• Αθήνα
  Ψιχάλες
  17°C 15.6°C / 18.0°C
  2 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.2°C / 13.3°C
  4 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 14.3°C
  2 BF
  93%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.3°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.1°C / 9.9°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 11.0°C
  2 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  3 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.2°C / 20.2°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  2 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  4 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.5°C
  2 BF
  88%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  3 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.3°C / 18.2°C
  0 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  4 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 13.4°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  1 BF
  90%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ανοιχτή επιστολή στην ΠτΔ μετά την τελευταία γυναικοκτονία

 • A-
 • A+

Να αναλάβει πρωτοβουλία και να ηγηθεί προσπάθειας για την εξάλειψη της έμφυλης βίας στη χώρα μας καλεί την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με ανοιχτή της επιστολή η Δρ. Βασιλική Τζουβάρα, Λέκτορας & Ερευνήτρια Ψυχικής Υγείας.

Ακολουθεί η επιστολή:

«Αγαπητή κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Τα τραγικά γεγονότα των ημερών υπογραμμίζουν και αναδεικνύουν, για πολλοστή φορά, ένα αδιαμφισβήτητα μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας για την χώρα μας, με κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις. Μια ακόμα γυναίκα, η Γαρυφαλλιά, θύμα μιας βίαιης και αποτρόπαιης πράξης με μοιραία κατάληξη. Θύμα της πανδημίας έμφυλης βίας.

Δυστυχώς, είναι μια, εκ των 4.872 γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας σύμφωνα με την πρώτη ετήσια έκθεση για την βία κατά των γυναικών (isotita.gr). Οι αριθμοί πολύ πιθανόν ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα, εφόσον μόνο ένα 7-10% των περιστατικών καταγγέλλεται επίσημα. Αποτέλεσμα, η έλλειψη ακριβούς εικόνας για τις πραγματικές διαστάσεις του χρόνιου αυτού προβλήματος, που αναδείχτηκε εντονότερα κατά την διάρκεια της πανδημίας - ας μην γελιόμαστε πως ξαφνικά τώρα δημιουργήθηκε το πρόβλημα, μόνο επειδή αρχίσαμε να το προσέχουμε συνολικά ως κοινωνία. Αξίζει, ίσως, να θυμηθούμε πως κάποια χρόνια πριν σε συναυλιακό χώρο, σύζυγος άσκησε σωματική βία στην γυναίκα του μπροστά στα παιδιά του και χιλιάδες κόσμο. 

Η επιστολή αυτή δεν έχει χαρακτήρα "κατηγορώ" προς τα εμπλεκόμενα μέρη, προς την κοινωνία ή το πολιτικό σύστημα, που δυστυχώς ακόμα αδυνατεί να παρέμβει. Αλλά στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των φορέων, του κοινωνικού συνόλου και του πολιτικού γίγνεσθαι.

Τώρα είναι η ώρα να δημιουργηθούν ευκαιρίες παρέμβασης σε όλο το φάσμα της κοινωνίας, ξεκινώντας από την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, την εκπαίδευση των ενηλίκων όσο και των ανήλικων στα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων, την εκπαίδευση των γονέων στην σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών με γνώμονα τον σεβασμό στον άνθρωπο και την εξάλειψη της πατριαρχίας και της μητριαρχίας, την εκπαίδευση στις μεθόδους διαχείρισης άγχους και ενσυναίσθησης, την εδραίωση ψυχολόγων και συμβούλων Ψυχικής Υγείας στα σχολεία και σε άλλους κρατικούς φορείς, την ίδρυση κρατικών οργανισμών συμβουλευτικού και καταλυτικού χαρακτήρα, την δημιουργία περισσότερων δομών στέγασης και προστασίας θυμάτων/επιζώντων έμφυλης βίας, και την ίδρυση ενός ενιαίου εθνικού κρατικού φορέα που θα συντονίζει και εποπτεύει την καταγραφή, έρευνα, μελέτη και διεξαγωγή προγραμμάτων πρόληψης και μείωσης έμφυλης βίας όλων των εμπλεκομένων φορέων (ΜΚΟ, κρατικών οργανώσεων κτλ.).

Η υποστήριξη των οικογενειών των επιζώντων έμφυλης βίας και γυναικοκτονίας όσο και των παιδιών των γυναικών - θυμάτων, είναι εξίσου σημαντική. Προγράμματα που παρέχουν τόσο ψυχολογική όσο και νομική υποστήριξη, είναι καίριας σημασίας. Επιστημονικά ευρήματα αποδεικνύουν τη συσχέτιση τραυματικών εμπειριών στην παιδική και εφηβική ηλικία με ένα αυξανόμενο ρίσκο ψυχοκοινωνικών προβλημάτων στην ενήλικη ζωή. Προσφέροντας κατάλληλη και ουσιαστική υποστήριξη ελαχιστοποιούμε το ρίσκο ψυχοκοινωνικών προβλημάτων και βίαιης συμπεριφοράς στο μέλλον και συγχρόνως αποδυναμώνουμε την δημιουργία και τις επιπτώσεις του τραύματος δια μέσου των γενεών μετάδοσης του (transgenerational trauma). Τέλος, προγράμματα τα οποία απευθύνονται στις κοινωνικές ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο των δράσεων πρόληψης.

Η έμφυλη βία είναι ένα πολυδιάστατο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, μια πανδημία με επιπτώσεις κοινωνικές, νομικές, οικονομικές και πολιτικές, και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο. Με έρευνα, επιστημονική κατάρτιση, προγραμματισμό και δράση.

Κυρία Πρόεδρε, ας μην αρκεστούμε, σας παρακαλώ, σε ακόμα μια ευχή "να είναι αυτή η τελευταία γυναίκα θύμα", αλλά να κάνουμε βήματα ώστε η ευχή να αποτελεί πραγματικότητα στο μέλλον. Είναι καιρός να επικεντρωθούμε στην ενημέρωση και πρόληψη μέσω στοχευμένων δράσεων. Σας προσκαλώ να ηγηθείτε αυτής της προσπάθειας ώστε να σωθούν άνθρωποι - άνθρωποι που είναι κόρες μας, αδερφές μας, γυναίκες μας, μανάδες μας, φίλες μας, σύντροφοι μας, εμείς οι ίδιες- γιατί είμαστε όλες σημαντικές... γιατί δεν περισσεύει καμία.

Με εκτίμηση,
Δρ. Βασιλική Τζουβάρα
Λέκτορας & Ερευνήτρια Ψυχικής Υγείας
Ερευνητικό πεδίο: Ψυχολογικό τραύμα, Μετα-τραυματικό σοκ (PTSD), Δυσμενείς Εμπειρίες της Παιδικής Ηλικίας (ACES) και ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις των ψυχικών ασθενειών». 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κ. Σακελλαροπούλου: Οι Έλληνες έχουμε συνδέσει την Παναγία με τη φροντίδα για τον αδύναμο
Στη δοξολογία στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου παρέστη σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπουλου.
Κ. Σακελλαροπούλου: Οι Έλληνες έχουμε συνδέσει την Παναγία με τη φροντίδα για τον αδύναμο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Βιαστής είναι» είπαν στην Κ. Σακελλαροπούλου στην Αμοργό 
Νέα αποδοκιμασία για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αυτή τη φορά, από κατοίκους και επισκέπτες της Αμοργού, όπου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποιεί αυτές τις μέρες επίσκεψη για διακοπές. 
«Βιαστής είναι» είπαν στην Κ. Σακελλαροπούλου στην Αμοργό 
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα μηνύματα πολιτειακής ηγεσίας και αντιπολίτευσης για την Εργατική Πρωτομαγιά
Το δικό τους στίγμα για την παγκόσμια απεργιακή γιορτή των εργατών επιχείρησαν να βάλουν και φέτος τα κοινοβουλευτικά κόμματα, καθώς και η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.
Τα μηνύματα πολιτειακής ηγεσίας και αντιπολίτευσης για την Εργατική Πρωτομαγιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην τελευταία του κατοικία ο πρώην ΠτΔ Χρήστος Σαρτζετάκης
Η ταφή του, λόγω των υγειονομικών μέτρων, αλλά και κατόπιν επιθυμίας της οικογένειάς του, πραγματοποιήθηκε σε στενό οικογενειακό κύκλο, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.
Στην τελευταία του κατοικία ο πρώην ΠτΔ Χρήστος Σαρτζετάκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επίσκεψη Σακελλαροπούλου στο Υπ. Ναυτιλίας και το Αρχηγείο του Λιμενικού
Η ΠτΔ δήλωσε ότι «αισθάνεται περήφανη για το Λιμενικό Σώμα το οποίο ανταπεξέρχεται στην δύσκολη αποστολή που έχει αναλάβει, να προστατεύει τα θαλάσσια σύνορα της χώρας να διασώζει ανθρώπινες ζωές και να...
Επίσκεψη Σακελλαροπούλου στο Υπ. Ναυτιλίας και το Αρχηγείο του Λιμενικού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάλος για το σεξιστικό συνέδριο γονιμότητας-Απέσυρε την αιγίδα της η ΠτΔ
Διαμαρτυρίες και οργισμένα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αποσύρουν τη στήριξή τους Σακελλαροπούλου, ΜΜΕ, οργανισμοί. Τι απαντούν οι διοργανωτές.
Σάλος για το σεξιστικό συνέδριο γονιμότητας-Απέσυρε την αιγίδα της η ΠτΔ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας