• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 24.3°C / 28.5°C
  4 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 19.9°C / 23.8°C
  2 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.5°C / 26.0°C
  0 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  57%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.0°C / 20.7°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 17.6°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 26.4°C
  2 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 26.9°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 26.8°C
  1 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  1 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.2°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.1°C / 24.5°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 27.7°C
  3 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.7°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  0 BF
  73%

Αδειασμα» έχει δεχθεί ο Κ. Μπακογιάννης από την Περιφέρεια Αττικής, αλλά και μέσα από την ίδια την παράταξή του για το πάρκο Βουρνάζου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γαλάζια μαχαιρώματα για το πάρκο Αμπελοκήπων

 • A-
 • A+
Στη γειτονιά των Αμπελοκήπων συζητείται πολύ έντονα η «νεοδημοκρατική» αμφιθυμία για το πάρκο Βουρνάζου ● Αρωγός η Περιφέρεια Αττικής στην προσπάθεια του ΙΝΕΔΙΒΙΜ να τσιμεντοποιήσει τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου της πυκνοκατοικημένης γειτονιάς ● Ο Δήμος Αθηναίων επιχειρεί να το διασώσει, ενώ οι κάτοικοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους

Είναι ο τελευταίος ελεύθερος χώρος πρασίνου στο κέντρο των Αμπελοκήπων. Το παρκάκι αυτό προσφέρει επί δεκαετίες ανάσες δροσιάς και οξυγόνου στην ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη γειτονιά. Απειλήθηκε αιφνιδίως με τσιμεντοποίηση προκειμένου να κατασκευαστεί μια… καφετέρια! Κατόπιν αγωνιστικών παρεμβάσεων της τοπικής κοινωνίας, ο Δήμος Αθηναίων διέκοψε τις οικοδομικές εργασίες και ανέστειλε τις οικοδομικές άδειες, ενώ τον περασμένο Απρίλιο το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να διαφυλάξει το παρκάκι με τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου και τη μετατροπή του χώρου από οικοδομήσιμο σε χώρο πρασίνου (να τον εναρμονίσει δηλαδή με την πραγματική του χρήση).

Τέλος καλό; Οχι. Ο αγώνας για τη διάσωση του πάρκου συνεχίζεται με αντιπάλους τα ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά και δημόσιους φορείς που στην πράξη λειτουργούν υπέρ της τσιμεντοποίησής του.

Τα παραπάνω αποτελούν μια σύνοψη της υπόθεσης του πάρκου στη συμβολή των λ. Αλεξάνδρας και οδού Βουρνάζου, έξω από τον σταθμό Μετρό Αμπελοκήπων. Το ακίνητο έχει «φερόμενο ιδιοκτήτη» -σύμφωνα με επίσημα έγγραφα του Δήμου Αθηναίων- το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), φορέα εποπτευόμενο από το υπουργείο Παιδείας. Θέλοντας να το αξιοποιήσει εμπορικά, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ μίσθωσε το ακίνητο στην «Παλαιά Προσφυγικά Αλεξάνδρας ΙΚΕ», με μεγαλομέτοχο τον Νεκτ. Νικολόπουλο -σύμφωνα με στοιχεία του ΕΒΕΑ-, πρόεδρο του σωματείου επιχειρήσεων εστίασης ΒΑRECA, στο όνομα του οποίου εκδόθηκαν και οι σχετικές οικοδομικές άδειες από τον Δήμο Αθηναίων – αυτές που στη συνέχεια ανεστάλησαν με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Ετερη ομόφωνη απόφαση του Σώματος για το πάρκο ακολούθησε στις 19 Απριλίου 2021 για την τροποποίηση του ρυμοτομικού.

Οι αποφάσεις αυτές -που φαντάζουν τουλάχιστον αυτονόητες όταν ήδη νιώθουμε την απειλή της κλιματικής κρίσης- δεν έγιναν αποδεκτές από τους εμπλεκόμενους. Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και η ιδιωτική εταιρεία με ενστάσεις, που κατέθεσαν αμφότερες στις 9 Ιουνίου, ζήτησαν την ακύρωση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για μετατροπή του χώρου σε χώρο πρασίνου.

Οι ενστάσεις αυτές αναμένεται να συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αθηναίων, με τη δημοτική αρχή να εισηγείται την απόρριψή τους υιοθετώντας την πρόταση των δημοτικών υπηρεσιών να μην υπάρξει καμία διαφοροποίηση από τη ληφθείσα απόφαση. Ούτε όμως η σημερινή εξέλιξη μοιάζει να προσφέρει αίσιο τέλος για το πάρκο…

Διαβλέποντας πιθανόν τη στάση του Δήμου Αθηναίων, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ είχε απευθυνθεί από τον περασμένο Ιανουάριο στην Περιφέρεια Αττικής προσφέροντάς της τη δωρεάν παραχώρηση ενός τμήματος του ακινήτου. Η περιφερειακή αρχή Γ. Πατούλη εισήγαγε το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά το απέσυρε την τελευταία στιγμή.

Ομως στις 15 Ιουνίου επανέφερε το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής (όργανο που, σε αντίθεση με το περιφερειακό συμβούλιο, η περιφερειακή αρχή έχει την πλειοψηφία) και αποκλειστικά με ψήφους της παράταξης Πατούλη έγινε αποδεκτή η πρόταση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Σύμφωνα με την απόφαση που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», είναι άγνωστο τι έκτασης χώρος παραχωρείται στην Περιφέρεια Αττικής «για τη δημιουργία Γραφείου Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Ατόμων με Αναπηρία», καθώς το μόνο που αναφέρεται στο έγγραφο είναι το συνολικό εμβαδό του πάρκου που υπολογίζεται σε 833,79 τ.μ. Το σίγουρο είναι ότι μόλις δυο μήνες νωρίτερα είχε προηγηθεί η ομόφωνη απόφαση του Δήμου Αθηναίων και την οποία η διοίκηση Πατούλη έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της…

Δεν ήταν το πρώτο… φίλιο άδειασμα που δέχτηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννης, για το πάρκο: τον περασμένο Δεκέμβριο η εισήγηση της δημοτικής αρχής για χαρακτηρισμό του χώρου ως χώρου πρασίνου έφτασε στο συμβούλιο της 7ης Δημοτική Κοινότητας όπου προεδρεύει η Ιωάννα-Δανάη Βορίδη-Μιχελάκου (σύζυγος του υπουργού Εσωτερικών Μ. Βορίδη). Συνέβη το πρωτοφανές: σύσσωμη η αντιπολίτευση στήριξε την εισήγηση της δημοτικής αρχής, με προσχηματικά επιχειρήματα καταψήφισε η παράταξη Μπακογιάννη και λόγω ισοψηφίας η αλλαγή στο ρυμοτομικό απορρίφθηκε με τη «διπλή ψήφο» της προέδρου (βλ. «Εφ.Συν.» 9/1/2021: «Αντάρτικο κατά Μπακογιάννη για το παρκάκι Βουρνάζου»).

Στη γειτονιά των Αμπελοκήπων συζητείται πολύ έντονα αυτή η «νεοδημοκρατική» αμφιθυμία και δεν είναι λίγοι όσοι επισημαίνουν ότι ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να επιμείνει στις -ομόφωνες, δεν παύουν να τονίζουν οι κάτοικοι- αποφάσεις του, παίρνοντας περαιτέρω πρωτοβουλίες όπως το να ζητήσει συναντήσεις με τον περιφερειάρχη αλλά και τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κ. Σκρέκα, καθώς το υπουργείο του, ενώ έχει λάβει τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων, δεν έχει δείξει καμία ανταπόκριση για την υλοποίησή τους.

Οι κάτοικοι πάντως είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις αγωνιστικές τους παρεμβάσεις για την προστασία του πάρκου. Εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε μια μεγάλη συγκέντρωση στο σημείο στα μέσα Σεπτεμβρίου εν όψει της εκδίκασης από το Διοικητικό Εφετείο της αίτησής τους για ακύρωση των οικοδομικών εργασιών. «Είναι τελείως τρελό: η διατήρηση του τελευταίου ελεύθερου χώρου πρασίνου στο Κέντρο των Αμπελοκήπων είναι σε εκκρεμότητα μετά τις ομόφωνες αποφάσεις που έχουν προηγηθεί» υπογράμμισε στην «Εφ.Συν.» κάτοικος της περιοχής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
50 χρόνια μαραζώνει τo Πεύκο Πολίτη
Η περιοχή Πεύκο Πολίτη έκτασης περίπου 1.300 στρεμμάτων, στην καρδιά του αστικού ιστού του Χαλανδρίου, παραμένει στην εκπνοή του 2021 εκτός σχεδίου πόλης, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται ένα σύνολο προβλημάτων.
50 χρόνια μαραζώνει τo Πεύκο Πολίτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναστάτωση από τις φήμες για παραχώρηση του Πεδίου Αρεως στο Ιδρυμα Ωνάσης
Ο Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος «Επιμένουμε Πεδίο του Αρεως» εκφράζει την ανησυχία του για πληροφορίες σχετικά με την παραχώρηση του πάρκου στο Ίδρυμα Ωνάση.
Αναστάτωση από τις φήμες για παραχώρηση του Πεδίου Αρεως στο Ιδρυμα Ωνάσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αντάρτικο» κατά Μπακογιάννη για το παρκάκι Βουρνάζου
Αυτοδιοικητικά στελέχη της Ν.Δ., με επικεφαλής τη σύζυγο του Μάκη Βορίδη, απέρριψαν την εισήγηση της δημοτικής αρχής να μετατραπεί σε χώρο πράσινου η ελεύθερη έκταση δίπλα στον σταθμό του μετρό Αμπελοκήπων.
«Αντάρτικο» κατά Μπακογιάννη για το παρκάκι Βουρνάζου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Γρ. Κωνσταντέλλος απαντά στα parapolitika.gr για τον πόλεμο λάσπης
Ο κ. Κωνσταντέλλος επαναλαμβάνει κατηγορηματικά ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 θα είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης.
Ο Γρ. Κωνσταντέλλος απαντά στα parapolitika.gr για τον πόλεμο λάσπης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Περιφερειάρχης, «καναλάρχης», τώρα και… «ραδιοφωνάρχης»
Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής ενέκρινε δαπάνη ύψους 145.230 ευρώ για τη σύναψη σύμβασης οριζόντιας συνεργασίας τριετούς διάρκειας μεταξύ Περιφέρειας, Δήμου Νέου Ηρακλείου και του δημοτικού...
Περιφερειάρχης, «καναλάρχης», τώρα και… «ραδιοφωνάρχης»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως για την προστασία του πάρκου
Οι κάτοικοι καταλογίζουν στην περιφερειακή αρχή ότι αναθέτει την αναβάθμιση του Πεδίου του Αρεως σε ιδιώτες χωρίς να υπολογίζουν τον δημόσιο χαρακτήρα του πάρκου.
Συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως για την προστασία του πάρκου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας