Την άμεση διερεύνηση των καταγγελιών για τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο απαιτεί με ανακοίνωση της η οργάνωση «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» που αποτελείται από ντόπιους εθελοντές στη Λέσβο. Με αφορμή την έωλη δικογραφία περί «διευκόλυνσης παράνομης εισόδου αλλοδαπών» κατά 4 μελών ΜΚΟ και 6 αλλοδαπών που παρουσίασε η Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, η Συνύπαρξη θέτει αμείλικτα ερωτήματα:
«Γιατί οι πρόσφυγες-μετανάστες από τη στιγμή της αναχώρησής τους από τα τουρκικά παράλια θεωρούν αναγκαίο να ειδοποιούν με μηνύματα, φωτογραφίες, βίντεο κ.λπ. μια ΜΚΟ που εδρεύει στη Νορβηγία; Γιατί κατά την άφιξή τους στα ελληνικά νησιά φροντίζουν να πάρουν τα βουνά, να κρυφτούν, να φωτογραφηθούν σε χαρακτηριστικά τοπόσημα που επιβεβαιώνουν την παρουσία τους προτού παραδοθούν στην αστυνομία; Γιατί μετά τη σύλληψή τους κατάσχονται τα κινητά τους και πού αυτά παραδίδονται;» ρωτά η οργάνωση. Εξηγεί ότι μέχρι το 2019 οι πρόσφυγες παρουσιάζονταν μόνοι τους στις αρχές για να ακολουθηθεί νόμιμη διαδικασία. Αντίθετα από τότε και μετά άρχισαν να κρύβονται κατόπιν της άφιξης τους.
«Τι άλλαξε από τότε; Γιατί αυτά συμβαίνουν από το 2019 και μετά;» θέτει το ερώτημα.
Η απάντηση που δίνει είναι ότι οι πρόσφυγες δημοσιοποιούν το εγχείρημά τους με την ελπίδα να αποφύγουν την βίαιη απώθησή τους από τα ελληνικά νερά, την αφαίρεση της μηχανής και την εγκατάλειψη της βάρκας, την αφανή και χωρίς καταγραφή σύλληψή τους στη στεριά και την επανεπιβίβαση σε βάρκα ή σε διασωστική σχεδία και στη συνέχεια τη μεταφορά και την εγκατάλειψή τους στη θάλασσα» συνεχίζει η οργάνωση.
Επανερχόμενη στη συνέχεια στο θέμα της δικογραφίας που σχηματίστηκε, όπως και αυτής που προηγήθηκε, τονίζει ότι μέσω αυτών «επιδιώκεται η συκοφάντηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων που δεν συμπλέουν με την τρέχουσα κυβερνητική πολιτική, η φίμωση των ανεξάρτητων φωνών και η συσκότιση της κοινής γνώμης».
Τέλος προειδοποιεί τους φυσικούς αυτουργούς ότι απορρίπτονται από τα δικαστήρια δικαιολογίες όπως «εκτελούσα εντολές» και προτρέπει την Αστυνομική Διεύθυνση Β. Αιγαίου «αντί να συντάσσει πομπώδεις και ασήμαντες δικογραφίες με σημεία και τέρατα (πχ κατασκοπεία υπέρ ποιάς χώρας ;) να ερευνήσει αν αληθεύουν τα βαριά αδικήματα που καταγγέλλουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες. Αν υπάρχουν εντολές άνωθεν και σχετικές διαταγές, ποιοι τις εκδίδουν και ποιοι τις εκτελούν. Έρευνα στην οποία οφείλουν να προχωρήσουν αυτεπάγγελτα και άλλες ανεξάρτητες αρχές της συντεταγμένης πολιτείας».
«Οι αρμόδιοι πολιτικοί προϊστάμενοι, προεξάρχοντος του υπουργού Μετανάστευσης, κατ' επανάληψη έχουν διαψεύσει σχετικές καταγγελίες. Η κ. φον Λάινεν και ο κ.Σχοινάς σιωπούν, αλλά η επίτροπος κ.Γιόχανσον και η επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν διαφορετική γνώμη. Προτείνουμε στην Αστυνομική Διεύθυνση Β. Αιγαίου και τις λοιπές εμπλεκόμενες υπηρεσίες να είναι πιο προσεκτικές. Ο υπερβολικός ζήλος στην αναζήτηση δαιμόνων τις εκθέτει. Η έστω έμμεση συστράτευση με πολιτικές σκοπιμότητες δεν τις τιμά, τις απαξιώνει».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας