• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.8°C / 24.7°C
  0 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.6°C / 23.0°C
  2 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 13.0°C / 20.5°C
  1 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 18.0°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 19.8°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 16.2°C
  1 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 24.4°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  0 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.3°C / 23.8°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 14.9°C / 21.6°C
  0 BF
  80%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 14.5°C / 22.2°C
  0 BF
  72%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.1°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 24.9°C
  1 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.3°C / 20.5°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 20.5°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  2 BF
  77%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακόμα μία βάρβαρη θυσία ταύρου στη Λέσβο του 2021

 • A-
 • A+
Τι κι αν αντιδρούν αμέτρητοι φιλόζωοι πολίτες, φορείς και οργανώσεις επί σειρά ετών; Τι κι αν έχουν γίνει αμέτρητες οχλήσεις προς εισαγγελείς και αστυνομία; Το σκοταδιστικό, βάναυσο «πανηγύρι του ταύρου», που για το ζώο σημαίνει διαπόμπευση και βασανισμό μέχρι θανάτου, πραγματοποιήθηκε και φέτος κανονικά και με τον νόμο...

Για ακόμη μία χρονιά και παρά τις έντονες αντιδράσεις πραγματοποιήθηκε παράνομα στις αρχές του μήνα στην κωμόπολη Αγία Παρασκευή της Λέσβου το «πανηγύρι του ταύρου» στο πλαίσιο του εορτασμού του Αγίου Χαραλάμπους, με την ανοχή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λέσβου και της αστυνομίας. Πρόκειται για ένα βάρβαρο και σκοταδιστικό έθιμο που περιλαμβάνει την περιφορά, την ταλαιπωρία, τη διαπόμπευση και τελικά τη θανάτωση ενός ταύρου.

Ο δημόσιος βασανισμός, η κακοποίηση και η θανάτωση του ζώου συντελέστηκαν και φέτος παρά τις προειδοποιήσεις και εκκλήσεις της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ) τα τελευταία χρόνια για τις σοβαρές παρανομίες που συντελούνται και παρότι την παραμονή της φετινής διεξαγωγής του απέστειλε σχετική επιστολή προς τις αρχές της Λέσβου. Σε αυτή ζητούσε να σταματήσουν αμέσως «κάθε διαδικασία που σχετίζεται είτε με τη δημόσια διαπόμπευση του ταύρου εν μέσω οχλοβοής, μουσικών και θορύβων είτε με οποιαδήποτε κακοποίηση ή σφαγή του παρανόμως και ως θυσία ή πρόκληση άγχους και αγωνίας στο ζώο».

Εξάλλου, επισήμανε ότι «εκτός της παρανομίας, είναι επιτέλους μεγάλη πρόκληση και ντροπή στη σύγχρονη κοινωνία του 2021 να συμβαίνουν πράξεις που παραπέμπουν σε σκοταδισμό κατ’ ελάχιστον». Και απαιτούσε από τις τοπικές αρχές να προβούν σε συλλήψεις των παραβατών, εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας και βεβαίωση των προβλεπόμενων διοικητικών προστίμων. Παράλληλα, την παραμονή της διεξαγωγής του πανηγυριού η ΠΦΠΟ επικοινώνησε τηλεφωνικά πολλές φορές με το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, το οποίο τη διαβεβαίωσε ότι η Εισαγγελία είναι ενήμερη και μάλιστα έχει σχηματιστεί δικογραφία.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες και ότι η κακοποίηση ζώου είναι βαρύ πλημμέλημα που επισύρει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από 5.000 έως 15.000 ευρώ, αλλά και διοικητικά πρόστιμα έως 30.000 ευρώ ανά ζώο. Επίσης, με την πρόσφατη τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας ο βασανισμός ζώου καθίσταται πλέον κακούργημα με ποινή κάθειρξης έως 10 έτη, ενώ πρέπει να συνυπολογιστεί ότι οι σφαγές ζώων επιτρέπονται μόνο στα σφαγεία με συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως η πρότερη αναισθητοποίηση αυτών, καθώς και κάτω από κατάλληλες υγειονομικές συνθήκες.

Ωστόσο, η περιφορά-διαπόμπευση του κοσμημένου ταύρου τελικά πραγματοποιήθηκε, με το ζώο να τραβολογιέται σε μεγάλη απόσταση αλλά με συνοδεία κτηνιάτρου (!), με μουσικές και λάβαρα, με κόσμο και παιδιά να παρακολουθούν το αποτρόπαιο θέαμα και κινητά να καταγράφουν. Τσαλαπατιέται η νομοθεσία, αν και τα αδικήματα κατά των ζώων διώκονται αυτεπάγγελτα, καθώς η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λέσβου και η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου δεν προχώρησαν στην εφαρμογή της. Ακόμη και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κωφεύει στις επιστολές που έχει λάβει από την ΠΦΠΟ για τα βάρβαρα έθιμα που εξακολουθούν να τηρούνται στο πλαίσιο θρησκευτικών εορτασμών.

Σύμφωνα με την ΠΦΠΟ, ο αρχιεπίσκοπος «δείχνει να θέλει να προσπεράσει μια τεράστια αδικία εις βάρος πλασμάτων του Θεού σύμφωνα με τη χριστιανική φιλοσοφία».

Απ’ ό,τι φαίνεται, οι αρχές δεν θεώρησαν κακοποίηση το βασανιστήριο του ζώου και γι’ αυτό δεν επενέβησαν. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγεί το γεγονός ότι η περσινή αντίστοιχη καταγγελία της ΠΦΠΟ για το ζήτημα μπήκε στο αρχείο με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως που χειρίστηκε την υπόθεση και της Εισαγγελίας Εφετών όπου υπάγεται η Λέσβος, με το αιτιολογικό ότι δεν συντρέχει το αδίκημα της κακοποίησης του ζώου! Και παρά την τότε αντίδραση της εισαγγελέως Πρωτοδικών Αθήνας, Αριστοτέλειας Δόγκα, που με ανάρτησή της στο facebook είχε χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο έθιμο «πομπή της φρίκης».

Η ΠΦΠΟ δηλώνει ότι ξεκινά αγώνα «για την απαγόρευση από την πολιτεία και τα αρμόδια υπουργεία από τούδε και στο εξής του συγκεκριμένου παγανιστικού και απεχθούς “εθίμου”, αλλά και όλων των άλλων αντίστοιχου μακιαβελικού χαρακτήρα που πραγματοποιούνται στη χώρα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι ζωοθυσίες και τα βάρβαρα έθιμα δεν έχουν θέση στις μέρες μας
Την καθολική απαγόρευση των βάρβαρων εθίμων και θρησκευτικών τελετών που περιλαμβάνουν βασανισμό ζώων ζητά η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, με αφορμή τις θρησκευτικές τελετές στο νησί της...
Οι ζωοθυσίες και τα βάρβαρα έθιμα δεν έχουν θέση στις μέρες μας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυβερνητική εμμονή με τα κολαστήρια γουνοφόρων ζώων
Την ώρα που όλο και πιο πολλές χώρες στην Ευρώπη καταργούν τη γουνοποιία, η ελληνική κυβέρνηση και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας επιμένουν να παρέχουν στήριξη στα εκτροφεία, που αποτελούν τόπο μαρτυρίου για...
Κυβερνητική εμμονή με τα κολαστήρια γουνοφόρων ζώων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποιοι γουργουρίζουν και ποιοι γρυλίζουν στο ν/σ για τους πιστούς μας φίλους
Τα συν και πλην, οι παραλείψεις και οι ασάφειες στο νέο νoμοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς που κατατέθηκε σε διαβούλευση
Ποιοι γουργουρίζουν και ποιοι γρυλίζουν στο ν/σ για τους πιστούς μας φίλους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεσαιωνικές τελετουργίες με βασανισμό ζώων στη Λέσβο
Σφοδρές αντιδράσεις από την Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες για άγρια κακοποίηση και δημόσια σφαγή ταύρων στο πλαίσιο θρησκευτικών εθίμων.
Μεσαιωνικές τελετουργίες με βασανισμό ζώων στη Λέσβο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παγκόσμια διαμαρτυρία για τα γαϊδουράκια-«ταξί» της Σαντορίνης
Σε εξέλιξη βρίσκεται παγκόσμια διαμαρτυρία για τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης, που διοργανώνεται από την οργάνωση Ανθρωποι για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων (PETA) – τη μεγαλύτερη στον κόσμο οργάνωση για τα...
Παγκόσμια διαμαρτυρία για τα γαϊδουράκια-«ταξί» της Σαντορίνης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τους νόμους για τα αδέσποτα
Θα περίμενε κανείς ότι, μετά τις αποτρόπαιες και φρικιαστικές εικόνες από τα δύο δημοτικά κυνοκομεία της Σπάρτης, που είδαν το φως της δημοσιότητας και από την «Εφ.Συν.», θα δινόταν ένα τέλος με την εφαρμογή...
Κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τους νόμους για τα αδέσποτα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας