• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.6°C / 19.7°C
  0 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.0°C / 18.3°C
  1 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.0°C / 19.0°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.4°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.7°C / 17.5°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.4°C / 13.9°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.6°C / 18.5°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 20.3°C
  3 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 9.9°C / 14.9°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.1°C / 19.8°C
  2 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 12.6°C / 20.7°C
  2 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 13.5°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.5°C / 16.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 15.8°C / 22.1°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.8°C / 21.0°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 11.3°C / 17.1°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 10.7°C / 18.4°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  51%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξεκίνησε ο «πόλεμος» για τα αρχαία του σταθμού Βενιζέλου

 • A-
 • A+
Απεργία - αποχή των μελών από τις διαδικασίες απόσπασης των αρχαίων προκήρυξαν ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και η Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Επιχείρηση δημιουργίας τετελεσμένων, επίδειξη αδιαλλαξίας και ακραίας περιφρόνησης της βούλησης των Θεσσαλονικέων ήταν η χθεσινή επικοινωνιακή επίθεση της Αττικό Μετρό και της κυβέρνησης, με τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών τις οποίες επιχείρησε να εμφανίσει ως έναρξη της αποξήλωσης των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης. Ηταν μια προσπάθεια να καταδειχθεί ότι δεν έχουν κανέναν απολύτως δισταγμό, ότι δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν, σκοπός τους είναι ένας, το «έγκλημα στη Βενιζέλου», και αδιαφορούν πλήρως για τις συνέπειες ακόμη και στην εξέλιξη του συνόλου του έργου.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν χθες δεν είναι τίποτα άλλο από «αμπαλαρισμένες» πλάκες του Decumanus Maximus, οι οποίες αφαιρέθηκαν εύκολα με τα χέρια και οι οποίες ούτως ή άλλως θα έπρεπε κάποια στιγμή να αφαιρεθούν για λίγο, προκειμένου να συντηρηθούν. Η κίνηση δεν έχει φυσικά καμιά σχέση με τη διαδικασία αποξήλωσης του κύριου όγκου των κτισμάτων στην έκταση του 1,5 στρέμματος που είναι το τοπίο το οποίο επιχειρούν να αποξηλώσουν. Η κίνηση αυτή ήταν και η χλευαστική απάντηση της Αττικό Μετρό και της κυβέρνησης στο 62% των Θεσσαλονικέων, που απάντησαν σε πρόσφατη δημοσκόπηση ότι επιθυμούν οι αρχαιότητες να μείνουν στον τόπο τους.

Είναι μια εμφανής, άγαρμπη και βάναυση ενέργεια, για να προλάβουν τις ενστάσεις και προσφυγές που ετοιμάζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που σχεδιάζουν όμως ήδη τις επόμενες κινήσεις τους. Πρώτη ενεργητική κίνηση για την παρεμπόδιση των εργασιών απόσπασης αποτελεί το κοινό εξώδικο που έστειλαν, χθες, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) και η Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, με το οποίο προκηρύσσουν απεργία - αποχή των μελών τους (μόνιμων και ΙΔΑΧ αρχαιολόγων και συντηρητών του ΥΠΠΟΑ) «από κάθε εργασία που σχετίζεται με την απόσπαση του μείζονος σημασίας αρχαιολογικού χώρου του Σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης».

Σύμφωνα με το εξώδικο, οι δύο Σύλλογοι δι’ αυτού του τρόπου αντιδρούν «στις προβλέψεις της με αρ. 326790/9.7.2021 υπουργικής αποφάσεως με θέμα «Εγκριση μελέτης προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου, στο πλαίσιο κατασκευής του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης». Οπως υποστηρίζουν στο εξώδικο, η κινητοποίηση πραγματοποιείται «επειδή οι ανωτέρω κανονιστικές προβλέψεις, παρότι υπάρχει τεχνική λύση κατασκευής του Σταθμού Βενιζέλου με την παραμονή των αρχαιοτήτων κατά χώραν, θίγουν την προστασία της αρχαιολογικής κληρονομιάς, τη συνταγματική προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος (άρθρο 24 παρ.1 και 6 Συντ.), καθώς και την προστασία βάσει της διεθνούς σύμβασης για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, Παρίσι 1972 (ν. 1126/1981), την προστασία βάσει της Διεθνούς Σύμβασης της Γρανάδας για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς (ν. 2039/1992), την προστασία βάσει της ευρωπαϊκής σύμβασης για την Προστασία της Αρχαιολογικής Κληρονομιάς, Βαλέτα 1992 (ν. 3378/2005) και την προστασία βάσει των διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου 3028/2002».

Στην κατακλείδα σχετικής ανακοίνωσης των δύο Συλλόγων υπογραμμίζεται ότι «ζητούν να παραμείνουν οι αρχαιότητες κατά χώραν, όπως άλλωστε και το 62% των πολιτών της Θεσσαλονίκης, όπως καταγράφηκε σε πρόσφατη δημοσκόπηση (εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 18/7/2021)». Τη δημοσκόπηση σχολίασε, χθες, και η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία σε δηλώσεις της στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4» δήλωσε ότι «είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι οι Θεσσαλονικείς ενδιαφέρονται για την πολιτισμική τους κληρονομιά και το 62% είναι βροντερό ποσοστό που δεν μπορεί να το αγνοήσει καμία κυβέρνηση».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι... σύγχρονοι 300 θα «πολεμήσουν» σε δίκη τη Δευτέρα
Στις πλάτες του δικαστή που θα εξετάσει το αίτημα προσωρινής διαταγής διακοπής της απόσπασης αρχαίων από τον σταθμό Βενιζέλου πέφτει το βάρος της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης.
Οι... σύγχρονοι 300 θα «πολεμήσουν» σε δίκη τη Δευτέρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανθρώπινη αλυσίδα προστασίας για τις αρχαιότητες
Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό και στα κοινοβουλευτικά κόμματα έστειλε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εξηγώντας, ακόμα μία φορά, γιατί ο τεμαχισμός και η απόσπαση του αρχαιολογικού χώρου του σταθμού...
Ανθρώπινη αλυσίδα προστασίας για τις αρχαιότητες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναμέτρηση του δίκιου και της εμμονής στο σκάμμα του Μετρό
Στην τελική ευθεία ο εννιάχρονος αγώνας για τη διάσωση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου ● Απεργία και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αρχαιολόγων και πολιτών.
Αναμέτρηση του δίκιου και της εμμονής στο σκάμμα του Μετρό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι Θεσσαλονικείς θέλουν τα αρχαία τους επί τόπου
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ετοιμάζονται να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα και νέα προσφυγή στο ΣτΕ.
Οι Θεσσαλονικείς θέλουν τα αρχαία τους επί τόπου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας