• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -1.2°C / 5.2°C
  1 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.5°C / 3.2°C
  0 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.0°C / 5.7°C
  2 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -8°C -8.1°C / -8.1°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  0 BF
  86%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C -3.1°C / 2.6°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -6°C -6.6°C / -1.0°C
  2 BF
  79%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.4°C / 3.6°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 7.5°C
  4 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -5.1°C / -0.1°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 9.1°C
  4 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 6.6°C
  4 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  2 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -6°C -6.1°C / -3.5°C
  0 BF
  86%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  0°C -3.5°C / 1.2°C
  1 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.8°C / 5.4°C
  2 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 5.4°C
  1 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  1°C -3.7°C / 3.3°C
  1 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -4.3°C / 3.3°C
  1 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.2°C / -6.2°C
  1 BF
  70%
Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας

Κυψέλη: Κάτοικοι αντιμέτωποι και πάλι με τα ΜΑΤ

 • A-
 • A+

ΜΑΤ αντίκρισαν κάτοικοι της Κυψέλης που αντιδρούν στην κοπή δένδρων στο οικόπεδο της συμβολής των οδών Φαέθοντος και Κρίσσης.

Στο σημείο, ο Δήμος Αθηναίων σχεδιάζει την τοποθέτηση έξι κοντέινερ (προκάτ οικίσκων) για τις ανάγκες της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης που ξεκινά στην πρωτεύουσα από τον επόμενο Σεπτέμβρη. Οι κάτοικοι ζητούν να παραμείνει ο ελεύθερος χώρος πρασίνου - «ο μόνος αδόμητος χώρος πρασίνου σε μια γειτονιά με πυκνές πολυκατοικίες», τονίζουν.

Όλα ξεκίνησαν το πρωί όταν στο οικόπεδο έφτασε συνεργείο προκειμένου να κόψει δένδρα. Οι κάτοικοι αντέδρασαν και προχώρησαν στην κατάληψη του πάρκου-ανάσα για την γειτονιά, προκειμένου να εμποδίσουν την κοπή των δέντρων. Ωστόσο, όπως περιέγραψαν στην efsyn.gr, το συνεργείο πρόλαβε κι έκοψε τρία μικρά.

Ζούμε σε μια υπέρμετρα επιβαρυμένη αστική περιοχή και έχουμε ανάγκη το κάθε δέντρο, έχουν τονίσει οι κάτοικοι σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους όπου περιγράφονται οι διεκδικήσεις τους:

 • Χρειαζόμαστε περισσότερα δέντρα! Μην κόβετε τα δέντρα των πάρκων μας.
 • Κανένα παιδί σε κοντέινερ! Αξιοπρεπή και ασφαλή σχολεία, όχι στην υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας.
 • Κανένας εργαζόμενος σε κοντέινερ! Αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας για τους όλους τους εργαζόμενους στις δομές προσχολικής αγωγής.
 • Ο πράσινος χώρος της Φαέθοντος και Κρίσσης να παραμείνει ελεύθερος χώρος πρασίνου για τα παιδιά και τους κατοίκους της γειτονιάς με σωστή και τακτική συντήρηση από τον Δήμο.

Σχετικά με την τοποθέτηση των κοντέινερ, οι κάτοικοι έχουν προειδοποιήσει ότι το οικόπεδο βρίσκεται πάνω στο ρέμα της Κυψέλης «και ως εκ τούτου είναι ακατάλληλο και επικίνδυνο».

Λένε, μάλιστα, ότι το οικόπεδο «παραχωρήθηκε με διαθήκη στον Δήμο Αθηναίων, ώστε να το διαχειρίζεται και να το συντηρεί, υπό την προϋπόθεση να μην προβεί ποτέ στην ανοικοδόμηση οποιουδήποτε κτίσματος εντός των ορίων του, αφού επιθυμία του πρώην ιδιοκτήτη του ήταν αυτό να παραμείνει ελεύθερο για χρήση από τα παιδιά της περιοχής».

Να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη φορά που κάτοικοι οι οποίοι αντιδρούν στο σχέδιο του Δήμου Αθηναίων για τη δίχρονη προσχολική αγωγή, βρίσκουν τα ΜΑΤ απέναντι τους. Αρχικά ήταν οι γονείς των μαθητών του 24ου Γυμνασίου και Λυκείου Αθηνών στο Πολύγωνο, που βρέθηκαν αντιμέτωποι με δυνάμεις των ΜΑΤ όταν θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για την τοποθέτηση κοντέινερ σε οικόπεδο το οποίο προορίζεται για ανέγερση σχολείου από τη δεκαετία του '90.

Στη συνέχεια, ήταν οι κάτοικοι της οδού Ιακωβάτων (πάρκο Μηναΐδη-Φωτιάδη) στα Κάτω Πατήσια, των οποίων οι πρόσφατες αντιδράσεις «απαντήθηκαν» με απρόκλητη βία.

Σήμερα, είδαν απέναντί τους τα ΜΑΤ οι κάτοικοι της Κυψέλης.

Στο οικόπεδο των οδών Κρίσσης και Φαέθοντος βρέθηκε στο πλευρό των κατοίκων ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», Πέτρος Κωνσταντίνου, η δημοτική σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης» Δέσποινα Αλεβιζάκη, η βουλευτής του ΜέΡΑ 25, Αγγελική Αδαμοπούλου και κοινοτικοί σύμβουλοι.

Καταγγέλλει το ΜέΡΑ 25

Το ΜέΡΑ 25 με ανακοίνωσή του «απαιτεί να ανασταλεί άμεσα κάθε εργασία κατεδάφισης, τοποθέτησης κοντέινερ και αποψίλωσης», στην Κυψέλη και ταυτόχρονα, «καταγγέλλει τον αυταρχισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της Δημοτικής Αρχής του κ. Μπακογιάννη». Δηλώνει ότι στέκεται «στο πλευρό των κατοίκων της Κυψέλης και των κατοίκων σε κάθε γειτονιά της Αθήνας και της χώρας όπου μεθοδεύονται τέτοιου είδους αθλιότητες».

Το ΜέΡΑ 25 αναφέρει ότι σύμφωνα με καταγγελίες της Επιτροπής Κατοίκων Κυψέλης, ο Δήμος Αθηναίων σχεδίαζε κρυφά, με αδιαφάνεια και χωρίς να ενημερώσει και να διαβουλευτεί όπως οφείλει με τους περίοικους, να τοποθετήσει τσίγκινα κοντέινερ στο καταπράσινο χώρο που βρίσκεται στην διασταύρωση των οδών Φαέθοντος και Κρίσσης στην Κυψέλη, που μέχρι πρότινος λειτουργούσε ως σημείο συνάντησης των προσκόπων, σε ένα χώρο δηλαδή που σύμφωνα με τους κατοίκους είναι ο μόνος αδόμητος πράσινος χώρος για τη γειτονιά ανάμεσα σε πυκνές πολυκατοικίες.

Ο Δήμος Αθηναίων, προσθέτει, εκκένωσε τον χώρο και έστειλε μπουλντόζα το Σάββατο 17 Ιουλίου, με στόχο την αποψίλωση μεγάλου μέρους των δέντρων του πάρκου, για να τοποθετηθούν 6 κοντέινερ που προορίζονται να στεγάσουν 138 παιδιά του 6ου Κοινοτικού Διαμερίσματος για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, σε ένα οικόπεδο το οποίο βρίσκεται πάνω στο ρέμα της Κυψέλης που διασχίζει την περιοχή και ως εκ τούτου είναι ακατάλληλο και επικίνδυνο για τέτοιο σκοπό.

Σύμφωνα με το ΜέΡΑ 25, ο Συνήγορος του Πολίτη μάλιστα με σχετική επιστολή του για αντίστοιχες αρκετές πλέον περιπτώσεις, σημειώνει πέρα από την ακαταλληλότητα και την προχειρότητα της στέγασης σε τέτοιες μονάδες, ότι οι προσωρινές κατασκευές δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις μόνιμες κτιριακές υποδομές. Εκτός αυτού, καταλήγει το ΜέΡΑ 25 στην ανακοίνωσή του, «δεν είναι δόκιμο ο κτιριακός προγραμματισμός για τα σχολεία να επηρεάζεται και να διαμορφώνεται από την εξεύρεση βραχέων λύσεων, υπό την χρονική πίεση άμεσης δημιουργίας επιπλέον χώρων».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
50 χρόνια μαραζώνει τo Πεύκο Πολίτη
Η περιοχή Πεύκο Πολίτη έκτασης περίπου 1.300 στρεμμάτων, στην καρδιά του αστικού ιστού του Χαλανδρίου, παραμένει στην εκπνοή του 2021 εκτός σχεδίου πόλης, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται ένα σύνολο προβλημάτων.
50 χρόνια μαραζώνει τo Πεύκο Πολίτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναστάτωση από τις φήμες για παραχώρηση του Πεδίου Αρεως στο Ιδρυμα Ωνάσης
Ο Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος «Επιμένουμε Πεδίο του Αρεως» εκφράζει την ανησυχία του για πληροφορίες σχετικά με την παραχώρηση του πάρκου στο Ίδρυμα Ωνάση.
Αναστάτωση από τις φήμες για παραχώρηση του Πεδίου Αρεως στο Ιδρυμα Ωνάσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γαλάζια μαχαιρώματα για το πάρκο Αμπελοκήπων
Αρωγός η Περιφέρεια Αττικής στην προσπάθεια του ΙΝΕΔΙΒΙΜ να τσιμεντοποιήσει τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου της πυκνοκατοικημένης γειτονιάς ● Ο Δήμος Αθηναίων επιχειρεί να το διασώσει, ενώ οι κάτοικοι...
Γαλάζια μαχαιρώματα για το πάρκο Αμπελοκήπων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέες καταγγελίες για το παρκάκι της Ιακωβάτων
Νέες παρεμβάσεις, όπως την εκ νέου υποβολή καταγγελιών στις αρμόδιες υπηρεσίες και νέα συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο της Αθήνας, ετοιμάζουν οι κάτοικοι των Κάτω Πατησίων, προκειμένου να αποτρέψουν την κοπή...
Νέες καταγγελίες για το παρκάκι της Ιακωβάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τέλος τα ΚΤΕΛ στη Μαυρομματαίων
Η μεταφορά των γραμμών γίνεται με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής, πηγές της οποίας θύμισαν στην «Εφ.Συν.» ότι η τοποθέτηση των αφετηριών του ΚΤΕΛ στο «Νομισματοκοπείο» προβλέπεται ήδη από το Ρυθμιστικό Σχέδιο...
Τέλος τα ΚΤΕΛ στη Μαυρομματαίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας