• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.6°C / 19.7°C
  0 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.0°C / 18.8°C
  2 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 21.0°C
  4 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.5°C / 14.9°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 18.2°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.6°C / 11.8°C
  3 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.8°C / 20.6°C
  2 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.9°C
  5 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 11.9°C / 17.9°C
  3 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.1°C / 20.2°C
  5 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  1 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 12.9°C
  0 BF
  67%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.5°C / 15.7°C
  1 BF
  60%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.8°C / 22.7°C
  3 BF
  31%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.0°C / 18.1°C
  1 BF
  73%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.3°C / 17.7°C
  1 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 18.9°C
  2 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  43%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ανεργία απειλεί και πάλι τις αλλοδαπές καθαρίστριες του Δήμου Αθηναίων

 • A-
 • A+
Το δημοτικό συμβούλιο ζητά νομοθετική ρύθμιση που να επιτρέπει την επαναπρόσληψη των μεταναστριών που καθαρίζουν σχολικά κτίρια.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Εκ νέου μπροστά στην απειλή της ανεργίας βρίσκονται λόγω της καταγωγής τους μετανάστριες και μετανάστες που εργάζονται στην καθαριότητα σχολικών κτιρίων επί πολλά και συναπτά έτη στον Δήμο Αθηναίων, με το δημοτικό συμβούλιο της πρωτεύουσας να ζητά από την κυβέρνηση νομοθετική ρύθμιση που να επιτρέπει την επαναπρόσληψή τους.

Σύμφωνα με όσα περιγράφηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση, δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης αλλοδαπών στη συγκεκριμένη υπηρεσία, με τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», Πέτρο Κωνσταντίνου, να καταγγέλλει τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη για «απροκάλυπτο ρατσισμό». «Είναι σαφές ότι απέρριψε την πρόταση για ψήφιση σχετικής τροπολογίας, όπως έγινε και πέρυσι, που θα επέτρεπε την πρόσληψη των μεταναστριών/στών εργαζόμενων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Πέρσι ο αποκλεισμός των μεταναστριών και μεταναστών από τις προσλήψεις στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων ήρθη την τελευταία στιγμή, ενώ είχαν ανοίξει τα σχολεία, κατόπιν κινητοποιήσεων των ίδιων των εργαζομένων και αιτήματος του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων.

Ο Δήμος Αθηναίων επανέρχεται και φέτος με σχετικό αίτημα. Στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο υιοθετήθηκε σχεδόν ομόφωνα (καταψήφισε μόνο ο Αθανάσιος Αϊβατίδης, δημοτικός σύμβουλος εκλεγμένος με τη χρυσαυγίτικη παράταξη του κατάδικου Ηλία Κασιδιάρη) το ψήφισμα που κατέθεσε ο κ. Κωνσταντίνου και με το οποίο ζητείται νομοθετική ρύθμιση που θα παρέχει τη δυνατότητα πρόσληψης του συνόλου του προσωπικού καθαριότητας που απασχολήθηκαν το σχολικό έτος 2020-2021, συμπεριλαμβανομένων και όλων των μεταναστριών και μεταναστών, καθώς -τονίζεται στο ψήφισμα- εργάζονται μακρόχρονα και συνεχόμενα συμβάλλοντας στην ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Αν η κυβέρνηση επιμείνει στον ρατσιστικό αποκλεισμό, υπολογίζεται ότι 22 καθαρίστριες και καθαριστές θα οδηγηθούν στην ανεργία.

Για υπόλοιπους εργαζόμενους που απασχολήθηκαν πέρυσι στην καθαριότητα των σχολείων, η δημοτική αρχή εκτιμά ότι θα επιτευχθεί η επαναπρόσληψή τους. Σύμφωνα με την κατανομή των σχετικών προσλήψεων (ορισμένου χρόνου) ανά δήμο, ο Δήμος Αθηναίων μπορεί να προσλάβει 520 άτομα προσωπικό για τρίωρη ημερήσια απασχόληση. Ωστόσο, όπως ενημέρωσε ο γενικός γραμματέας του δήμου, Αλέξανδρος Τσιατσιάμης, οι 520 προσλήψεις θα αφορούν προσωπικό πλήρους απασχόλησης και οι δαπάνες θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό του δήμου, όπως επιτρέπει ο νόμος.

Οπως εξήγησε ο ίδιος, ο δήμος έχει τη δυνατότητα να συμπεριλάβει την προϋπηρεσία στα κριτήρια που θα αποτυπωθούν στην προς έκδοση διακήρυξη των προσλήψεων, επομένως θα υπάρχει η δυνατότητα επαναπρόσληψης εργαζομένων που απασχολήθηκαν πέρυσι στην ίδια υπηρεσίας. Σύμφωνα με τον κ. Τσιατσιάμη, μαζί με τους 55 μόνιμους υπαλλήλους που υπάρχουν ήδη, το δυναμικό καθαριότητας σχολικών κτιρίων θα ανέλθει για το σχολικό έτος 2021-2022 σε 575 άτομα πλήρους απασχόλησης.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δικαίωση για τις μετανάστριες καθαρίστριες του Δήμου Αθηναίων
Νικηφόρος κατέληξε ο αγώνας των μεταναστριών καθαριστριών του Δήμου Αθηναίων. Με νομοθετική ρύθμιση που δημοσιεύτηκε ήδη σε ΦΕΚ (στον νόμο του υπουργείου Εσωτερικών για την κτήση ιθαγένειας) προβλέπεται η...
Δικαίωση για τις μετανάστριες καθαρίστριες του Δήμου Αθηναίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σκούπα και φαράσι στο παρά πέντε
Με λύσεις της τελευταίας στιγμής επιχειρεί ο Δήμος Αθηναίων να ανταποκριθεί στις ανάγκες καθαριότητας των σχολικών κτιρίων, ενόψει της επαναλειτουργίας των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων.
Σκούπα και φαράσι στο παρά πέντε
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τέταρτη ημέρα φωτιάς σε απορρίμματα στον Ελαιώνα
Το οικόπεδο, που ανήκει στον Δήμο Αθηναίων, είχε χαρακτηριστικά άτυπης χωματερής και η φωτιά ξεκίνησε από ξερά χόρτα και επεκτάθηκε σε σκουπίδια και πλαστικά.
Τέταρτη ημέρα φωτιάς σε απορρίμματα στον Ελαιώνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διά ζώσης, αλλά με αποκλεισμούς
Με κλίμα αντιπαραθέσεων και την αποχή τριών αντιπολιτευόμενων παρατάξεων πραγματοποιήθηκε η πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων.
Διά ζώσης, αλλά με αποκλεισμούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μονιμοποιείται... ο Μεγάλος Περίπατος
Στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος γίνεται η εκκίνηση για τα μόνιμα έργα του «Μεγάλου Περιπάτου» ● Το πρότζεκτ μοιάζει να προχωρά «σαλαμο­ποιημένο», καθώς ο Δήμος Αθηναίων προβάλλει τη δράση ως ανάπλαση...
Μονιμοποιείται... ο Μεγάλος Περίπατος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας