• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.2°C / 25.7°C
  2 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.0°C / 23.9°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.3°C / 23.2°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.9°C / 17.7°C
  0 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  56%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.7°C / 20.7°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.1°C / 23.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  3 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  1 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.5°C / 24.0°C
  1 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  4 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.9°C / 25.0°C
  3 BF
  38%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.3°C / 22.7°C
  2 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.4°C / 23.9°C
  2 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  0 BF
  74%

Από τη χτεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και την πορεία των εμβολιασμών

EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι δήμοι στη μάχη του εμβολίου

 • A-
 • A+
Αυξημένο ρόλο για την ενημέρωση των πολιτών αλλά και για τους ελέγχους στην εστίαση ανέλαβε η Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά τη χθεσινή σύσκεψη στελεχών της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ με τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Ενημέρωση δημοτών γειτονιά-γειτονιά για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού αλλά κι εντατικοποίηση των ελέγχων στην εστίαση είναι το δίπτυχο στο οποίο κατέληξαν κυβέρνηση και αυτοδιοικητικά στελέχη (ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ) στη χθεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης.

Η δημοτική αυτοδιοίκηση μπαίνει για πρώτη φορά στον «πυρήνα» της εμβολιαστικής προσπάθειας και, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου, τα οφέλη του εμβολιασμού πρέπει να κοινοποιηθούν στο χαμηλότερο δυνατό τοπικό επίπεδο: «Θα πρέπει να φέρουμε την επιστήμη στα μέτρα των πολιτών, να τους εξηγήσουμε με απλά λόγια για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Οι δημοτικές αρχές, γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών, μπορούν να βγουν μπροστά και να δώσουν τη “μάχη” γειτονιά-γειτονιά, χωριό-χωριό», είπε μεταξύ άλλων.

Προκειμένου οι δημοτικές αρχές να βοηθήσουν στον μέγιστο βαθμό το εμβολιαστικό πρόγραμμα, ζητήθηκε από το υπουργείο Υγείας να σταλούν στοιχεία για τα ποσοστά των εμβολιασμών ανά δήμο –ει δυνατόν και ανά δημοτική ενότητα– προκειμένου να εντοπιστούν οι περιοχές που έχουν «μείνει πίσω» σε εμβολιασμούς, να ενημερωθούν οι πολίτες για τα οφέλη των εμβολίων και να απαντηθούν οι ανησυχίες τους.

Η ΚΕΔΕ ζήτησε να σταλούν τα στοιχεία άμεσα προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν «θύλακες» με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών και να γίνουν οι απαιτούμενες δράσεις σε συνεργασία δήμων και υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας. «Εμφαση», αναφέρει η ΚΕΔΕ σε ανακοίνωσή της, «πρέπει να δοθεί στον εμβολιασμό, μέσω των κινητών μονάδων που πλέον ενεργοποιούνται, των ατόμων που δεν μπορούν να μετακινηθούν, όσο και των ευπαθών ομάδων αλλά και πληθυσμών όπως οι Ρομά».

Παρουσιάζοντας στη σύσκεψη την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ο καθηγητής Σωτ. Τσιόδρας εστίασε στις περιοχές που η πανδημία καταγράφει αυξητική τάση, όπως η Αττική, η Κρήτη και το Ν. Αιγαίο. Σύμφωνα με στοιχεία από τις ιχνηλατήσεις, στις βασικές εστίες μετάδοσης βρίσκονται χώροι διασκέδασης και γι’ αυτόν τον λόγο αποφασίστηκε να ενταθούν οι έλεγχοι στην εστίαση από ΕΛ.ΑΣ., Εθνική Αρχή Διαφάνειας και δημοτικές υπηρεσίες όσον αφορά τα μέτρα που θα ισχύσουν από τις 15 Ιουλίου.Ξεκάθαρο είναι ότι προκειμένου οι δήμοι να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους, απαιτείται επαρκές προσωπικό, γι' αυτό και η ΚΕΔΕ επαναλαμβάνει ότι με την πανδημία παρούσα «θα πρέπει να κρατήσουμε το προσωπικό που είχαμε για τον σκοπό αυτό, κάτι που ήδη έχουμε ζητήσει».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παράταση ξανά στις ρυθμίσεις οφειλών προς τους δήμους
Προβλέπεται ρύθμιση για οφειλές που βεβαιώθηκαν ή κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2021, ενώ παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022 για να ενταχθεί κάποια οφειλή στη ρύθμιση.
Παράταση ξανά στις ρυθμίσεις οφειλών προς τους δήμους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παγώνουν δημοτικά έργα λόγω μεγάλων ανατιμήσεων
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, επισημαίνει ότι το πρόβλημα με τις ανατιμήσεις ξεκίνησε από τα τέλη του 2020 και οξύνθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Παγώνουν δημοτικά έργα λόγω μεγάλων ανατιμήσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δήμοι κατά της απολιγνιτοποίησης
Ειδική συνεδρίαση της ΚΕΔΕ έγινε χθες στην Πτολεμαΐδα, στην οποία οι δήμαρχοι άσκησαν κριτική στο σχέδιο της κυβέρνησης για πλήρες κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2028 ζητώντας ομαλότερη ενεργειακή...
Δήμοι κατά της απολιγνιτοποίησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αδεια σπίτια, άστεγοι άνθρωποι
Ενδιαφέρουσες προτάσεις για τη στεγαστική πολιτική από επιστήμονες και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε τηλεημερίδα της ΚΕΔΕ ● Τι ισχύει στην Ελλάδα, πώς αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της στέγης σε πόλεις του...
Αδεια σπίτια, άστεγοι άνθρωποι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι δήμοι στο χείλος της χρεοκοπίας
«Mας κλείνουν!». Κραυγή αγωνίας αλλά και οργής από τους δημάρχους της χώρας ● Μαύρες προβλέψεις στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, μετά την τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν άφησε κανένα περιθώριο...
Οι δήμοι στο χείλος της χρεοκοπίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πιο ακριβά τα δημοτικά τέλη
Αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι πολίτες στους δήμους «παρείχε» ο πρωθυπουργός στην τηλεδιάσκεψη που είχε με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΕ.
Πιο ακριβά τα δημοτικά τέλη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας