• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.4°C / 21.3°C
  0 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 19.9°C
  0 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.0°C / 21.8°C
  2 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 16.4°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.3°C
  0 BF
  72%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 18.2°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.5°C
  2 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.6°C / 21.6°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.2°C / 20.9°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.9°C / 16.9°C
  2 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.1°C / 20.2°C
  2 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 15.6°C / 21.8°C
  3 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.9°C / 20.9°C
  0 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.5°C / 15.9°C
  0 BF
  59%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.5°C / 14.5°C
  1 BF
  39%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 16.8°C / 22.8°C
  2 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.6°C / 22.1°C
  2 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.3°C / 19.4°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.8°C / 20.0°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  38%

Το ιστορικό κτίριο του 1930 όπως είναι σήμερα. Τα κουφώματα έχουν ξηλωθεί και οι είσοδοι έχουν κλειστεί με τσιμεντόλιθους

Μ.-Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Διασώστε το ιστορικό σχολείο της Φιλοθέης»

 • A-
 • A+
Χτισμένο τη δεκαετία του 1930 το κτίριο που φιλοξένησε για μισό αιώνα το Δημοτικό της περιοχής και αργότερα το Ειδικό Σχολείο Κωφών έχει παραδοθεί στη φθορά του χρόνου ● Κάτοικοι και απόφοιτοι ζητούν από τον δήμο να μεριμνήσει για τη σωτηρία του.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ενα ιστορικό κτίριο για τα βόρεια προάστια της Αθήνας, το παλιό Δημοτικό της Φιλοθέης, χτισμένο τη δεκαετία του 1930 και δείγμα της αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου, βρίσκεται σήμερα εγκαταλειμμένο και απαξιωμένο αφότου έπαψε να λειτουργεί ως Ειδικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Κωφών και Βαρηκόων λίγο πριν από το 2010.

Επειτα από αρκετά χρόνια αδράνειας, κάτοικοι της Φιλοθέης και απόφοιτοι του σχολείου, που οργανώθηκαν μέσα από ομάδα στο facebook, ζητούν από τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού και άλλους αρμόδιους να αναλάβουν την αποκατάσταση του κτιρίου, το οποίο ανήκει σε ιδιώτες, και τη μετατροπή του σε πολιτιστικό κέντρο ή για τη στέγαση κάποιας δημοτικής υπηρεσίας αφού επιλυθεί και το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Το κτίριο είχε λεηλατηθεί λίγο μετά τον τερματισμό της εκπαιδευτικής λειτουργίας του και στη συνέχεια βρισκόταν στο έλεος του χρόνου και της φύσης, ενώ πιο πρόσφατα αποτέλεσε προορισμό... κορονοπάρτι από παρέες εφήβων της περιοχής. Πριν από λίγο καιρό ύστερα από πιέσεις περιοίκων και επιστολές στη δημοτική κοινότητα Φιλοθέης οι κληρονόμοι της έκτασης προχώρησαν σε μια ιδιαίτερα ακαλαίσθητη περίφραξη με λαμαρίνες και αγκαθωτό σύρμα για λόγους ασφαλείας, καθώς νεαροί ανέβαιναν μέχρι και στην ταράτσα, προκαλώντας ξανά τις αντιδράσεις και τη δυσαρέσκεια κατοίκων και περαστικών για ένα κτίσμα που βρίσκεται στην καρδιά της Φιλοθέης αλλά θυμίζει «απαγορευμένη ζώνη».

Δεν είναι κάποια απαγορευμένη ζώνη αλλά το πρώην Δημοτικό της Φιλοθέης

Μ.-Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Το κτίριο έχει εξαιρετικά πλούσια ιστορία. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής είχε επιταχθεί από τους κατακτητές. Εως το 1987 στέγαζε για περισσότερα από 50 χρόνια το Δημοτικό σχολείο Φιλοθέης, που μεταφέρθηκε μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω. Τότε στεγάστηκε εκεί το Ειδικό Σχολείο Κωφών, που λειτούργησε για περισσότερα από 20 χρόνια μέχρι τη μεταφορά του στην Πεύκη. Στο πέρασμα του χρόνου το προαύλιο και οι χώροι του μετατράπηκαν σε υγειονομική βόμβα, ενώ τα κουφώματα και ό,τι άλλο αξίας είχε παραμείνει αποξηλώθηκαν.

Οι δεκάδες κάτοικοι που υπογράφουν ψήφισμα για τη διάσωσή του (καθώς έχουν υπάρξει σκέψεις μέχρι και για κατεδάφιση) ζητούν να χαρακτηριστεί διατηρητέο ως ένα από τα πρώτα κτίρια της Φιλοθέης και εν συνεχεία να μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο ή σε κτίριο που θα καλύπτει κάποιες από τις ανάγκες του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού. Βασική προϋπόθεση είναι ο σεβασμός στον οικιστικό χαρακτήρα της περιοχής και η αποχή από διαφόρων ειδών εμπορικές χρήσεις.

«Ζητάμε από τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού και την πολιτεία να βρεθεί μια λύση. Θα μπορούσε να βοηθήσει και η Εθνική Τράπεζα που έκανε ένα από τα πρώτα οικιστικά προγράμματα στη Φιλοθέη τη δεκαετία του 1930. Μπορεί να μετατραπεί σε κοινωφελές κτίριο και να τοποθετηθεί στον χώρο μια πλακέτα για την ιστορία του και την ιστορία της Φιλοθέης», λέει στην «Εφ.Συν.» η Ελίνα Νικητιάδη, παλιά μαθήτρια του σχολείου, που υπογράφει το σχετικό ψήφισμα.

Επικοινωνήσαμε με τον δήμαρχο Φιλοθέης-Ψυχικού, Δημήτρη Γαλάνη, που μας ενημέρωσε για την προσπάθεια του δήμου να πείσει τους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν στον καθαρισμό του προαύλιου, όπως και για τις δύο αναφορές που κατατέθηκαν εκ μέρους του σε Εισαγγελία και Υγειονομικό μέχρι να τοποθετηθεί η ακαλαίσθητη περίφραξη, καθώς προείχε η ασφάλεια των νεαρών που έμπαιναν στον χώρο.

Οσον αφορά το μέλλον του κτιρίου, ο κ. Γαλάνης μιλά για ένα σύνθετο ζήτημα καθώς αρκετοί κάτοικοι μιλούν για πιθανές οχλήσεις εάν υπάρξει άλλη χρήση πέραν της οικιστικής, ενώ το κόστος αγοράς είναι υπέρογκο ακόμα και για το ταμείο ενός εύρωστου οικονομικά δήμου. Οπως μας είπε, μετά την κινητοποίηση για τον χώρο θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα παρέμβει εκ νέου εφόσον χρειαστεί.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατάληψη για τα φασιστικά συνθήματα στο 1ο Λύκειο Παπάγου
Σε αντιφασιστική κατάληψη ενάντια σε ρατσιστικά και φασιστικά συνθήματα σε τοίχους του σχολείου τους προχώρησαν τη Δευτέρα μαθητές του 1ου Λυκείου Παπάγου. Τα συνθήματα μίσους εμφανίστηκαν στο συγκεκριμένο...
Κατάληψη για τα φασιστικά συνθήματα στο 1ο Λύκειο Παπάγου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξασθενημένο έφτασε στην Αθήνα το «τρίτο κύμα»
Εφτασε τελικά και στην Αθήνα, χωρίς να δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα, ο πολυαναμενόμενος χιονιάς που αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης των μετεωρολόγων. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα όμως συνεχίστηκαν χθες στην...
Εξασθενημένο έφτασε στην Αθήνα το «τρίτο κύμα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οδύσσεια χωρίς τέλος
Στην πλατεία Ομόνοιας κατέληξαν χτες το μεσημέρι περίπου 40-50 πρόσφυγες, ανάμεσά τους οικογένειες με μικρά παιδιά, από τους περίπου 130 που εκδιώχθηκαν την Τρίτη από τα Σφαγεία της Ρόδου.
Οδύσσεια χωρίς τέλος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χιλιάδες φοιτητές και χθες στους δρόμους της Αθήνας
Παρά την άγρια καταστολή στο συλλαλητήριο της Τετάρτης, και χθες το απόγευμα αρκετές χιλιάδες φοιτητές, μαθητές και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας βγήκαν στους δρόμους.
Χιλιάδες φοιτητές και χθες στους δρόμους της Αθήνας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας