• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.1°C / 27.4°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.1°C / 23.8°C
  0 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.0°C / 23.8°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 17.5°C / 22.0°C
  2 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 18.3°C
  0 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.6°C / 24.7°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 27.2°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 17.9°C / 22.9°C
  0 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 27.9°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.6°C / 26.8°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 20.9°C / 23.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.5°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 19.5°C / 24.6°C
  2 BF
  50%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 19.8°C / 24.9°C
  3 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.3°C / 27.6°C
  2 BF
  54%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 16.3°C / 21.6°C
  1 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 18.2°C / 23.9°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  82%

Ανάμεσα στις εταιρείες του ομίλου Μουζενίδη είναι και η αεροπορική εταιρεία Ellinair

MotionTeam / ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προστασία για τη Μouzenidis Travel

 • A-
 • A+
Το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έκανε δεκτή την αίτηση της εταιρείας, χορηγώντας προσωρινή προστασία από τους πιστωτές. Η υπεράσπιση τόνισε ότι ο τουριστικός όμιλος είναι βιώσιμος και με τα κατάλληλα μέτρα εξυγίανσης μπορεί να επανέλθει σε λειτουργία. Παράλληλα επισημάνθηκε πως ο όμιλος δεν έλαβε κάποιο μέτρο στήριξης παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης.
Ακολουθήστε μας στο Google news

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Φως στο τούνελ με δικαστική απόφαση για τον τουριστικό όμιλο Μουζενίδη. Το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έκανε δεκτή την αίτηση της εταιρείας χορηγώντας προσωρινή προστασία από τους πιστωτές, πράγμα που σημαίνει ότι αναστέλλονται προσωρινά όλα τα διωκτικά μέτρα και οι απαιτήσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της δικηγορικής εταιρείας Tsialikis & Panou Law Firm που χειρίστηκε την υπόθεση, στις 22 Ιουνίου κατέθεσε στο Πρωτοδικείο αίτηση λήψης προληπτικών μέτρων πριν από την κατάθεση αίτησης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης, αίτημα το οποίο καθώς φαίνεται έγινε αποδεκτό.

Σύμφωνα με τη δικηγορική εταιρεία, η Mouzenidis Travel «αντιμετωπίζει σήμερα χρηματοοικονομικά προβλήματα ρευστότητας ως επακόλουθο της κατάρρευσης της τουριστικής αγοράς που προκλήθηκε από το γενικό και παγκόσμιο lockdown και πλέον επιχειρεί να βρει λύση στο αδιέξοδο μέσω της διαδικασίας εξυγίανσης». Οπως υποστηρίζει, «πρόκειται για μια βιώσιμη επιχείρηση, που χάρη στο ισχυρό brandname της, με τα κατάλληλα μέτρα εξυγίανσης και ένα αποτελεσματικό επιχειρηματικό σχέδιο, σε συνδυασμό με τη χρηματοδότηση από κάποιον επενδυτή, μπορεί να αντεπεξέλθει στις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στον χώρο του τουρισμού ως απόρροια της πανδημίας».

Μάλιστα, η δικηγορική εταιρεία σημειώνει με νόημα:

«Σε αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να συμβάλουν και τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου που εξήγγειλε η κυβέρνηση, καθώς μέχρι σήμερα, και παρά το βαρύτατο πλήγμα που δέχτηκε ο κλάδος του τουρισμού λόγω του κορονοϊού και του περιορισμού των μετακινήσεων και παρότι η Mouzenidis Travel είναι ο βασικότερος δίαυλος για την εισροή τουριστών από την Κεντροανατολική Ευρώπη και όχι μόνο, η εταιρεία δεν έλαβε κάποιο έκτακτο μέτρο στήριξης από την κυβέρνηση, παρά τις διαβεβαιώσεις της τελευταίας».

Ο τουριστικός όμιλος Μουζενίδη, στον οποίο ανήκει η αεροπορική εταιρεία Ellinair και η εκμετάλλευση ή συνεργασία δεκάδων ξενοδοχείων ανά τη χώρα, απειλείται από καιρό με κατάρρευση. Ο ιδρυτής του τουριστικού ομίλου, Μπόρις Μουζενίδης, μηχανικός αυτοκινήτων στην πρώην Σοβιετική Ενωση, ήρθε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του ´90 και βρήκε πρόσφορο έδαφος ενασχόλησης με τον τουρισμό, ειδικά της Χαλκιδικής, που κατάφερε γρήγορα να «ανοίξει» στην αγορά της Ρωσίας. Σύντομα, μέσα σε λίγα χρόνια, βρέθηκε να έχει εκτός από τουριστικό πρακτορείο μερικά από τα καλύτερα ξενοδοχεία της Βόρειας Ελλάδας, είτε εξαγοράζοντάς τα είτε μέσω συνεργασιών, κατασκευαστική εταιρεία, το πάρκινγκ του αεροδρομίου «Μακεδονία», ακόμη και μια μικρή αεροπορική εταιρεία με στόλο πέντε σύγχρονων αεροσκαφών Airbus.

Ο Μπόρις Μουζενίδης όμως φαίνεται ότι έχτιζε τον επιχειρηματικό κολοσσό του τόσο γρήγορα, με μεγάλα «ανοίγματα» και πολλά ρίσκα. Η «αγορά» καιρό τώρα ψιθύριζε και ένιωθε ανασφάλεια, αλλά κανείς δεν τολμούσε να μιλήσει ανοιχτά για τον κίνδυνο κατάρρευσης που πολλοί έβλεπαν ότι έρχεται. Η αποκάλυψη ήρθε με τον αιφνίδιο θάνατο από κορονοϊό του ιδρυτή του ομίλου στη Μόσχα, τον περασμένο Μάρτιο. Παρότι τη συνέχεια ανέλαβε ο γιος του Γιάννης Μουζενίδης, ουσιαστικά φαίνεται ότι κληρονόμησε τη διαχείριση μιας κατάρρευσης.

«Ελπίζουμε ότι τα ξενοδοχεία του ομίλου θα ξανανοίξουν σύντομα. Αλλωστε, ο όμιλος ανακοίνωσε ότι σύντομα θα επαναφέρει τη λειτουργία τους», ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και της Πανελλήνιας Ενωσης Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος.

Ας σημειωθεί ότι τα καλοκαίρια ο όμιλος Μουζενίδη απασχολούσε περί τους 3.000 εποχικούς εργαζομένους ανά την Ελλάδα, ενώ έχει περίπου 300 άτομα μόνιμο προσωπικό. Ζήτημα επισφάλειας βεβαίως υπάρχει και με τα συμβόλαια εισερχόμενου τουρισμού για το 2021. Οι πληροφορίες της «Εφ.Συν.» θέλουν τον όμιλο να προσπαθεί να ιδρύσει νέα εταιρεία με άλλο ΑΦΜ για να μπορέσει να τα εξυπηρετήσει. Σε κάθε περίπτωση, το πλήγμα είναι μεγάλο από κάθε άποψη, αφού το «άνοιγμα» του ομίλου υπολογίζεται σε πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγές του ομίλου πάντως υποστηρίζουν ότι η «οικογένεια Μουζενίδη» βρίσκεται σε αναζήτηση επενδυτή αλλά και σε επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση (!) αναμένοντας οικονομική βοήθεια από αυτήν.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι τουρίστες απολαμβάνουν και φέτος τη Χαλκιδική
Ελάχιστες οι ακυρώσεις από μεμονωμένους πελάτες, κυρίως Ελληνες. Το σημαντικότερο για τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρ. Τάσιο, είναι να μη δημιουργηθούν προβλήματα λόγω capital control, ενώ...
Οι τουρίστες απολαμβάνουν και φέτος τη Χαλκιδική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Χαριστική βολή» στους ξενοδόχους από το Booking.com
Επιχειρηματικό bullying από τον πολυεθνικό κολοσσό booking.com καταγγέλλουν ελληνικά ξενοδοχεία, καθώς τους ζητείται να αποζημιώνουν πελάτες για ακυρωθείσες κρατήσεις εντός πέντε ημερών, αλλιώς χρεώνονται.
«Χαριστική βολή» στους ξενοδόχους από το Booking.com
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΥΠΟΘΑλπει το σκάνδαλο του «Πόρτο Καρράς»
Το «σκάνδαλο» του «Πόρτο Καρράς» επιστρέφει δριμύτερο; Εχει περάσει σχεδόν μία δεκαετία από την απόπειρα του επιχειρηματία Κ. Στέγγου να χτίσει 586 βίλες σε δασική έκταση 17.500 στρεμμάτων, αλλά -παρά τα...
ΣΥΠΟΘΑλπει το σκάνδαλο του «Πόρτο Καρράς»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Σαρώνει» τη Βόρεια Ελλάδα η ανεργία
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων περιγράφουν με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά, με την ευελιξία στις μορφές εργασίας να κυριαρχεί, την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων να έχει...
«Σαρώνει» τη Βόρεια Ελλάδα η ανεργία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας