Αυτό που πολλές φορές ορίζουμε ως «χαμένη γενιά» αναδεικνύει νέα έρευνα της Eurostat, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, αποτυπώνοντας το άνισο βάρος που έχουν να αντιμετωπίσουν οι νέοι με αριθμούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για τους νέους χωρίς πρόσβαση στην εργασία, την εκπαίδευση και την κατάρτιση (Νο Employment, Education, Training - ΝΕETs) για το 2020, η Ελλάδα κατατάσσεται στη δεύτερη υψηλότερη θέση στην Ε.Ε. με ποσοστό 25,9%, πίσω μόνο από την Ιταλία (29,4%).
Συγκεκριμένα, μία στις τρεις νέες και ένας στους πέντε νέους ηλικίας 20-34 ετών παραμένουν αδρανείς ταυτόχρονα στην εκπαίδευση και στην εργασία. Οι αριθμοί αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος: το 21,2% των αντρών και το 30,8% των γυναικών σε αυτές τις ηλικιακές κατηγορίες σήμερα δεν έχουν εργασία, δεν σπουδάζουν και δεν καταρτίζονται επαγγελματικά. Τα ελληνικά ποσοστά μοιάζουν να επιστρέφουν στην περίοδο της κρίσης έπειτα από μία μικρή κάμψη πριν από την πανδημία.
Ειδική μνεία στην έρευνα γίνεται επίσης στο έμφυλο χάσμα: σχεδόν σε όλες τις χώρες η πρόσβαση των γυναικών στην εργασία είναι χαμηλότερη από εκείνη των αντρών.
Στον συγκεκριμένο δείκτη η Ελλάδα βρίσκεται ψηλότερα από 8 χώρες της Ε.Ε. όπως η Ιταλία και η Βουλγαρία, όπου το χάσμα ξεπερνά το 10%. Ομως και στη χώρα μας οι νεαρές γυναίκες παραμένουν σε καθεστώς εργασιακής και εκπαιδευτικής επισφάλειας, με τη διαφορά να ξεπερνά το 9% σε σχέση με τους νεαρούς άνδρες NEETs, φέρνοντας στο προσκήνιο για άλλη μια φορά τον άνισο αντίκτυπο της πανδημίας.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας