Προωθούν ιδιωτικοποίηση στις αστικές συγκοινωνίες μέσω... πανδημίας ή βρήκαν ακόμα έναν τρόπο να σπείρουν τον πανικό στους εργαζόμενους λέγοντάς τους φωναχτά πως δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι; Με αυτήν την απορία ζουν τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες υπάλληλοι της δημόσιας επιχείρησης ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) που διαχειρίζεται λεωφορεία και τρόλεϊ στην Αττική.
Πρόκειται για φορέα στον οποίο πολλοί εργαζόμενοι έρχονται καθημερινά σε επαφή με πολίτες, συχνά σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Πολλοί υπάλληλοι νόσησαν τους προηγούμενους μήνες από κορονοϊό, κάποτε υπήρξαν καταγγελίες για εργασία σε συνωστισμό και χωρίς μέσα προστασίας, ενώ υπήρξαν και νέοι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους.
Οταν ξεκίνησε η υποχρεωτική διενέργεια self-test, οι εργαζόμενοι της ΟΣΥ ξεκίνησαν να υποβάλλουν, όπως όλοι, τα αποτελέσματα επιλέγοντας τη διαδικασία που ακολουθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Ομως, η διοίκηση της ΟΣΥ εξέδωσε ανακοίνωση στις 16 Ιουνίου (χωρίς σφραγίδες και υπογραφές) στην οποία ζητά με τονισμένα γράμματα να δηλώσουν το αποτέλεσμα των self-tests επισημαίνοντας με υπογράμμιση: «Σε καμία περίπτωση δεν επιλέγουμε Δήλωση αποτελέσματος self-test για δημοσίους υπαλλήλους».
Η ανυπόγραφη ανακοίνωση άρχισε να σχολιάζεται εκτενώς μέχρι που, δύο μέρες αργότερα, εκδόθηκε και κανονική, με βούλες και υπογραφές από τη Γενική Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού και Πόρων. Εκεί οι υπογραμμίσεις έγιναν ακόμη πιο έντονες: «Δεν επιλέγουμε Δήλωση αποτελέσματος self-test για δημόσιους υπαλλήλους η οποία δεν αφορά τους εργαζόμενους της εταιρείας μας».
Αργία για ανάρτηση
Πολλοί υπάλληλοι της ΟΣΥ επικοινώνησαν με την «Εφ.Συν.» υπό την όρο της ανωνυμίας καθώς η διοίκηση έχει σκληρύνει τη στάση της, φτάνοντας στο σημείο πρόσφατα να επιβάλει αργία 5 ημερών σε έναν οδηγό για μια ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα. Δήλωσαν την ανησυχία τους για τη σκοπιμότητα, καθώς υπάρχουν ακόμη κάποιοι που θυμούνται την αποτυχημένη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των συγκοινωνιών επί Μητσοτάκη πατρός αλλά και την πρόσφατη ανακοίνωση του Υπερταμείου (την ίδια μέρα με την ανυπόγραφη ανακοίνωση της διοίκησης στις 16/6 και εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων) όπου ανέφερε ότι οι δημόσιες συγκοινωνίες «ανήκουν στον ελληνικό λαό και δεν νοείται να χρησιμοποιούνται από οποιονδήποτε, εν μέρει ή στο σύνολό τους, για σκοπούς που ακυρώνουν τον δημόσιο χαρακτήρα τους».
Επισημαίνεται ότι η ΟΣΥ εμφανίζεται κανονικά στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και υπάγεται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης ασχέτως αν πρόκειται για Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, ενώ το ίδιο ισχύει και για άλλους οργανισμούς όπως ο ΟΑΣΑ, ο ΟΣΕ, ο ΟΑΣΘ, ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας κ.λπ. Επίσης υπάρχουν εδώ και χρόνια νομολογία και αποφάσεις του Αρείου Πάγου βάσει των οποίων επιβάλλεται πλήρης έλεγχος προμηθειών, προσλήψεων συμβούλων και προσωπικού και άλλων διαδικασιών από το Δημόσιο στις επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους σε ποσοστό πάνω από 50%, όπως ισχύει και με την ΟΣΥ.
Ακόμη πιο τρομοκρατικά λειτούργησε το γεγονός ότι όσοι τις προηγούμενες μέρες υπέβαλαν δηλώσεις self-test ως δημόσιοι υπάλληλοι είδαν πως αυτές είχαν διαγραφεί από τη βάση δεδομένων όπου κάθε εργαζόμενος μπορεί να υποβάλει το νέο αποτέλεσμα αλλά να ανακαλέσει και τα παλαιότερα.
Ακόμη και αν αυτές οι τακτικές της διοίκησης θεωρηθούν «καμώματα», το σίγουρο είναι ότι εντείνουν ακόμη περισσότερο το καθεστώς ανασφάλειας που ωθεί εκατοντάδες υπαλλήλους να αναζητούν μετάταξη ή απόσπαση σε άλλον φορέα του Δημοσίου όπου θα νιώθουν πιο προστατευμένοι. Το πρόβλημα των μετατάξεων είναι διαχρονικό και προκαλεί συνεχή αιμορραγία προσωπικού τη στιγμή που δεν υπάρχει αρκετό για να βγουν περισσότερα δρομολόγια λεωφορείων-τρόλεϊ ώστε να εξυπηρετηθεί καλύτερα το επιβατικό κοινό.
Πρόσφατα η «Εφ.Συν.» έγραψε ότι, παρά τις ελλείψεις προσωπικού, η ΟΣΥ αποφάσισε μετατάξεις τριών υπαλλήλων στο υπουργείο Μετανάστευσης. Μάλιστα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΣΥ στη συνεδρίαση της 4ης Ιουνίου συζήτησε ακόμη 6 μετατάξεις σε διάφορους φορείς του Δημοσίου μέσω των οποίων θα χαθούν ισάριθμοι οδηγοί από τα δρομολόγια.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας