• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 16.8°C
  2 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 14.4°C
  1 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 16.8°C
  5 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Θύελλα με ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 6.9°C / 8.1°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 13.9°C
  4 BF
  77%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 13.8°C
  3 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.4°C / 8.4°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 15.1°C
  4 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.3°C
  3 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 19.6°C
  6 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 15.6°C
  6 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  6 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.5°C / 10.9°C
  2 BF
  76%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 11.2°C
  3 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 22.8°C
  2 BF
  86%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.9°C / 17.0°C
  2 BF
  50%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.8°C
  0 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.8°C / 14.5°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  2 BF
  88%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γενετήσια εγκλήματα και νέος ποινικός κώδικας

 • A-
 • A+
Επιστημονική συζήτηση για την ανάγκη νομοθετικών ρυθμίσεων αλλά και σοβαρών σταθμίσεων όταν ζητείται αυστηροποίηση των ποινών, καθώς η υπέρμετρη ποινική καταστολή απειλεί έννομα αγαθά

Σε μια συγκυρία παραπάνω από επίκαιρη όσο και παρακινδυνευμένη για μια νηφάλια επιστημονική συζήτηση, η διαδικτυακή εκδήλωση «Τα γενετήσια εγκλήματα στον Νέο Ποινικό Κώδικα», στην οποία συμμετείχαν νομικοί, ακαδημαϊκοί, δικαστικοί και μαχόμενοι δικηγόροι, ανέδειξε την ανάγκη νομοθετικών ρυθμίσεων αλλά και σοβαρών σταθμίσεων όταν ζητείται αυστηροποίηση των ποινών, καθώς η υπέρμετρη ποινική καταστολή απειλεί επίσης έννομα αγαθά.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη δεύτερη έκδοση του βιβλίου του ομότιμου καθηγητή στο ΑΠΘ Νίκου Παρασκευόπουλου και του διδάκτορα Νομικής Ευτύχη Φυτράκη «Αξιόποινες Σεξουαλικές Πράξεις» από τις Εκδόσεις Σάκκουλα, που αποτελεί ένα επιστημονικό εργαλείο για τα σχετικά άρθρα του Ποινικού Κώδικα, παρέχοντας εμπεριστατωμένες ερμηνευτικές προσεγγίσεις και τεκμηριωμένες αναφορές που ανατρέπουν στερεοτυπικές προσλήψεις.

Τη συζήτηση άνοιξε ο συντονιστής της, δικηγόρος και πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του νέου Ποινικού Κώδικα, Χριστόφορος Αργυρόπουλος, επισημαίνοντας την αξιοπιστία της ερευνητικής μεθόδου των συγγραφέων αλλά και την απαξία που επιφέρουν τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Ο ομότιμος καθηγητής Νομικής ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου, Ιωάννης Γιαννίδης, αναφέρθηκε στα φαινόμενα ηθικού πανικού και ξενοφοβίας που μπορεί να εγείρουν τα σεξουαλικά εγκλήματα και η παρουσίασή τους από τα ΜΜΕ και στο πλέγμα παραγόντων που δημιουργεί συνθήκες έντονης ανασφάλειας και αιτήματα υιοθέτησης μέτρων «χονδροειδούς αυστηρότητας» ή ποινικού λαϊκισμού, όπως είναι ο όρος που υιοθετεί και το σύγγραμμα.

Ο πρόεδρος Πρωτοδικών Αθηνών Χαράλαμπος Σεβαστίδης, αντλώντας από τα στοιχεία του βιβλίου, αποδόμησε την παραμορφωμένη εικόνα μέσω της υπερβολικής προβολής μεμονωμένων περιπτώσεων, καθώς διαχρονικά η εγκληματικότητα σε αυτό το πεδίο παρουσιάζει μια σταθερότητα που δεν δικαιολογεί τον φόβο και τον πανικό, αναζητώντας τη νηφαλιότητα της δικανικής κρίσης στην αντιμετώπιση του τόσο ευαίσθητου θέματος. Αναφέρθηκε στη νομική μετατόπιση που υπαγορεύει ένας σύγχρονος τρόπος προσέγγισης ο οποίος από τα εγκλήματα των ηθών προστατεύει πλέον το δικαίωμα της γενετήσιας ελευθερίας.

Ο ίδιος στάθηκε κριτικά στη ρύθμιση για την εικονική παιδική πορνογραφία, στην οποία ο κάτοχος κατασκευασμένου σχετικού υλικού σε μορφή κινουμένων σχεδίων ή απεικονίσεων, η οποία δεν προϋποθέτει την ύπαρξη ανήλικου προσώπου, έχει «υπέρμετρη» ποινική αντιμετώπιση ενώ δεν προσβάλλεται, παρά την ηθική απαξία, κάποιο έννομο αγαθό οδηγώντας σε ποινική διάκριση «ανεπίτρεπτη για ένα φιλελεύθερο σύστημα», προτείνοντας μια περισσότερο συσταλτική ερμηνεία. Για την ίδια ρύθμιση και τον κακουργηματικό χαρακτήρα της κατοχής τοποθετήθηκε και ο Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου ε.τ., αναζητώντας μια ορθότερη δογματολογικά προσέγγιση και ερμηνεία των άρθρων για τους εφαρμοστές του νόμου και της θεωρίας, αναδεικνύοντας τους κινδύνους της νηφαλιότητας που, αν και αναγκαίοι, μπορεί να παρερμηνευθούν ως υπόθαλψη τέτοιων πράξεων.

Στη συμπερίληψη των διεθνών εξελίξεων υπό τη μορφή διεθνών συμβάσεων και οδηγιών στην ύλη του βιβλίου, τη νομολογία και τις σημαντικές αλλαγές στη διαβάθμιση του αδίκου των συμπεριφορών με τον νέο Ποινικό Κώδικα αλλά και στους προβληματισμούς όπως ανακύπτουν από την παράθεση ερμηνειών από αλλοδαπές έννομες τάξεις αναφέρθηκε η Αθανασία Διονυσοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια Νομικής ΕΚΠΑ, επιχειρώντας μια επισκόπηση στα περιεχόμενα του βιβλίου. Για την αξία και τη συμβολή του βιβλίου στη δικηγορική και δικαστηριακή ερμηνεία και εφαρμογή μίλησε ο δικηγόρος Βασίλης Παπαστεργίου, μέλος Δ.Σ. ΔΣΑ, θίγοντας και ο ίδιος τον προβληματικό κακουργηματικό χαρακτήρα της κατοχής εικονικής/εικονογραφημένης παιδικής πορνογραφίας, τη στιγμή που ο νόμος προστατεύει τη γενετήσια ελευθερία και αυτοδιάθεση, επισημαίνοντας τον κίνδυνο αφενός της προσχώρησης σε έναν νέο πουριτανισμό και αφετέρου υποτίμησης της πατριαρχικής ρίζας των αδικημάτων.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο ομότιμος καθηγητής και πρώην υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος υπέδειξε τις δυσκολίες της Δικαιοσύνης, που οφείλει να βρει τρόπους να ισχυροποιήσει το θύμα προκειμένου να μιλήσει, αλλά και να είναι σε θέση να αξιολογήσει απροκατάληπτα τον κατηγορούμενο χωρίς να κάνει καμία παραχώρηση στη δίκαιη δίκη, παραμένοντας ανεπηρέαστη από τη συγκυρία. Κι έδωσε ένα παράδειγμα: στο διάστημα 2004-2010 υπήρξαν 700 υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας και 300 συλλήψεις, με μετρημένες στα δάχτυλα τις σχετικές καταδίκες. «Πώς ερμηνεύεται η σχετική ανακολουθία της υπερπληθώρας διώξεων;» αναρωτήθηκε, για να επιχειρήσει να απαντήσει επικαλούμενος είτε τα πενιχρά στοιχεία, είτε την εντυπωσιοθηρία και ακόμη, την ασφάλεια του δικαίου απέναντι σε αυτά τα αδικήματα, παρατηρώντας «πόσο εύκολη είναι η επανόρθωση από τον στιγματισμό του αθωωθέντα για τέτοιες πράξεις;». Επιχειρώντας έναν συγκερασμό των αναγκών της ασφάλειας και της προστασίας των έννομων αγαθών και της ελευθερίας από τη μια και της υπεράσπισης του αθώου, τάχθηκε υπέρ της επιστήμης που σταθερά σταθμίζει τα πραγματικά περιστατικά με μέτρο και αποφεύγει της καταχρήσεις της ποινικής καταστολής.

Για το θέμα του βιασμού επισήμανε ότι, αν και μπορεί να διαγνωσθεί ο βιασμός ακόμη και εκεί που μια ρητή αντίσταση δεν υπάρχει, ωστόσο «θα πρέπει να θυμόμαστε ότι βρισκόμαστε στα πλαίσια μιας διάταξης που αφορά εξαναγκασμό, αλλιώς οδηγούμαστε σε άλλες ρυθμίσεις χαμηλότερου βαθμού προσβολής». Διατύπωσε ακόμη τον προβληματισμό του σε ό,τι αφορά την έννοια της παρενόχλησης και κατά πόσο μπορεί να διευρυνθεί το έσχατο όπλο που έχει η έννομη τάξη για να αντιμετωπίσει τις προσβολές και τη στάθμιση που οφείλεται στο αν θα δεχθούμε ότι η ελαφριά μορφή προσβολής μπορεί να αποτελεί πεδίο τιμώρησης, πεδίο στο οποίο απαιτούνται δύσκολοι συμψηφισμοί καθώς ελλοχεύει η μεγάλη διεύρυνση του πεδίου ποινικού ελέγχου.

Ο έτερος συγγραφέας Ευτ. Φυτράκης τόνισε την προσπάθεια που καταβλήθηκε ώστε στο έργο να γεφυρωθεί το χάσμα που παρατηρείται στην Ελλάδα ανάμεσα στην ποινική θεωρία και πράξη και το αποτέλεσμα να προσφέρει αφενός ένα χρήσιμο εργαλείο δουλειάς για τους μάχιμους νομικούς αλλά ταυτόχρονα να μην παραλείπονται οι ευρύτεροι κοινωνικοπολιτικοί θεωρητικοί προβληματισμοί του πεδίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διεθνής Αμνηστία: Υπόμνημα για αλλαγή του ορισμού του βιασμού
Έκκληση κάνει η Διεθνής Αμνηστία στο υπουργείο Δικαιοσύνης να αλλάξει ο νομικός ορισμός του βιασμού στη βάση της έλλειψης συναίνεσης για τη σεξουαλική πράξη. Κατέθεσε υπόμνημα ώστε ο ορισμός στο άρθρο 336 του...
Διεθνής Αμνηστία: Υπόμνημα για αλλαγή του ορισμού του βιασμού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο «άγνωστος» βιασμός της Ελένης Τοπαλούδη
Προς σχηματισμό τρίτης δικογραφίας προσανατολίζονται οι Αρχές μετά την κατάθεση των γονιών της, όπου κατονόμασαν τρεις φερόμενους ως δράστες βιασμού περίπου έναν χρόνο πριν από τη δολοφονία της.
Ο «άγνωστος» βιασμός της Ελένης Τοπαλούδη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλμα στις καλλιέργειες βιομηχανικής κάνναβης
Εκρηκτικές θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τις εξελίξεις στην καλλιέργεια κάνναβης στη χώρα μας. Μόλις τέσσερα χρόνια αφότου ξεκίνησε δειλά δειλά η σπορά βιομηχανικής κάνναβης, η αύξηση στις καλλιεργούμενες...
Αλμα στις καλλιέργειες βιομηχανικής κάνναβης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακόμη να πάρει...«μυρωδιά» το κράτος
Επιστολή απέστειλαν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έξι οργανώσεις-μέλη της Ελληνικής Πλατφόρμας ΜΚΟ για τις Ψυχοδραστικές Ουσίες με αφορμή το κάλεσμα που του απηύθυνε ο ΟΗΕ να συμμετάσχει στις εργασίες της 60ής...
Ακόμη να πάρει...«μυρωδιά» το κράτος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για όλες τις γυναίκες του κόσμου
Την ιστορία της 32χρονης Μπαγκλαντεζιανής διηγείται το ντοκιμαντέρ «Πίσω στη ζωή» της Αλεξίας Τσούνη που έχει την πρεμιέρα του απόψε στις 6, στο 12ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας στον...
Για όλες τις γυναίκες του κόσμου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λάρισα: Θύμα ομαδικού βιασμού 27χρονη από το Κονγκό
Σε μια εξαιρετική σοβαρή καταγγελία προχώρησε μια 27χρονη υπήκοος Κονγκό που φιλοξενείται στο δομή των προσφύγων στο Kουτσόχερο Λάρισας. Η νεαρή κατήγγειλε πως έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού το βράδυ της Τρίτης...
Λάρισα: Θύμα ομαδικού βιασμού 27χρονη από το Κονγκό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας