• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.1°C / 3.4°C
  2 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -5.4°C / -0.9°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 5.1°C
  4 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -4.7°C / -2.1°C
  3 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -4°C -5.8°C / -1.6°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -9°C -8.6°C / -7.7°C
  4 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -1.0°C / 2.6°C
  2 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.7°C / 4.9°C
  4 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  6 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.3°C
  7 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  7 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.1°C / 4.1°C
  4 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  4 BF
  40%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  -1°C -1.1°C / -0.5°C
  2 BF
  67%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.8°C / 4.3°C
  3 BF
  86%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.4°C / 3.6°C
  6 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -5.1°C / -0.6°C
  1 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -5.0°C / -0.8°C
  2 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -8°C -8.2°C / -8.2°C
  2 BF
  58%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ανοιχτή επιστολή στην ΠτΔ μετά την τελευταία γυναικοκτονία

 • A-
 • A+

Να αναλάβει πρωτοβουλία και να ηγηθεί προσπάθειας για την εξάλειψη της έμφυλης βίας στη χώρα μας καλεί την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με ανοιχτή της επιστολή η Δρ. Βασιλική Τζουβάρα, Λέκτορας & Ερευνήτρια Ψυχικής Υγείας.

Ακολουθεί η επιστολή:

«Αγαπητή κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Τα τραγικά γεγονότα των ημερών υπογραμμίζουν και αναδεικνύουν, για πολλοστή φορά, ένα αδιαμφισβήτητα μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας για την χώρα μας, με κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις. Μια ακόμα γυναίκα, η Γαρυφαλλιά, θύμα μιας βίαιης και αποτρόπαιης πράξης με μοιραία κατάληξη. Θύμα της πανδημίας έμφυλης βίας.

Δυστυχώς, είναι μια, εκ των 4.872 γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας σύμφωνα με την πρώτη ετήσια έκθεση για την βία κατά των γυναικών (isotita.gr). Οι αριθμοί πολύ πιθανόν ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα, εφόσον μόνο ένα 7-10% των περιστατικών καταγγέλλεται επίσημα. Αποτέλεσμα, η έλλειψη ακριβούς εικόνας για τις πραγματικές διαστάσεις του χρόνιου αυτού προβλήματος, που αναδείχτηκε εντονότερα κατά την διάρκεια της πανδημίας - ας μην γελιόμαστε πως ξαφνικά τώρα δημιουργήθηκε το πρόβλημα, μόνο επειδή αρχίσαμε να το προσέχουμε συνολικά ως κοινωνία. Αξίζει, ίσως, να θυμηθούμε πως κάποια χρόνια πριν σε συναυλιακό χώρο, σύζυγος άσκησε σωματική βία στην γυναίκα του μπροστά στα παιδιά του και χιλιάδες κόσμο. 

Η επιστολή αυτή δεν έχει χαρακτήρα "κατηγορώ" προς τα εμπλεκόμενα μέρη, προς την κοινωνία ή το πολιτικό σύστημα, που δυστυχώς ακόμα αδυνατεί να παρέμβει. Αλλά στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των φορέων, του κοινωνικού συνόλου και του πολιτικού γίγνεσθαι.

Τώρα είναι η ώρα να δημιουργηθούν ευκαιρίες παρέμβασης σε όλο το φάσμα της κοινωνίας, ξεκινώντας από την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, την εκπαίδευση των ενηλίκων όσο και των ανήλικων στα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων, την εκπαίδευση των γονέων στην σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών με γνώμονα τον σεβασμό στον άνθρωπο και την εξάλειψη της πατριαρχίας και της μητριαρχίας, την εκπαίδευση στις μεθόδους διαχείρισης άγχους και ενσυναίσθησης, την εδραίωση ψυχολόγων και συμβούλων Ψυχικής Υγείας στα σχολεία και σε άλλους κρατικούς φορείς, την ίδρυση κρατικών οργανισμών συμβουλευτικού και καταλυτικού χαρακτήρα, την δημιουργία περισσότερων δομών στέγασης και προστασίας θυμάτων/επιζώντων έμφυλης βίας, και την ίδρυση ενός ενιαίου εθνικού κρατικού φορέα που θα συντονίζει και εποπτεύει την καταγραφή, έρευνα, μελέτη και διεξαγωγή προγραμμάτων πρόληψης και μείωσης έμφυλης βίας όλων των εμπλεκομένων φορέων (ΜΚΟ, κρατικών οργανώσεων κτλ.).

Η υποστήριξη των οικογενειών των επιζώντων έμφυλης βίας και γυναικοκτονίας όσο και των παιδιών των γυναικών - θυμάτων, είναι εξίσου σημαντική. Προγράμματα που παρέχουν τόσο ψυχολογική όσο και νομική υποστήριξη, είναι καίριας σημασίας. Επιστημονικά ευρήματα αποδεικνύουν τη συσχέτιση τραυματικών εμπειριών στην παιδική και εφηβική ηλικία με ένα αυξανόμενο ρίσκο ψυχοκοινωνικών προβλημάτων στην ενήλικη ζωή. Προσφέροντας κατάλληλη και ουσιαστική υποστήριξη ελαχιστοποιούμε το ρίσκο ψυχοκοινωνικών προβλημάτων και βίαιης συμπεριφοράς στο μέλλον και συγχρόνως αποδυναμώνουμε την δημιουργία και τις επιπτώσεις του τραύματος δια μέσου των γενεών μετάδοσης του (transgenerational trauma). Τέλος, προγράμματα τα οποία απευθύνονται στις κοινωνικές ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο των δράσεων πρόληψης.

Η έμφυλη βία είναι ένα πολυδιάστατο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, μια πανδημία με επιπτώσεις κοινωνικές, νομικές, οικονομικές και πολιτικές, και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο. Με έρευνα, επιστημονική κατάρτιση, προγραμματισμό και δράση.

Κυρία Πρόεδρε, ας μην αρκεστούμε, σας παρακαλώ, σε ακόμα μια ευχή "να είναι αυτή η τελευταία γυναίκα θύμα", αλλά να κάνουμε βήματα ώστε η ευχή να αποτελεί πραγματικότητα στο μέλλον. Είναι καιρός να επικεντρωθούμε στην ενημέρωση και πρόληψη μέσω στοχευμένων δράσεων. Σας προσκαλώ να ηγηθείτε αυτής της προσπάθειας ώστε να σωθούν άνθρωποι - άνθρωποι που είναι κόρες μας, αδερφές μας, γυναίκες μας, μανάδες μας, φίλες μας, σύντροφοι μας, εμείς οι ίδιες- γιατί είμαστε όλες σημαντικές... γιατί δεν περισσεύει καμία.

Με εκτίμηση,
Δρ. Βασιλική Τζουβάρα
Λέκτορας & Ερευνήτρια Ψυχικής Υγείας
Ερευνητικό πεδίο: Ψυχολογικό τραύμα, Μετα-τραυματικό σοκ (PTSD), Δυσμενείς Εμπειρίες της Παιδικής Ηλικίας (ACES) και ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις των ψυχικών ασθενειών». 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επίσκεψη Σακελλαροπούλου στο Υπ. Ναυτιλίας και το Αρχηγείο του Λιμενικού
Η ΠτΔ δήλωσε ότι «αισθάνεται περήφανη για το Λιμενικό Σώμα το οποίο ανταπεξέρχεται στην δύσκολη αποστολή που έχει αναλάβει, να προστατεύει τα θαλάσσια σύνορα της χώρας να διασώζει ανθρώπινες ζωές και να...
Επίσκεψη Σακελλαροπούλου στο Υπ. Ναυτιλίας και το Αρχηγείο του Λιμενικού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάλος για το σεξιστικό συνέδριο γονιμότητας-Απέσυρε την αιγίδα της η ΠτΔ
Διαμαρτυρίες και οργισμένα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αποσύρουν τη στήριξή τους Σακελλαροπούλου, ΜΜΕ, οργανισμοί. Τι απαντούν οι διοργανωτές.
Σάλος για το σεξιστικό συνέδριο γονιμότητας-Απέσυρε την αιγίδα της η ΠτΔ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έκκληση της ΠΕΝΕΝ στην ΠτΔ να παρέμβει για τον Δημήτρη Κουφοντίνα
Την «άκαμπτη - αδιάλλακτη - απάνθρωπη στάση» της κυβέρνησης «που δείχνει ότι θέλει και επιδιώκει τον θάνατο του Δ. Κουφοντίνα», στηλιτεύει η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ).
Έκκληση της ΠΕΝΕΝ στην ΠτΔ να παρέμβει για τον Δημήτρη Κουφοντίνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστολή φοιτητών σε ΠτΔ και ΥΠΠΟΑ για τη διάσωση των αρχαίων στο μετρό Θεσσαλονίκης
Σε επιστολή τους προς την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τη Λίνα Μενδώνη, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του ΔΠΜΣ «Προστασία Μνημείων» του Ε.Μ.Π. παραθέτουν τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να καταστραφούν τα...
Επιστολή φοιτητών σε ΠτΔ και ΥΠΠΟΑ για τη διάσωση των αρχαίων στο μετρό Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Να σπάσουμε την αλυσίδα της διακίνησης ψυχών
Μιλώντας στη Βουλή, σε κοινή συνεδρίαση διαρκών επιτροπών, παρουσία του πρωθυπουργού, έδωσε τις διεθνείς διαστάσεις του προβλήματος, το οποίο επιτείνουν η οικονομική κρίση, η πανδημία και η ανισότητα.
Να σπάσουμε την αλυσίδα της διακίνησης ψυχών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μνημόσυνο για τα δύο χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι
Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο στη μνήμη των 102 θυμάτων της τραγωδίας στο Μάτι πριν από δύο χρόνια, στις 23 Ιουλίου 2018.
Μνημόσυνο για τα δύο χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας