Δυόμισι μήνες έψαχναν στην κυβέρνηση πώς θα φέρουν τη νεολαία στα νερά τους. Κατόπιν παρότρυνσης του Ακη Σκέρτσου, έστυψαν όλα τα μυαλά σε όλα υπουργεία για να απαντήσουν στα αδιάψευστα μηνύματα των δημοσκοπήσεων: οι νέοι δεν γυρνάνε απλώς την πλάτη στην κυβέρνηση, είναι σταθερά και πολλές φορές μαχητικά απέναντί της. Επειτα από την κατανάλωση τόσης φαιάς ουσίας και προφανώς ενώπιον της αδυναμίας κατανόησης της κατάστασης, κατέληξαν: χάντρες και καθρεφτάκια για τη νέα γενιά.
Πώς μπορεί άραγε να πιστεύουν ότι η αντίδραση της νεολαίας, για παράδειγμα στα θέματα της εκπαίδευσης (πανεπιστημιακή αστυνομία, περικοπή εισακτέων στα ανώτατα ιδρύματα), το ανηλεές κυνηγητό νεανικών δράσεων από την Αστυνομία, πώς γίνεται όλα αυτά να ξεχαστούν με ένα voucher 150 ευρώ; Θα μπορούσαν βέβαια να αναλογιστούν τι έχουν καταστρέψει (κατάργηση Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, κλείσιμο του διαδικτυακού τόπου www.neagenia.gr, κατάργηση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία), το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης - ΙΝΕΔΙΒΙΜ (νομικό πρόσωπο του υπ. Παιδείας) στα golden boys της ΟΝΝΕΔ. Αλλά δεν μπόρεσαν καν να διαβάσουν τα χιλιάδες σχόλια των νέων στις «ηρωικές αναρτήσεις» του πρωθυπουργού, δεν μπόρεσαν να καταλάβουν τα χιλιάδες emoji με αρνητικές φατσούλες που συνόδευαν τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.
Ενώπιον αυτών των αδιεξόδων ο κ. Σκέρτσος ζήτησε τη βοήθεια των υπουργείων με το μέιλ που αποκαλύπτουμε σήμερα (ημερομηνία αποστολής 14 Απριλίου), ζητώντας να του αναφερθούν οι πολιτικές που ασκούνται υπέρ των νέων. Πολλοί περίμεναν τα αποτελέσματα αυτού του γενικευμένου brainstorming, όμως όσα προχθές ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός τα είχε προαναγγείλει -δυο μέρες μάλιστα μετά την καταληκτική ημερομηνία παράδοσης των εισηγήσεων στον κ. Σκέρτσο· τέτοια ταχύτητα!- η «Καθημερινή» (25 Απριλίου 2021) με κεντρικό θέμα: «Κωδικός: Στήριξη των νέων». Ε, προχθές συμπλήρωσαν και κάτι από τσιμπηματάκια εμβολιασμού... Οι μέχρι προχθές «ανεύθυνοι νέοι» δέχτηκαν χτύπημα στην πλάτη, αφού τους αναγνωρίστηκε πως έχουν πληγεί «με διαφορετικούς όρους αλλά σκληρά από την πανδημία».
Από την ανακοίνωση που έκανε ο πρωθυπουργός εξάγονται τρία απλά συμπεράσματα. Το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη δεν έχει καμιά σχέση με τους νέους, τα προβλήματά τους, τις αγωνίες τους. Δεν έχει μελετήσει, διαβάσει ή απλά ενημερωθεί για τις ελληνικές και ευρωπαϊκές έρευνες που παρουσιάζουν την άποψη, την πρόταση αλλά και την αγανάκτηση των νέων στην Ελλάδα σήμερα. Δεύτερον: η έρευνα-έκκληση Σκέρτσου δεν πρόσφερε καμιά ουσιαστική πληροφορία για δράσεις, προτάσεις, καλές πρακτικές που εφαρμόζονται υπέρ των νέων. Οσο για τις ανακοινώσεις για εκπτωτικά κουπόνια για συναυλίες, κινηματογράφους και μετακινήσεις ή αγορά ηλεκτρονικών συσκευών, μόνο γέλια μπορούν να προκαλέσουν στους νέους αλλά και σε κάθε σοβαρό παρατηρητή.
Οι ανακοινώσεις κινούνται στη γνωστή ΔΑΠίτικη λογική των εκδρομών στη Μύκονο. Ας υπενθυμίσουμε λοιπόν στην κυβέρνηση μια σειρά από προβλήματα, στα οποία εδράζεται η αντικυβερνητική θέση των νέων σήμερα: υψηλή νεανική ανεργία -35%, η δεύτερη υψηλότερη στις χώρες της Ε.Ε.-, διάλυση των εργασιακών σχέσεων και πρακτικά αδυναμία υπεράσπισης κάθε δικαιώματος, μηδενική υποστήριξη των νέων επιστημόνων, μηδενική υποστήριξη νέων καλλιτεχνών, δημογραφική ερήμωση της περιφέρειας με μαζική εγκατάλειψη των νέων από τις μικρές πόλεις και τα χωριά, μηδενική πολιτική για την υποστήριξη των νέων αγροτών, της νεανικής έρευνας και καινοτομίας, του εναλλακτικού τουρισμού, της κοινωνικής οικονομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας. Διάλυση της δημόσιας δομής παρακολούθησης της υλοποίησης πολιτικών για τη νέα γενιά στη χώρα.
Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού απευθύνονται σε νέους που κινούνται αποκλειστικά στο τρίγωνο Κολωνάκι, Μ. Μαξίμου, πλ. Συντάγματος. Δεν αφορούν κανέναν από τους χιλιάδες των λαϊκών συνοικιών της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης ή –ακόμη περισσότερο- της περιφέρειας. Και με τη στάση της η κυβέρνηση λέει ταυτόχρονα σε κάθε δυσαρεστημένη κοινωνική ομάδα ότι το μόνο που μπορεί να ελπίζει είναι χάντρες και καθρεφτάκια και μετά θα κάθεται να παρακολουθεί το λιβάνισμα από τα μέσα ενημέρωσης.
Η κυβέρνηση πέταξε στα σκουπίδια τη δίχρονη προσπάθεια συγκρότησης Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία της προηγούμενης κυβέρνησης, θεωρεί ικανότερους τον Σκέρτσο, τον Πιερρακάκη και τον Λιβάνιο, δεν της περνά από το μυαλό να καταθέσει στην αντίστοιχη Επιτροπή της Βουλής πρόταση για εθνικό διάλογο και στρατηγικό σχεδιασμό. Δεν την ενδιαφέρει η λύση σε ζητήματα απασχόλησης, των εξευτελιστικών αμοιβών. Κάθε της σχέδιο κατατείνει αποκλειστικά στη χειραγώγηση. Δωρεάν και άκοπα μπορεί να πάρει πληροφορίες για την κατάσταση από την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς με τίτλο «Νεολαία: συνήθειες, αντιλήψεις & πολιτική συμπεριφορά» του Μαρτίου 2021. Ισως κατανοήσουν –αν ενδιαφέρονται– γιατί με κουπόνια και vouchers για αγορά tablet και data όχι μόνο δεν παρακολουθείς την επερχόμενη θύελλα, αλλά έχεις και την αφέλεια να πιστεύεις ότι δεν θα σε χτυπήσει αν κάνεις απλά τον αδιάφορο.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας