• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.7°C / 17.9°C
  2 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.1°C / 16.2°C
  0 BF
  84%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 16.2°C
  1 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.1°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.4°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.5°C
  0 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.1°C / 11.4°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 15.7°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.4°C / 18.1°C
  2 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 19.1°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  1 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.9°C / 13.5°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 15.6°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.8°C / 19.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 18.1°C
  1 BF
  92%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 14.9°C
  0 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.2°C / 16.3°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  81%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χωρίς συναίνεση είναι βιασμός

 • A-
 • A+
Σοφία Μπεκατώρου, Ζέτα Δούκα, Σπύρος Μπιμπίλας, Κλειώ Παπαπαντολέων, Γιώργος Γεραρής και Μαριλένα Παναγιωτοπούλου απευθύνουν ανοιχτή επιστολή στον υφυπουργό Δικαιοσύνης, ζητώντας να μη στείλει η πολιτεία μήνυμα ατιμωρησίας της σεξουαλικής κακοποίησης.

Πολλαπλασιάζονται οι αντιδράσεις για την πρόθεση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Νέου Ποινικού Κώδικα να απαλείψει τον όρο «χωρίς τη συναίνεση του θύματος» σε περιπτώσεις εξαναγκασμού σε σεξουαλική πράξη. Πρόκειται για το άρθρο 336, παράγραφος 4 του Ποινικού Κώδικα («Οποιος επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη»), που ισχύει από την 1η Ιουλίου 2019 και μάλιστα για μια διάταξη για την οποία είχαν επιμείνει και βουλευτές της Ν.Δ.

Η τροποποίηση της επίμαχης διάταξης έγινε γνωστή από δημοσιεύματα-διαρροές του υπουργείου Δικαιοσύνης (το οποίο σύστησε την Επιτροπή Παρακολούθησης του Π.Κ.) και ακολούθησε διάψευσή της από την ίδια πηγή.

Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής επίσημη τοποθέτηση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, για το οποίο απευθύνουν ανοιχτή επιστολή στον υφυπουργό Δικαιοσύνης η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, που συγκλόνισε το πανελλήνιο με την καταγγελία για σεξουαλική κακοποίησή της και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για το ελληνικό #metoo, η ηθοποιός Ζέτα Δούκα που έχει καταγγείλει λεκτική και ψυχολογική βία από τον Γιώργο Κιμούλη, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας, οι δικηγόροι Γιώργος Γεραρής και Κλειώ Παπαπαντολέων και η δραματολόγος / μεταφράστρια Μαριλένα Παναγιωτοπούλου.

Στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης εστιάζει και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και 47 βουλευτές και βουλεύτριες υπέβαλαν στους υπουργούς Δικαιοσύνης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ερώτηση και αίτηση κατάθεσης του πορίσματος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής προκειμένου να λάβουν γνώση αυτού καθώς και των προθέσεων του υπουργού Δικαιοσύνης ως προς την αποδοχή ή μη της απαλοιφής της συναίνεσης.

«Η πιθανή αποδοχή εκ μέρους του κ. Τσιάρα και της κ. Συρεγγέλα της πρότασης της Επιτροπής συνιστά οπισθοχώρηση και θα επιβεβαιώσει για ακόμη μία φορά τον τρόπο που αντιλαμβάνονται την ισότητα των φύλων και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών», αναφέρουν.

Αναλυτικά η επιστολή

Προς Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Γ. Κώτσηρα

Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ

Με το από 19-3-21 υπόμνημα που σας υποβάλαμε κατά τη διάρκεια της μεταξύ μας συνάντησης, ζητήσαμε την ολόπλευρη ενίσχυση της προστασίας των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης. Καταθέσαμε συγκεκριμένες και στοχευμένες προτάσεις ώστε να διασφαλίζεται η έννομη προστασία των προσώπων αυτών και να τιμωρηθούν εγκλήματα τα οποία στην πλειονότητά τους μένουν -δυστυχώς- στην αφάνεια.

Όλο αυτό το διάστημα είχαμε την πεποίθηση και τις διαβεβαιώσεις ότι η Πολιτεία θα ανταποκρινόταν θετικά. Το ίδιο ελπίζει και το σύνολο της ευαισθητοποιημένης κοινής γνώμης. Ωστόσο, προς μεγάλη μας έκπληξη, τις τελευταίες ημέρες δημοσιοποιούνται αντίθετες πληροφορίες σχετικά με τις επικείμενες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα. Εάν επαληθευτούν, θα σημάνουν δραματική διττή υποχώρηση όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου στη χώρα μας: αφενός, περαιτέρω αποδυνάμωση της προστασίας των θυμάτων τέτοιων εγκλημάτων και, αφετέρου, σαφές μήνυμα ατιμωρησίας προς τους δράστες.

Μια τέτοια εξέλιξη έχει και διεθνή διάσταση, καθώς εκθέτει πολλαπλώς τη χώρα μας: η προτεινόμενη εξάλειψη του στοιχείου της «συναίνεσης» από την παράγραφο 4 του άρθρου 336 ΠΚ περί βιασμού, με μείωση μάλιστα της ποινής, συνιστά ουσιαστικά σιωπηρή απόσυρση της χώρας μας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Μια τέτοια επιλογή κινείται στην απολύτως αντίθετη κατεύθυνση από τις θεσμικές εξελίξεις στον Ευρωπαϊκό χώρο αλλά και από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σύμφωνα με τη νομολογία του οποίου παύει πλέον να θεωρείται απαραίτητο στοιχείο του βιασμού ο εξαναγκασμός και η βία αλλά αρκεί η έλλειψη συναίνεσης εκ μέρους του θύματος.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ημερών, η απάλειψη του όρου «χωρίς τη συναίνεση του παθόντος» προτείνεται λόγω της αποδεικτικής δυσχέρειας που παρουσιάζει η απόφανση επί του στοιχείου της συναίνεσης. Θα ήταν όμως πραγματικά ολέθριο η θεσμική απάντηση της Πολιτείας στο κίνημα #metoo να είναι η κατάργηση αδικημάτων ως «δυσαπόδεικτων». Θα δινόταν έτσι ένα σήμα αποτροπής από την καταγγελία, θα οξυνόταν το αίσθημα ντροπής και ενοχής του θύματος. Εν ολίγοις, η Πολιτεία θα έστελνε ένα μήνυμα ατιμωρησίας των αδικημάτων αυτών. Η αποδεικτική δυσχέρεια, η οποία διατρέχει συνολικά τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, δεν μπορεί να είναι λόγος για την κατάργησή τους.

Αντίθετα, είναι λόγος για να ενισχυθούν οι δομές προστασίας των θυμάτων, ανηλίκων και ενηλίκων, με την εφαρμογή επιτέλους του νόμου για τα «Σπίτια του Παιδιού» (Ν. 4478/2017), την τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 228 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ώστε να περιλαμβάνει και την κατάθεση ενήλικων θυμάτων πράξεων προσβολής της γενετήσιας ελευθερίας, την επιμόρφωση αστυνομικών, δικαστών κτλ, με λίγα λόγια τη δημιουργία όρων και προϋποθέσεων επαρκών ώστε τα θύματα, έγκαιρα, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη.

Περαιτέρω, φαίνεται τελείως ακατανόητη και αποκαρδιωτική η προτεινόμενη μείωση του πλαισίου ποινής για τον ομαδικό βιασμό, ένα από τα πλέον ειδεχθή εγκλήματα, βαρύτατης κοινωνικοηθικής απαξίας, το οποίο διαλύει τα θύματα με τρόπο ανεπανόρθωτο για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Τέλος, ενώ φαίνεται να έχουν γίνει κάποιες ουσιαστικές κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση ως προς τα ζητήματα της έναρξης παραγραφής μετά την ενηλικίωση του θύματος και της αυτεπάγγελτης δίωξης (κατάργηση της έγκλησης) όσον αφορά όλα τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ανηλίκων, οι σχετικές ρυθμίσεις θεωρούμε πως πρέπει να επεκταθούν και να ενισχυθούν έτι περαιτέρω κατά τους τρόπους που έχουμε αναλυτικά εκθέσει στο υπόμνημά μας, μαζί με άλλες επιμέρους προτάσεις μας που αφορούν και αυτές πολύ σημαντικά ζητήματα, οι οποίες ομοίως δεν φαίνεται να έχουν εισακουστεί. Ως προς τα παραπάνω επιφυλασσόμαστε να επανέλθουμε άμεσα με νέα επιστολή.

Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ, ειλικρινώς ελπίζουμε ότι οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα των ημερών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ελπίζουμε ακόμα ότι το Υπουργείο σας θα σκεφτεί σοβαρά τις παρεμβάσεις στις οποίες τελικώς θα προβεί, οι οποίες θα έχουν και τεράστιο συμβολικό βάρος, όποια κατεύθυνση και εάν ακολουθήσουν. Να είστε βέβαιος ότι η κοινωνία των πολιτών και η κοινή γνώμη θα στηρίξει κάθε θετική προς τα θύματα κίνηση, ενώ αντίθετα θα αντιμετωπίσει πολύ αρνητικά, ειδικά στο πλαίσιο αυτής της συγκυρίας, κάθε κίνηση που θα αποδυνάμωνε τα θύματα και θα έδειχνε ανοχή προς τους θύτες.

Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2021

Μετά τιμής

Γιώργος Γεραρής, Δικηγόρος
Ζέτα Δούκα, Ηθοποιός / Πρόεδρος ΜΚΟ ΑΝΑΣΑ
Σοφία Μπεκατώρου, Αθλήτρια / Ολυμπιονίκης
Σπύρος Μπιμπίλας, Ηθοποιός / Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΗ
Μαριλένα Παναγιωτοπούλου, Δραματολόγος / Μεταφράστρια
Κλειώ Παπαπαντολέων, Δικηγόρος

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσχηματική απάντηση Τσιάρα
Με ελλιπή επιχειρήματα προσπαθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης να απαντήσει στην επικριτική επιστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης Δικαστών σχετικά με τον αποκλεισμό των Δικαστικών Ενώσεων.
Προσχηματική απάντηση Τσιάρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αυξάνεται η ενδοοικογενειακή βία
Μπορεί ο υπερυπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης να διαβεβαιώνει ότι η ειδική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. ασχολείται συστηματικά και με το φαινόμενο αυτό, όμως πέρα από τις καταγραφές οι αριθμοί αυξάνονται.
Αυξάνεται η ενδοοικογενειακή βία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βιασμός της αλήθειας από Ν.Δ.
Εξώδικο του Ν. Παρασκευόπουλου στον διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ., Ν. Ρωμανό, που υποστήριζε ψευδώς ότι ο βιαστής των Πετραλώνων είχε αποφυλακιστεί με τον νόμο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης.
Βιασμός της αλήθειας από Ν.Δ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγελία: Τη βίαζε ο θείος της επί έξι χρόνια όταν ήταν ανήλικη
Χειροπέδες πέρασε η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη σε έναν 50χρονο, έπειτα από καταγγελία της ανιψιάς του πως, όταν ήταν ανήλικη, τη βίαζε συστηματικά επί μία εξαετία.
Καταγγελία: Τη βίαζε ο θείος της επί έξι χρόνια όταν ήταν ανήλικη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προτάσεις για το οικογενειακό δίκαιο
Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων απέστειλε κείμενο προς τον υπουργό Δικαιοσύνης με προτάσεις σχετικά με το νομικό πλαίσιο του οικογενειακού δικαίου που προωθείται.
Προτάσεις για το οικογενειακό δίκαιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μάθημα δικαίου στον Κ. Τσιάρα
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Δικαστών Jose Manuel Igreja Matos απέστειλε επιστολή προς τον Κ. Τσιάρα σχετικά με τον συστηματικό αποκλεισμό των δικαστικών και εισαγγελικών Ενώσεων από τις επιτροπές του...
Μάθημα δικαίου στον Κ. Τσιάρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας