• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 3.6°C / 9.1°C
  1 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 5.7°C
  3 BF
  55%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 9.0°C / 11.0°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.9°C / 3.8°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 3.5°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.8°C / 3.0°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.0°C / -0.6°C
  3 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.2°C / 9.1°C
  2 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 7.9°C
  1 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  1 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  2 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  4 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 1.5°C / 7.7°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 8.2°C
  0 BF
  85%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  0 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.5°C / 4.7°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  76%
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στον αέρα οι νέες προσφυγικές δομές

 • A-
 • A+
Προσφυγή τεχνικής εταιρείας κατά του υπουργειου Μετανάστευσης για «φωτογραφικό» διαγωνισμό

Μπροστά στο ενδεχόμενο να μείνουν απλές αναφορές στα χαρτιά τα σχέδια ανέγερσης νέων προσφυγικών δομών στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου βρίσκεται πλέον το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Τεχνική εταιρεία, από τις μεγάλες του κλάδου, προσέφυγε εναντίον των όρων του διαγωνισμού, κόστους 176.576.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, για τις δομές σε Λέσβο, Χίο και Φυλάκιο Εβρου, απειλώντας να τινάξει τη διαδικασία στον αέρα και καταγγέλλοντας τον διαγωνισμό ως «φωτογραφικό» υπέρ των τριών μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ και Μυτιληναίος, στις οποίες θυμίζουμε ότι είχαν ανατεθεί απευθείας και πέραν κάθε διαγωνιστικής διαδικασίας και λογικής οι δομές σε Χίο, Λέσβο και Σάμο αντίστοιχα, με τις δύο πρώτες να μην προχωρούν λόγω των τότε αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών και την τρίτη να έχει κολλήσει εδώ και αρκετούς μήνες για αδιευκρίνιστους λόγους.

Η πρώτη φάση του συγκεκριμένου διαγωνισμού, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 14.06.2021, ωστόσο, τρεις ημέρες πριν από το πέρας της προθεσμίας υποβολής των αρχικών προτάσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά, την Παρασκευή 11/6, την παράταση της προθεσμίας έως τις 22 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλου Γεωργιάδη, ο λόγος που δόθηκε η παράταση ήταν η κατάθεση προδικαστικής προσφυγής ενώπιον της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) κατά της διακήρυξης του διαγωνισμού από την εταιρεία ΕΚΤΕΡ Α.Ε., με αίτησή της στις 8 Ιουνίου. Η ΕΚΤΕΡ, εργοληπτική εταιρεία με πτυχίο 6ης τάξης, στην προσφυγή της καταγγέλλει ουσιαστικά τον διαγωνισμό ως φωτογραφικό υπέρ των τριών προαναφερόμενων εταιρειών, που είναι οι τρεις εκ των πέντε στην Ελλάδα με εργοληπτικό πτυχίο 7ης τάξης.

«Οι δυσανάλογα και υπέρμετρα επαχθείς όροι οικονομικής και χρηματοοικονομικής επάρκειας συνιστούν φωτογραφική διάταξη, καθόσον απευθύνονται σε συγκεκριμένο κύκλο αποτελούμενο από τρεις ημεδαπές επιχειρήσεις που είναι οι μόνες που δύνανται να συμμετάσχουν σε αυτόν», αναφέρει η προσφυγή, ενώ σε άλλο σημείο τις κατονομάζει (ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, ΤΕΡΝΑ Α.Ε., Μυτιληναίος Α.Ε.).

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός έχει «φιλοτεχνηθεί» με τρόπο τέτοιο ώστε να αποκλείονται όλες οι τεχνικές εταιρείες ακόμα και υπό τη μορφή κοινοπραξίας, πλην των πέντε που διαθέτουν το εργοληπτικό πτυχίο 7ης τάξης. Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με τη διακήρυξη, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα πρέπει να έχουν κύκλο εργασιών τα τρία τελευταία έτη συνολικού ύψους άνω των 284 εκατομμυρίων ευρώ, διαφορετικά αποκλείονται.

«Οι όροι αυτοί είναι παράνομοι και καταχρηστικοί» αναφέρει η προσφυγή, τονίζοντας ότι τα έργα κατασκευής δομών των υπουργείου είναι απλές κατασκευές και δεν παρουσιάζουν κάποια ιδιαιτερότητα ή τεχνική δυσκολία που θα ανάγκαζε τον συντάκτη της διακήρυξης να καταφύγει σε τέτοιες δικλίδες ασφαλείας. Επίσης, υπενθυμίζει ότι η Μυτιληναίος Α.Ε. κατάφερε να εξασφαλίσει με θολές διαδικασίες και τον διαγωνισμό ύψους 133.000.000 ευρώ που αφορούσε τις δομές σε Λέρο, Κω και Σάμο, «με έκπτωση μόλις 9,06% όταν οι συνήθεις εκπτώσεις σε αντίστοιχους διαγωνισμούς υπερβαίνουν το 30%».

Θυμίζουμε ότι οι άλλες δύο εταιρείες «βολεύτηκαν» αρχικά με τις αναθέσεις μετατροπής της ΒΙΑΛ και της Μόριας σε κλειστές δομές, με ανέγερση τείχους γύρω από αυτές, ενώ στη συνέχεια, όταν αυτό δεν κατέστη δυνατό, ο υπουργός Νότης Μηταράκης τούς ανέθεσε τις δομές σε Αίπος Χίου και Καράβα Λέσβου. Σχέδια, όμως, που ακύρωσαν οι αντιδράσεις των νησιωτών μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου 2020.

Κριτήρια

Παράλληλα, στην προσφυγή επισημαίνεται το παράλογο της ενοποίησης των έργων σε έναν και μοναδικό διαγωνισμό, όταν αυτά απέχουν μεταξύ τους εκατοντάδες χιλιόμετρα, γεγονός που και αυτό συντείνει στον χαρακτηρισμό της διαδικασίας ως «φωτογραφικής». Παράλληλα, υποστηρίζεται ότι παραμένει άγνωστο κατά πόσο πληρούν τα αυστηρά οικονομικά κριτήρια δύο από τις τρεις εταιρείες, αφού δεν έχουν δημοσιεύσει τα σχετικά στοιχεία του 2020. Ωστόσο, έγιναν δεκτές κατά την πρώτη φάση προεπιλογής.

Να σημειωθεί ότι προσφυγές τέτοιου είδους, εκτός από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ), μπορούν να κατατεθούν και σε δικαστικά όργανα ανώτερου βαθμού (μέχρι και στο ΣτΕ) σε επόμενες φάσεις του διαγωνισμού. Σε μια τέτοια εξέλιξη, το χρονικό διάστημα μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση θα είναι μεγάλο. Προοπτική ωστόσο πολύ πιθανή αφού ήδη το υπουργείο έχει ορίσει τη νέα προθεσμία υποβολής προσφορών στις 22/7, όταν η εκδίκαση της προσφυγής έχει οριστεί μόλις την προηγούμενη μέρα! Το κείμενο του διαγωνισμού που έχει προσβληθεί ως «φωτογραφικό» αποτελεί συμβατικό έργο της εταιρείας «Planet», για το οποίο η συγκεκριμένη εταιρεία έχει αμειφθεί μέσω της συμφωνίας-πλαισίου με το υπουργείο με το ποσό των 244.714 ευρώ!

Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι στη Σάμο, το νέο ΚΥΤ, σύμφωνα με την απόφαση ανάθεσης του έργου στη Μυτιληναίος Α.Ε., θα έπρεπε να είναι ήδη σε λειτουργία εδώ και έναν μήνα, ωστόσο με τη λήξη της προθεσμίας το υπουργείο έδωσε παράταση εργασιών για 2,5 μήνες.

Μνημόνιο Συνεργασίας για την αποκατάσταση της Μόριας

Τη σύναψη μνημονίου συνεργασίας για την αποκατάσταση της καμένης έκτασης στον πρώην προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας ανακοίνωσαν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο Δήμος Μυτιλήνης και το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στόχος, η πλήρης αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής όπου λειτουργούσε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, με την ταυτόχρονη διερεύνηση της πιθανής ρύπανσης του εδάφους και των υδάτων της περιοχής, τόσο από αυτήν καθ’ εαυτήν τη λειτουργία του ΚΥΤ όσο και από την πρόσφατη πυρκαγιά που στάθηκε η αιτία της ολοσχερούς καταστροφής του Κέντρου.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα εξετάσει την πιθανότητα ρύπανσης του εδάφους και των υδάτων της περιοχής, ο Δήμος Μυτιλήνης αναλαμβάνει την υλοποίηση του έργου αποκατάστασης και το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα μεριμνήσει για τη χρηματοδότηση. «Με αυτόν τον τρόπο, ακόμα μία δέσμευση του υπουργείου προς την τοπική κοινωνία του νησιού, μετά και τον οριστικό τερματισμό λειτουργίας της άτυπης δομής του ΠΙΚΠΑ Λέσβου, αλλά και της δημοτικής δομής φιλοξενίας του Καρά Τεπέ, γίνεται πράξη», αναφέρει το υπουργείο σε σχετικό δελτίο Τύπου.

Ωστόσο, χαρακτηριστικό είναι ότι το ΠΙΚΠΑ που φιλοξενούσε τις πλέον ευάλωτες ομάδες προσφύγων, μετά την εκκένωσή του και παρά τις υποσχέσεις του Δήμου Μυτιλήνης ότι θα επανέλθει ως χώρος παιδικής κατασκήνωσης, παραμένει μέχρι σήμερα εγκαταλελειμμένος.

Αρχικά, ό,τι απέμεινε στον χώρο αποτέλεσε λάφυρο λεηλασίας αγνώστων, ενώ στη συνέχεια το οικόπεδο μετατράπηκε σε ζούγκλα με έντονο τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Τα παραπάνω αποτέλεσαν αντικείμενο διαμαρτυρίας των περιοίκων οι οποίοι, διαπιστώνοντας την αδιαφορία του Δήμου Μυτιλήνης, πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και καθάρισαν οι ίδιοι τα χόρτα που είχαν κατακλύσει τον χώρο.

 

Δείτε ολόκληρη την προσφυγή εδώ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αδειοδότηση δομών σε Λέσβο και Χίο παρά τις αντιδράσεις
Παρά τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε την αδειοδότηση των δομών για τους πρόσφυγες.
Αδειοδότηση δομών σε Λέσβο και Χίο παρά τις αντιδράσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αδιαχώρητο στα κέντρα υποδοχής της Λέσβου και της Χίου
Δεκάδες πρόσφυγες περνούν καθημερινά στα νησιά του Βορείου Αιγαίου ● Χιλιάδες οι εγκλωβισμένοι αφού η κυβέρνηση δεν βρίσκει χώρους φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα ● Διαμαρτυρίες από αστυνομικούς και...
Αδιαχώρητο στα κέντρα υποδοχής της Λέσβου και της Χίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξανά στα δικαστήρια για το Θόλος ο Μηταράκης
Στο Πρωτοδικείο Χίου προσφεύγει τώρα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προκειμένου να πετύχει την άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής της νέας υπερδομής-φυλακής για πρόσφυγες στο Θόλος της Χίου.
Ξανά στα δικαστήρια για το Θόλος ο Μηταράκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βροντερό «όχι» στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων σε Χίο και Λέσβο
ΧΙλιάδες κάτοικοι της Χίου και της Λέσβου συγκεντρώθηκαν σήμερα ενάντια στα κέντρα-φυλακές προσφύγων και μεταναστών στα δύο νησιά, απαιτώντας να ακυρωθεί κάθε σχέδιο ανέγερσης κλειστών δομών.
Βροντερό «όχι» στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων σε Χίο και Λέσβο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λουκέτο αύριο στο Βόρειο Αιγαίο
Για την ακύρωση του σχεδιασμού δημιουργίας υπερδομών στα νησιά και την αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής διαμαρτύρονται οι κάτοικοι της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου.
Λουκέτο αύριο στο Βόρειο Αιγαίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκινούν με διώξεις οι δομές σε Χίο και Λέσβο
Οι αποδέκτες των κλήσεων φέρονται να συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα λιμάνια των Μεστών και της Χίου, όταν περίπου 500 άτομα απέτρεψαν την εκφόρτωση χωματουργικών μηχανημάτων στο νησί.
Ξεκινούν με διώξεις οι δομές σε Χίο και Λέσβο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας