• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 15.1°C
  3 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 11.9°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.7°C / 16.8°C
  5 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 7.5°C
  0 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.9°C
  3 BF
  66%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.0°C / 11.2°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.4°C / 5.6°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 15.6°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.1°C / 18.1°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.4°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  5 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 14.7°C
  4 BF
  75%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.5°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 11.1°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.8°C / 18.8°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 15.3°C
  4 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.7°C / 9.4°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.7°C / 12.0°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  1 BF
  90%
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αρωμα... συγκάλυψης για την απώλεια χιλιάδων ευρώ

 • A-
 • A+
Η Οικονομική Επιτροπή συνεδριάζει σήμερα για να εγκρίνει τον απολογισμό χρήσης των σχολικών επιτροπών. Ανάμεσά τους και η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της 1ης Δημοτικής Κοινότητας όπου έχει καταγραφεί απώλεια 2.400 ευρώ, ενώ ακολούθησε... κατάθεση 32.500 ευρώ από άγνωστο καταθέτη ● Ο Κ. Μπακογιάννης δεν έχει αποκαλύψει τα ποσά που χάθηκαν για να «μην επηρεαστεί η εισαγγελική έρευνα» ● Φήμες μιλούν για 65.000 ευρώ που, αντί να πάνε στα σχολεία, παίχτηκαν σε στοιχήματα μέσω δύο εταιρειών.

Οσμή... κουκουλώματος αναδίδεται από μια υπόθεση απώλειας δεκάδων χιλιάδων ευρώ του Δήμου Αθηναίων τα οποία προορίζονταν για τα έξοδα λειτουργίας Δημοτικών σχολείων και Νηπιαγωγείων στο κέντρο της Αθήνας, τον Ιανουάριο του 2020.

Ενάμιση χρόνο μετά και ενώ η όλη υπόθεση που γέννησε τότε ερωτήματα για την παράταξη του δημάρχου Κ. Μπακογιάννη παραμένει ανεξιχνίαστη, η Οικονομική Επιτροπή του δήμου συνεδριάζει σήμερα για να εγκρίνει τον απολογισμό χρήσης του 2020 για όλες τις σχολικές επιτροπές. Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται και η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της 1ης Δημοτικής Κοινότητας στην οποία κατεγράφη η... απώλεια. Το παράδοξο είναι ότι με βάση τα σχετικά εισηγητικά έγγραφα όχι μόνο δεν περιγράφεται η απώλεια, αλλά προκύπτει και πλεόνασμα.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρονται στην έκθεση της λογιστικής εταιρείας που έχει αναλάβει την υποστήριξη της σχολικής επιτροπής: «Στις 2/1/2020 έγινε αδικαιολόγητη μεταφορά από τον κεντρικό λογαριασμό της σχολικής επιτροπής ποσού 2.400 ευρώ. Η παραπάνω μεταφορά έχει αποτυπωθεί στον απολογισμό στον κωδικό Εξόδων Ελλειμμα.

-Στις 22/1/2020 έγινε κατάθεση στον κεντρικό λογαριασμό της σχολικής επιτροπής από άγνωστο καταθέτη, ποσού 32.500 ευρώ. Η παραπάνω μεταφορά έχει αποτυπωθεί στον απολογισμό στο κωδικό Εσοδα από λογαριασμό τρίτου».

Με βάση τα παραπάνω, δηλαδή, κάποιος άγνωστος έβαλε το ποσό των 32.500 ευρώ στον λογαριασμό ενός δημόσιου φορέα από τον οποίο λίγες μέρες πριν είχαν χαθεί 2.400 ευρώ. Αρα; Υπάρχει «θετικό ισοζύγιο» 30.100 ευρώ...

Υπενθυμίζεται ότι τότε, λίγο μετά την Πρωτοχρονιά του 2020, ήταν η διοίκηση του δήμου που δημοσιοποίησε το θέμα, υποβάλλοντας «μήνυση κατ’ αγνώστων» για «αδικαιολόγητες κινήσεις ποσών στον τραπεζικό λογαριασμό της σχολικής επιτροπής» το βράδυ της 3ης Ιανουαρίου, μέσω του αρμόδιου αντιδήμαρχου Μανώλη Καλαμπόκα και του προέδρου της επιτροπής Σπ. Αθανασάκη «κατόπιν εντολής του δημάρχου Κ. Μπακογιάννη».

Για το θέμα έγιναν εκτεταμένες συζητήσεις στο δημοτικό συμβούλιο που τότε συνεδρίαζε ακόμη διά ζώσης, χωρίς ποτέ ο κ. Μπακογιάννης να αποκαλύψει τα ποσά που χάθηκαν για να «μην επηρεαστεί η εισαγγελική έρευνα».

Ομως, η πληροφορία που κυκλοφορούσε στους διαδρόμους του δήμου ήταν ότι συνολικό ποσό 65.000 ευρώ που προοριζόταν για τις ανάγκες των σχολείων είχε παιχτεί σε στοιχήματα μέσω δύο εταιρειών. Πιθανολογείται, λοιπόν, ότι τα 32.500 ευρώ που επιστράφηκαν ήταν τα μισά που δέχτηκε να επιστρέψει η μία εταιρεία. Τα υπόλοιπα προφανώς δεν έχουν επιστραφεί, ενώ παραμένει άγνωστο τι αφορά το ποσό των 2.400 ευρώ.

Σε δήλωσή του τότε ο δήμαρχος τόνισε ότι «σε θέματα διαφάνειας και διαχείρισης των χρημάτων των δημοτών της Αθήνας ο Δήμος Αθηναίων είναι άτεγκτος και δεν επιδεικνύει καμία ανοχή. Η υπόθεση θα διερευνηθεί τόσο από τη Δικαιοσύνη, στην οποία προσφύγαμε αμέσως, όσο και από τον ίδιο τον Δήμο Αθηναίων για να διαλευκανθεί το ταχύτερο δυνατόν».

Η «Ανοιχτή Πόλη» του Νάσου Ηλιόπουλου ζητούσε «την άμεση απομάκρυνση των ατόμων που έχουν την ευθύνη της κίνησης των λογαριασμών και την άμεση αντικατάστασή τους ώστε να προχωρήσει το Νομικό Πρόσωπο στην εύρυθμη λειτουργία του». Ο τότε οικονομικός διαχειριστής της επιτροπής, πάντως, παραιτήθηκε από τη θέση, αλλά παρέμεινε μέλος και είναι ένα από τα 10 (4 καταψήφισαν,1 απόν) που ψήφισαν υπέρ της έγκρισης του απολογισμού για το 2020.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΜΑΤ κατά γονέων, πολυκατοικία κατά σχολείου
Ο αγώνας για το 24ο Γυμνάσιο και Λύκειο στο Πολύγωνο συνεχίζεται ● Αστυνομικές δυνάμεις απέναντι στους γονείς μαθητών που διαμαρτύρονται για την τοποθέτηση κοντέινερ σε οικόπεδο το οποίο προορίζεται για...
ΜΑΤ κατά γονέων, πολυκατοικία κατά σχολείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σταθερά… ακροδεξιά και στην Αθήνα
Πλούσιο το ξενοφοβικό βιογραφικό της: από τη δράση της στον Αγιο Παντελεήμονα και την προσφυγή κατά της νέας παιδικής χαράς ώς τα εμπόδια στο πρόγραμμα «Ανοιχτά Σχολεία» και την Πακιστανική Κοινότητα.
Σταθερά… ακροδεξιά και στην Αθήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παράπονα και κριτική στην κυβέρνηση από τους δημάρχους
Στην πρώτη μετά το καλοκαίρι συνεδρίαση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κυριάρχησαν τα παράπονα, οι γκρίνιες και η σκληρή κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης.
Παράπονα και κριτική στην κυβέρνηση από τους δημάρχους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπαρουταποθήκη ο Λυκαβηττός
Γεμάτος ξερόκλαδα, πευκοβελόνες και νεκρά φυτά είναι ο μεγαλύτερος «πνεύμονας» στο κέντρο της Αθήνας ● Μεγάλη καθυστέρηση στον καθαρισμό και στη συντήρηση του πρασίνου από τον Δήμο Αθηναίων, με τις εργασίες να...
Μπαρουταποθήκη ο Λυκαβηττός
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσφυγή για την υπεξαίρεση δεκάδων χιλιάδων ευρώ από Σχολική Επιτροπή
Στην αποκεντρωμένη διοίκηση προσφεύγει η δημοτική παράταξη της Αθήνας «Ανοιχτή Πόλη» για την υπόθεση της υπεξαίρεσης χρημάτων από τον λογαριασμό της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της 1ης...
Προσφυγή για την υπεξαίρεση δεκάδων χιλιάδων ευρώ από Σχολική Επιτροπή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρία για το 24ο Λύκειο και την αδιαφορία του Δήμου Αθηναίων
Παράσταση διαμαρτυρίας για την αδιαφορία του Δήμου Αθηναίων που προχωρά με μπουλντόζες και τοποθετεί κοντέινερ σε οικόπεδο το οποίο προοριζόταν για το 24ο Λύκειο έχουν προγραμματίσει για σήμερα το πρωί οι...
Διαμαρτυρία για το 24ο Λύκειο και την αδιαφορία του Δήμου Αθηναίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας