• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.6°C / 20.8°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 20.0°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.1°C / 21.5°C
  3 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 18.6°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  52%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.3°C / 18.7°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.4°C
  2 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 21.9°C
  1 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 22.7°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 20.8°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 18.6°C
  2 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.9°C / 21.9°C
  0 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 18.5°C / 18.9°C
  2 BF
  59%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.5°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 24.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.2°C / 21.0°C
  2 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.3°C / 17.1°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.6°C / 20.1°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  1 BF
  59%
AP Photo/Petros Giannakouris, File
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φιάσκο η έρευνα για τη Frontex

 • A-
 • A+
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε συμμαχία με την Ακροδεξιά και τους Φιλελεύθερους όχι μόνο εμπόδισαν κρίσιμες καταθέσεις, αλλά τώρα μεθοδεύουν και τον περιορισμό της τελικής έκθεσης σε μόλις 10 σελίδες, όπως καταγγέλλει η Ισπανίδα ευρωβουλευτής της Αριστεράς Σίρα Ρέγο.

Σε φιάσκο εξελίσσεται η έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου για την εμπλοκή της Frontex σε παράνομες επιχειρήσεις του ελληνικού Λιμενικού στο Αιγαίο, λόγω μεθοδεύσεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σε συμμαχία με την Ακροδεξιά και τους Φιλελεύθερους, που όχι μόνο εμπόδισαν τη δημόσια ακρόαση θυμάτων και κρίσιμων μαρτύρων, αλλά και μεθοδεύουν τον περιορισμό της τελικής έκθεσης σε μόλις 10 σελίδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας για τον Ελεγχο της Frontex που συστήθηκε στο πλαίσιο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου αναμένεται στα μέσα Ιουλίου.

Οπως καταγγέλλει σε συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα Il Manifesto η Ισπανίδα ευρωβουλευτής Σίρα Ρέγο, η μία από τις δύο ευρωβουλευτές της Αριστεράς που συμμετέχουν στην Ομάδα, ήταν αδύνατο να διερευνηθούν διεξοδικά οι καταγγελίες οργανώσεων και Τύπου λόγω της μεθόδευσης της πλειοψηφίας, που δεν άφησε αρκετό χρόνο για την έρευνα, εμπόδισε ερωτήσεις για κεφαλαιώδη ζητήματα και δεν επέτρεψε την κατάθεση κρίσιμων μαρτύρων, ενώ επιμένει να περιοριστεί η έκθεση σε ένα αποδυναμωμένο συνοπτικό πόρισμα 10 σελίδων, που αναγκαστικά αφήνει έξω σημαντικά στοιχεία.

Η κ. Ρέγο μιλά για «παράλογη απαίτηση» και σημειώνει ότι η έκθεση δεν πρέπει να αναφέρει μόνο τα γεγονότα αλλά και να υποδεικνύει τους υπεύθυνους και να περιέχει προτάσεις για την τροποποίηση του καταστατικού και του τρόπου διοίκησης της Frontex.

Εξηγεί σχετικά με τις μεθοδεύσεις: «Η Ομάδα Εργασίας συγκροτήθηκε ως δικαστήριο, κάτι που στερείται λογικής, δεδομένου ότι δεν είμαστε δικαστές αλλά βουλευτές που πρέπει να κάνουν πολιτικές εκτιμήσεις. Οι διαδικασίες δεν ήταν σαφείς και επικράτησε η αυθαιρεσία στην επιλογή των πληροφοριών και την παραμέριση κάποιων μαρτύρων. Ολο αυτό χάρη στη συμμαχία ανάμεσα στην άκρα δεξιά και τη δεξιά, που συχνά βασίστηκε και στη στήριξη των φιλελευθέρων» (η συνέντευξη στην Il Manifesto αναδημοσιεύτηκε σε μετάφραση στην ιστοσελίδα της Πρωτοβουλίας «Stop Pushbacks» - stoppushbacks.wordpress.org).

Οι δηλώσεις της Ρέγο απηχούν πρόσφατες δηλώσεις της ευρωβουλευτή των Πρασίνων Τίνεκε Στρικ κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα, όπου είχε αναφερθεί σε πολιτικές σκοπιμότητες της πλειοψηφίας της Ομάδας Εργασίας, όπως και της ευρωβουλευτή της Αριστεράς Κορνήλια Ερνστ, που επίσης συμμετέχουν στην Ομάδα.

Η Ισπανίδα ευρωβουλευτής μιλά για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος από τη Frontex, αναφέροντας ως παράδειγμα το κόστος μιας εκδήλωσης που εκτοξεύτηκε από τις 2.000-3.000 ευρώ στις 400.000 ευρώ. «Οι πολιτικές ευθύνες δεν είναι ανιχνεύσιμες: πρόκειται για μια απόλυτα ανώμαλη κατάσταση για την Ε.Ε.», υπογραμμίζει.

Και σημειώνει: «Οι αποδείξεις των ΜΚΟ και οι δημοσιογραφικές έρευνες καταδεικνύουν τη συνενοχή της Frontex με κάποια Λιμενικά Σώματα, ακόμα και σε τρίτες χώρες όπως τη Λιβύη, αποφεύγοντας τη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα ή συμμετέχοντας ακόμα και σε επαναπροωθήσεις, κυρίως στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Στην Κατάνια, οι κατά τόπον αρμόδιοι του Οργανισμού μάς επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει καν παρατηρητής των δικαιωμάτων του ανθρώπου για την Κ. Μεσόγειο».

Το θέμα είχε αναδείξει στα τέλη Μαΐου η «Εφ.Συν.», δημοσιεύοντας την καταγγελία της Ευρωομάδας της Αριστεράς ότι επιχειρείται η παρεμπόδιση της δημόσιας κατάθεσης μαρτύρων που έχουν στοιχεία από πρώτο χέρι για τις παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, εμποδίστηκε η δημόσια κατάθεση θύματος επαναπροώθησης και οργανώσεων όπως οι Sea Watch και Border Violence Monitoring Network, που καταγράφουν συστηματικά παραβιάσεις δικαιωμάτων στο Αιγαίο, αλλά και οι τρεις οργανώσεις (Front-Lex, Progress Lawyers Network, Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι) που προσέφυγαν στο Δικαστήριο της Ε.Ε. κατά της συνέχισης της αποστολής της Frontex στην Ελλάδα λόγω συστηματικής παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Η κ. Ρέγο σημειώνει ότι η παραίτηση του Φαμπρίς Λετζέρι αποτελεί ένα απαραίτητο πρώτο βήμα και ζητά την κατάργηση της υπηρεσίας, καθώς δεν είναι συμβατή με την πραγματική άσκηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Ακόμα και η ελάχιστη κοινή λογική λέει ότι οι αρμοδιότητες και ο τρόπος διοίκησης της υπηρεσίας πρέπει να τροποποιηθούν», αναφέρει. Και προειδοποιεί: «Δεν αποκλείουμε πολιτικές ή νομικές ενέργειες. Το Ε.Κ. είναι ένας δημοκρατικός θεσμός που δεν μπορεί να κλείνει το μάτι σε αυτά που διαπράττει η Frontex. Αυτό θα σήμαινε ότι παρέχεται ασυλία στον Λετζέρι και ότι συντασσόμαστε με το μέρος του».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καρφώνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη η Frontex
Στην αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης απέδωσε τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο ο διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λετζέρι μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο.
Καρφώνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη η Frontex
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξώδικο οργανώσεων κατά Frontex
Οι οργανώσεις front-LEX και Legal Centre Lesvos με εξώδικό τους ζητούν να ανασταλεί κάθε δραστηριότητα της Frontex στο Αιγαίο.
Εξώδικο οργανώσεων κατά Frontex
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βουλιάζει η Frontex σε θάλασσα σκανδάλων
Νέες αποκαλύψεις του ευρωπαϊκού Τύπου για μυστικές και αμφιλεγόμενες επαφές της Frontex με το λόμπι της ευρωπαϊκής βιομηχανίας όπλων και συστημάτων ασφαλείας.
Βουλιάζει η Frontex σε θάλασσα σκανδάλων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συντονισμένη δράση στις «μυστικές» επαναπροωθήσεις στον Εβρο
Δύο νέα βίντεο-ντοκουμέντα των Forensic Architecture ανασυνθέτουν με εντυπωσιακή λεπτομέρεια και ακρίβεια τις παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης που πραγματοποιούνται στον Εβρο.
Συντονισμένη δράση στις «μυστικές» επαναπροωθήσεις στον Εβρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόταση για δημιουργία δομής φιλοξενίας ασυνόδευτων στη Νίκαια
Τη δημιουργία δομής φιλοξενίας για ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα στον Δήμο Νίκαιας προτείνει η δημοτική κίνηση «Κόντρα στο Ρεύμα», σε ένδειξη αλληλεγγύης στο προσφυγικό δράμα.
Πρόταση για δημιουργία δομής φιλοξενίας ασυνόδευτων στη Νίκαια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόταση για δημιουργία δομής φιλοξενίας ασυνόδευτων στη Νίκαια
Τη δημιουργία δομής φιλοξενίας για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στον Δήμο Νίκαιας προτείνει η κίνηση «Κόντρα στο Ρεύμα», σε ένδειξη αλληλεγγύης στο προσφυγικό δράμα και την ομαλή ένταξή τους στην πόλη
Πρόταση για δημιουργία δομής φιλοξενίας ασυνόδευτων στη Νίκαια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας