• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.8°C / 24.7°C
  0 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.6°C / 23.0°C
  2 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 13.0°C / 20.5°C
  1 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 18.0°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 19.8°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 16.2°C
  1 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 24.4°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  0 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.3°C / 23.8°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  1 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 14.9°C / 21.6°C
  0 BF
  80%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 14.5°C / 22.2°C
  0 BF
  72%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.1°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 24.9°C
  1 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.3°C / 20.5°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 20.5°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  2 BF
  77%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ζητά από το ΣτΕ επιτάχυνση της απαλλοτρίωσης των 240 στρεμμάτων

 • A-
 • A+
Να αποδοθεί ο χώρος στον λαό της περιοχής, όπως ακριβώς έγινε με τα 86 στρέμματα της παραλίας το 2016.

Την απόφασή του να παλέψει ώστε ο χώρος των Λιπασμάτων να απαλλοτριωθεί, να αποκτήσει δημόσιο χαρακτήρα και να αποδοθεί στον λαό της περιοχής, όπως ακριβώς είχε γίνει και για τα 86 στρέμματα της παραλίας τα οποία το 2016 εξαιρέθηκαν από τη Σύμβαση Παραχώρησης και δεν αποδόθηκαν στον ΟΛΠ-Cosco αλλά στον δήμο, διατυπώνει το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Στο πλαίσιο αυτό ζητά από το ΣτΕ την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να προχωρήσει η απαλλοτρίωση των 240 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας. Αμέσως μετά, όπως κάνει γνωστό, ο δήμος θα προχωρήσει σε πολεοδομική μελέτη για την ανάπλαση της περιοχής, στηριζόμενος στις χρήσεις γης και σε συντελεστή δόμησης που με δική του παρέμβαση έχουν νομικά επιβληθεί.

Θυμίζουμε ότι τον Μάιο του 2019 το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής έλαβε απόφαση να προχωρήσει η αναγκαστική απαλλοτρίωση των 240 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της «Πρότυπος Κτηματική Τουριστική Α.Ε.» του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, με σκοπό τη δημιουργία ενός δημόσιου πόλου υπερτοπικής εμβέλειας με χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού, πρασίνου και αναψυχής. Της απόφασης είχε προηγηθεί διαπραγμάτευση ανάμεσα στην τράπεζα και την Περιφέρεια για την εξαγορά της έκτασης, την αξία της οποίας καθόρισαν ορκωτοί εκτιμητές, χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς η Εθνική προσέφυγε κατά της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, ζητώντας την ακύρωσή της, και στη συνέχεια στο ΣτΕ.

Στο μεταξύ στη συγκεκριμένη έκταση έχει αναφερθεί στο παρελθόν (προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή) ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας την ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας και μάλιστα σε συνεργασία με τον δήμο, ο οποίος όμως δεν γνώριζε απολύτως τίποτα γι' αυτά τα σχέδια.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας κάνει γνωστό πως η πολεοδομική μελέτη για την ανάπλαση της περιοχής θα έχει ως προαπαιτούμενα:

● Την κήρυξη της ιδιοκτησίας της OIL ΟΝΕ σε χώρο πρασίνου.

● Την αξιοποίηση της σχέσης με τη θάλασσα, όχι μόνο με την ελεύθερη πρόσβαση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά και με τη δημιουργία ενός ελκυστικού περιπάτου που θα προκαλέσει υπερτοπικό ενδιαφέρον. Αυτό σε μεγάλο βαθμό σήμερα έχει επιτευχθεί.

● Την εξασφάλιση εκτεταμένων ελεύθερων χώρων υψηλού πρασίνου και όχι γκαζόν που συντηρείται δύσκολα και δίχως να φιλτράρει τον αέρα όσο τα δέντρα.

● Την ανάδειξη των διατηρητέων κτιρίων, ώστε η ιστορία της περιοχής να παραμένει στο τοπίο σαν βιομηχανική κληρονομιά μιας περασμένης μεν εποχής, που σημάδεψε όμως τον τόπο και θα άξιζε να παραμείνει ορατή για τους επόμενους κατοίκους τόσο της Δραπετσώνας όσο και του ευρύτερου Πειραιά.

● Την εξασφάλιση κοινόχρηστων χρήσεων και κοινωφελών λειτουργιών, που θα εξασφαλίζουν διαρκή κίνηση καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Αυτό θα ήταν εφικτό είτε στα ήδη υπάρχοντα διατηρητέα κτίρια είτε με την απόδοση κάποιων ήπιων χρήσεων σε κομμάτια της έκτασης ώστε να μην ερημώνει τα βράδια.

● Τη σύνδεση της περιοχής με μέσα σταθερής τροχιάς και πιο συγκεκριμένα με τραμ ή/και προαστιακό.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η δημοτική αρχή Κερατσινίου-Δραπετσώνας έμαθε από δελτίο Τύπου για τον συντονιστή στα Λιπάσματα
Αφήνοντας σαφή αιχμή ότι ενημερώθηκε για την τοποθέτηση του συντονιστή μέσω δελτίου Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος η δημοτική αρχή χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία αυτή «θετικό γεγονός».
Η δημοτική αρχή Κερατσινίου-Δραπετσώνας έμαθε από δελτίο Τύπου για τον συντονιστή στα Λιπάσματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δικαίωση για τα Λιπάσματα
Μια σημαντική δικαστική απόφαση με την οποία δικαιώνεται ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, αλλά και το ελληνικό Δημόσιο, σχετικά με την αντιδικία που είχε με θυγατρική εταιρεία της Εθνικής Τράπεζας, εκδόθηκε...
Δικαίωση για τα Λιπάσματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πούλμαν για τα Λιπάσματα από τον δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας
Δωρεάν πούλμαν για να εξυπηρετεί τους πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν την παραλιακή ζώνη των Λιπασμάτων αποφάσισε να δρομολογήσει ο Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας. Τα δρομολόγια των πούλμαν έχουν...
Πούλμαν για τα Λιπάσματα από τον δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η λιμενική ζώνη των Λιπασμάτων οριστικά στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας
Στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας πέρασε η λιμενική ζώνη των Λιπασμάτων, μετά την υπερψήφιση στη Βουλή απ’ όλα τα κόμματα (εξαιρουμένης της Χρυσής Αυγής) της ρύθμισης για την οριστική παραχώρηση της λιμενικής...
Η λιμενική ζώνη των Λιπασμάτων οριστικά στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Άμεσα ξεκινά η ανάπλαση των Λιπασμάτων
Ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας ξεκαθάρισε ότι είτε γίνει η παραχώρηση των 90 στρεμμάτων στον δήμο είτε όχι, η ανάπλαση των Λιπασμάτων θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ο προσανατολισμός...
Άμεσα ξεκινά η ανάπλαση των Λιπασμάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για τρίτη φορά car terminal το «Παλατάκι» της κρουαζιέρας
Την ενέργεια της Cosco να μετατρέψει για τρίτη φορά τον χώρο εγκαταστάσεων κρουαζιέρας της δημοτικής περιουσίας «Παλατάκι» σε πάρκινγκ τράνζιτ αυτοκινήτων καταδικάζει με ομόφωνο ψήφισμά του το Δημοτικό...
Για τρίτη φορά car terminal το «Παλατάκι» της κρουαζιέρας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας