥΤΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρουσφέτι-ρεκόρ από Πατούλη
Κάθε κοντέρ… ημετεροκρατίας φαίνεται να σπάει ο περιβόητος διαγωνισμός της διοίκησης Γιώργου Πατούλη για προσλήψεις 403 συμβασιούχων στην Περιφέρεια Αττικής.
Ρουσφέτι-ρεκόρ από Πατούλη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας