• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 15.6°C
  4 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 15.1°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 18.0°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 9.2°C / 13.9°C
  5 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.3°C
  0 BF
  66%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 10.7°C / 14.8°C
  2 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 11.2°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  3 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.8°C
  4 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.8°C
  6 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  6 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.7°C / 18.7°C
  5 BF
  71%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 10.6°C / 14.0°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.8°C
  3 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.8°C
  3 BF
  77%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 15.5°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 6.7°C
  2 BF
  71%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νηπιαγωγεία σε κοντέινερ και σε χώρους πρασίνου

 • A-
 • A+
Υψηλοί τόνοι στο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων για την τοποθέτηση κοντέινερ στην οδό Ιακωβάτων στα Κάτω Πατήσια ● Ψήφισμα από την «Ανοιχτή Πόλη» να μην κοπούν δέντρα. Φυτεύσεις και μεταφυτεύσεις υποσχέθηκε ο Μπακογιάννης ● Διαμαρτυρίες για αντίστοιχη υπόθεση και στην Κυψέλη.

Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση στο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγή και την τοποθέτηση κοντέινερ-προκάτ σε σημεία που χρησιμοποιούνται από τις γειτονιές ως χώροι πρασίνου. Κάνοντας λόγο για ένα κακό σχέδιο εφαρμογής του εκπαιδευτικού μέτρου, αντιπολιτευόμενες παρατάξεις ζήτησαν την αναθεώρησή του και εύρεση άλλου χώρου για την τοποθέτηση κοντέινερ αντί αυτού της οδού Ιακωβάτων στα Κάτω Πατήσια. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, εξαντλήθηκε κάθε εναλλακτική», επανέλαβαν στελέχη της δημοτικής αρχής.

Η συζήτηση για την υπόθεση της οδού Ιακωβάτων εξελίχθηκε σε υψηλούς τόνους, με εκατέρωθεν ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης για παραπληροφόρηση και fake news. Ως προς την ουσία, η «Ανοιχτή Πόλη» κατέθεσε ψήφισμα (που έχει εγκριθεί ομόφωνα από το συμβούλιο της 5ης δημοτικής κοινότητας) ζητώντας να μην κοπεί κανένα επιπλέον δένδρο και να χαρακτηριστεί το οικόπεδο κοινόχρηστος χώρος πρασίνου, ώστε ως τέτοιος να αποδοθεί στη γειτονιά μετά την προσωρινή τοποθέτηση των προκάτ αιθουσών νηπιαγωγείων.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννης, δήλωσε θετικός στο ψήφισμα μόνο υπό την προϋπόθεση να συναινέσει η αντιπολιτευόμενη παράταξη στο σχέδιο του δήμου για την τοποθέτηση των 11 οικίσκων που θα φιλοξενήσουν 253 νήπια, καθώς και στις φυτεύσεις και τις μεταφυτεύσεις που έχει υποσχεθεί. Κοινός τόπος δεν βρέθηκε και η πρόταση της «Ανοιχτής Πόλης» -στηρίχθηκε επίσης από «Λαϊκή Συσπείρωση», «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» και «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή»- δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Η δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι στο παρκάκι της οδού Ιακωβάτων δεν έχει κοπεί κανένα δένδρο, «παρά μόνο θάμνοι» -οι κάτοικοι έχουν διαμαρτυρηθεί ότι έχουν κοπεί δένδρα αλλά και θαμνώδη δένδρα- και έχει υποσχεθεί ότι θα μεταφυτευτούν 5 δένδρα που θα κοπούν και φυτευτούν ακόμη 13 πλατάνια, ενώ χθες ανακοίνωσε ότι από τις υφιστάμενες θέσεις πάρκινγκ θα διατηρηθεί το 1/3. «Ο,τι κάνουμε είναι καθόλα νόμιμο. Το οικόπεδο είναι αδόμητο, έχει χρήση γενικής κατοικίας και προβλέπεται χρήση για νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς», είπε ο γενικός γραμματέας του δήμου, Αλ. Τσιατσιάμης, που κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιθυμεί να μπλοκάρει τη δίχρονη εκπαίδευση για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, ενώ τον περασμένο Δεκέμβρη υπερψήφισε την εκπαιδευτική δομή στην οδό Ιακωβάτων.

«Τον Δεκέμβριο το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε την αναγκαιότητα να εφαρμοστεί η δίχρονη προσχολική αγωγή. Για το πού θα εφαρμοστεί, συζητήσαμε Μάρτη και Απρίλη», αντέτεινε ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Χ. Βουρδουμπάς, που απέδωσε τις αντιδράσεις των κατοίκων στο «κακό σχέδιο της δημοτικής αρχής». «Είχατε φέρει την εισήγηση για τα αδόμητα οικόπεδα, κρύψατε όμως ότι η Ιακωβάτων είναι ένας χώρος πρασίνου», πρόσθεσε η σύμβουλος της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής» Ντίνα Ρέππα.

Στο μεταξύ, τη «σκυτάλη» των διαμαρτυριών παίρνουν κάτοικοι της Κυψέλης που αντιδρούν στην τοποθέτηση κοντέινερ στο οικόπεδο της Φαέθοντος και Κρίσσης - «ο μόνος αδόμητος χώρος πρασίνου σε μια γειτονιά με πυκνές πολυκατοικίες», τονίζουν. Το σχέδιο του δήμου προβλέπει την τοποθέτηση 6 αιθουσών-προκάτ για τη στέγαση έως 138 μαθητών νηπιαγωγείου, την κατασκευή περίφραξης και τη δημιουργία χώρου υπαίθριου παιχνιδιού.

Οι κάτοικοι ζητούν να παραμείνει ο ελεύθερος χώρος πρασίνου και προειδοποιούν ότι το οικόπεδο βρίσκεται πάνω στο ρέμα της Κυψέλης «και ως εκ τούτου είναι ακατάλληλο και επικίνδυνο» για τους σκοπούς της δίχρονης εκπαίδευσης. Λένε, μάλιστα, ότι το οικόπεδο «παραχωρήθηκε με διαθήκη στον Δήμο Αθηναίων ώστε να το διαχειρίζεται και να το συντηρεί, υπό την προϋπόθεση να μην προβεί ποτέ στην ανοικοδόμηση οποιουδήποτε κτίσματος εντός των ορίων του, αφού επιθυμία του πρώην ιδιοκτήτη του ήταν αυτό να παραμείνει ελεύθερο για χρήση από τα παιδιά της περιοχής». Προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο σημείο, σήμερα στις 19.00.

Ψήφισμα για παράταση συμβάσεων

Ομόφωνα ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων ψήφισμα που ζητά από την κυβέρνηση νομοθετική ρύθμιση για την παράταση της απασχόλησης των περίπου 400 συμβασιούχων που προσλήφθηκαν μέσα στην πανδημία για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών αναγκών.

Οι εργαζόμενοι καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες και είναι αναγκαίοι για τις υπηρεσίες του δήμου, τονίζεται στο ψήφισμα. «Εχουν προσφέρει πολλά στον δήμο», υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων, συμφωνώντας ότι με την ομοφωνία του ψηφίσματος «στέλνεται ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση». «Είμαστε σε όλα τα πόστα. Πολλοί συνάδελφοι κόλλησαν Covid κατά την εργασία τους ακριβώς γιατί είμαστε στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των συνεπειών της Covid-19. Ξέρουμε ότι από πλευράς δήμου υπάρχει καλή διάθεση, αλλά είναι θέμα του υπουργείου Εσωτερικών να ρυθμιστεί η ανανέωση», τόνισε εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κόβει κι άλλα δέντρα για κοντέινερ
Για δεύτερη φορά, έπειτα από δέκα και πλέον χρόνια, οι κάτοικοι της περιοχής των Κουντουριώτικων στους Αμπελόκηπους αγωνίζονται να διασώσουν τον ίδιο χώρο πρασίνου. Αν και την πρώτη φορά είχαν στραφεί...
Κόβει κι άλλα δέντρα για κοντέινερ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάτω Πατήσια: Νέες κοπές δέντρων καταγγέλλουν οι κάτοικοι
Νέες κοπές δέντρων στο πάρκο της οδού Ιακωβάτων στα Κάτω Πατήσια καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής. O κόσμος άρχισε να βιντεοσκοπεί τις εργασίες του συνεργείου με αποτέλεσμα να σταματήσουν.
Κάτω Πατήσια: Νέες κοπές δέντρων καταγγέλλουν οι κάτοικοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προκάτ-τσίγκινα κουτιά για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση
Υποβάθμιση της προσχολικής εκπαίδευσης σηματοδοτεί το σχέδιο του Δήμου Αθηναίων για την εφαρμογή του μέτρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με αντιπολιτευόμενες παρατάξεις και εκπροσώπους εκπαιδευτικών...
Δήμος Αθηναίων: προκάτ-τσίγκινα κουτιά για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα βέλη γύρισαν μπούμερανγκ για τον δήμαρχο
O κ. Μπακογιάννης ζήτησε ο ίδιος ονομαστική ψηφοφορία πιστεύοντας ότι έτσι θα εκθέσει όσους καταψηφίσουν, ενώ ο Β. Καπερνάρος δήλωσε ότι υπερψηφίζει ζητώντας να αποχωρήσει πριν ξεκινήσει η διαδικασία.
Τα βέλη γύρισαν μπούμερανγκ για τον δήμαρχο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλαδεύουν τα δέντρα στην Αθήνα ώσπου να καραφλιάσουν
Τριάντα περιβαλλοντικές οργανώσεις και σύσσωμη η αντιπολίτευση αντιδρούν στις «αυστηρές κλαδεύσεις» που γίνονται από εργολάβο και αφήνουν τα δέντρα της πρωτεύουσας μόνο με τον κορμό.
Κλαδεύουν τα δέντρα στην Αθήνα ώσπου να καραφλιάσουν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Είμαστε εδώ για να δώσουμε τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποιήση της Διεύθυνσης Πρασίνου»
«Η προσπάθεια από την διεύθυνση να δικαιολογηθούν οι αστοχίες σχετικά με τα φετινά κλαδεύματα (περί φυσιολογίας φυτών, ηλικίας δένδρων, φωτοτροπισμού, αιτήματα  δημοτών  κ.λ.π.) είναι τουλάχιστον άστοχες»...
«Είμαστε εδώ για να δώσουμε τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποιήση της Διεύθυνσης Πρασίνου»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας