• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.3°C / 9.8°C
  1 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 9.3°C
  1 BF
  36%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.5°C / 13.2°C
  4 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.4°C
  2 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.5°C / 8.6°C
  2 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.1°C / 11.6°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 12.5°C
  5 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.9°C / 6.9°C
  2 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 9.6°C
  5 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 8.7°C
  2 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  40%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.5°C / 8.2°C
  2 BF
  34%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.7°C / 10.6°C
  1 BF
  51%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 9.3°C
  2 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 10.0°C
  0 BF
  50%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 7.7°C
  2 BF
  37%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.3°C / 9.4°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  33%
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ευχολόγιο ένταξης για τους πρόσφυγες

 • A-
 • A+
Με γενικόλογες διακηρύξεις και απουσία οποιουδήποτε σχεδιασμού η Εθνική Στρατηγική της κυβέρνησης για την ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, η οποία τέθηκε σε διαβούλευση χωρίς να προηγηθεί κανένας διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σε μια συρραφή γενικόλογων διακηρύξεων και ευχολογίων έκτασης μιάμισης σελίδας περιορίζεται το κεφάλαιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Ενταξη προσφύγων και μεταναστών, που περιλαμβάνεται στη φιλόδοξη και ογκώδη Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ενταξη και τη Μείωση της Φτώχειας, ένα κείμενο 102 σελίδων μαζί με τα παραρτήματα, το οποίο κατέθεσε πρόσφατα για διαβούλευση το υπουργείο Εργασίας.

Το σχετικό κεφάλαιο για την Ενταξη πολιτών τρίτων χωρών «αποτυπώνει την οπτική και τον σχεδιασμό του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τα δικαιώματα των δικαιούχων διεθνούς προστασίας και των μεταναστών», όπως αναφέρει. Αλλά η οπτική είναι εξαιρετικά θολή και γενικόλογη και απουσιάζει εντελώς οτιδήποτε θα μπορούσε να θυμίζει στοιχειωδώς “σχεδιασμό”, ενώ είναι απορίας άξιο από ποιον έχει εγκριθεί, σε ποιον έχει κοινοποιηθεί και με ποιους έχει συζητηθεί το εν λόγω κείμενο. Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, δεν έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, είτε πρόκειται για την τοπική αυτοδιοίκηση είτε για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές οργανώσεις και τις άλλες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο, ενώ δεν έχει δοθεί προηγουμένως στη δημοσιότητα το κείμενο του υπουργείου Μετανάστευσης, το οποίο επικαλείται το υπουργείο Εργασίας. Το επιτελικό κράτος στα καλύτερά του!

Εδώ και 6,5 μήνες από την τοποθέτησή της στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, η υφυπουργός με αρμοδιότητα την ένταξη, Σοφία Βούλτεψη, πασχίζει να μας πείσει ότι αναζητά ευρωπαϊκά κονδύλια για σχετικά προγράμματα από το χρηματοδοτικό πακέτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2021-2027 και ότι επεξεργάζεται τη νέα Εθνική Στρατηγική για την ένταξη, την οποία ετοιμάζεται να ανακοινώσει.

Μέχρι στιγμής, το μόνο κάπως συγκεκριμένο που έχει ακουστεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Ενταξης στον Ελαιώνα, ή μάλλον η κατάργηση του άλλοτε πρότυπου κέντρου φιλοξενίας και η μετατροπή του σε κέντρο ένταξης. Φαίνεται πως η κυβέρνηση ξεκινά να φτιάχνει τούρτα πρώτα από το κερασάκι. Φαίνεται επίσης ότι η κ. Βούλτεψη βάλθηκε να κάνει ακριβώς αυτό για το οποίο κατηγορούσε άλλοτε με σκαιότατο τρόπο τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι βλέπει το προσφυγικό σαν ευκαιρία για να παίρνει κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Γιατί όσες προτάσεις κι αν υποβάλει για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, θα βρίσκονται στον αέρα αν δεν πατούν σε ένα καλά επεξεργασμένο σχέδιο, προϊόν ευρείας διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και τους φορείς, που θα απαντά στις πραγματικές ανάγκες του πεδίου και θα έχει τις προϋποθέσεις να συνεχιστεί όταν λήξουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Η ένταξη των προσφύγων και μεταναστών είναι ασφαλώς υπόθεση πρωτίστως εθνική, παρά τα ακροδεξιά οράματα της υφυπουργού που δηλώνει ότι θα παρέχει στους πρόσφυγες εφόδια που θα τους φανούν χρήσιμα όταν επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Προς το παρόν, τα υπουργεία Εργασίας και Μετανάστευσης επιχειρούν να μας πείσουν ότι αποτελούν «σχεδιασμό» οι διακηρύξεις για «μια νέα πολιτική προσέγγιση για την ένταξη πολιτών τρίτων χωρών, η οποία ενθαρρύνει αφενός μεν την ουσιαστική κατανόηση ανάμεσα σε διαφορετικές κουλτούρες, αλλά παράλληλα ενισχύει τον θετικό και αναπτυξιακό αντίκτυπο των ενταξιακών παρεμβάσεων στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες και θέτει τις βάσεις για μια ανοιχτή κοινωνία».

Προτείνει μάλιστα τέσσερις εξίσου γενικόλογους άξονες: πρώιμη ένταξη των αιτούντων άσυλο, κοινωνική ένταξη των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, πρόληψη και αποτελεσματική προστασία από κάθε μορφή βίας, εκμετάλλευσης και κακοποίησης και παρακολούθηση της ενταξιακής πορείας. Ο καθένας συνοδεύεται με επιμέρους στόχους και πάλι σε επίπεδο διακηρύξεων.

Είναι εξόφθαλμη η απουσία οποιουδήποτε σχεδιασμού για την ένταξη των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, του μεγαλύτερου δηλαδή μέρους των πολιτών τρίτων χωρών που θα έπρεπε να αποτελούν βασικό στόχο οποιασδήποτε στρατηγικής ένταξης.

● Σήμερα στις 6 μ.μ. το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων διοργανώνει συνέντευξη Τύπου με θέμα την κοινωνική ένταξη και συμπερίληψη των προσφύγων και μεταναστών.

Προβληματική προσέγγιση

Χρήστος Λαζαρίδης, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων

Το ζήτημα της κοινωνικής ένταξης των αιτούντων άσυλο, των προσφύγων και των μεταναστών είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής. Η πολιτική του προσέγγιση, όμως, είναι εξόχως προβληματική, αφ’ ενός γιατί διαφαίνεται πως δεν αποτελεί κοινή προτεραιότητα και αφ’ ετέρου γιατί οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί προς ώρας είναι απογοητευτικές. Ενα στρατηγικό σχέδιο δράσης πρέπει να απαντάει στα ερωτήματα και στις προκλήσεις κι όχι αντ’ αυτού να δημιουργεί ακόμα περισσότερες απορίες.

 

Ποντάρουν στην αποτροπή

Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Solidarity Now

Η απουσία εθνικής πολιτικής ένταξης έχει δημιουργήσει σοβαρό ζήτημα καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, αν και οι οικονομικοί πόροι υπάρχουν. Η κυβέρνηση ποντάρει στην αποτροπή και χρησιμοποιεί τη δικαιολογία ότι οι πρόσφυγες δεν επιθυμούν να μείνουν στην Ελλάδα. Το ερώτημα είναι εάν η Πολιτεία έχει κάνει τα απαραίτητα για να δώσει την κατάλληλη ευκαιρία στους πρόσφυγες να ενταχθούν. Εδώ και χρόνια η απάντηση είναι όχι.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καθυστερήσεις και πάλι στις πληρωμές του «ESTIA ΙΙ»
Για τέσσερις μήνες έχουν μείνει απλήρωτοι ιδιοκτήτες ακινήτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλους δήμους, ενώ και οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.
Καθυστερήσεις και πάλι στις πληρωμές του «ESTIA ΙΙ»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ESTIA 2021: απροστάτευτοι οι πρόσφυγες, απλήρωτοι οι ιδιοκτήτες
Σε ένα απόλυτο επιτελικό μπάχαλο έχει εξελιχθεί η τρίτη φάση του προγράμματος επιδοτούμενης φιλοξενίας προσφύγων ● Η έλλειψη χρηματοδότησης αφήνει σοβαρά εκτεθειμένους σπιτονοικοκύρηδες, εργαζόμενους και...
ESTIA 2021: απροστάτευτοι οι πρόσφυγες, απλήρωτοι οι ιδιοκτήτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξανά συνωστισμός και χάος έξω από τα γραφεία της υπηρεσίας Ασύλου στην Αττική
Αφού πρώτα σημειώθηκε το αδιαχώρητο έξω από τα γραφεία της Υπηρεσίας και κινδύνευσαν και ταλαιπωρήθηκαν εκατοντάδες πρόσφυγες και εργαζόμενοι, το υπουργείο ανακοίνωσε ξανά ενίσχυση της ψηφιακής εξυπηρέτησης...
Ξανά συνωστισμός και χάος έξω από τα γραφεία της υπηρεσίας Ασύλου στην Αττική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρώτα οι εξώσεις, μετά... λύσεις
Την αναθεώρηση του προγράμματος στέγασης και ένταξης προσφύγων «Ηλιος» και την καλύτερη διασύνδεση των προσφύγων με τον ΟΠΕΚΑ και τον ΟΑΕΔ αποφάσισε διευρυμένη σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου...
Πρώτα οι εξώσεις, μετά... λύσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποσυμφόρηση... μετά τον κορονοϊό για τους πρόσφυγες
Την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες συνωστίζονται μαζί στις διάφορες δομές ανά την επικράτεια, το υπουργείο Μετανάστευσης ανακοινώνει... μακροπρόθεσμα μέτρα αποσυμφόρησης!
Αποσυμφόρηση... μετά τον κορονοϊό για τους πρόσφυγες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας