• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.1°C / 23.5°C
  1 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.6°C / 21.6°C
  1 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.9°C / 21.6°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 18.6°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.2°C / 20.4°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  1 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.6°C / 19.9°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  3 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  1 BF
  84%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.9°C / 22.2°C
  1 BF
  69%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.3°C / 23.8°C
  2 BF
  63%
 • Καβάλα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.7°C / 21.1°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  0 BF
  87%
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κύμα σκοταδισμού στα Ιωάννινα «πνίγει» κάθε έννοια λογικής

 • A-
 • A+
Δύο ιερείς κοινωνούσαν τους πιστούς με κουταλάκι μιας χρήσης, ώστε να μη διασπείρουν τον κορονοϊό, και αντί επιβράβευσης ο μητροπολίτης Μάξιμος τους έθεσε σε αργία διότι προξένησαν «σκανδαλισμόν εις την συνείδησιν του εκκλησιαστικού πληρώματος». ● Κι εκείνοι «κατάλαβαν το λάθος τους και ζήτησαν συγγνώμη και από το ποίμνιό τους»...

Το επιτίμιο της αργίας από κάθε ιεροπραξία επέβαλε σε ιερέα ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος γιατί ο ιερωμένος κοινώνησε τους πιστούς με κουταλάκι μιας χρήσης ώστε να τους προστατεύσει από τον κορονοϊό.

Πρόκειται για τον δεύτερο ιερέα της ίδιας μητρόπολης που βάσει των «θείων και ιερών κανόνων» τιμωρείται ακριβώς για την ίδια πράξη προστασίας της δημόσιας υγείας. Το πρώτο κρούσμα σκοταδισμού από τη Μητρόπολη Ιωαννίνων σημειώθηκε στο πρώτο κύμα της πανδημίας – τότε ο ιερέας τιμωρήθηκε με τρεις μήνες αργίας. Τώρα η ποινή είναι ηπιότερη, ένας μήνας αργίας. Και οι δύο ιερείς κατηγορούνται ως προξενήσαντες «σκανδαλισμόν εις την συνείδησιν του εκκλησιαστικού πληρώματος».

Σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν. 5583/1932 για τα εκκλησιαστικά δικαστήρια, «επί ελαφρών παραπτωμάτων ο Αρχιερεύς μετά προφορικήν ή έγγραφον απολογίαν επιβάλλει εις τον παρεκτρέποντα αργίαν μέχρι 30 ημερών, αν δε το παράπτωμα προξενήση σκάνδαλον ο Μητροπολίτης δύναται να επιβάλη αργίαν μέχρις εξ (6) μηνών». Αυτό ακριβώς επικαλείται στις δυο αποφάσεις του ο κ. Μάξιμος (13/3/2020, 10/5/2021).

Ωστόσο, με ένα απειλητικό τέταρτο κύμα της πανδημίας μπροστά μας, αυτό που προξενεί σκανδαλισμό στην κοινή λογική του υπόλοιπου πληρώματος είναι η απόφαση του μητροπολίτη, ο οποίος μάλιστα έχει δώσει διαπιστευτήρια για τη δική του ορθή λογική στην αντιμετώπιση του ιού ώς τώρα, ενώ εμβολιάστηκε ήδη από τον Ιανουάριο. Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που ο κ. Μάξιμος δήλωνε: «Ερχονται κάποιοι που θέλουν να δείξουν ότι είναι σούπερ ορθόδοξοι, σούπερ πατριώτες ή σούπερ σε όλα και λένε όχι στη μάσκα ή ότι αποτελεί προσβολή προς τη θρησκεία και την εκκλησία να τη φοράμε… Πρέπει όλοι να τηρήσουμε τα μέτρα ώστε να μη γίνουμε αιτία να κλείσουν οι εκκλησίες». Ωστόσο αυτός ο ίδιος μητροπολίτης επέβαλε το επιτίμιο στους δύο ιερείς.

«Ολες οι σύνοδοι των αυτοκέφαλων εκκλησιών, αποφάσισαν ότι πρέπει να ακολουθούμε τον παραδοσιακό τρόπο μετάδοσης της θείας ευχαριστίας. Δεν μπορούμε να κάνουμε του κεφαλιού μας, υπάρχουν συνοδικοί κανόνες που πρέπει να τηρούνται», ανέφερε στο orthodoxtimes.gr ο κ. Μάξιμος. Πρόσθεσε ακόμη ότι η αργία αυτή επιβλήθηκε στους δύο ιερείς για «παιδαγωγικούς λόγους». «Η αργία τώρα έχει περάσει, οι ιερείς έχουν επιστρέψει στα καθήκοντά τους, κακώς έχει δημιουργηθεί αυτή η φασαρία. Πρόκειται για καλούς ανθρώπους, κατάλαβαν το λάθος τους και ζήτησαν συγγνώμη και από το ποίμνιό τους», ανέφερε ο μητροπολίτης.

Για την Εκκλησία της Ελλάδος το «μυστήριο της θείας κοινωνίας» αποτελεί αδιαπραγμάτευτο ταυτοτικό χαρακτηριστικό και έχει απαντήσει με μεγάλη σφοδρότητα στους επιστήμονες αλλά και τα ΜΜΕ που την έχουν πιέσει να μην τελείται ή, τουλάχιστον, να τελείται με ασφαλέστερους υγειονομικά όρους. Εντελώς αντίθετη άποψη έχει εκφράσει ο αρχιεπίσκοπος των ΗΠΑ, κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος από την αρχή της πανδημίας προέτρεπε τους ιερείς του να κοινωνούν τους πιστούς με κουταλάκι μιας χρήσης, αφού «δεν είναι ο τρόπος που λαμβάνουμε τη Θεία Κοινωνία, αλλά είναι η Θεία Κοινωνία καθ’ εαυτήν που μας σώζει και μας χαρίζει αιώνια ζωή». Πριν από έναν χρόνο, εξάλλου, ήρθε και η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και έδωσε το ελευθέρας στους ιερείς να τελούν την κοινωνία των πιστών με λαβίδες μιας χρήσης, αν το κρίνουν σκόπιμο για την προστασία τους – με τη σύμφωνη πάντως γνώμη του Πατριαρχείου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πιστέψαμε ότι είμαστε υπεράνθρωποι, κρύψαμε την προσβολή μας από τον ιό και οδηγηθήκαμε στον τάφο»
Αιχμές προς την ιεραρχία της Εκκλησίας από τον μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθιμο.
«Πιστέψαμε ότι είμαστε υπεράνθρωποι, κρύψαμε την προσβολή μας από τον ιό και οδηγηθήκαμε στον τάφο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξαπλώνεται ο ιός του σκοταδισμού με λίγες εξαιρέσεις ιεραρχών
Ο ιός εξαπλώνεται στον πλανήτη, αλλά στην Ελλάδα φαίνεται πως ακόμα ταχύτερα εξαπλώνεται ο ιός του σκοταδισμού -τόσο που να συνιστά είδηση όταν ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδας πράττουν και λέγουν τα...
Εξαπλώνεται ο ιός του σκοταδισμού με λίγες εξαιρέσεις ιεραρχών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα... έψαλε στους ανυπάκουους και αντιεμβολιαστές ιερείς
Δραστικά μέτρα εναντίον ανυπάκουων ιερέων της Μητρόπολης Μυτιλήνης, που καλούν τους πιστούς να απέχουν από το εμβόλιο αλλά και από τη χρήση μάσκας σε ορισμένες περιπτώσεις, έλαβε ο μητροπολίτης Μυτιλήνης...
Τα... έψαλε στους ανυπάκουους και αντιεμβολιαστές ιερείς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τελεσίγραφο μητροπολίτη Μυτιλήνης σε 35 ανεμβολίαστους ιερείς
Σε αντίθεση με την άτολμη στάση της επίσημης κυβέρνησης απέναντι στους ανεμβολίαστους πιστούς, υπάρχουν εξαιρέσεις εντός των κύκλων της εκκλησίας που επιθυμούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.
Τελεσίγραφο μητροπολίτη Μυτιλήνης σε 35 ανεμβολίαστους ιερείς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ιερωμένοι γίνονται αρχηγοί συμμορίας»
Ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος καταγγέλλει ιερωμένους οι οποίοι δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας και καθοδηγούν τους πιστούς σαν αρχηγοί συμμορίας.
«Ιερωμένοι γίνονται αρχηγοί συμμορίας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ο λόγος της εκκλησίας βάζει πιο πάνω την πίστη από την επιστήμη»
Ο Αλέξανδρος Σακελλαρίου, κοινωνιολόγος της θρησκείας, μιλά στην «Εφ.Συν» για τη σχέση θρησκείας και επιστήμης και πως επηρεάζεται λόγω της πανδημίας.
«Ο λόγος της εκκλησίας βάζει πιο πάνω την πίστη από την επιστήμη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας