• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 0.8°C / 7.3°C
  1 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.1°C / 4.9°C
  0 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 9.0°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -0.3°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.0°C / 3.6°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -4.6°C / -2.7°C
  1 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.6°C / 4.6°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 7.0°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.5°C / 7.4°C
  1 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  3 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.5°C / -0.1°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C -2.5°C / 6.2°C
  1 BF
  67%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  6°C 0.8°C / 6.0°C
  1 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.0°C / 7.5°C
  1 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  0 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.3°C / 5.0°C
  1 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  1 BF
  55%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα νήπια σε... κίμπο, οι γονείς στα κάγκελα!

 • A-
 • A+
Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη, με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της τοποθέτησης δύο προκάτ σχολικών αιθουσών τύπου κίμπο στο προαύλιο του 90ού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.

Στα δικαστήρια φαίνεται ότι θα αναζητηθεί τελικά λύση για την τοποθέτηση δύο προκάτ σχολικών αιθουσών τύπου κίμπο στο προαύλιο του 90ού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, καθώς ο δήμος προσπαθεί να επιλύσει το πρόβλημα της σχολικής στέγης για κάποια παιδιά, αλλά την ίδια ώρα στερεί την αυλή από κάποια άλλα.

Υπό αυτές τις συνθήκες και αφού, όπως υποστηρίζει, έχει εξαντλήσει τη διαπραγματευτική οδό με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη, με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που συζητείται σήμερα στο αρμόδιο τμήμα του Πρωτοδικείου.

Παράλληλα, ζητά την έκδοση προσωρινής διαταγής από τον πρόεδρο υπηρεσίας, ώστε να σταματήσει κάθε τεχνική εργασία στο προαύλιο του σχολείου η οποία σχετίζεται με την τοποθέτηση προκάτ αιθουσών. Η απόφαση αυτή, που θα ρυθμίζει προσωρινά την κατάσταση ώσπου να συζητηθεί σε μερικές εβδομάδες επί της ουσίας η υπόθεση, αναμένεται να εκδοθεί σήμερα μετά το μεσημέρι.

Το 90ό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται ανατολικά, στην περιοχή Αναλήψεως, αριθμεί περίπου 200 παιδιά - μαθητές δημοτικού και νηπιαγωγείου. Ομως, η υποχρεωτική εκπαίδευση των προνηπίων έχει δημιουργήσει εκ νέου πρόβλημα σχολικής στέγης σε πολλές περιοχές, με αποτέλεσμα να αναζητούνται διάφορες λύσεις από τους δήμους, ενίοτε ανορθόδοξες... Μερικές από αυτές είναι το κλείσιμο αίθριων χώρων ή των αιθουσών εκδηλώσεων για τη μετατροπή τους σε τάξεις. Το πιο ακραίο, όμως, είναι η τοποθέτηση προκάτ αιθουσών σε αύλειους χώρους, καθώς πρόκειται στην ουσία για πλαστικά κοντέινερ με υποτυπώδη θέρμανση, θέματα εξαερισμού, περιορίζοντας, απ’ την άλλη, τους υπαίθριους σχολικούς χώρους παιχνιδιού και αθλοπαιδιών.

Παρότι το φαινόμενο σε καμιά περίπτωση δεν αφορά αποκλειστικά τον Δήμο Θεσσαλονίκης, σε αυτή την περίπτωση τα μέλη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων αντιδρούν. «Οι αυλές χρησιμοποιούνται για διάλειμμα αλλά και το απόγευμα ανοίγουν για όλα τα παιδιά της γειτονιάς για άθληση και παιχνίδι. Δεν πρέπει να κλείνουν. Κι ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι λένε ότι δεν είναι σωστή η λύση των προκάτ, αυτοπαρουσιάζονται όλοι απλώς ως εκτελεστικά όργανα των άλλων και αλληλοκατηγορούνται για την ευθύνη. Κανένας γονέας και κανένας δημότης δεν επιθυμεί το παιδί του να κάνει μάθημα σε προκάτ. Κανένας δεν επιθυμεί το παιδί του, 4 και 5 χρόνων, χειμώνα - καλοκαίρι, να περνάει ώρες σε πλαστικό - αλουμινένιο κουτάκι που τρίζει, που ο ήλιος το καίει, που το aircodition το “χτυπάει” και στεγνώνει την ατμόσφαιρα, που θα μεγαλώνει υπό συνθήκες “σεισμόπληκτου”, χωρίς να έχει γίνει σεισμός. Το σχολείο μας είναι ήδη υπερφορτωμένο με πλεονάζοντα παιδάκια, αφού ήδη συστεγάζει παιδάκια δημοτικού και νηπιαγωγείου, κατά παρέκκλιση του νόμου ως προς το κτιριακό του εμβαδόν αλλά και κόντρα στον όποιο κανόνα υγιεινής και ασφάλειας εν μέσω COVID–19. Και τώρα, αντί να αραιώσουν τα συνωστισμένα νήπια και μαθητές, επιλέχθηκε να έρθουν και άλλα...», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

«Αναγκαστήκαμε να το κάνουμε», λένε για τη δικαστική προσφυγή, «διότι και με την προηγούμενη διοίκηση του δήμου και με την τωρινή δεν βρήκαμε λύση. Ο δήμαρχός μας δεν μας δέχτηκε ποτέ να συζητήσουμε μαζί του, πάνω από έναν χρόνο τώρα που το ζητάμε. Προεκλογικά, μας υποσχόταν “κανένα παιδί στα προκάτ”, τώρα όμως μας κατηγορεί ότι είμαστε μια μικρή μειοψηφία αντιδραστικών».

Η αλήθεια είναι ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του με έγγραφο της αντιδημάρχου Παιδείας Ιωάννας Κοσμοπούλου από τις 2/4/2021, στο οποίο αναφέρει ότι «θα τοποθετηθούν τελικά αίθουσες ελαφράς προκατασκευής μόνο για δύο τμήματα και όχι πέντε, όπως αρχικώς είχε προγραμματιστεί».

«Ποιος δημότης συμφωνεί στην καταστροφή της αυλής και των γηπέδων; Γιατί δεν υλοποιείται η από 3,5 χρόνια νομοθεσία για δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση σε ανθρώπινες, σύγχρονες, αξιοπρεπείς και ασφαλείς αίθουσες αλλά αντ’ αυτού σε πρόχειρες, προσωρινές και ανθυγιεινές για την ψυχή και το σώμα των παιδιών;», απαντούν οι γονείς, που ευελπιστούν την ίδια απάντηση να δώσει και η Δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φασιστική επίθεση στο 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου καταγγέλλουν γονείς και μαθητές
Η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας καταγγέλλει απρόκλητη επίθεση από μαθητές και εξωσχολικούς, την ώρα που μαθητές του σχολείου καλούσαν σε γενική συνέλευση για την κινητοποίηση της Πέμπτης...
Φασιστική επίθεση στο 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου καταγγέλλουν γονείς και μαθητές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θεματοφύλακες... ακροδεξιών αξιών
Σχέσεις με Χρυσή Αυγή, Ηλία Κασιδιάρη και Αρτέμη Σώρρα φέρεται να έχουν κάποιοι από τους 11 που απολογούνται σήμερα για τη βίαιη αρπαγή του γυμνασιάρχη στο Αιγίνιο Πιερίας.
Θεματοφύλακες... ακροδεξιών αξιών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαπληκτισμοί αστυνομικών με γονείς έξω από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης
Ένταση μεταξύ μελών του Συλλόγου Γονέων και αστυνομικών με τους δεύτερους να απαγορεύουν στους συγκεντρωμένους να πλησιάσουν το σχολείο.
Διαπληκτισμοί αστυνομικών με γονείς έξω από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τεράστιες οι ευθύνες του υπ. Παιδείας
Το φίδι ζει στα θρανία που κάθονται τα παιδιά μας, έρπει στα προαύλια και με γλώσσα διχαλωτή εμποτίζει μίσος και φασιστικό δηλητήριο τους μαθητές στα σχολεία.
Τεράστιες οι ευθύνες του υπ. Παιδείας, που μόλις χθες αποφάσισε να ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δις ισόβια στον 45χρονο που έκαψε τους ηλικιωμένους γονείς του
Απίστευτο οικογενειακό δράμα πίσω από τη διπλή ανθρωποκτονία αποκαλύφθηκε στο Κακουργοδικείο Θεσσαλονίκης, με θύματα έναν δεσποτικό πατέρα στρατιωτικό και μια καταθλιπτική μητέρα!
Δις ισόβια στον 45χρονο που έκαψε τους ηλικιωμένους γονείς του

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας