Η ρατσιστική ρητορική, η αστυνομική αυθαιρεσία και η ενοχοποίηση κοινοτήτων μετά τη γυναικοκτονία της Καρολάιν Κράουτς βρέθηκαν στο επίκεντρο της διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε χθες η ΚΕΕΡΦΑ. Το πάνελ συντόνιζε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, ενώ τη συζήτηση χαιρέτισε και η εκπρόσωπος της Γεωργιανής Διασποράς, Σοφία Σαρίδη.
«Το έγκλημα στα Γλυκά Νερά εργαλειοποιήθηκε για μέρες και αξιοποιήθηκε ως εργαλείο αστυνομικής προπαγάνδας για να καταλήξουν έπειτα από περιστατικά όπως αυτό της Νέας Σμύρνης σε ηρωοποίηση των αστυνομικών», τόνισε ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης, κάνοντας αναφορά τόσο στη ρητορική αστυνομικών εκπροσώπων όσο και δικαστικών αρχών, όπως της προέδρου της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, Αννας Ζαΐρη, που προκάλεσε κύμα αντιδράσεων έπειτα από το ξενοφοβικό κήρυγμα σε τηλεοπτική εκπομπή.
Στερεότυπα
«Ο δράστης δεν μίλησε για εγκληματίες που μιλούσαν σπαστά ελληνικά τυχαία, αλλά για να τροφοδοτήσει το στερεότυπο, γιατί ήξερε ότι η προκατάληψη για τους μετανάστες θα διευκόλυνε την αστυνομία και το κράτος», είπε ο δικηγόρος Δημήτρης Ζώτος και, αναφερόμενος στον Γεωργιανό που επί μέρες κακοποιούνταν ώστε να ομολογήσει ψευδώς για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε, κατέληξε: «Ηταν ευτύχημα που ο άνθρωπος δεν υπέκυψε και άντεξε τα βασανιστήρια». «Από τη δεκαετία του ’90 έχουμε μάθει να βλέπουμε τους εαυτούς μας ως “δράστες” στα δελτία ειδήσεων», τόνισε ο Eρβιν Σέχου, εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Αλβανών Μεταναστών και Αλληλέγγυων. «Παραδείγματα θεσμικού ρατσισμού που αναπαράγονται από τα ΜΜΕ διαπερνούν την καθημερινότητά μας. Ο αριθμός των ανθρώπων που για μια απλή προανάκριση έχουν καταλήξει στο νοσοκομείο είναι τεράστιος και οι υποθέσεις έχουν μείνει στο συρτάρι», επισήμανε.
Για την Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, που είναι διαχρονικά καταπέλτης για την Ελλάδα, μίλησε η δικηγόρος Αγγελική Σεραφείμ. «Στην Ελλάδα μιλάμε για περιστατικά κακομεταχείρισης και πολλές φορές μεθόδους που παραπέμπουν σε βασανιστήρια που οι περισσότεροι γνωρίζουμε από ιστορικά βιβλία», τόνισε. «Οταν υπάρχουν ενδείξεις βίας και κατάχρησης εξουσίας, η Πολιτεία οφείλει να τις εξετάσει διεξοδικά και να λαμβάνονται αποτελεσματικά μέτρα για να διερευνώνται σε βάθος χωρίς καν ένα θύμα να χρειάζεται να καταγγείλει βία. Οταν είσαι στη φυλακή είσαι στην ευθύνη της Πολιτείας. Η παράλειψη της διερεύνησης ισοδυναμεί με συγκάλυψη».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας