• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  41°C 38.9°C / 43.5°C
  1 BF
  19%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  38°C 36.4°C / 39.7°C
  2 BF
  21%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  39°C 35.0°C / 43.2°C
  2 BF
  32%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 39.2°C
  1 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 35.2°C
  1 BF
  45%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  38°C 35.8°C / 39.1°C
  2 BF
  11%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.4°C / 34.4°C
  2 BF
  14%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  39°C 33.6°C / 40.2°C
  2 BF
  11%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  36°C 34.8°C / 39.3°C
  4 BF
  46%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 33.9°C
  1 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.9°C / 36.4°C
  3 BF
  30%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.6°C / 35.7°C
  2 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 34.9°C
  0 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  38°C 33.5°C / 37.9°C
  0 BF
  19%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  41°C 33.5°C / 41.6°C
  2 BF
  15%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.8°C / 41.8°C
  2 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  41°C 39.1°C / 43.7°C
  2 BF
  13%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  38°C 34.3°C / 38.3°C
  2 BF
  21%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  38°C 36.5°C / 39.8°C
  3 BF
  13%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.8°C / 34.8°C
  3 BF
  12%

Σάκης Κούγκολος, Σάσα Λαδά, Αρης Μέντζος

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ανάπλαση - αντιπαροχή»

 • A-
 • A+
Σκληρή κριτική από την Κίνηση Πολιτών για την προωθούμενη ανάπλαση της ΔΕΘ ● «Απευθύνεται σε ένα ελάχιστο club επιχειρηματιών», τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου ● Αντιπρόταση για ανάπλαση τριπλής ωφέλειας με στήριξη και από τους επτά δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Ψευδοανάπλαση-αντιπαροχή σε club επιχειρηματιών», το σχέδιο της ΔΕΘ για δήθεν αστικό πάρκο με πολυώροφο ξενοδοχείο και πάρκινγκ-μαμούθ! Σκληρή κριτική με βαριές κουβέντες και υπαινιγμούς για αλλότρια συμφέροντα άσκησαν χθες σε συνέντευξη Τύπου τα μέλη της Κίνησης Πολιτών για την προωθούμενη ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα που χιλιάδες πολίτες αντιδρούν στα «φαραωνικά» αυτά σχέδια, είναι ζήτημα ημερών η απόφαση της διεθνούς κριτικής επιτροπής για την ανάδειξη του αρχιτεκτονικού σχεδίου που θα επικρατήσει.

Νέτα σκέτα ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μαγκριώτης, ξεκαθάρισε χθες τους λόγους εμμονής της κυβέρνησης και αρκετών τοπικών παραγόντων στη συγκεκριμένη ανάπλαση. «Για να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί το σχέδιο της ανάπλασης, μπήκε ο παράγοντας του real estate, δηλαδή του ιδιώτη ο οποίος θα καλύψει τα έξοδα, και για τον λόγο αυτό καταργήθηκαν ή τροποποιήθηκαν το Ρυθμιστικό Θεσσαλονίκης, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Θεσσαλονίκης και το Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο Κεντρικής Μακεδονίας από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Η ύπαρξη του ΣΔΙΤ και του ιδιώτη είναι απαραίτητη για να μπορέσουν να δοθούν τα χρήματα στο ΤΑΙΠΕΔ, τα χρήματα αυτά όμως θα προέλθουν και πάλι από το Δημόσιο, δηλαδή από τους φορολογούμενους. Το σχέδιο αυτό, με αύξηση κόστους κατά 60%, δεν μπορεί να είναι βιώσιμο και το μόνο σίγουρο είναι πως δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση», ανέφερε.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο πολεοδόμος-χωροτάκτης Στράτος Μάνος χαρακτήρισε το σχέδιο που προτείνει η ΔΕΘ μια «ψευδοανάπλαση των εργολάβων, του real estate, μια “ανάπλαση-αντιπαροχή” που απευθύνεται σε ένα ελάχιστο club επιχειρηματιών». Σ’ αυτό το σχέδιο αντιπαρέβαλε την πρόταση της Κίνησης Πολιτών, την οποία χαρακτήρισε «ανάπλαση τριπλής ωφέλειας», αφού μ’ αυτήν αναβαθμίζεται το κέντρο της πόλης, αναβαθμίζεται παράλληλα η Δυτική Θεσσαλονίκη, ενώ διασφαλίζονται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανεμπόδιστη ανάπτυξη σε βάθος πεντηκονταετίας αλλά και οι υποδομές για την ανάπτυξη συναφών δραστηριοτήτων, όπως η διοργάνωση μεσαίων και μεγάλων εκδηλώσεων.

Ο Σάκης Κούγκολος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ με γνωστικό αντικείμενο τη διαχείριση περιβάλλοντος και την περιβαλλοντική μηχανική, στάθηκε ιδιαίτερα στο περιβαλλοντικό σκέλος της πρότασης. Θύμισε ότι, αντί για τα 10 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου που πρέπει να αναλογούν ανά κάτοικο, στους Θεσσαλονικείς αναλογούν μόλις 2-2,5 τ.μ. (ενδεικτικά, για τους κατοίκους του Αμστερνταμ η αναλογία είναι 27 τ.μ.!). Τόνισε, επίσης, ότι με το σχέδιο της λεγόμενης «ανάπλασης» θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο η αέρια ρύπανση, λόγω του πάρκινγκ που θα επιβαρύνει τον κυκλοφοριακό φόρτο των αυτοκινήτων, αλλά και η αστική θερμική ρύπανση, λόγω των κτιρίων που θα ανεγερθούν και του περιορισμένου πρασίνου.

Στη συνέντευξη Τύπου παρενέβη και ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη των επτά δημάρχων της Δυτικής Θεσσαλονίκης στην πρόταση της Κίνησης Πολιτών, ενώ χαρακτήρισε «εγκληματική» την παραμονή της ΔΕΘ στο κέντρο της πόλης και επιβεβλημένη τη μεταφορά της στα δυτικά.

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός

Στο μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται και συνεδριάζουν τα μέλη της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την Ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου. Πρόκειται για εννιά (και δύο αναπληρωματικούς) καταξιωμένους επαγγελματίες διεθνούς κύρους οι οποίοι θα επιλέξουν τη μία από τις 15 αρχιτεκτονικές προτάσεις που πέρασαν στην τελική φάση για το πρώτο βραβείο και θα αποτελέσει τη βάση της σχεδιαζόμενης ανάπλασης.

Ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε σύμφωνα με τις αρχές της UNESCΟ και τέθηκε υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ενωσης Αρχιτεκτόνων (UIA), με στόχο, όπως αναφέρει η διοίκηση της HELEXPO ΔΕΘ, τον σχεδιασμό ενός φιλικού προς το περιβάλλον και υπερσύγχρονου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου με τα υψηλότερα πρότυπα.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σωτήριο «κούρεμα» χρεών για άνεργη μητέρα δύο παιδιών
Γενναίο «κούρεμα» από το Ειρηνοδικείο για τη σωτηρία πρώτης κατοικίας 40χρονης άνεργης στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μία από τις τελευταίες αποφάσεις του είδους πριν από την επικείμενη λαίλαπα που θα φέρει σε...
Σωτήριο «κούρεμα» χρεών για άνεργη μητέρα δύο παιδιών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα προσπάθεια απόλυσης συνδικαλιστή των μεταλλείων χρυσού
Για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες –καθώς η πρώτη φορά δεν στέφθηκε με επιτυχία– ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος, Νίκος Τζανέτης, απολύεται επειδή...
Νέα προσπάθεια απόλυσης συνδικαλιστή των μεταλλείων χρυσού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μήνυση στο Indymedia από αστυνομικούς που ζητούν να κλείσει η αντεξουσιαστική ιστοσελίδα
Λουκέτο στο Indymedia επιχειρούν να βάλουν με μήνυσή τους αστυνομικοί. Η δημοφιλής αντεξουσιαστική ιστοσελίδα Indymedia Athens μπήκε στο στόχαστρο συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη μετά τη δημοσίευση...
Μήνυση στο Indymedia από αστυνομικούς που ζητούν να κλείσει η αντεξουσιαστική ιστοσελίδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προστασία για τη Μouzenidis Travel
Το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έκανε δεκτή την αίτηση της εταιρείας, χορηγώντας προσωρινή προστασία από τους πιστωτές. Η υπεράσπιση τόνισε ότι ο τουριστικός όμιλος είναι βιώσιμος και με τα κατάλληλα μέτρα...
Προστασία για τη Μouzenidis Travel
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρούσματα κορονοϊού στην κατασκήνωση ΧΑΝΘ
Τρία κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τον έλεγχο όλων των στελεχών και του συνόλου της κατασκήνωσης της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων Θεσσαλονίκης με rapid ή PCR test.
Κρούσματα κορονοϊού στην κατασκήνωση ΧΑΝΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα νήπια σε... κίμπο, οι γονείς στα κάγκελα!
Την έκδοση προσωρινής διαταγής από τον πρόεδρο υπηρεσίας, ώστε να σταματήσει κάθε τεχνική εργασία στο προαύλιο του σχολείου ζητά ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 90ού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.
Τα νήπια σε... κίμπο, οι γονείς στα κάγκελα!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας