• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 12.9°C
  3 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 12.2°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 14.0°C
  5 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  53%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 7.7°C
  0 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  2 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.9°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.1°C / 12.9°C
  1 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  5 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  5 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  48%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.0°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.5°C
  0 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  19°C 16.8°C / 19.3°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 12.2°C
  2 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 10.5°C
  3 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 12.3°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.7°C / 3.7°C
  1 BF
  97%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σιωπή για το 2025

 • A-
 • A+
Γιοφύρι της Αρτας θυμίζει το «καταραμένο» εργοτάξιο του μετρό Θεσσαλονίκης έπειτα από τη δήλωση της Λίνας Μενδώνη στη Βουλή που επιβεβαιώνεται από τη βουβαμάρα των αρμόδιων υπουργών, του δημάρχου και του περιφερειάρχη. ● «Παραδώστε στους πολίτες τώρα τους 12 σταθμούς», το νέο αίτημα. ● 186 προσωπικότητες ζητούν τη σωτηρία των αρχαιοτήτων.

Αμηχανία που παραπέμπει σε σιωπηρή παραδοχή ότι το Μετρό Θεσσαλονίκης μετατίθεται στο μακρινό 2025 δείχνει η βουβαμάρα των αρμόδιων υπουργείων και της Αττικό Μετρό, μετά την αναφορά της υπουργού Λίνας Μενδώνη, στη Βουλή.

Απόλυτη σιωπή στη Θεσσαλονίκη από τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα, τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα και τους δορυφόρους τους, την ώρα που πολίτες σχολίαζαν «τρελάθηκαν και τα ρολόγια»!

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται αμείωτη η πίεση απευθείας στον πρωθυπουργό, καθώς 186 προσωπικότητες του έστειλαν επιστολή μέσω της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, ζητώντας τη σωτηρία των αρχαιοτήτων. Ας σημειωθεί ότι, προχθές το βραδύ και ενώ γίνονταν γνωστές οι αντιδράσεις από την απάντηση Μενδώνη στον βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Χάρη Καστανίδη, το υπουργείο Πολιτισμού προωθούσε ως «απάντηση» τη δευτερολογία της υπουργού, στην οποία είχε κάνει... την επίμαχη αναφορά. Συνοδεία σχολίου περί «διαστρέβλωσης» και της σημείωσης ότι οι δήθεν κακόβουλοι, που «επιλέγουν συγκεκριμένα σημεία προκειμένου να παραποιήσουν την πραγματικότητα, προφανώς, εκτός των άλλων, αγνοούν και τους στοιχειώδεις κανόνες του ΕΣΠΑ».

Τι να διαστρεβλώσει, όμως, κανείς στη σαφή δήλωση «σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του έργου το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2025, ελλοχεύει ο κίνδυνος επιστροφής του συνόλου των χρημάτων που θα έχει εισπράξει η χώρα έως τον Δεκέμβριο 2023»;

Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Νίκος Ταχιάος, βγήκε χθες το πρωί να απαντήσει (voria.gr), μόνο που το δημοσίευμα δεν είχε ούτε μια φράση σε εισαγωγικά, παρά αναφορές πως «το χρονοδιάγραμμα παραμένει το ίδιο» (δηλαδή ποιο;) και ότι «στόχος παραμένει η παράδοση του Μετρό Θεσσαλονίκης μέσα στο 2023 και μάλιστα ολοκληρωμένου, μαζί δηλαδή με τον σταθμό Βενιζέλου».

Προσωπική ευθύνη

Εμφανής η απόκλιση της έλλειψης σαφούς χρονοδιαγράμματος με τον... στόχο. Ξαναρωτάμε λοιπόν: με δεδομένο ότι η μόνη λύση στα οικονομικά είναι να χρηματοδοτήσει το έργο η Ε.Ε. μέχρι το 2023 και από εκεί και πέρα μέχρι το 2025 να γίνει με εθνικούς πόρους, έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα διολίσθησης του χρονοδιαγράμματος στη Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ; Υπάρχει σήμερα ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου;

Αποδίδοντας προσωπική ευθύνη στον πρωθυπουργό, η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου σε ανακοίνωσή της καλεί «για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση της Ν.Δ. να σεβαστεί την πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης, να πάψει να υπηρετεί εργολαβικά συμφέροντα, να παραδώσει στην πόλη τις αρχαιότητες του σταθμού Βενιζέλου, χωρίς να τις τεμαχίσει και να τις αποσπάσει, και να παραδώσει το έργο του ΜΕΤΡΟ στους πολίτες, χωρίς άλλες καθυστερήσεις».

«Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης πρέπει να παύσουν να αντιμετωπίζουν το Μετρό ως ανέκδοτο και να διεκδικήσουν τους 12 σταθμούς του Μετρό τώρα. Είχαμε δίκιο όταν λέγαμε ότι με την αλλαγή σχεδιασμού του 2019 θα υπάρξει καθυστέρηση και θα κερδίσουν μόνο οι εργολάβοι», δήλωσε στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4» η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα, θυμίζοντας παράλληλα πως στο ΣτΕ όσοι ζητούσαν «να ξεπατωθούν τα αρχαία της Βενιζέλου, έλεγαν ότι, αν το Μετρό δεν τελειώσει μέχρι το 2023, θα γυρίσουμε πίσω 700 εκατομμύρια, απειλούσαν με αυτό, και τώρα ξαφνικά εμφανίζεται ο Μάρτιος του 2025».

«Κυβερνητική υποκρισία»

«Είναι πλέον προφανές ότι όλη η κυβερνητική υποκρισία γύρω από τις αρχαιότητες της Βενιζέλου ήταν για να κρύψουν τις καθυστερήσεις, αλλά και τα κέρδη του εργολάβου», σχολίασε ο Θανάσης Αγαπητός, περιφερειακός σύμβουλος με την «Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία - Αντικαπιταλιστική Αριστερά», ζητώντας «καμία άλλη αποζημίωση στον εργολάβο. Να παραδοθούν άμεσα οι 12 σταθμοί της γραμμής 1, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, μέσα στο 2022».

Εκατόν ογδόντα έξι μελετητές και ασχολούμενοι επαγγελματικά με την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού -με επικεφαλής τον ακαδημαϊκό Παναγιώτη Βοκοτόπουλο- έστειλαν επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη μέσω της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, «καταθέτοντας την αγωνία μας για την επαπειλούμενη υποβάθμιση του αρχαιολογικού συνόλου του σταθμού Βενιζέλου, την απογοήτευσή μας για την απαξίωση ιδανικών για τη σωτηρία και ανάδειξη των πολιτιστικών αγαθών για τα οποία αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε σε όλη μας τη ζωή». Ζητούν να μείνουν κατά χώρα οι αρχαιότητες και, όπως λένε στον πρωθυπουργό, «από εσάς αυτή τη στιγμή εξαρτάται η σωτηρία του χώρου και η αξιοπρεπής εμφάνιση της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό πολιτισμικό γίγνεσθαι».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ντροπή για το «έγκλημα» στον σταθμό Βενιζέλου
Τρομάζεις να περάσεις από τη διασταύρωση μην τυχόν συμπέσεις με εικόνες σαν και τις προχθεσινές, με ένα μεγάλο κομμάτι πλευρικών τοίχων να κρέμονται μέρα μεσημέρι στον γερανό σαν σφάγιο στο τσιγκέλι.
Ντροπή για το «έγκλημα» στον σταθμό Βενιζέλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι Θεσσαλονικείς θέλουν τα αρχαία τους επί τόπου
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ετοιμάζονται να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα και νέα προσφυγή στο ΣτΕ.
Οι Θεσσαλονικείς θέλουν τα αρχαία τους επί τόπου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ελπίδες για αλλαγή ρότας από Μητσοτάκη
Η σιωπή του επικοινωνιακού μηχανισμού της Ν.Δ. μετά την αυτόβουλη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο εργοτάξιο της Βενιζέλου και οι συνεχιζόμενες πιέσεις κορυφαίων καθηγητών από όλο τον κόσμο ανοίγουν ένα παράθυρο...
Ελπίδες για αλλαγή ρότας από Μητσοτάκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαζικές επιστολές για τη σωτηρία της «υπόγειας Πομπηίας»
Διαδικτυακή συνάντηση-συζήτηση με απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα θέματα της υπόθεσης οργανώνει η ΕΛΛΕΤ με τίτλο «Σταθμός Βενιζέλου: Η ιστορία στη θέση της και το μετρό σε λειτουργία».
Μαζικές επιστολές για τη σωτηρία της «υπόγειας Πομπηίας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Βενιζέλου και Εγνατία η δίκη μας Πομπηία»
Εκκωφαντική απάντηση έδωσαν χθες βράδυ οι πολίτες της Θεσσαλονίκης στα κυβερνητικά σχέδια για αποξήλωση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό.
«Βενιζέλου και Εγνατία η δίκη μας Πομπηία»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα αρχαία στο Μετρό Θεσσαλονίκης δεν είναι ένα «αναγκαίο κακό»
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη δηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης και της Αττικό Μετρό να αλλάξουν τον σχεδιασμό για τον σταθμό Βενιζέλου και τις αρχαιότητες που έχουν βρεθεί
Τα αρχαία στο Μετρό Θεσσαλονίκης δεν είναι ένα «αναγκαίο κακό»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας