• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.9°C / 34.5°C
  3 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 27.2°C / 34.3°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.6°C / 35.4°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  35%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 27.9°C / 32.6°C
  2 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 29.0°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.8°C / 34.8°C
  3 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.1°C
  3 BF
  42%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 29.9°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  5 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 28.7°C
  1 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  4 BF
  66%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 31.9°C
  4 BF
  33%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 35.1°C
  3 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.7°C / 33.2°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  3 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 33.3°C
  3 BF
  75%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  41%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διαμαρτυρία της επιστημονικής υπεύθυνης της ΜΕΥ στην «Εφ.Συν.»

 • A-
 • A+

Η αν. καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» διαμαρτύρεται για το δημοσίευμα της 12.6.2021 «“Βιομηχανία” απαλλαγών από τις γραπτές εξετάσεις», ενώ όπως σημειώνει η Α. Τσίτσικα, «μετά τον τίτλο αυτό αναφέρει [το δημοσίευμα] πόρισμα του ΣΕΥΥΠ “καίει” τη μονάδα Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού”, δημιουργώντας έτσι την εντύπωση στους αναγνώστες σας ότι το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ αναφέρει ότι πρόκειται περί βιομηχανίας απαλλαγών από τις γραπτές εξετάσεις. Επειδή εγώ είμαι υπεύθυνη της ΜΕΥ, θεώρησα καθήκον μου και με βάση τους κανόνες της δεοντολογίας και κρίνοντας ότι πρέπει να έχετε, κατά τη γνώμη μου, μια πλήρη άποψη για το όλο θέμα, σας κάνω γνωστά τα παρακάτω:

Η Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) ιδρύθηκε το 2006, με πρωτοβουλία του τότε Διευθυντή/Καθηγητή και με την παραχώρηση χώρων από το Νοσοκομείο Παίδων υπηρεσίας και έγκριση για τη δημιουργία της πρώτης “φιλικής για εφήβους” μονάδας σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και εφαρμογή εξειδικευμένων υπηρεσιών κοινωνικής/συναισθηματικής ενδυνάμωσης ανεξαρτήτως αρχικού αιτήματος. Στο αρχικό οργανόγραμμα προβλέπεται ότι στη μονάδα υπάρχουν επιστημονικοί συνεργάτες έμμισθοι και άμισθοι/εκπαιδευόμενοι όπως σε όλα τα Πανεπιστημιακά Τμήματα. Η απασχόλησή τους είναι καθ' όλα νόμιμη, έχουν εγκριθεί από τον τομέα Υγείας Μητέρας Παιδιού (ΤΥΜΠ) και τη Γενική Συνέλευση του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχουν κοινοποιηθεί πλειστάκις στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου.

Οι επιστημονικοί συνεργάτες συμβάλλουν στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο με κλινικά, επιδημιολογικά και κλινικοεργαστηριακά κ.ά. πρωτόκολλα. Δεν πρόκειται λοιπόν για ιδιώτες ούτε για συνεργάτες σε εισαγωγικά.

Και με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί η ΜΕΥ λειτουργούν όλες οι Πανεπιστημιακές Παιδιατρικές Μονάδες και τα αντίστοιχα εγκεκριμένα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα στα δύο Νοσοκομεία Παίδων “Η Αγία Σοφία” και “Π. & Α. Κυριακού”, υπό την ίδια Διοίκηση.

Τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας η χρηματοδότηση της ΜΕΥ γινόταν μέσω δωρεάς στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) του Παν/μίου Αθηνών, και συγκεκριμένα γνωστής οικογενείας, της οποίας το όνομα έλαβε η πτέρυγα. Μέσω της δωρεάς προετοιμάστηκε ο χώρος (ο οποίος ήταν εντελώς ακατάλληλος) και καλύφθηκαν τα λειτουργικά έξοδα των τριών πρώτων ετών.

Το 2010, μετά το τέλος της δωρεάς, ο τότε Καθηγητής/Διευθυντής αιτήθηκε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) ειδικό δελτίο παροχής υπηρεσιών για τα νοσήλια περιγραφομένων εξειδικευμένων υπηρεσιών, το οποίο και εγκρίθηκε με βάση το με αριθμό πρωτ. 3226/2010 έγγραφο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ίδιο ισχύει και για πολλά Πανεπιστημιακά Τμήματα και Μονάδες.

Τα έσοδα από τα νοσήλια αποτελούσαν και τον βασικό και σταθερό τρόπο χρηματοδότησης και κάλυψης των βασικών λειτουργικών εξόδων της ΜΕΥ, δηλαδή της μισθοδοσίας των Γραμματέων, των έμμισθων Συνεργατών και των Ακαδημαϊκών Υποτρόφων.

Σχετικά με τις συμβολικές αυτές χρεώσεις, η Διοίκηση του Νοσοκομείου είχε ενημερωθεί από τον Καθηγητή και επιπλέον με το ΑΠ 194/7-1-2013 του οικονομικού τμήματος του Νοσοκομείου και επακόλουθο έγγραφο με ΑΠ 382/2013. Επίσης όλα τα χρηματικά ποσά αφορούν έσοδα της ΜΕΥ και είναι κατατεθειμένα στο έργο 9992 του ΕΛΚΕ μέσω του οποίου γίνονται οι ανάλογες συμβάσεις εργαζομένων στη ΜΕΥ.

Τονίζω ότι δεν υπάρχουν καταγγελίες που να αφορούν τα πιστοποιητικά τα οποία εκδίδονται από τη ΜΕΥ σε άτομα με μαθησιακά προβλήματα, και η έκδοση των πιστοποιητικών αυτών αφορά τους νέους από 10 έως 18 ετών που έχουν μαθησιακές δυσκολίες, και τα οποία πιστοποιητικά εκδίδονται από το 2013 μέχρι και σήμερα και δεν αφορούν μόνο υποψηφίους των Πανελληνίων Εξετάσεων. Είναι δε απολύτως νόμιμα (εγκεκριμένο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο και ΦΕΚ λειτουργίας έως 18 ετών).

Η ποσοτική και ποιοτική αξιολόγηση των υπηρεσιών της ΜΕΥ ήταν πάντοτε άριστη και έχει λάβει ιδιαίτερες διακρίσεις με πιστοποίηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως “φιλική για νέους υπηρεσία”, Απρίλιος 2018. Το Πανεπιστήμιο έχει πλειστάκις υποστηρίξει το έργο της ΜΕΥ με έγγραφα Προέδρων των Συλλογικών Οργάνων του (στη διάθεσή σας).

Ενώ λοιπόν η λειτουργία της ΜΕΥ και του Ιατροπαιδαγωγικού κέντρου ήταν και είναι άριστη, τα “υποτιθέμενα” προβλήματα ξεκίνησαν από τον Αύγουστο του 2017, όταν ανέλαβε νέα προϊστάμενη της Δ/νσης Ιατρικής Υπηρεσίας».


Απάντηση της συντάκτριας

Καλοδεχούμενες οι διευκρινίσεις της κ. Τσίτσικα, αν και δεν εξηγούν τις αιτίες που διενεργήθηκε -και που σύμφωνα με τις καταγγελίες παρεμποδίστηκε σε έναν βαθμό- ο έλεγχος των επιθεωρητών αλλά και οι ΕΔΕ εντός του νοσοκομείου με σχετικές αποφάσεις της διοίκησης. Η ίδια ίσως ενοχλήθηκε από τους ελέγχους και μάλιστα κατέθεσε αγωγή στην καθηγήτρια διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας η οποία νόμιμα και σύμφωνα με τα καθήκοντά της (όπως διαπιστώνει και το πόρισμα) προέβη στους σχετικούς ελέγχους. Το δημοσίευμά μας εξ ολοκλήρου βασίζεται στη σωρεία διαπιστώσεων παρατυπιών, στα συμπεράσματα και στις προτάσεις του ΣΕΥΥΠ, στην ομόφωνη αρχική απόφαση της διοίκησης το 2019 να προσαρμοστεί άμεσα η ΜΕΥ στην κείμενη νομοθεσία, διαφορετικά θα επιβληθούν κυρώσεις, όπως επίσης και στην απόφαση για μία καθ' όλα ορθή επαναλειτουργία της μονάδας.

Οι ελλείψεις και οι παρατυπίες ήταν διαπιστωμένες από τη διοίκηση του νοσοκομείου (σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά των συνεδριάσεων) πριν ακόμα ολοκληρωθεί και παραδοθεί το πόρισμα το 2020. Το πόρισμα των επιθεωρητών εισηγείται στον διοικητή του νοσοκομείου να ασκήσει πειθαρχική δίωξη για παραπτώματα στην υπεύθυνη της ΜΕΥ Α. Τσίτσικα και στην επόπτρια καθηγήτρια της κλινικής που παρέλειψε να ασκήσει εγκαίρως τους απαιτούμενους ελέγχους. Επίσης καλεί τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του υπ. Υγείας να μεριμνήσει για την αναστολή λειτουργίας της ΜΕΥ μέχρι η μονάδα να στελεχωθεί με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό, για έγκυρες γνωματεύσεις κ.λπ. Τέλος, το πόρισμα διαβιβάστηκε και στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών. Ευχή όλων παραμένει η αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας και της επαρκούς στελέχωσης μιας τόσο εξαιρετικά ευαίσθητης μονάδας.

Αντα Ψαρρά

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέθανε σε καρέκλα έξω από τα επείγοντα, λίγο αφού τον έδιωξαν ως υγιή
Ο 43χρονος είχε ζητήσει ιατρική βοήθεια, καθώς υπέφερε από ξαφνικούς πόνους στο πόδι, ωστόσο το προσωπικό του Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη του έδωσε με το ζόρι εξιτήριο. Τον βρήκαν ώρες μετά νεκρό μέσα στο...
Πέθανε σε καρέκλα έξω από τα επείγοντα, λίγο αφού τον έδιωξαν ως υγιή
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Βιομηχανία» απαλλαγών από τις γραπτές εξετάσεις
Σοβαρά παραπτώματα διαπιστώθηκαν από την ενδελεχή καταγραφή της διευθύντριας Ιατρικής Υπηρεσίας και από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας ● Σκάνδαλο με ιδιώτες γιατρούς που εμφανίζονταν ως...
«Βιομηχανία» απαλλαγών από τις γραπτές εξετάσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
16 μέρες, 16.000 ευχαριστώ!
Το υγειονομικό προσωπικό και όλους τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο του «Ερυθρού Σταυρού» ευχαριστεί ένας δικός μας άνθρωπος που βίωσε τη νοσηλεία λόγω του κορονοϊού.
16 μέρες, 16.000 ευχαριστώ!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΕΕΡΦΑ: «Η ρατσιστική διαπόμπευση από τον ιατροδικαστή να μην μείνει ατιμώρητη»
Προκαταρκτική εξέταση κατά του ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη ώστε να διαπιστωθεί η τέλεση ή μη πειθαρχικού παραπτώματος διέταξε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας την ίδια ώρα που η ΚΕΕΡΦΑ σχολιάζει πως η...
ΚΕΕΡΦΑ: «Η ρατσιστική διαπόμπευση από τον ιατροδικαστή να μην μείνει ατιμώρητη»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέθανε από ασφυξία νήπιο 2,5 ετών στο Περιστέρι
Μοιραίο στάθηκε το παιχνίδι για ένα αγοράκι 2,5 ετών που πέθανε από ασφυξία. Έντρομη η μητέρα του παιδιού, το μετέφερε χωρίς της αισθήσεις του, σε κλινική στο Περιστέρι όπου οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό...
Πέθανε από ασφυξία νήπιο 2,5 ετών στο Περιστέρι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τραγικό τέλος για δύο μικρά παιδιά στην Αλίαρτο
Σε τραγωδία εξελίχθηκε το παιχνίδι για δύο μικρά παιδιά ηλικίας 3,5 και 4,5 ετών αντίστοιχα στην περιοχή της Αλιάρτου Βοιωτίας, τα οποία βρέθηκαν νεκρά από συγγενικά τους πρόσωπα κοντά στο σημείο διαμονής...
Τραγικό τέλος για δύο μικρά παιδιά στην Αλίαρτο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας