• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.3°C / 32.4°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.7°C / 29.7°C
  4 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 32.0°C
  3 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  36%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 23.5°C / 31.0°C
  2 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 28.7°C
  0 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  2 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.5°C / 26.1°C
  2 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  0 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 28.8°C
  2 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  3 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.1°C / 30.9°C
  3 BF
  40%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.5°C / 31.0°C
  3 BF
  38%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.8°C / 32.7°C
  2 BF
  27%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 24.3°C
  3 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 29.4°C
  3 BF
  78%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  1 BF
  42%
Από τη σελίδα της Επιτροπής Πολιτών Γειτονιών Πατησίων στο Facebook

Κάτω Πατήσια: Νέες κοπές δέντρων καταγγέλλουν οι κάτοικοι

 • A-
 • A+

Νέες κοπές δέντρων στο πάρκο της οδού Ιακωβάτων (πάρκο Μηναΐδη - Φωτιάδη) στα Κάτω Πατήσια καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής. Όπως περιγράφουν, νωρίς το πρωί σήμερα στο πάρκο, όπου σύμφωνα με τον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής Αθηναίων προγραμματίζεται η τοποθέτηση 11 κοντέινερ στο πλαίσιο της εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, το συνεργείο έκοψε ένα μεγάλο πλατάνι και ένα ακόμη μικρότερο δέντρο με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί η γειτονιά και να διαμαρτυρηθεί.

Σύμφωνα με περιγραφές, ο κόσμος άρχισε να βιντεοσκοπεί τις εργασίες του συνεργείου με αποτέλεσμα να σταματήσουν. Μάλιστα μια μερίδα κατοίκων προχώρησε σε σύντομη καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από τις μπουλντόζες.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με κατοίκους, έχουν σταματήσει οι εργασίες κοπής δένδρων και συνεχίζονται μόνο αυτές που αφορούν την τοποθέτηση των κοντέινερ (προκάτ-οικίσκων νηπιαγωγείων).

Από τη σελίδα της Επιτροπής Πολιτών Γειτονιών Πατησίων στο Facebook

Ο Δήμος Αθηναίων έχει εκδώσει αναθεωρημένη άδεια εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας (ΑΔΑ: Ψ63746Ψ842-ΝΒΥ) όπου προβλέπεται η κοπή δένδρων.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, η δημοτική αρχή είχε υποσχεθεί ότι θα κοπούν 5 δέντρα που θα μεταφυτευτούν και επιπροσθέτως θα ενισχυθεί το πράσινο στο πάρκο με 13 πλατάνια - υποσχέσεις που όμως συναντούν την δυσπιστία των κατοίκων.

Από τη σελίδα της Επιτροπής Πολιτών Γειτονιών Πατησίων στο Facebook

Με ανακοίνωσή της που τιτλοφορείται «Η διγλωσσία της δημοτικής αρχής απειλεί το πράσινο στα Πατήσια», ο συνδυασμός της "Ανοιχτής Πόλης" καταγγέλλει το σημερινή ενέργεια και ζητά ακόμη μια φορά να γίνει σεβαστή «η αγωνία των κατοίκων μιας παραμελημένης περιοχής που θέλουν να υπερασπιστούν το λιγοστό πράσινο που τους έχει απομείνει... η αγωνία της σχολικής κοινότητας που ζητά αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της «Ανοιχτής Πόλης»:

«Λίγες μέρες μόνο έχουν περάσει από την 13η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 19 Ιουλίου, όταν ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αθηναίων μας διαβεβαίωνε ότι κανένα δέντρο δεν έχει κοπεί και κανένα δεν θα κοπεί στο οικόπεδο Μηναΐδη-Φωτιάδη της οδού Ιακωβάτων στα Πατήσια. Μόνο 3-4 μεταφυτεύσεις – όχι κοπές, τόνισαν τόσο ο Γενικός όσο και ο Δήμαρχος – απαιτούσε ο "βέλτιστος" σχεδιασμός τους.

Σε μια επίδειξη διγλωσσίας, την αμέσως επόμενη μέρα, στις 20 Ιουλίου, η δημοτική αρχή σπεύδει να αναθεωρήσει την έγκριση εργασιών στο συγκεκριμένο χώρο, προσθέτοντας στις εγκεκριμένες εργασίες ακριβώς την "κοπή δέντρων".

Η δημοτική αρχή ισχυρίστηκε στην ίδια συνεδρίαση ότι όλα γίνονται νόμιμα και προσπάθησε να μας πείσει ότι οι κάτοικοι δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται στο πάρκο τους, όταν βλέπουν όπως και σήμερα δέντρα να κόβονται, και ότι είναι "υποκινούμενοι". Την ίδια στιγμή κυριολεκτικά, πίσω από την πλάτη τόσο της αντιπολίτευσης όσο και των κατοίκων, άλλαζε την άδεια εργασιών έτσι ώστε να ταιριάζει στους "νόμιμους" σχεδιασμούς της, αποδεικνύοντας έτσι έμπρακτα την αυθαιρεσία των ενεργειών της και το δίκαιο των διαμαρτυριών της γειτονιάς. Αν δεν ενεργούμε σύμφωνα με το νόμο, ο νόμος θα ενεργήσει σύμφωνα με εμάς, με άλλα λόγια.

Καλούμε ακόμα μια φορά τη δημοτική αρχή να σεβαστεί την αγωνία των κατοίκων μιας παραμελημένης περιοχής που θέλουν να υπερασπιστούν το λιγοστό πράσινο που τους έχει απομείνει. Την καλούμε να σεβαστεί την αγωνία της σχολικής κοινότητας που ζητά αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης. Την καλούμε επιτέλους να σταματήσει, έστω και τώρα, να θεωρεί τη διαβούλευση "καραμέλα" και να τολμήσει να συζητήσει με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να βρεθούν λύσεις για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής που να μην πληγώνουν την πόλη».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΜΑΤώνουν παρκάκι για να φυτέψουν κοντέινερ
Κλίμα αστυνομοκρατίας επικρατεί στη γειτονιά των Κάτω Πατησίων, στην οδό Ιακωβάτων, όπου οι κάτοικοι αντιδρούν στην κοπή δένδρων ενός από τους ελάχιστους χώρους πρασίνου της πυκνοκατοικημένης περιοχής.
ΜΑΤώνουν παρκάκι για να φυτέψουν κοντέινερ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νηπιαγωγεία σε κοντέινερ και σε χώρους πρασίνου
Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση στο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγή και την τοποθέτηση κοντέινερ-προκάτ σε σημεία που χρησιμοποιούνται από τις γειτονιές ως χώροι...
Νηπιαγωγεία σε κοντέινερ και σε χώρους πρασίνου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κόβει κι άλλα δέντρα για κοντέινερ
Για δεύτερη φορά, έπειτα από δέκα και πλέον χρόνια, οι κάτοικοι της περιοχής των Κουντουριώτικων στους Αμπελόκηπους αγωνίζονται να διασώσουν τον ίδιο χώρο πρασίνου. Αν και την πρώτη φορά είχαν στραφεί...
Κόβει κι άλλα δέντρα για κοντέινερ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλαδεύουν τα δέντρα στην Αθήνα ώσπου να καραφλιάσουν
Τριάντα περιβαλλοντικές οργανώσεις και σύσσωμη η αντιπολίτευση αντιδρούν στις «αυστηρές κλαδεύσεις» που γίνονται από εργολάβο και αφήνουν τα δέντρα της πρωτεύουσας μόνο με τον κορμό.
Κλαδεύουν τα δέντρα στην Αθήνα ώσπου να καραφλιάσουν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προκάτ-τσίγκινα κουτιά για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση
Υποβάθμιση της προσχολικής εκπαίδευσης σηματοδοτεί το σχέδιο του Δήμου Αθηναίων για την εφαρμογή του μέτρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με αντιπολιτευόμενες παρατάξεις και εκπροσώπους εκπαιδευτικών...
Δήμος Αθηναίων: προκάτ-τσίγκινα κουτιά για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα βέλη γύρισαν μπούμερανγκ για τον δήμαρχο
O κ. Μπακογιάννης ζήτησε ο ίδιος ονομαστική ψηφοφορία πιστεύοντας ότι έτσι θα εκθέσει όσους καταψηφίσουν, ενώ ο Β. Καπερνάρος δήλωσε ότι υπερψηφίζει ζητώντας να αποχωρήσει πριν ξεκινήσει η διαδικασία.
Τα βέλη γύρισαν μπούμερανγκ για τον δήμαρχο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας